Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bij Volt mag je meepraten over hoogdravende klimaatdoelen, ook met een lege maag

  •  
29-10-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
E9fFB-mWYAEhy0c
De Volt-files: De enige progressieve partij die in Rijnenburg wil bouwen
Chris Aalberts volgt de opkomst en verdere ontwikkeling van de nieuwe politieke partij Volt
De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en in Utrecht is Volt druk met de voorbereidingen. De partij heeft een beleidsprogramma van 46 kantjes geschreven en de kandidatencommissie heeft tien kandidaten geselecteerd. Elders gaat de deelname van Volt vaak niet door omdat de partij niet genoeg vrouwen kan vinden: Volt vindt het essentieel dat er ‘pariteit’ is: evenveel mannen als vrouwen op de kandidatenlijst. In Utrecht is dit geen enkel probleem. Er is nog een noviteit: waar de kandidatencommissie bij andere partijen een dringende suggestie doet voor de lijstvolgorde, is die bij Volt geheel aan de leden.
Maar dan moeten die wel meedoen. We zijn donderdagavond in het Utrechtse sushi-restaurant Suzi om kennis te maken met de kandidaten. De leden van de hele Utrechtse regio – ruim duizend – zijn ervoor uitgenodigd, maar het merendeel laat verstek gaan. Waar men een maand geleden nog met tientallen mensen op een avond afkwam om ideeën te ontwikkelen, zijn er vandaag hooguit 25 man, inclusief de kandidaten. Bij de leden ontbreekt het inzicht dat al het inhoudelijke succes van de partij vooral van de gezichten afhangt.
De kandidaten schatten de Utrechtse potentie van Volt tussen de drie en zeven zetels. De tien kandidaten zijn geen overbodige luxe én een prestatie van formaat: Volt kan niet bogen op oudgedienden en is dus helemaal afhankelijk van het enthousiasme van politiek geïnteresseerde nieuwelingen. Zij hadden zich in theorie ook bij de concurrentie kunnen melden, maar deden dat niet. Bestaande partijen zouden daar eens over na moeten denken: hoe kan het dat alleen Volt zoveel enthousiastelingen aanboort? Waarom piekeren zij er niet over om zich bij bestaande partijen te melden?
Volt is een gevoel Het voorlopige antwoord is dat Volt een gevoel is. De lokale standpunten lijken niet of nauwelijks te verschillen van partijen als D66 en GroenLinks. Ook daar gaat het immers over duurzaamheid, klimaat, gelijke kansen, burgerparticipatie, diversiteit en inclusiviteit. Alle partijen met deze standpunten hebben bovendien hetzelfde probleem: de praktische uitvoering. De resultaten vallen eigenlijk altijd tegen. Zou Volt het beter doen? Een vrijwilliger vertelt bloedserieus dat hij al het beleid van de afgelopen acht jaar heeft geanalyseerd. Indrukwekkend, maar zou dat nou betere analyses of oplossingen opleveren?
Dat valt te betwijfelen. Deze kennismakingsavond is eigenlijk een borrel, maar er is een kort plenair deel waarbij de kandidaten zich aan de groep voorstellen. We luisteren naar Anton Stam, een van de drie kandidaat-lijsttrekkers. Hij vindt het leuk en spannend om mee te doen, staat voor duurzaamheid en verbinding en hij wil bouwen op de locatie Rijnenburg, een polder waar velen woningbouw willen. Die huizen kwamen er nooit. Anton wil de doelgroep van Volt verbreden zodat die diverser wordt. Voor een partij die verbinding nastreeft is dit geen overbodige luxe: de groep is vanavond opvallend wit en iedereen heeft gestudeerd.
De andere kandidaten ademen dezelfde standpunten. Eigenlijk is er maar één groot verschil met de concurrentie: Volt is de enige progressieve partij die in Rijnenburg wil bouwen. Zo probeert men een landelijke truc te herhalen: in Den Haag is Volt immers de enige progressieve partij die voor kernenergie is. Rijnenburg levert in Utrecht een soortgelijk unique selling point op. Toch is deze ambitie problematisch: Utrecht heeft een klimaatambitie en ook die krijgt steun van Volt. Daar kan Rijnenburg een rol in spelen. Een kandidaat zegt dat hij liever huizen dan zonneweides in Rijnenburg heeft. Even waan je je bij Forum voor Democratie.
Reality check ontbreekt Het zijn deze spanningen tussen de verschillende standpunten die Volt ongeloofwaardig kunnen maken, al zal dat waarschijnlijk pas na de verkiezingen gebeuren. Volt wil flink investeren in het klimaat, maar burgers ook meer zeggenschap geven. Er ontstaat een discussie over het instellen van burgerpanels waardoor mensen meer invloed krijgen op hun leefomgeving en het vertrouwen in de politiek kunnen herwinnen. Het zijn standpunten waar hele bibliotheken over zijn volgeschreven. Hierbij speelt altijd hetzelfde dilemma: wat als burgers iets anders willen dan de politici op het stadhuis?
Bij Volt klinkt de kritiek dat burgerparticipatie vaak show is: de uitkomst van het beleid staat eigenlijk al vast en dan mogen burgers daar symbolisch nog even een plasje over doen zonder dat het iets verandert. Het is moeilijk Volt ongelijk te geven, maar als uw verslaggever vraagt of het een optie is dat burgers besluiten dat het klimaatbeleid nog wel eventjes kan wachten, blijkt dat absoluut niet de bedoeling. Bij Volt mogen mensen meepraten hoe hun huis van het gas af gaat, niet of dat moet gebeuren.
Dit zou je natuurlijk oude wijn in nieuwe zakken kunnen noemen, maar het wordt nog erger. De kandidaten stellen zich ook ten doel met Volt een breed publiek aan te spreken en geen club van hoger opgeleiden te blijven. Uw verslaggever suggereert dat mensen met een minimuminkomen in de burgerpanels gaan zeggen dat een goed ontbijt voor hun kinderen voorrang heeft op het klimaat. Volt-kandidaten bepleiten vervolgens herverdeling om dit allebei te kunnen doen. Goed punt, maar de vraag blijft wat Volt wil als die herverdeling mislukt. Moet het klimaat dan alsnog wachten? Een concreet antwoord komt er niet.
Het heeft er al met al alle schijn van dat Volt een enthousiaste club van hoger opgeleiden zal blijven. Gelukkig voor Volt heeft Utrecht daar een heleboel van.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

