Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Bij vaccinatiegraad van 90 procent is QR-code niet meer nodig’

  •  
27-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
GGD start met inenten op Friese Waddeneilanden

© HOLLUM - Een GGD-medewerker dient een coronavaccin toe op Ameland. De vaccinatie van ouderen en zorgmedewerkers is op de Friese Waddeneilanden van start gegaan. Op verzoek van de bewoners hoe

Als meer dan 90 procent van de bevolking is ingeënt, is een coronapas niet meer nodig. Dat zegt Victor Dominello, minister in de Australische deelstaat New South Wales. Hij verwacht dat dat vaccinatieniveau in december zal worden bereikt.
Dominello is de architect van het systeem met QR-codes. “Maar ik ben ook de eerste die er weer vanaf wil”, zegt de minister. De verwachting is dat over twee weken 70 procent van de bevolking in New South Wales is gevaccineerd. Dan mogen de kappers, restaurants en cafés weer open.
Verschillende landen schaffen de coronamaatregelen op verschillende momenten af. Zo besloot Denemarken, dat binnen Europa vooropliep met vaccinaties, de coronapas eerder deze maand af te schaffen. In het Verenigd Koninkrijk gingen de regels al eerder overboord. Ondertussen trekt Singapore, waar meer dan 80 procent volledig is gevaccineerd, de teugels juist weer aan.
Om een epidemie tot staan te brengen, moet een bepaald percentage van de bevolking immuun zijn. Hoe hoog dat percentage is, is afhankelijk van het basaal reproductiegetal dat bij de ziekte hoort: hoe besmettelijker de ziekte, hoe meer mensen immuun moeten zijn. Die immuniteit kan het gevolg zijn van een doorgemaakte ziekte of van vaccinatie. Diverse deskundigen betwijfelen of het mogelijk is om groepsimmuniteit te bereiken tegen de Delta-variant.
In Nederland is ruim 80 procent van de volwassenen ingeënt. Nadat de coronapas werd aangekondigd steeg het aantal vaccinaties.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 sep. 2021 - 20:24

Uiteindelijk gaan ook wij die 90% wel halen. Het aantal vaccinatieafspraken ligt hoog onder andere door het paardenmiddel van de vaccinatiepas. Wat ik me afvraag is of niet gevaccineerden verantwoordelijk zijn voor het uitbreken van (steeds) nieuwe varianten. De Deltavariant blijkt goed geneutraliseerd te worden door vaccinaties of door een combinatie van prik en eerdere besmetting. Niet door besmetting alleen. En dat baart zorgen. Want zolang het virus rond kan blijven gaan kan het muteren.

1 Reactie
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 sep. 2021 - 20:26

correctie: Want zolang het virus rond kan blijven gaan en mensen besmet kan het muteren. Het kan niet uit zichzelf muteren.

Safiyah
Safiyah28 sep. 2021 - 9:41

Zolang kinderen onder de 12 jaar niet gevaccineerd mogen worden, is dit sowieso niet mogelijk aangezien zij iets meer dan 12% van de bevolking representeren (bron CBS). Als het gaat om volwassenen, dan zitten we met 86% er vlakbij (stand van zaken 2 weken geleden). Ik vermoed dat met de extra prikbereidheid van de afgelopen 2 weken we tegen die 90% aanzitten. Daarnaast is ook de vraag "hoeveel ongevaccineerden die hersteld zijn van Corona, en daarmee immuniteit hebben opgebouwd?" relevant. Deze dienen namelijk ook in de 90% worden berekend.

1 Reactie
GHS
GHS28 sep. 2021 - 13:01

Wat ik nog steeds niet begrijp ( ben zelf gevaccineerd) dat, als we in de supermarkt in de rij staan, dan kan dat zonder coronapas?

Duralex
Duralex28 sep. 2021 - 8:55

90%, tuurlijk. Dream on. De 'next step' per 1 november is alles open en 2g. En dat gaan we dan verkopen als 'goed nieuws'. Die zie je mijlenver aankomen na de brief van Mona. Zitten we de hele winter aan die waanzin vast. En forever aan extra boa's. Hersenloze knokploegen van de grote kale justitiebaas. Links Nederland staat erbij te klappen. Ongehoord, vroeger was links NL voor extra zorg, tegenwoordig hoor je dat alleen nog op de rabiaat rechtse flank. Angst is een slechte raadgever. Dat is de constante factor.

2 Reacties
Fabius
Fabius28 sep. 2021 - 9:22

'Angst is een slechte raadgever' Hebt u dat zelf ervaren in uw leven of praat u anderen na? En vindt u onverschilligheid en onvoorzichtigheid betere 'raadgevers' om met de huidige problemen om te gaan ?

