Joop

Bij wie haalt Omtzigt de stemmen weg?

  •  
21-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2572 keer bekeken
  •  
omtzigtrechts
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 aug. 2023 - 8:33

Niemand kent nog echt zijn programma, dat was overigens waar hijzelf al naar verwees. Maar de hijgerige journalisten kunnen niet wachten. Peilingen vlak voor de verkiezingen zouden ze wat mij betreft beter kunnen verbieden. We beginnen echter steeds vroeger met zogeheten 'peilingen' wat persoonsverheerlijking i.p.v. programma's de opmaat vormen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai22 aug. 2023 - 13:33

Wens de heer Omtzicht veel succes hij is behoorlijk onheus behandeld door veel van zijn collega's. Iets wat hij beslist niet heeft vediend.

Desiree2
Desiree222 aug. 2023 - 12:34

Ik verwacht dat PvdA/GL het meeste last van hem krijgen. Veel mensen zullen de bescheiden Tukker eerder vertrouwen als het gaat om 'bestaanszekerheid' dan een besmette multi miljonair die met zijn Green Deal energie-armoede heeft gecreëerd.

Abma
Abma22 aug. 2023 - 8:47

Ook hij zal het predikaat linkse drammer krijgen. Het stikt nu eenmaal van de openlijke en verholen fascisten in Nederland.

1 Reactie
TanteJuut
TanteJuut22 aug. 2023 - 11:33

Dat is te verwachten inderdaad. Aan de andere kant zijn er ook mensen die overal een bloksnor op willen plakken. Polarisatie. Laat dan zien dat je 'beter' bent en erboven kunt staan.

Joop  den Uil
Joop den Uil22 aug. 2023 - 8:35

Mooi dat hij zijn partij niet trendy P23 of Hup23 of Groep Omtzigt heeft genoemd zoals die andere eendagsvliegen en popi-partijen. Gewoon waar het op staat zonder gebruik te maken van mis-/afleiding zoals ''vrijheid, democraat, arbeid, groen, links '''

2 Reacties
Gentleman
Gentleman22 aug. 2023 - 13:02

Dus u vindt vrijheid, democraat, arbeid, groen, links, mis/afleiding, maar nieuw, sociaal , contract niet.

Andreas4
Andreas422 aug. 2023 - 16:56

Hahaha... eens met gentleman: "Nieuw Sociaal Contract" is een naam zo vaag, misleidend en vrijblijvend als het maar zijn kan, het zegt niks en je kan er alle kanten mee op, iedereen kan er op projecteren wat hij/zij wil.

pahan
pahan22 aug. 2023 - 8:23

Twee waarnemingen na gisteren: Omtzigt weet zijn punten niet begrijpelijk te maken. Sterker nog, toen hij uitgevraagd werd smaalde hij naar de interviewer: Ik ben je nu al kwijt he? Dat schoot mijn partner behoorlijk verkeerd. vdPlas stond met de mond vol tanden bij de vraag: BBB stemmen of Omtzigt. Ik ben gezelliger, was denk ik haar antwoord. Er is nog niets beslist.

Poeh, poeh
Poeh, poeh22 aug. 2023 - 7:23

Een soort Fortuyn-revolutie, alleen nu kwalitatief.

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai22 aug. 2023 - 9:20

@ Poeh poeh ja bedenk wel dat Fortuyn links leeg at!

Kwartje59
Kwartje5922 aug. 2023 - 6:45

Ben toch bang dat hij t vroeg gepiekt heeft. Meer verwachting gewekt [o.a. door de media] dan hij waar zal kunnen maken.

TanteJuut
TanteJuut22 aug. 2023 - 6:44

Fijn dat ie meedoet. BBB/VVD zullen nu minder groot worden. Vele ontheemde en redelijke conservatieven kunnen bij hem terecht. En hij wil niet over rechts. Met deze sociaal conservatief is te regeren voor onze Frans. Centrum Links komt eraan. Rutte blies de tent voor Jan L. op. Hahaha. Gegokt en verloren.

