Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bij het Oekraïense leger van gewone mannen aan het oostelijk front

  •  
17-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
809 keer bekeken
  •  

Deze week liet Oekraïne weten het Russische invasieleger teruggedrongen te hebben naar het oosten, tot voorbij de stad Charkov. Oekraïense militairen zouden zich inmiddels op nog maar zo’n drie kilometer afstand van de Russische grens bevinden. Terwijl de in het nauw gedreven Russen stug doorvechten, lanceren Oekraïense troepen tegenaanvallen om Poetins leger uit de Donbas regio te verdrijven. 

Die Oekraïense militairen bestaan voor een groot deel uit vrijwilligers van wie velen tot aan de Russische invasie nooit een wapen hadden opgepakt. Rondom de stad Izyum, ook wel de poort tot de Donbas genoemd, vormen deze soldaten de verdedigingslinie tussen de Russische troepen aan de ene kant, en het naar een overwinning snakkende Oekraïne aan de andere kant. Hoe dat eruitziet, is te zien in een reportage van BBC-correspondent Quentin Sommerville die zich bij een Oekraïense patrouille heeft gevoegd. Terwijl Russische granaten op een steenworp afstand neerkomen, doet hij verslag van de strijd om de Donbas. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

DaanOuwens
DaanOuwens17 mei 2022 - 18:52

Ik vind het filmpje heel mooi en ontluisterend. Het gaat niet om helden, agressors of barbaren maar om doodgewone burgers. Die vinden dat ze dit moeten doen en dat is alles. En ze nemen daarbij weloverwogen het risico gedood te worden omdat ze niet kunnen en willen capituleren. Dit laat zien waarom en hoe een groot deel van Oekraïne vecht. Realistisch maar tegelijk ontluisterend omdat het gaat om kleine oprechte dapperheid niet om mythische verhalen. Die mensen doen dingen waar ze trots op mogen zijn en waarvoor ze heel veel respect verdienen.

Olav Meijer
Olav Meijer17 mei 2022 - 17:01

Im Osten etwas neues?

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 mei 2022 - 16:09

Wat zouden de Russen van plan zijn met de Oekrainse militairen die nu geevacueerd worden. Ze moeten er verschrikkelijk aan toe zijn.

GHS
GHS17 mei 2022 - 15:17

Er wordt door veel landen wapens geleverd aan Ukraine. Dan kan er toch gesproken worden over een wereld oorlog.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens17 mei 2022 - 18:46

@ GHS Jij schrijft: Er wordt door veel landen wapens geleverd aan Ukraine. Er worden ook door veel landen wapens geleverd aan bijvoorbeeld Saoedi-Arabië, Syrië, Israël, Australië en Turkije. Is daar volgens jou ook sprake van een wereldoorlog?