Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

'Bijbaantje niet goed voor tieners'

  •  
02-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
vakenvullen.jpg
Veel kinderen in Nederland doen werk dat bij wet verboden is
15-jarigen die op zondag werken, 12-jarigen die een baantje hebben en 14-14 jarigen die veel meer uren maken dan is toegestaan. Volgens de wet mag het allemaal niet maar emeritus-hoogleraar Kristoffel Lieten ontdekte dat het dagelijkse praktijk is.
Lieten doet verslag van onderzoek naar kinderarbeid in het zojuist verschenen boek ‘Pubers aan het werk in Nederland, de kwetsbaarheid van de jonge consument’ dat hij samen met Sarah de Vos schreef. Volgens de oud-hoogleraar Kinderarbeid wordt er te gemakkelijk vanuit gegaan dat het goed is voor kinderen dat ze werken. In een interview met het AD (betaalde editie) zegt hij:
Geen van de aannaames die iedereen heeft over bijbaantjes kloppen. Het zou een boost zijn voor het zelfvertrouwen, pubers zouden de waarde van het geld leren kennen en hen zou discipline worden bijgebracht, niet dus.
Lieten ontdekte dat de meeste pubers het verdiende geld snel weer uitgeven. Het maakt ze materialistischer en verhoogt de groepsdruk. De hoogleraar spreekt van ‘consumentendwang’. Zo’n 300.000 kinderen tussen de 12 en 15 jaar zouden momenteel een bijbaantje hebben.
Natuurlijk hoeven we ons niet druk te maken als een 12-jarige wel eens een klusje doet en daarmee geld verdient. Maar in ons land werkt een kleine 10.000 kinderen van 12 jaar meer dan 12 uur per week of in de nachtelijke uren. Let wel: een kind van 12 jaar mag volgens de Nederlandse wet helemaal niet werken, laat staan zo veel en structureel. (…)  En daarnaast heerst er een algemene consensus die zegt dat werken niet zo verkeerd is voor kinderen. Ze leren met geld omgaan, zegt men dan, ze leren wat werken is, ze worden assertiever. Let wel: die positieve verhalen komen in de gesprekken met kinderen niet terug – die vinden het werk stom en absoluut niet leerzaam. Het gaat hen alleen om het geld. En wat betreft die assertiviteit: op school en thuis hebben ze een grote mond, maar op hun werk zijn ze verschrikkelijk gedwee. Als Albert Heijn belt met de vraag of ze komen werken op die avond voor een belangrijk tentamen omdat er iemand ziek is geworden, komen ze meteen opdraven. Ze weten ook: voor mij tien anderen. En ik heb dat geld nodig.
Volgens Lieten lopen de werkgevers nauwelijks risico omdat er amper wordt gecontroleerd.
Beeld: Pearl van der Putten / YouTube

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

opgeheven
opgeheven2 jul. 2013 - 12:45

ik moet zeggen dat ik de argumenten niet heel sterk vind. Ze geven het snel weer uit. Ja, nou en? Ze hebben er zelf voor gewerkt, en weten hoe lang ze hebben staan zwoegen voor die Samsung Galaxy. En wat nog een belangrijkere les is: als het op is is het op. Ze worden er materialistisch van. Het hele westen is materialistisch, vooral op die leeftijd omdat je niet buiten de boot wilt vallen. Daar zullen deze jongeren geen uitzondering op zijn. Dat de regels niet worden nageleefd, is een ander probleem. Daar moet op worden gecontroleerd, maar met werken an sich lijkt mij niets mis. Al lijkt het mij behoorlijk achterhaald dat een 15 jarige niet op zondag mag werken.

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar2 jul. 2013 - 12:45

Hard work is its own reward.. Dat lijkt toch de lijfspreuk te zijn van de gemiddelde calvinist. Daar moeten we eens van af; al die onzinklusjes waar je 'hard(werkend?)' van wordt zijn allang overbodig. Heb zelf natuurlijk van die baantjes gehad; blaadjes snijden in een kas van 8 tot 5, compleet geestdodend. Maar ja, je moest toch weten wat werken was. Ik heb er van geleerd dat ik nooit maar dan ook nooit meer zo'n baan zou willen, dus wat dat betreft is er misschien toch nog wat voor te zeggen als mensen zich realiseren hoe ze hun tijd verspillen en beter toch wat meer aan school kunnen besteden..

eeweew
eeweew2 jul. 2013 - 12:45

Waarom mag een 15 jarige niet op zondag werken en wel op zaterdag. Kan iemand mij uitleggen waarom op zondag werken slechter is dan op zaterdag?

