Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

Bij de intocht van de Sint toonde racisme zijn smerigste gezicht

  •  
02-12-2018
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
IMG_6966

© Protest op de Erasmusbrug in Rotterdam

Het gevoel dat mensen zelfs bereid zijn je neer te steken om hun racistische karikatuur te behouden, dat gevoel is niet te bevatten
Het is twee weken na de landelijke intocht van Sinterklaas. Sinds dat moment probeer ik in woorden te vatten wat er dat weekend in Nederland gebeurde. De emoties zaten en zitten nog steeds hoog bij mij en al die anderen die de straat op gingen om vreedzaam te protesteren tegen de aanwezigheid van een racistische karikatuur bij een kinderfeest.
Over de demonstratie in Rotterdam zijn in de weken voorafgaand aan de intocht gesprekken gevoerd met de politie en de gemeente. Tijdens deze gesprekken zijn er zaken afgesproken en vastgelegd en is de demonstranten verzekerd dat men er alles aan zou doen om te zorgen dat wij veilig konden demonstreren in Rotterdam. Wij zijn er dan ook vanuit gegaan dat Rotterdam niet opnieuw onze burgerrechten en vrijheden zou inperken zoals de gemeente dat in 2016 deed. Jammer genoeg is opnieuw gebleken dat het maken van dit soort afspraken zinloos is en de gesprekken niet meer zijn dan een verplicht ritueel waar je op geen enkele manier rechten aan kunt ontlenen.
Ikzelf was die zaterdag aanwezig bij de actie op het Grote Kerkplein in Rotterdam. Enkele uren vóór onze actie ontaardde het protest op de Erasmusbrug in een chaos. Auto’s bestuurd door extreemrechtse types stopten naast de stoet betogers en vanuit die auto’s is er gericht met vuurwerk gegooid naar demonstranten. Door het hele land zijn mensen aangevallen, uitgescholden, bedreigd en geslagen door onder andere als Zwarte Piet verklede nazi’s.
Met de beelden en verhalen van dat andere protest in ons hoofd stonden wij op het plein, met knikkende knieën en een steen in onze maag. Maar: vastbesloten om ons statement, ondanks die angst, toch te maken. Met een kleine groep hadden wij een protest aan het eindpunt van route van de intocht.
We hadden twee spandoeken.  Eén van die spandoeken is vrijwel direct door twee agressieve beveiligers afgepakt, op de ander stond ’Listen to black voices, don’t make black faces’. Naast mij stond een oudere dame die het letterlijk uitschreeuwde terwijl de tranen over haar gezicht stroomden. Zoveel verdriet en frustratie om het steeds weer niet gehoord worden, om het besef dat een deel van onze bevolking, politici incluis, hun grootsheid en hoogstaande cultuur vorm menen te moeten geven door een kinderfeest te voorzien van een racistische karikatuur.
De zondag daarna sloot ik aan bij de demo in Tilburg. Juist omdat het de dag ervoor op zoveel plekken mis was gegaan had ik de behoefte om te laten zien dat we niet buigen voor geweld. Maar ook hier ging het mis en moest de demonstratie worden afgebroken omdat de politie onze veiligheid niet kon garanderen.
Terwijl wij  daar stonden en de angst van de politie voelbaar was, hoorden wij dat er tientallen mensen waren opgepakt omdat die van plan waren de demonstranten aan te vallen. De politie was er van overtuigd dat er meer groepen met soortgelijke plannen op weg waren naar onze locatie. Dat was de reden dat wij daar zo snel mogelijk weg moesten. Zeker omdat ze bij die aanhoudingen zelfs boksbeugels en vlindermessen in beslag hebben genomen. Het inperken  van de grondrechten van mensen door gebruik te maken van geweld en intimidatie, begint zo langzamerhand een Nederlandse traditie te worden!