Peter Stans
Peter Stans28 sep. 2021 - 11:05

Welke waanzin? Ik laat mijn kaartje zien en een coronacode. Niet te dramatisch doen, maar ja het is 2021 en we zitten in dit land met een aanzienlijk groot deel weke jankerds die overal en nergens jammeren over "vrijheid en recht". Het woordje plicht is verdwenen.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*28 sep. 2021 - 6:27

Als toevoeging: Volgens The Guardian afgelopen zaterdag, heeft (slechts) 72% van alle inwoners van Nederland tenminste 1 prik gehad. Mag ik aan inmiddels ontslagen ex-demissionaire staatssecretaris Mona Keijzer vragen: op welk bron is uw *85%* gebaseerd? Dank❤

2 Reacties
JoostdeV
JoostdeV28 sep. 2021 - 6:51

Misschien is er verwarring omdat het aantal mensen in Nederland dat weerstand heeft opgebouwd groter is dan het aantal gevaccineerde mensen. Er zijn namelijk ook mensen die een Covid infectie hebben doorgemaakt. De coronapas geldt voor mensen die immuniteit tegen het virus hebben. Er wordt ten onrechte steeds gesproken over wel of niet gevaccineerd. Er staat vaccin weigeraars niets in de weg om zichzelf te besmetten om ook voldoende weerstand op te bouwen voor de noodzakelijke QR code. Er zit nogal wat overlap in de groep die opriep om de kwetsbare mensen te isoleren en de weerstand weigeraars, de groep die weigert om weerstand op te bouwen tegen het virus en nu klaagt dat ze door hun vrije keuze alleen na een test kunnen deelnemen aan het uitgaansleven.

itsme3
itsme328 sep. 2021 - 17:50

Er wordt afwisselend het percentage van de totale bevolking, het percentage van de 12 plussers en van de 18 plussers gebruikt. De 70% staat voor het percentage van de totale bevolking en de 85% voor het percentage van alleen de 18 plussers.

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 sep. 2021 - 23:46

De minister van NSW sjoemelt. De percentages waar hij het over heeft zijn niet hetzelfde als de percentages waar Singapore mee werkt. Het zijn niet percentages van de bevolking, maar van de bevolking boven de 16. Dus zijn 90 is iets van in de 70. De regering van NSW zijn liberalen. Ze weigerden een lockdown tegen Corona totdat het te laat is en nu het niet meer weg te krijgen is proberen ze zo min mogenlijk zo kort mogenlijk te doen. Wat een groot risico is voor de andere staten van Australie waar geen Corona is en die liever eerst vaccineren.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 sep. 2021 - 10:01

Australie krijgt nu de rekening gepresenteerd voor de lage vaccinatiegraad.

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 okt. 2021 - 12:22

Dat klinkt niet helemaal correct. In de staten waar de uitbraken zijn doen ze het uiteraard nog steeds veel beter dan de landen waar er tot dusver geen vaccinatie was toen corona overal was, zoals in Nederland. Omdat hoewel laat zelfs daar de lockdowns beter dan in Nederland waren en omdat er toch al wel 11 miljoen dubbel gevaccineert zijn. En het is nog steeds zo dat bijna heel Australie nog steeds gewoon zonde epidemie en dus ook zonder lockdown of erge regels. Die staat word gewoon geisoleert. Dus die rekening is er bijna niet en blijft in vergelijking piepklein. Maar het had gewoon beter gekund. Het probleem is nog steeds dat liberalen niet willen regeren voor het volk ze maar graag willen laten stikken. En hoe langer het duurt hoe hoger de kans dat de epidemie ook in andere staten ontsnapt.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*27 sep. 2021 - 20:59

Hallo. Daar zijn wij nog helaas nog lang niet. Toen ik de reportage vanavond zag bij het 8 uur journaal over Nederlandse artiesten die niet willen optreden vanwege de verplichte QR-codes, dacht ik meteen, jullie moeten jullie fans juist aanmoedigen om zich te laten vaccineren. Wat een egoïsme????