MG1968-2
MG1968-22 jul. 2013 - 12:45

Alweer werk dat er blijkbaar wel is maar onder de prijs wordt weggezet. Wordt het niet tijd om het minimumloon los te laten en iedereen die 8 uur werkt aan te vullen tot het minimumloon. Lijkt me goedkoper dan bijstand en eerlijker dan 'te werk gesteld worden voor behoud van bijstand'. En o ja. Als dan minibaantjes gestapeld moeten worden is dat in eerste instantie een probleem. Voor ieder minibaantje een x bedrag als compensatie voor extra werktijd of verloren tussentijd. Al met al lijkt het me win-win behalve.... Dat dan werkgevers zullen trachten het werk niet reeel te waarderen maar 'de overheid' zoveel mogelijk te laten meebetalen :( Weet het ondertussen ook niet meer...

drsAndus
drsAndus2 jul. 2013 - 12:45

Met werken voor je geld is niets mis. Ik werkte ook tijdens mijn middelbare school tijd. Gewoon om lekker vakantie te kunnen houden. Lieten zou eens écht moeten werken voor zijn geld. Maar terwijl de jongeren uit zijn tijd aan het werk waren, zat hij waarschijnlijk op staatskosten te studeren!

FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 jul. 2013 - 12:45

Als ik de redactie van Joop een tip mag geven. Doe eens wat onderzoek naar dit onderzoek dat geen onderzoek mag heten als je afgaat op dat persbericht. Of het slecht is, of dat pubers er materialistische van worden ( dat is kennelijk slecht), of de schoolprestaties er onder lijden enz. , tot dat soort conclusies kom je als je vergelijkend onderzoek doet onder kinderen die werken of niet werken. Dat is niet gebeurd. Ik moet ook geloven dat 13 en 14 jarigen in de fabriek werken? Bollenpellen? Dat is al lang geen vakantiewerk meer voor kinderen. Er is alle reden om misstanden te voorkomen en te bestrijden maar in zijn algemeenheid stellen dat bijbaantjes niet goed zijn, is nergens op gebaseerd.

Andy40
Andy402 jul. 2013 - 12:45

@Leen Maretak; helemaal mee eens. Al die werkende mensen, wat een graaiers. Onze krantenjongen is er ook zo een. Wat een brallende bal zeg.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen2 jul. 2013 - 12:45

[Bijbaantje niet goed voor tieners] Redactie toch, dat geloven jullie toch zelf niet? Alsjeblieft zeg..., natuurlijk is werken goed voor kinderen! Het moet alleen niet ten koste van schoolprestaties en gezondheid gaan, voor de rest moet alles kunnen.

Rechterhand
Rechterhand2 jul. 2013 - 12:45

Als ik de meerderheid van de reacties hier mag geloven leer je wel degelijk genoeg van een bijbaantje. Daar kan ik mijzelf bijrekenen. Overigens met een krantenwijkje stoot je niemand het brood uit de mond hoor. Het brengt per uur nog geen 2,5 euro op. Daar kan je bij de supermarkt 2,5 broden van halen. Daar kan je dus geen gezin van voeden. Er worden trouwens nog steeds nieuwe supermarkten en koffiebarren geopend in Nederland. Misschien een goed idee om in plaats van afgunst te tonen jegens deze kinderen zelf een franchise supermarkt of koffiebar te beginnen. Als je het goed doet kan je zelf ook jongeren aannemen. Zou beter zijn in plaats van de slachtofferrol te spelen altijd.

Diantha2
Diantha22 jul. 2013 - 12:45

Ik vraag me af of de reacties hier niet enigszins bevooroordeeld zijn met een ideologie, rechtvaardiging voor de opvoeding van eigen kinderen of misschien uit sentiment van de eigen jeugd. Waarom zouden kinderen beter met geld om kunnen gaan als ze werken? Veel bedrijven waar jongeren werken betalen wekelijks uit en ik zag in mijn eigen jeugd alle leeftijdsgenootjes werken van week naar week. De ouders hebben daarbij veel minder toezicht op hoe het geld besteed wordt, waaraan of wanneer en kunnen ook weinig corrigeren. De kinderen met de baantjes waren ook vrijwel altijd de kinderen die sigaretten rookten, wiet konden kopen, leefden op energy drankjes en snickers aten als middagmaaltijd. In mijn tijd had je alleen een mobiele telefoon als je zelf beltegoed kon kopen en die obsessie haalde ook niet het beste uit de kinderen. De situatie die ik hierboven lees over de baas die opbelt en een kind dat 's avonds laat nog even op komt dagen ten koste van een tentamen de volgende dag is erg herkenbaar. Ik denk zelf dat ik er niet beter van ben geworden door op mijn 16e in de vakanties bij de Scapino te werken. 8 uur per dag staan in een slechte houding is niet het beste wat je een opgroeiend kind toewenst. Andere kinderen hadden het vaak nog slechter; foto's maken in de dierentuin zonder goede voorzieningen zoals regenkleding, van 7 tot 7 op de markt staan en daar ook tilwerk verrichten zonder pauzes (!), meerdere kranten en folderwijken lopen onder de naam van je ouders. Afbeulend zwart of grijs werk in restaurants. En zij begonnen allemaal met 13-14 jaar. Vanaf een jaar of 14-15 hingen deze jongens en meiden ook met regelmaat (vaak dronken) in de kroeg, wat allemaal niet bijdraagt aan een goede nachtrust en ontwikkeling. Ik bedenk me nu dat de reden dat ik niet heb gedoubleerd en op mijn 16e geslaagd was van de HAVO, misschien te maken had met het feit dat ik hier niet aan mee deed. Ik denk dat ik mijn kinderen ga stimuleren vrijwilligerswerk of parascholaire activiteiten te doen, en ze daar zelf die paar tientjes voor betalen voor die paar uur.