Het gevoel dat mensen zelfs bereid zijn je neer te steken om hun racistische karikatuur te behouden, dat gevoel is niet te bevatten. Net als dat de reacties van veel mensen op het extreemrechtse geweld van dat weekend voor mij echt niet te rijmen zijn. Want ‘racistische hooligans en als blackface geschminkte neonazi’s zijn natuurlijk niet okee maar dat is maar een klein groepje mensen en de meeste Nederlander die zijn totaal niet racistisch’. Dat is meestal wel zo’n beetje het niveau van het ‘racismedebat’ in Nederland. Naast het in alle toonaarden ontkennen van het feit dat racisme echt een probleem is en grappen maken, over Black Friday en roetveegkoffie bijvoorbeeld.
Natuurlijk, er zijn politici die zich na een weekend vol extreemrechts geweld uitgesproken hebben. Maar het blijft wel erg in de trant van “ja, natuurlijk is het niet goed te praten maar…” en na die ‘maar…’ begint dan toch weer het goedpraten en bagatelliseren. Daarnaast zijn die politici in mijn ogen vaak medeverantwoordelijk voor het geweld en de extreemrechtse aanslagen, doordat ze jarenlang lekker laf in het midden bleven staan en ‘neutraal’ waren in de ‘discussie’ over Zwarte Piet. Jíj kunt het je permitteren om zogenaamd neutraal te zijn – dat is een luxepositie. Of in de woorden van Desmond Tutu: “Als je neutraal blijft wanneer er onrecht plaatsvindt, kies je de kant van de onderdrukker.”
De mensen die protesteren tegen Zwarte Piet zijn Nederlanders die, juist omdat ze deel zijn van de samenleving, mede mogen bepalen hoe deze samenleving eruitziet. De tijd dat het racisme, dat diep verankerd zit in onze samenleving, stilzwijgend of schouderophalend geaccepteerd en gedoogd werd is voorbij. Intenties doen in deze niet terzake. Het zijn de gevolgen die belangrijk zijn. Racisme is racisme en dan maakt het niet uit hoe goed je bedoelingen zijn.
De mensen die protesteren hebben een boodschap. Die boodschap is niet minder waar of waardevol omdat hij gebracht wordt op een manier die voor de ontvanger minder aangenaam is. Gesprekken over racisme, onderdrukking, discriminatie en uitsluiting zijn verre van leuk. Ze zijn pijnlijk, confronterend en laten je soms naar jezelf kijken op een manier die je liever zou vermijden. Écht naar jezelf en je eigen handelen kijken, is gewoon zwaar, zeker als een ander je daar op wijst. Het betekent zelfreflectie en dat doet soms pijn. Toch is het noodzakelijk is om deze gesprekken te voeren op elke mogelijke toon en op alle mogelijke manieren.
Bedenk dat wanneer de dominante partij de toon van de gesprekken wil bepalen en zelfs wil opleggen aan hen die vanuit lijfsbehoud strijden tegen racisme en onderdrukking, dit weinig anders is dan een bevestiging van de onderdrukking. Waar dat eigenlijk op neer komt is: ken je plek, gedraag je goed, misschien doen we jou dan een plezier en zullen we naar je luisteren. Want “natuurlijk mag jij over je onderdrukking praten, maar dan wel netjes en genuanceerd zodat ik mij daar niet rot over ga voelen”.
Ik persoonlijk hoop dat de komende jaren steeds meer mensen de boosheid die ze voelen over dit onrecht en deze onderdrukking gaan gebruiken. Het zijn niet zelden de radicale en ongemakkelijke geluiden die veranderingen in gang zetten. Juist de dingen die schuren, onaangenaam voelen, pijnlijk zijn en mensen oncomfortabel maken, dát zijn de zaken die besproken moeten worden. Daar ligt namelijk ook de mogelijkheid tot daadwerkelijke en structurele verandering.
Het weekend van de landelijke intocht heb ik, net als vele anderen die gingen protesteren, het smerigste gezicht van racisme gezien en ervaren. Mensen zijn zowel fysiek als verbaal op een zeer agressieve manier aangevallen. Mensen die na dat weekend nog steeds neutraal tegenover Zwarte Piet staan, staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis.
Ik persoonlijk ben echt helemaal klaar met het both sides -gelul. Er is een goede en een foute kant. Kies maar!
 