2 Reacties
Kuifje3
Kuifje322 aug. 2023 - 9:06

@Juul: Als de peilingen kloppen dan gaat inderdaad BBB zeker last van hem hebben. De VVD minder. Partijen die ook flink zullen of kunnen verliezen door Omtzigt zijn verder de PVV en de SP, maar verder verliezen eigenlijk alle partijen wel wat. Zeker ook PvdA/GL waarvan de kiezers toch al wat minder stabiel steeds op dezelfde partij stemmen en vooral aanhangers van de PvdA zich afvragen of deze samensmelting goed is. Rutte blies zijn kabinet op. Officieel was dat inderdaad vanwege asiel, maar de echte reden was natuurlijk de opkomst van BBB en de onrust bij het CDA daardoor. De inschatting was dat de electorale schade minder zou zijn op deze manier te stoppen. Of “onze Frans” inderdaad veel gaat winnen moet je maar afwachten. Hij is typisch zo’n man waar je van kan houden, maar ook kan haten. Ook voor hem kan gelden dat hij wat te vroeg heeft gepiekt. Idem voor Omtzigt en BBB overigens.

TanteJuut
TanteJuut22 aug. 2023 - 12:14

@Kluijfje De 'conservatieve' kant de VVD is net zoveel in beweging als de rest van het conservatieve electoraat dat op zoek is naar 'fatsoenlijk' rechts. Die zijn niet zo merktrouw.

Frits Jansen
Frits Jansen22 aug. 2023 - 6:39

Die "functie elders" wordt vak verkeerd begrepen. Het gaat erom dat een kabinet de vier jaar kan volmaken. Als het echt niet meer kan moet een kabinet natuurlijk aftreden, maar wat ze willen voorkomen is dat de oppositie een rel forceert om een Kabinet pootje te haken. En dan is een kritisch fractielid zoals Omtzigt een gevaar. Nu hij "voor zichzelf begonnen is" is hij pas echt een gevaar, maar nu kunnen ze hem niet meer wegpromoveren.

Frits Jansen
Frits Jansen22 aug. 2023 - 6:02

Het bijzondere van Omtzigt is dat hij het systeem wil verbeteren. Dat is een beetje academisch, maar uiteindelijk de enige manier om niet een herhaling van zetten te vervallen. Handige politici schuiven de schuld van de toeslagenaffaire in de schoenen van ambtenaren, maar ze zijn zelf schuldig, want zij eisten een meedogenloze aanpak van fraudeurs, na de "Bulgarenaffaire". Handige politici zullen er altijd blijven, maar Omtzigt heeft gelijk als hij een constitutioneel gerechtshof voorstelt: dat kan van Nederland een rechtsstaat maken. Het Duitse systeem laat zien hoe kan worden voorkomen dat rechters politieke beslissingen nemen zonder dat ze democratisch gelegitimeerd zijn. De Amerikanen laten zien hoe het niet moet. BBB is in wezen een "one issue" partij, met de wat volkse, welbespraakte Caroline als blikvanger. De SP is activistisch: kijk naar Renske Leijten. Maar de SP is ook extreem links, en daar hebben steeds minder mensen zin in. we worden opgeschrikt door berichten over armoede, maar de meeste Nederlanders hebben het nog steeds heel goed.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje322 aug. 2023 - 9:12

@Frits: Is de SP echt zo extreem? Ik vind de SP eigenlijk (als enige linkse partij) vooral sociaal of socialistisch. Het zomaar kunnen dat deze partij flink profiteert van de lancering van Timmermans en de electorale afkeer van de EU op het gebied van juist dat onderwerp waar Timmermans zich mee bezig heeft gehouden. Overigens hebben we het wel zo goed? Vraag dat eens aan de mensen bij de voedselbanken! Nee het gaat niet echt zo goed hoor.