Lucyfer
Lucyfer2 jul. 2013 - 12:45

Jeetje zeg, ik ging werken toen ik 14 was. Het is juist goed als je leert werken aan de onderkant. Als we moeten wachten tot ze 28 zijn en zeggen: "oh... nu heb ik ál die jaren geleerd en komt mijn droom niet uit, want ik krijg geen werk", is dat goed? En ze hebben de Voices of X of hoe heet al die onzin, ook al niet gewonnen? Komop, niet zo kinderachtig hoor!

Florian2
Florian22 jul. 2013 - 12:45

Al die graaiende pubers die menen dat ze met hard werken opeens dure dingen mogen kopen van hun eigen geld!! En dan nog iets: eerst werken en dan vervolgens hun verdiende geld METEEN uitgeven!??? Dit is toch gewoon godgeklaagd en een grote schande!

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch2 jul. 2013 - 12:45

Als 10-jarige woonde ik in de buurt van de Albert Cuyp. Daar was een klein tokootje waar ik een simpel transistor radiootje zag staan. Die wou ik. Lekker 's avonds in bed naar de radio luisteren. Ding kostte Hfl 18,= Ik meldde mij bij de groenteboer op de tweede markt, en vroeg of hij een hulpje kon gebruiken. Dat kon hij, en hij betaalde mij Hfl 1,= per dag van 7 uur 's morgens tot 8 uur 's avonds. Na 3 weken had ik Hfl 18,= en kocht mijn radiootje. Ik was zielsgelukkig.

BasVV
BasVV2 jul. 2013 - 12:45

Wij deden dat vroeger ook. En inderdaad. We vonden het stom en vervelend werk. Maar het had wel effect. Als je niet je hele leven dat soort werk wilde doen dan moest je een vak zien te leren of door studeren.

1 Reactie
Diantha2
Diantha22 jul. 2013 - 12:45

Men gaat liever hard aan het werk bij de AH waar ze lekker kunnen rondhangen met leeftijdsgenoten na werktijd, dan dat ze voor tentamens blokken.

[verwijderd]
[verwijderd]2 jul. 2013 - 12:45

Hoe zit dat dan eigenlijk met acterende kinderen in films eigenlijk? Die werken ook gewoon.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch2 jul. 2013 - 12:45

Daar zijn gewoon regels vast gelegd door de arbeidsinspectie. Even snel gezocht, en kwam hierop: http://www.auditieforum.eu/?q=kinderarbeid

[verwijderd]
[verwijderd]2 jul. 2013 - 12:45

Kinderarbeid moet weer gewoon verboden worden. Er zijn veel mensen op zoek naar werk die een gezin moeten onderhouden. Storend is ook dat veel kinderarbeid gedaan wordt door kinderen uit de middenklasse. Poen hebben ze niet echt nodig maar het graaien wordt er al vroeg ingekweekt, alleen om meer te hebben dan die ander. Dat ze een ander die op zoek is naar betaald werk het brood uit de mond stoten interesseert dit soort graaiers niet.

1 Reactie
kalmpjes
kalmpjes2 jul. 2013 - 12:45

Dat U van kinderen van de midden stand naar "graaiers" gaat is van de zotte, dit is veruit de meest belachelijke reactie die ik in maanden hier op joop heb gezien en dat zegt heel wat. Een bijbaantje is een bijzonder goede les voor kinderen, zodat ze een goed idee krijgen van de waarde een euro en inzien dat de telefoon, spel computer, (dure) (merk) kleding en/of vakantie die ze willen hebben niet uit de lucht komen vallen. De bijbaantjes leeftijd is ook de leeftijd waar kinderen moeten leren budgetteren en er is niets wat dit beter bijbrengt dan een eigen loonstrookje. Op = Op en sparen zijn de twee kernwoorden hier. Niks van dit alles heeft ook maar iets te maken met het inkomen van de ouders.