Meer over:

opinie, zwarte piet, racisme,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (74)

Sjaan4
Sjaan45 dec. 2018 - 23:40

Sinterklaas heeft - zo bedacht ik me vanavond - een belangrijke maatschappelijke functie. Iedereen, jong en oud, wordt de maat gemeten. Kinderen worden op hun plaats gezet en onderwezen wat wel en niet kan. Volwassenen wordt op ludieke wijze (gedichten) verteld hoe goed of fout ze bezig zijn. Met sinterklaas kun je dit lekker anoniem doen, waardoor het veel minder een persoonlijke vete wordt en het onderwerp van het gedicht veel eerder genegen is tot introspectie. Iedereen zit erbij, dus er zit wat druk op de ketel. De symbolen die daar in de loop der tijd zijn bijgekomen moet je geen andere waarde geven dan waarvoor ze zijn bedoeld. Folkloristische figuren, Waarmee niet wordt gezegd dat als ze geen diepe betekenis hebben, het ook niet uitmaakt hoe ze eruit zien. Want dat doet het wel. Het gaat om het hele herkenbare beeld wat een sfeer schept waarin bovengenoemd proces kan plaatsvinden. Het is een hele oude herkenbare setting waarvan iedereen accepteert dat het er zo aan toegaat. De symbolen maken de setting. Dus aan de ene kant is het zwart allang niet meer bedoeld om de rol van Moorse knecht uit te beelden of te benadrukken, aan de andere kant torn je aan de herkenbare setting, de traditie als je een belangrijk element, de kleur van zwarte piet, verandert. Een uitleg als deze kan gerust net zo serieus genomen worden als het argument dat zwarte piet racistisch zou zijn. Degenen die dat roepen hoeven heus niet aan het langste eind te trekken. Ze komen net kijken als je het op de tijdspanne van zwarte piet en andere zwarte winterfiguren bekijkt.

OlavM
OlavM4 dec. 2018 - 0:00

Sandra Salome, ik ben het helemaal met je eens. Bij de nationale intocht, waarbij ik aanwezig was, is het allemaal goed verlopen, al waren er ook een paar rechts-extremistische provocateurs. (…als Zwarte Piet verklede nazi’s.] De vermomming in Zwarte Piet geeft ook nog andere duistere mogelijkheden. Zo heeft in Utrecht een als Zwarte Piet verklede figuur met een pistool op een autobestuurder geschoten. [Daarnaast zijn die politici in mijn ogen vaak medeverantwoordelijk voor het geweld en de extreemrechtse aanslagen, doordat ze jarenlang lekker laf in het midden bleven staan en ‘neutraal’ waren in de ‘discussie’ over Zwarte Piet.] Premier Rutte was nog erger. Hij vond dat je juist niet op de dag van de intocht moest demonstreren, Zwarte Piet was zwart omdat hij nu eenmaal zo heette, en “vrienden” van hem in de Antillen waren blij dat ze zich niet hoefden te schminken….. Volgens peilingen is het aantal mensen dat Zwarte Piet wil behouden inmiddels gedaald tot 50 %. Er is dus vooruitgang.

michellekepen
michellekepen3 dec. 2018 - 19:41

Auteur vertelt: "De emoties zaten en zitten nog steeds hoog bij mij en al die anderen die...." Samengevat geeft zij verder aan: tijdens gesprekken met politie en gemeente zijn er zaken afgesproken en vastgelegd en is de demonstranten verzekerd dat men er alles aan zou doen om te zorgen dat wij veilig konden demonstreren in Rotterdam. Opnieuw is gebleken dat het maken van dit soort afspraken zinloos is en de gesprekken niet meer zijn dan een verplicht ritueel waar je op geen enkele manier rechten aan kunt ontlenen. Auteur vertelt verder niet aanwezig te zijn geweest op het Willemsplein. Ik wel. Noem mij een ooggetuige. Er was een special vak voor KOZP gereserveerd (vlak bij de feestelijkheden). KOZP weigerde daar plaats te nemen. Enige tijd later besloot KOZP zelfs op pad te gaan en zich een weg te banen door het publiek. Later vernam ik dat er een Besluit (burgemeester Aboutaleb) lag, met daarin spelregels en voorwaarden voor de demonstratie. Regels en voorwaarden die bijna allemaal niet opgevolgd werden. Hoge emoties mag natuurlijk. Maar Rotterdam (en haar autoriteiten) twee weken na dato nog steeds verwijten maken van zaken die niet overeenkomen met hetgeen plaatsgevonden heeft, dat lijkt me voor geen enkele zaak goed.

