Joop

Bijen sterven eerder door gebruik bestrijdingsmiddel Roundup

  •  
25-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
14790189202_32aac0487b_z
Honingbijen sterven eerder als ze worden blootgesteld aan glyfosaat, blijkt uit nieuw onderzoek door de universiteit van Texas. Dit middel, dat in bestrijdingsmiddelen als Roundup zit verwerkt, wordt in de landbouw gebruikt om onkruid tegen te gaan of bacteriën te doden. Ondanks de al jaren lopende discussie over glyfosaat, besloot de Europese Unie vorig jaar glyfosaat nog vijf jaar toe te laten als insecten- en onkruidverdelger.
Van bacteriën die zich op en in de bodem bevinden was al langer bekend dat ze problemen krijgen door glyfosaat. De onderzoekers uit Texas tonen nu aan, in het vakblad PNAS , dat ook bijen landbouwgif niet overleven. Het is een mogelijke verklaring voor de massale bijensterfte die wetenschappers al jaren melden. Uit het Texaanse onderzoek blijkt dat het vooral de aantasting van het darmstelsel is die bijen de das om doet. Omdat glyfosaat darmbacterieën doodt, worden de bijen niet meer beschermd tegen ziekteverwekkers.
Het onderzoek bevestigt al langer bestaande bewijzen en vermoedens. In De Volkskrant verwijt Violette Geisen, hoogleraar bodemdegradatie en landbeheer aan de universiteit van Wageningen, de overheid niet het voorzorgprincipe te hanteren: ‘we sturen toch ook geen auto de weg op als we niet zeker weten of de remmen het wel doen?’
 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Komtgoed
Komtgoed26 sep. 2018 - 9:38

Veel landen willen ook zo snel mogelijk stoppen met dit middel omdat ze het niet meer vertrouwen. Het is echter Europese regelgeving die dit tegenhoudt. De landen die dit bestrijdingsmiddel blijven gedogen zijn o.a. Nederland en Duitsland. De landbouwsector heeft nog geen goed alternatief voor dit product gevonden. Nederland is verrassend genoeg een van de grote spelers op de wereldmarkt als het gaat om de export van landbouwproducten. Deze sector haalt veel geld binnen voor de schatkist. Dan hoef je bijna geen lobby meer te voeren.

1 Reactie
adriek
adriek26 sep. 2018 - 12:59

Een land mag toch zelf een verbod afkondigen? Europa vindt het ok, maar landen mogen strenger zijn, of op regelgeving vooruitlopen. Voor een flink deel van de (voormalige) gebruikers is glyfosaat al verboden. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bestrijdingsmiddelen/vraag-en-antwoord/mogen-gewasbeschermingsmiddelen-waarin-glyfosaat-zit-worden-gebruikt Alternatieven? Niet 1 op 1, maar die waren er ook niet voor DDT... https://www.horta.org/nl/artikels/pelargonzuur-het-ecologisch-alternatief-voor-glyfosaat https://www.boerderij.nl/Home/Blogs/2018/4/We-kunnen-best-zonder-glyfosaat-275431E/

Cliff Clavin
Cliff Clavin25 sep. 2018 - 18:18

Zou die reclameman van Monsanto nu elke avond nog zijn glaasje Roundup drinken, omdat het zo gezond is? - ach, wellicht doet Simon Rozendaal in ons land hetzelfde. Die is ook al zo gesteld op radioactieve bananen, en volgens hem is met het klimaat werkelijk alles kits. Zo zie je maar weer: reactionaire dienaren van het grootkapitaal leven op een diëet dat het verstand geheel buiten werking stelt.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks25 sep. 2018 - 15:15

Ook op Joop; https://joop.bnnvara.nl/opinies/bijenlobby-frustreert-redding-van-de-honingbij#comment-2262493 Opvallend dat verdeeld over beide artikelen samen 6 tags worden geplaatst, waarvan geen enkele dubbel. Als je dat zo doet, dan heeft het gebruik van tags geen enkele zin.

1 Reactie
JanBakker2
JanBakker226 sep. 2018 - 13:07

Las het deze week ook in Trouw de redding van de bijenpopulatie door de bij van Berkhout. Alleen als je daar in mee gaat geef je toe dat de mijt de schuld is en dat wil je natuurlijk niet. Staat mij bij dat bijenpopulatie in Australië geen last hebben van het uitsterven van bijenpopulatie.