Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bijenlobby frustreert redding van de honingbij

  •  
08-09-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
Bzzzzz

© cc-foto: Sergio Bacioiu

De tegenstanders van pesticiden lijken het probleem van de Varroa-mijt te bagatelliseren om de positie van pesticiden als ‘grootste boosdoener’ niet in gevaar te brengen
Het kan nauwelijks iemand ontgaan dat het slecht gaat met de honingbij. Volgens sommige deskundigen staat die zelfs op het punt van uitsterven. Maar gelukkig is er een krachtige bijenlobby die aandacht, maatregelen en geld heeft gekregen voor mogelijke oplossingen. De overheid heeft zelfs een speciale Nationale Bijenstrategie in het leven geroepen om het tij te keren.
Da’s toch mooi, zou je zeggen. Was het maar waar.
Bij het maken van een tweetal verhalen over de honingbij stuit ik op allerlei deskundigen en groeperingen die zich blindstaren op hun eigen deeloplossing. Vooral het aanpakken van het probleem van de pesticiden maar ook het veranderen van de moderne landbouw zou volgens hen de bij moeten redden. De echte oplossing van het probleem van de massale sterfte van de honingbij wordt daarmee gedwarsboomd. En dat is een effectieve bestrijding van de killer van de honingbij, de parasiet Varrao Destructor.
De Varroa-mijt is een klein exotisch beestje dat sinds de jaren tachtig een ware slachting aanricht onder de bijenvolken in heel Europa. Imkers zijn gedwongen hun kasten met gif te behandelen. Doen ze dat niet dan richt het beestje hun bijenvolken onverbiddelijk te gronde. En zo moeten, cynisch genoeg, imkers tegen wil en dank hun kasten met gif overgieten tegen een beestje dat volgens tegenstanders van pesticiden geen kwaad kan.
De tegenstanders van pesticiden lijken het probleem van de Varroa-mijt te bagatelliseren om de positie van pesticiden als ‘grootste boosdoener’ niet in gevaar te brengen. VVD-Kamerlid Helma Lodders werd door hoogleraar Ewald Engelen zelfs verketterd tot brenger van ‘veredeld nepnieuws’ omdat ze het waagde aandacht te vragen voor de rol van de Varroa-mijt.
Dit voorjaar reisde ik af naar Hawaii waar een Nederlander de afgelopen jaren heeft gewerkt aan een veelbelovende aanpak voor redding van de honingbij. Bijenexpert Bart Jan Fernhout heeft door selectie van de honingbij een ‘superbij’ ontwikkeld die zelf afrekent met zijn moordenaar, de Varroa-mijt. In Amerika wordt die resistente superbij door imkers ingezet om landbouwgewassen te bestuiven.
Dit najaar is een groep imkers in ons land gestart met de invoering van de Nederlandse versie van de superbij. Onder het motto ‘Vanaf Marken begint de victorie’ moet via een bevruchtingsstation op het voormalige eiland de superbij langzaam maar zeker over Nederland worden verspreid. Samen met een groeiend aantal imkers en bevruchtingsstations in de rest van Europa zullen de Varroa-resistente bijen verder worden verspreid.
Tientallen imkers zetten zich vrijwillig in om op deze manier de honingbij te redden. Als dat goed en gecoördineerd gebeurt zou volgens deskundigen de honingbij misschien al binnen 10 jaar gered kunnen worden. Dat zou toch fantastisch zijn. Maar dan moeten wel alle neuzen dezelfde kant op. Ook van degenen die vinden dat de pesticiden dé oorzaak zijn van de bijensterfte.
En laat er geen misverstand over bestaan: hoe meer pesticiden de wereld uit geholpen hoe beter. Da’s een bittere noodzaak. Maar het kan geen kwaad om in het belang van de bij en al die andere insecten de oogkleppen af en toe wat te laten vieren.
Imkers aller landen verenigt u, vanaf Marken begint de victorie!
Brandpunt+ besteedt op dinsdag 11 september aandacht aan de bijencrisis.
Een bericht gedeeld door Brandpunt+ (@brandpuntplus) op 18 Jun 2018 om 2:21 (PDT)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.