5 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen3 dec. 2018 - 20:18

michel, je bent te gekleurd om voor betrouwbare ooggetuige te kunnen spelen.

Peterrr2
Peterrr23 dec. 2018 - 21:59

@Kick, dit is wel het meest slappe argument dat ik ooit gehoord heb om een discussie naar je hand te zetten.

michellekepen
michellekepen3 dec. 2018 - 23:18

@stokkickhuysen, Even googelen leert mij dat uw reactie een echte Argumentum ad hominem is. Boodschapper zwart maken, zonder inhoudelijk ook maar ergens op in te gaan. Ter uwer informatie: op de plek waar ik mij ophield bevonden zich ook personen met (kennelijk) minder goede bedoelingen. Ik heb de dichtstbijzijnde handhavers (agenten waren op dat moment niet nabij) hier op gewezen. Twee minuten later vond de aanval plaats. Thuisgekomen gecheckt of deze personen dezelfde waren als de gearresteerde aanvaller(s). Dat leek niet het geval (was dat wel zo geweest, dan had ik wellicht op een specifieke groep personen kunnen wijzen). Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat indien ik wel als getuige zou zijn opgetreden, u mijn (oog)getuigenis plotseling wél geloofwaardig had geacht. Het kan verkeren. "Te gekleurd" als woordgrap, mocht dat zo bedoeld zijn, kan ik in deze overigens wel waarderen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 dec. 2018 - 16:10

@Peterrr Ik gebruik geen argument, dan kan het ook niet slap zijn? Ik zeg wel dat michel die verslag doet voor mij bij voorbaat ongeloofwaardig is omdat hij in de posts ervoor heeft aangegeven niet over zijn mening heen te kunnen kijken. Dat is wel een argument ter onderbouwing van mijn stelling. En jongens, eerst maar even de argumenten van kroeshaar zwart en een uiterlijk dat 1:1 overeenkomt met een zwarte kindpage en dan volhouden: yep, bosgeest?? Maar het maakt wel wat duidelijk: jullie verwarren stelling nemen met argumenteren. Ook dat graag niet de tegenstanders verwijten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 dec. 2018 - 16:23

@Peter 'Het is jullie met argumenten niet gelukt om aan te tonen dat ZP ook maar iets met racisme te maken heeft.' In een bericht hier beneden zeg je bovenstaande. Weer een stelling, weer geen enkel argument om dat je stelling onderbouwt. Ga dan eens in op argumenten: mijn positie: ZP is een racistische uiting omdat het een karikatuur is is van een afrikaan, die stereotypisch gedrag (vgl blackface minstrels) van afrikanen onderstreept, en ook de plaats in de samenleving voor afrikanen (namelijk: de knecht) Graag argumenten waar ik ga glijden, niet alleen maar ontkennen, en niet afdoen met een link naar een ellenlang stuk of scheer's website. ik heb geen behoefte om de stand der dingen in de periode 1200-1900 te begrijpen, ik heb het over vandaag. Over mijn opmerking ZP is racisme marketing (itt tot sames): marketing is niet alleen maar voor commerciële doeleinden? ooit van postbus 51 gehoord, SIRE, NPO (NL politiek)? Probeer nu eerst een argument te gebruiken wanneer je iets stelt, dank je.