Marjorie Westriding
Marjorie Westriding31 okt. 2021 - 18:46

LaBou, dank voor uw reactie, het is erg jammer dat EricDonkaew niet in staat is een inhoudelijke reactie te geven. Maar volgens hem heb ik wel ter plekke nieuwe argumenten tegen kernenergie verzonnen, laat ik dat dan maar als een compliment beschouwen!

Bouwman2
Bouwman231 okt. 2021 - 7:47

VOLT kwam ineens met drie zetels in de Kamer bij de TK21 verkieingen en volgens IPSOS verdubbelt zich dat getal voortdurendlijks, nu worden er al weer zes gemeten. Blijkbaar is er weer voorkeur voor juist méér EU na de de minder minder keuze van het EU referendum. De overstap naar VOLT gaat ten koste van D66 en GL, beide verliezen aan kiezersgunst. Blijkbaar is de verschuiving de reden voor angst en vormt VOLT een gevaar dat bezworen moet worden.door steeds het zelfde ,liedeje te fluiten. ANGST is altijd al gebleken een slechte adviseur te zijn. Fluiten in het donker heet zo'n fenomeen. Door te fluiten wordt contact gehouden. Schijnbaar , want het is in geval van duisternis beter een licht te ontsteken dan het te doven en op de tast de weg te zoeken.. .

Marjorie Westriding
Marjorie Westriding30 okt. 2021 - 12:44

En over het dobberen, in Nederland wordt nucleair afval bovengronds opgeslagen voor 100 jaar (en dan is het nog steeds gevaarlijk) in Borselle, Zeeland. Laten we dus hopen dat er geen tweede watersnoodramp plaatvindt of dat het 4 dagen achter elkaar stortingen zoals nu globaal steeds vaker voorkomt en dit scenario niet zal plaatsvinden!

Marjorie Westriding
Marjorie Westriding30 okt. 2021 - 12:32

EricDonkaew kunt u aangeven waarom mijn reactie mal zou zijn? De grondstoffen worden uit arme landen onttrokken (met geweld) en koelen lukt niet met hoge buitentemparaturen lijkt mij. Waar gaat deze redenatie mank?

5 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew30 okt. 2021 - 16:19

Verdorie Westriding: Waar gaat deze redenatie mank? ------------------------------------------- In eerste instantie door 'lijkt mij'. In de instanties 2 t/m 10 door al jouw andere 'argumenten'. Pfff, ik word hier zo moe van.

Marjorie Westriding
Marjorie Westriding30 okt. 2021 - 23:21

Wat teleurstellend dat u geen enkele onderbouwing geeft/heeft waarom mijn punten niet zouden deugen. Iemand anders misschien? Ik word trouwens ook wel eens moe, vooral van mensen die de wereld verder aan gort willen helpen met onbewezen technofixes.