PVDB2
PVDB221 aug. 2023 - 22:10

Het zou met Omtzigt wel eens tegen kunnen vallen. Nieuw Sociaal Contract is een naam die echt door een marketingbureautje is bedacht. Het bekt goed en zal ook wel goed vallen bij een eventuele achterban. Die gaat, zoals eerder gezegd, voor de naam, de reputatie, de hoop. 1 man kan echter het tij niet keren. Dat zul je in een coalitie moeten doen. Als oppositie kan je ze controleren en bevragen. Je kan moties en amendementen indienen. Maar beleid bepalen in een coalitie. De veranderingen zullen meer dan 4 jaar vergen weet hij zelf ook. Als je ze door kan voeren. Omtzigt echter, perfect in de toeslagenaffaire samen met Leijten, is niet de volgende Messias waar velen op rechts op zitten wachten. Als hij niet brengt wat men na 4 jaar verwacht dan kan de deceptie wel groot zijn. Het gevaar van regeren. Wie ook de grootste word je zal samen moeten werken aangezien de kans zeer groot dat je geen absolute meerderheid haalt. Was het eerst Geert, Thierry, Caroline en nu Pieter. Men wil geen premier woren. Van de laats Als je iets wil bereiken doe dat dan door samen te werken, met fatsoenlijke partijen die de grondwet naleven. Niet de Tegenpartijen die we nu kennen. Speculeren is leuk omtrent deze, maar we zien het pas na 22 November hoe het er bij staat. Hoe lang het dan nog duurt voorat er een coalitie gevormd word. Tenzij natuurlijk er in de achterkamertjes toch nog als vast wat bekokstoofd word.

3 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks22 aug. 2023 - 11:24

"Nieuw Sociaal Contract is een naam die echt door een marketingbureautje is bedacht" Het is de titel van het boek waarin hij zijn denkbeelden en visie heeft uiteengezet. Oké, ook daar kun je natuurlijk gemakzuchtig en zonder onderbouwing over toeptoeteren dat jet wel door een marketingbureautje zal zijn geschreven. Dat zou natuurlijk wel (weer) het beeld bevestigen wat uit je andere reacties naar voren komt.

PVDB2
PVDB222 aug. 2023 - 12:58

Ik zeg niet Brenda dat het door een marketingbureau is geschreven. Het lijkt erop. Of het nu een politieke partij is of de titel van een boek, het moet natuurlijk pakkend zijn. Een mooie visie en horizon. Laten we eerst eens kijken of het ook omgezet kan worden naar uitvoering. Daar schort het meestal aan. Je kan van alles zeggen (dat doen er veel), een horizon schetsen. Het gaat om de uitvoering die je niet alleen zal kunnen doen. Daar heb je andere partijen voor nodig om een meerderheid te halen. Als je die kan overtuigen jouw programma uit te voeren en mogelijk de premier te leveren, makkelijkst om die visie te verwezenlijken, dan zou dat een kunst zijn. Het zal hooguit een mix worden als er onderhandeld wordt. En er dus weer maar deels of veel langer duurt dan gehoopt. Tot na de verkiezingen daarop waar de kaarten weer anders kunnen liggen. Zeker zonder resultaat.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks25 aug. 2023 - 11:02

@PVDB2 "Ik zeg niet Brenda dat het door een marketingbureau is geschreven. Het lijkt erop" Ach nu snap ik het, het gaat jou alleen om het 'framen' van Timmermans.

Jozias2
Jozias221 aug. 2023 - 18:47

Omtzigts nieuwe partij is slecht nieuws voor BBB en SP: helft kiezers overweegt overstap

4 Reacties
Luchtpost
Luchtpost22 aug. 2023 - 6:58

Het enige wat Omtzigt, BBB en SP bond was de afkeer van Rutte. Nu Pieters partij aan het electoraat van de medestrijders begint te knabbelen zullen BBB en SP met een ander verhaal moeten komen. Een verhaal dat afwijkt van dat van NSC.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine22 aug. 2023 - 7:01

@Jozias, en eigenlijk ook voor PvdA/GL, want van hun stemmers overwegen er ook relatief meer de overstap dan bij de VVD. Het zal uiteindelijk afhangen van het programma, eigenlijk weet niemand nog echt of Omtzigt 'links' of 'rechts' is.

Juppé🎗
Juppé🎗22 aug. 2023 - 7:59

Ja ontevredenheid als verdienmodel. Ik zag hem net op zijn clubblad al gniffelen als een klein kind dat hij twee oude koeien uit 2011 uit de sloot had weten te halen (Tesla en Priussubsidies). Daar knoopte hij zijn halve klimaatbeleid aan vast.

Kuifje3
Kuifje322 aug. 2023 - 9:17

@Jozias: is dat echt slecht nieuws voor BBB? Te snel groeien is niet altijd goed voor een nieuwe partij. Overigens zou Omtzigt best wel eens in maar een paar kiesdistricten kunnen meedoen om niet al te snel te groeien. Ook hij kent het verhaal van de LPF natuurlijk.