Ozon
Ozon3 dec. 2018 - 19:27

Beste Sandra, Ik heb niet de behoefte te demonstreren tegen Zwarte Piet, al vind ik een regenboog-Piet i.pv. Zwarte Piet ook acceptabel. Wel vind ik het geweld en de bedreigingen tegen jullie demonstranten onacceptabel. Als jullie bij volgende demonstraties een "bufferzone" willen, een zone van neutrale mensen tussen jullie en de tegen-demonstranten, dan meld ik me aan. Daar ben ik wel toe bereid. Zeg maar of jullie daar behoefte aan hebben en zo ja: waar ik me kan melden?

1 Reactie
michellekepen
michellekepen4 dec. 2018 - 11:02

@Ozon: "Als jullie bij volgende demonstraties een “bufferzone” willen, een zone van neutrale mensen tussen jullie en de tegen-demonstranten, dan meld ik me aan" Dat is een mooi aanbod, je letterlijk tussen de voor- en tegenstanders opstellen. En dat om de mogelijkheid van demonstreren mogelijk te houden/maken. Maar eigenlijk is dat natuurlijk een overheidstaak. Voor specifiek Rotterdam zal dat echter weinig nut hebben: daar was namelijk een speciaal vak gecreëerd. Zodanig gesitueerd dat de veiligheid optimaal gewaarborgd kon worden. En ook nog eens vlak bij de hoofdact gelegen. (Extra) bufferzones zouden in dit geval dus niets hebben toegevoegd. Maar misschien dat op andere locaties dergelijke zones wel waardevol hadden kunnen zijn.

Henry Rollins
Henry Rollins3 dec. 2018 - 16:55

"Ik persoonlijk ben echt helemaal klaar met het both sides-gelul. Er is een goede en een foute kant. Kies maar!" Helemaal correct Sandra! Of je bent racist, of je bent tegen racisme. Je kunt daar niet neutraal in staan.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen3 dec. 2018 - 19:12

Eens, maar ik probeer me ook in de piet-aanhangers te verplaatsen en hun idee dat ze niet racistisch zijn. Dat idee komt mijns inziens voort uit het 'ik heb Piet eigenlijk altijd wel een jolige gast gevonden, nooit een negatief sentiment bij gehad, dus hoe kan ik nou racistisch zijn? En dan zijn we bij het standpunt dat Piet een uiting is van racisme want karikatuur van afrikaan en dat propieters het daar niet mee eens zijn omdat ze dat als zodanig niet bedoeld hebben (vgl allerlei betogen over bosgeesten en flinke zoektochten naar allerlei voorgangers) en al helemaal niet om mensen met kleur vervelend weg te zetten.' IK geloof wel dat mensen die Piet leuk vinden niet per se racistisch zijn. Ik moet daar meteen bij zeggen dat de Pietendiscussie en de hartnekkigheid bij propieters voor wat mij betreft aangeeft dat er toch meer racisme in de NLer zit dan dat ik had gedacht. Het voortdurend op 1 lijn zetten van demonstranten en hooligans, bedreigers op internet met mensen -van-kleur die hun mening verkondigen is wel racistisch te noemen. En dat is een teleurstellende conclusie maar ook daar moeten we niet de boodschapper de schuld van geven.

Henry Rollins
Henry Rollins4 dec. 2018 - 9:07

stokkickhuysen ZP leuk vinden is inderdaad niet racistisch, ZP is racistisch. Dat is iets wat al die ZP aanhangers maar niet willen of kunnen begrijpen. Ze blijven maar praten over dat er helemaal niets verkeerd mee bedoeld wordt. Dat wordt er ook niet maar dat doet er ook niet toe. Het zou wat zijn als de bedoeling bepalend zou zijn voor hoe we iets moeten zien.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19473 dec. 2018 - 15:25

De bemoeienis van extreem-rechts met de intochten is natuurlijk ook een godsgeschenk voor de beweging die tegen Zwarte Piet is. Het is allemaal hoe je het bekijkt.