EricDonkaew
EricDonkaew31 okt. 2021 - 9:15

@Verdorie Westriding -------------------------------------------- Meestal praten mensen elkaar na als het gaat om 'argumenten' tegen kernenergie. Maar jij verzint ze terplekke zelf. Geen zin om dat allemaal maar te gaan debunken.

LaBou
LaBou 31 okt. 2021 - 11:51

Gezien de konsekwente verbastering van de naam van Westriding ontbreekt het donkaew aan echte argumenten.

Marjorie Westriding
Marjorie Westriding31 okt. 2021 - 18:34

Het zou toch erg fijn zijn als iemand mij kan uitleggen wat er niet deugt aan mijn redenatie dat 1. Wij de grondstof voor kerncentrales moeten roven uit een ander land en 2. Dat bij hoge buitentemperaturen de kerncentrale niet kan koelen. Stel 3 maanden met 40 plus graden en dan geen stroom dus geen airco.

Ed Verbeek
Ed Verbeek30 okt. 2021 - 5:37

Door deze artikelenserie heb ik steeds meer sympathie gekregen voor Volt en steeds minder voor haar critici. Boeiend hoe dat werkt.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman231 okt. 2021 - 7:55

Hoe het werkt Ed Verbeek heb ik uitgelegd. Angst en liefde spelen de hoofdrol en feiten slechts de rol van de bediende die tekstloos de brief aanreikt. .Nochtand zal blijken dat die brief later een cruciale rol speelt in het drama.

EUpiet
EUpiet29 okt. 2021 - 18:30

Ik weet niet of Volt alleen voor hoogopgeleide mensen is. Als Drs. Ing. heb ik helemaal niets met Volt omdat Volt de zoveelste kloon is die blind voor de EU gaat en daar alle heil van verwacht. Ik denk eerder dat Volt een clubje voor achterhaalde zwevende idealisten is. Niets mis mee hoor, ieder zijn meug.

Division Bell
Division Bell29 okt. 2021 - 17:52

Het is treffend dat de progressieve partijen in Utrecht kiezen voor hun eigen klimaatambities boven het oplossen van de woningnood van de gewone man. En dan zouden ze niet alleen volop voor de gewone man moeten bouwen, maar ook nog eens flink wat extra voor de tienduizenden immigranten die ze nog willen verwelkomen, of wil Utrecht die allemaal ver weg in Ter Apel blijven opstapelen? Volt biedt dan tenminste een nog in de praktijk werkbare oplossing en woningen en voor de lagere inkomens betaalbare klimaat neutrale energie. Een kerncentrale maakt immers duizenden hectare zonneweides overbodig zodat die voor woningbouw en natuur kunnen worden ingezet. Progressief Nederland heeft daarentegen vele van deze zichzelf tegensprekende doelen, zij zijn eerder degene die eens een reality check moeten doen.

EricDonkaew
EricDonkaew29 okt. 2021 - 15:39

Toch wordt het eens tijd voor een positief artikel over Volt, mogelijk, of logischerwijs, geschreven door een Volter. Ik ga 'm niet schrijven, maar wil de andere kant van het VOLT-verhaal wel lezen. Wat mij wel opvalt aan Volt, is dat het behalve een progressieve en linkserige, ook een positieve partij is. Ze zijn voor dit, voor dat, voor zus, voor zo. Eigenlijk worden alle standpunten positief geformuleerd. Overal tégen zijn is zó jaren '80. Jongeren zijn positief, het is echt zo. De generatie van mondhoeken omlaag, grommen, grommen en blijven grommen is nu toch wel passé. Ik heb het dan natuurlijk over de generatie Maarten van Rossem, Jan Mulder, Han van der Horst, wijlen Annemarie Grewel. Oude menschen en de dinghen die voorbygaen. Het tweede positieve punt is de constructieve houding van de jonge partij tegenover (wereldwijde) toepassing van kernenergie als wapen tegen de CO2-uitstoot. Eindelijk eens een generatie die afstand neemt van veertig jaar oude dogma's die zich nog in dichtgeslibde hersenvaten van inmiddels oude wereldbestormers bevinden. De generatie van sjekrokende spijkerjasjesdragers, met buttons met Nej Tak en Ik pik het niet. Die tijd is voorbij mensen, Volt is jong en vernieuwend, al heb ik nog redenen genoeg om er niet op te stemmen. Hier de realistische tekst van Volt op hun website over kernenergie: "Om de klimaatdoelen te realiseren, hebben we meer nodig dan de investering in nieuwe energiebronnen als wind- en zonne-energie. Helaas lukt het met die twee duurzame bronnen (nog) niet om aan alle vraag te voldoen. Daarom wil Volt tijdelijk kernenergie inzetten. Voor Volt is dat absoluut geen gedroomd einddoel, maar we denken dat het nu noodzakelijk is om verdere aantasting van ons klimaat te stoppen. De techniek voor moderne centrales is uitermate veilig, dus we moeten ons op dit punt niet laten tegenhouden door taboes uit de vorige eeuw. Als we verder opwarmen, zijn onze problemen niet te overzien." Zo sta ik er ook in. Duurzaam plus kernenergie. Negatieve punten over Volt? Zeker. Maar nu even niet.