3 Reacties
Pater
Pater28 sep. 2021 - 1:30

Egoïsme lijkt me niet juist, ze verdienen op die manier weer niks, na de lange lockdownperiodes. Het is meer een verkeerd begrepen romantisch vrijheidsideaal: nu even doorzetten op weg naar 90% vaccinaties en we hebben de vrijheid terug. Geen strenge regels voor toegang horeca en evenementen nu betekent veel meer kans op nieuwe besmettingen.

wittecisnoot
wittecisnoot28 sep. 2021 - 6:35

Gelukkig niet. Het feit dat iemand goed kan zingen en mensen daar graag naar luisteren, betekent nog niet dat je de dominee moet gaan uitgangen die moet gaan preken hoe iedereen moet gaan leven. Daarnaast hebben artiesten daar niets zinnigs over te zeggen. Het zijn geen medici. Gewoon: schoenmaker blijf bij je leest. Prima, ik heb het gehad met die BNers die een trucje kunnen en daarom zichzelf tot maatschappelijk cheerleader bombarderen. Verder is dit bepaald geen egoïsme: deze mensen stellen vraagtekens bij de noodzaak van dit beleid, weigeren daar deel van uit te maken (wat hen opgedrongen wordt, dus nu moeten ze wel oordelen) en missen daarom flink wat centen. Het zou juist egoïsme zijn om lekker te blijven cashen. Nee: dit is totaal iets anders: put your money where your mouth is in de praktijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 sep. 2021 - 8:36

De weg naar de uitgang ligt in vaccineren. Dat is voorlopig ook de weg naar de ingang. Daar zouden ook Nederlandse artiesten zich bij kunnen neerleggen.

Juppé🎗
Juppé🎗27 sep. 2021 - 20:31

Daar wordt hier ook van uit gegaan, maar er zijn andere factoren die dat beïnvloeden. Varianten en de wereld om je heen zijn de belangrijkste. Verantwoordelijk gedrag blijft ook heel belangrijk. Mensen die besmet en genezen zijn tellen ook voor een periode mee. Voorlopig lijkt het hier in Frankrijk goed te gaan, maar leidt daaruit niet af dat n we het gehad hebben, maar dat het vaccineren en de maatregelen inclusief de pass voorlopig werken.

RaymondenJoop
RaymondenJoop27 sep. 2021 - 19:17

Eindelijk begint de discussie (en mogelijkheid) op gang te komen dat een test op anti-stoffen ook kan dienen als bewijs dat je het gehad hebt Het duurt ff, maar dan we eindelijk verlost van gapend gat in het beleid https://www.bnr.nl/nieuws/gezondheid/10454797/qr-code-genereren-met-antistoffentest-moet-kunnen

5 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg28 sep. 2021 - 5:53

Dacht precies hetzelfde. Per slot van rekening is vaccinatie niet de enige manier immuniteit te verwerven.

Juppé🎗
Juppé🎗28 sep. 2021 - 7:57

« Per slot van rekening is vaccinatie niet de enige manier immuniteit te verwerven. »….ik weet niet hoe het in NL is maar voor onze pass sanitaire geldt ook een positieve antigenen test. Die moet meer dan 11 dagen en minder dan 6 maanden oud zijn. Er wordt aangeraden om binnen die 6 maanden nog één enkele vaccinatie te nemen. In Italie geldt hetzelfde als hier in Frankrijk.

Peter Stans
Peter Stans28 sep. 2021 - 11:07

@Juppe, klopt. Hier ook. Maar er is nu eenmaal een groep ****erds die niets wil, niets kan en niets bijdraagt. In Italie, ik was er net 3 weken, zie je nog gewoon mensen met een mondkapje de winkels ingaan. Coronagreenpass in restaurants, musea, kerken, geen enkel probleem. Hier bij sommigen wel.

Juppé🎗
Juppé🎗28 sep. 2021 - 15:11

In Frankrijk hetzelfde beeld, Peter. Ook met de mondkapjes. Alleen kerken en moskeeën doen niet mee met de pass, daarentegen op terrassen wel. De scope van de pass neemt af zodra de druk op de zorg en het aantal besmettingen beneden bepaalde drempels komen. Dat gaat per departement.

Juppé🎗
Juppé🎗28 sep. 2021 - 21:31

@Peter. Piikant aspect. Mijn echtgenote organiseerde hier de afgelopen weken in de abdij en de kerk een tentoonstelling en een concert. Bij beide was de pass sanitaire gelukkig wel verplicht.

Thuiszitter
Thuiszitter27 sep. 2021 - 19:12

De hele bevolking is het 68% dus nog lang geen 90% . Herfst in aantocht , we gaan het zien . De cijfers ziekenhuis en ic’s dalen nog steeds.

1 Reactie
Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl27 sep. 2021 - 20:31

Gelukkig hier nog geen Chileense toestanden en blijft het onze jongste mensen (nog) bespaard. Inderdaad spannende tijden op komst.