5 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart3 dec. 2018 - 16:07

Met ongelooflijk veel genoegen constateren we dat ook God - de baas van Sinterklaas, de ultieme schenker - tegen Zwarte Piet is.

Rijntje2
Rijntje23 dec. 2018 - 16:38

Bijzondere opmerking ...

Komtgoed
Komtgoed3 dec. 2018 - 16:42

Inderdaad. En wat een haat tegen alles en iedereen die het niet eens is met haar. Treurig.

OlavM
OlavM4 dec. 2018 - 0:43

@ FransAkkermans1947: Een "godsgeschenk"? Welnee, die "bemoeienis" is er al jaren. Dit jaar was die allen wel extra duidelijk merkbaar en zichtbaar. Het is geenszins toeval, maar juist symptomatisch en onthullend dat extreem-rechts zich ermee bemoeit. Zo gaan er hier en daar wat meer ogen open.

Peterrr2
Peterrr24 dec. 2018 - 10:03

@Olav, die bemoeienis was er niet al jaren. Dat is weer zo'n verzinsel van je. Het is jullie met argumenten niet gelukt om aan te tonen dat ZP ook maar iets met racisme te maken heeft. Doordat extreem rechts er nu in gestapt is kunnen jullie daar je pijlen op sturen bij gebrek aan argumenten. Dat extreem rechts totaal niet representatief is voor de gemiddelde Nederlander is nu even niet belangrijk voor je. Je moet toch een stok vinden om mee te slaan. Dat snap ik heel goed. Die mafkees van de Grauwe Eeuw die Sinterklaas neer wilde schieten is toch ook niet representatief voor jou als activist. Het zou toch ook niet correct zijn dat ik jou afreken op zijn ideeën? Waarom zou je mij en anderen dan wel afrekenen op het gedrag van extreem rechts, terwijl je weet dat ik hun wangedrag afkeur?

Ring2
Ring23 dec. 2018 - 13:42

“het in alle toonaarden ontkennen van het feit dat racisme echt een probleem is” Racisme is in onze maatschappij inderdaad helaas niet voorbehouden aan radicale groepen. Dat blijkt ook uit bijvoorbeeld de idiote reacties op Sylvana Simons en verschillende columnisten en de voorkeur voor mensen met een witte kleur en bijpassende naam op de arbeidsmarkt. Ook bij de discussie over Zwarte Piet ziet een grote groep zich niet als zijnde racistisch, want ‘ja, zeg, racistisch is radicaal, en ik ben geen radicaal!’ Dat is volgens mij de kern van het probleem. Racisme. Waarom anders wekt het zoveel agressie als rustig gevraagd wordt het zwart van een fantasiefiguur te veranderen - zodat de tijd van Sint en Piet voor ELK kind een tijd van blijdschap is? Willen de Pro-Pieters die opeens zo schijnen te hechten aan traditie ook weer de traditie van een kwelspel als het katknuppelen of ganstrekken? Hoeveel pijn is oké, bij een feest? En wat betreft die stropop van ‘geen demonstratie tijdens een optocht’: laat in 2019 enkel de Sint, of Sint samen met veegpieten lopen en ik vermoed dat er geen demonstratie meer te zien zal zijn.

Joop Schouten
Joop Schouten3 dec. 2018 - 13:06

Dat fascistoïde vitrioolspuiers het kinderfeest kapen, de meerderheid het gezicht afwent en racisme en treiteren mede hierdoor onuitroeibaar blijkt kan ik allemaal beamen behalve één klein dingetje, verandering van piet's uiterlijk. Het zwart geschminkte gezicht heeft van oorsprong geen racistische achtergrond. In december lopen nog heel wat zwartgesmeerde figuren in Europa met een aantal sterke overeenkomstige rituelen. Geen enkel kind, en veruit de meeste opvoeders, associeert dit met een negatieve gedachte over de kleur van iemands huid. Ik raad aan er eens een cultuurstudie aan te wijden en ondertussen op bezoek gaan bij de gezinnen die het feest vieren. Ik weet zeker dat een meerderheid het uiterlijk veranderen wil. Niemand wenst een ander pijn te doen. Bewust of onbewust.