6 Reacties
vdbemt
vdbemt29 okt. 2021 - 16:53

"Toch wordt het eens tijd voor een positief artikel over Volt, mogelijk, of logischerwijs, geschreven door een Volter. " Jij ziet het ook, Eric. Een eindeloze reeks onder het mom van ' onderzoeksjournalistiek'

JasDon
JasDon29 okt. 2021 - 18:48

Eric, ik word asap lid van Volt om deze wens van jou te kunnen vervullen. T.b.c.

Peterrr3
Peterrr329 okt. 2021 - 18:57

Ik ben 35 verhalen geleden al afgehaakt. Lees alleen de reacties nog. Snap werkelijk niet waarom er elke keer van dit soort gekleurde verhalen geplaatst worden. Iedereen is er wel een beetje klaar mee lijkt me.

Hoi3
Hoi329 okt. 2021 - 19:53

''Snap werkelijk niet waarom er elke keer van dit soort gekleurde verhalen geplaatst worden.'' Omdat men EU Volt klein wil houden Peter? Dat kan me vanuit D66 standpunt wel voorstellen. De D66kloon Volt pleegt kannibalisme op de moederpartij, dat was niet de bedoeling.

Marjorie Westriding
Marjorie Westriding30 okt. 2021 - 6:17

Kerncentrales hebben koeling nodig en liggen naast water. Als het buiten 40 graden is valt er niets meer te koelen. En als de zeespiegel stijgt, of er in 3 dagen regen voor een jaar valt, staat de centrale onder water en dobbert het afval door de straten. Verder hebben wij de grondstof niet in ons land en wordt het weer een uitbuitingsverhaal, het plunderen van een arm land waar kinderen de mijnen in moeten. Er is m.i. niks duurzaam aan kernenergie.

EricDonkaew
EricDonkaew30 okt. 2021 - 8:33

@Verdorie Westriding: (...) en dobbert het afval door de straten. -------------------------------------------- Er valt heus wel wat aan te merken op kernenergie, maar probeer serieus te blijven. Lees eens wat. Dit staat zo mal.

Hoi3
Hoi329 okt. 2021 - 15:15

''Waarom piekeren zij er niet over om zich bij bestaande partijen te melden?'' Het gaat bij de Volt kandidaten waarschijnlijk om het baantje. Volt is een extremistische EU/D66 kloon, dus bij D66 hadden ze mogelijk ook terecht gekund. Maar niet of heel laag op de kandidatenlijst, want D66 heeft zelf al voldoende leden (50) die een baantje zoeken. ‘De lijst is een optimale mix van diversiteit en deskundigheid’, aldus lijsttrekker Maarten Koning. https://utrecht.d66.nl/d66-utrecht-presenteert-advieslijst-gr22/

Dehnus
Dehnus29 okt. 2021 - 15:00

Kortom, dan maar op zijn VVDs niks doen, of Groenlinks dicteren van "NU VAN HET GAS AF!" dat is veel beter aldus onze verslaggever. Want een "hoe" vraag bestaat gewoon niet. Het is "OF OF". Wel zo makkelijk :).

Volrin
Volrin29 okt. 2021 - 14:36

Een ander perspectief: https://www.frontaalnaakt.nl/archives/chris-aalberts-krijgt-een-haatmail.html

2 Reacties
Ed Verbeek
Ed Verbeek29 okt. 2021 - 18:44

Inderdaad bijzonder verhelderend ; nu begrijp ik deze artikelserie pas.

Salama.
Salama.29 okt. 2021 - 20:41

Hij is journalist bij TPO en publiceert bij Joop? Wat wonderlijk. Ik dacht dat deze sites elkaars tegenpolen zijn.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard29 okt. 2021 - 14:21

Volt is net als Groenlinks en D66 een partij die geen enkel idee heeft wat er bij burgers speelt die geen HBO of Universitaire opleiding hebben genoten. De voorstellen en ideeën op bijvoorbeeld klimaat zijn onbetaalbaar voor de overige niet GL/D66/Volt nederlanders. Luchtfietserij van de bovenste plank en net zo elitair en arrogant als de " grote" leidster Sigrid Kaag.