6 Reacties
Henry Rollins
Henry Rollins3 dec. 2018 - 16:47

Joop, je snapt het probleem niet. Natuurlijk is de bedoeling achter ZP niet racistisch, er is ook (bijna) niemand die dat zegt. Maar het gaat ook niet om de bedoeling, het gaat om de uitwerking.

Peterrr2
Peterrr23 dec. 2018 - 18:32

Henry, het gaat om de uitwerking? Leg me dat eens uit aub? Ik ben wel benieuwd welke racistische uitwerking het Sinterklaasfeest heeft volgens jou. En begin aub niet over de extreem rechtse randdebielen die de boel verzieken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 dec. 2018 - 20:23

Peterrr, Google maar eens op marketing en het verschil tussen marketing en sales. Gaat je een hoop insight opleveren. Piet is racisme-marketing

Peterrr2
Peterrr23 dec. 2018 - 22:02

@Kick, ZP is racisme-marketing? Dus er zit nog een commerciële racistische gedachte ook achter dat sprookjesfiguur. Dit wordt wel heel interessant. Kom leg me dat eens uit. Kan nog net voordat het feestje weer voorbij is.

Henry Rollins
Henry Rollins4 dec. 2018 - 9:15

Peterrr, als jij niet het verschil kunt zien tussen wat jouw bedoeling van ZP is en hoe ZP op anderen overkomt mis jij empathisch vermogen. Dat is verder prima maar dan is het duidelijk.

Peterrr2
Peterrr26 dec. 2018 - 10:44

@Henry, ook de uitwerking is niet racistisch. Wat wel racistisch is, is als je iemand uitscheld of anders behandelt vanwege zijn/haar huidskleur. Maar dat gebeurt niet bij dit toneelstukje.

Rijntje2
Rijntje23 dec. 2018 - 12:34

Ik heb in eerdere jaren nog deelgenomen aan demonstraties tegen Zwarte Piet. Uiteindelijk ben ik, heel laf, afgehaakt vanwege de bedreigingen die ik zelfs telefonisch mocht ontvangen. Anoniem, dat wel en uiteraard. Voor mij staat het buiten kijf dat de middelmaat in Nederland ronduit racistisch is. Ik neem mijn petje af voor jou, Sandra. Ik weet hoe jij er al jaren tegen vecht en ik weet ook hoe jij aan de racistische drek van de gemiddelde Nederlander wordt blootgesteld. Het lijkt er meer en meer op, dat extreemrechts en de racisten in Nederland de vrije hand hebben.

1 Reactie
Henry Rollins
Henry Rollins3 dec. 2018 - 16:50

Racisme wordt helaas door veel mensen niet als een probleem gezien maar als een "verschil in mening". En zo laf ben je niet. In ieder geval veel minder laf dan ik.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins23 dec. 2018 - 12:30

Maakt u zich geen zorgen. Volgend jaar trekken we strijdvaste antifacisten uit binnen en buitenland die niet bang zijn jullie te beschermen. Buig niet voor geweld! Down with white supremacy!

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen3 dec. 2018 - 15:15

Laat die jongens maar zitten.

Henri Zwols
Henri Zwols3 dec. 2018 - 11:51

Je vereenzelvigd je recht om te demonstreren met de inhoud van je boodschap. Bedenk dat er mensen zijn die jouw recht op demonstratie verdedigen zonder het met jouw standpunt eens te zijn. Die mensen wegzetten als fout zorgt dat je alleen komt te staan.

3 Reacties
Hiltermann
Hiltermann3 dec. 2018 - 20:51

Het gaat niet om zomaar een uitleg. Er is onderzoek gedaan naar de figuur van Zwarte Piet door Arnold Jan Scheer. Zwarte Piet is een historische fantasiefiguur die niets maar dan ook werkelijk n iets met racisme of discriminatie heeft te maken. Dat wordt er mede met het knecht zijn van Zwarte Piet bij gesleept om de vermeende racisme beschuldiging kracht bij te zetten. Het is genoeg geweest, Nederlanders laten zich in meerderheid deze onzin niet langer aanleunen. Verpest een onschuldig kinderfeest niet langer met deze op niets gebaseerde beschuldiging. Is dat te veel gevraagd?

OlavM
OlavM4 dec. 2018 - 0:36

@ Hiltermann: Die Arnold Jan Scheer vind ik dubieus. Op zijn "documentaire" is heel wat aan te merken. Maar afgezien daarvan: het valt niet te ontkennen dat de geschiedenis van Zwarte Piet met racisme is verweven. Ook Han van der Horst heeft dat inmiddels min of meer erkend. De volgende artikelen op Joop.nl niet gezien? https://joop.bnnvara.nl/nieuws/historisch-onderzoek-zwarte-piet-is-racistische-blackface-traditie en https://joop.bnnvara.nl/opinies/bestaat-er-dan-toch-een-rechtstreeks-verband-tussen-zwarte-piet-en-blackface

Henry Rollins
Henry Rollins4 dec. 2018 - 9:31

@Hiltermann De swastika is van oorsprong ook geen nazi symbool. Wat zou je er van vinden als goedwillende boeddhisten met een swastika rond gaan lopen en dit als argument gebruiken als bijvoorbeeld joden hier aanstoot aannemen? Wat zou je dan belangrijker vinden? Zou je dan wel kunnen begrijpen dat de goede bedoelingen van de boeddhisten ondergeschikt is aan de associatie die anderen hebben met een hakenkruis hebben?

pidel
pidel3 dec. 2018 - 10:05

Is het nooit bij u opgekomen dat de voorstanders van zp dit niet als racisme beleven,maar zien als een onschuldig kinderfeest,en daarom uw vreedzame roepende en tierende demonstratie in de bijzijn van kinderen hun bloed doen koken,daarom is het beter dat u de nadruk legt op het uitleggen van het racistisch karakter,op een andere manier dan als volwassenen schreeuwen bij een kinderfeest,laat zien door middel van publicaties waar de schoen wringt en laat de kinderen die gepest worden met zp langs de kant staan met borden dit zal geen agressie opwekken.Succes.

4 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten3 dec. 2018 - 13:37

Het racistische karakter is al vele malen uitgelegd. Dat wordt beantwoord met 'rot op naar je eigen land', geweld en bananenschillen. Maar nee hoor, dat 'beleven we niet als racisme'. Ammehoela.

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 dec. 2018 - 15:20

Walgelijke reactie van pidel. Niet te beroerd zich achter zijn kinderen te verschuilen houdt hij zijn oren stijf dicht. En dan de andere partij beschuldigen van alleen maar roepen. En demonstratietips geven over hoe geen agressie op te wekken doen het net lijken of de agressie die nu wordt opgewekt redelijk is. Dat is hij niet en ik kan u vertellen op basis van uw post dat uw waarden aan het verwateren zijn. Geef daarvan alsjeblieft niemand de schuld. Kijk naar jezelf en doe er wat aan.

Peterrr2
Peterrr23 dec. 2018 - 18:36

Maarten, er is eveneens vaak genoeg uitgelegd dat er helemaal geen racistische intenties zijn bij het vieren van het Sinterklaasfeest. Die uitleg vinden velen in NL net wat geloofwaardiger. Ja, nu is extreem rechts erbij gekomen en zij roepen inderdaad 'rot op naar je eigen land'. Het is een beetje goedkoop om te roepen 'extreem rechts is fan van ZP, dus nu is het echt racisme.'

RonVa
RonVa3 dec. 2018 - 20:39

@ Maarten, [Het racistische karakter is al vele malen uitgelegd.] En ook net zo vaak weerlegd.

Bluesboy
Bluesboy3 dec. 2018 - 9:53

Het wordt tijd dat de ''Sint'' in de boeien wordt geslagen! Lang leve de Kerstman!

2 Reacties
Ozon
Ozon3 dec. 2018 - 19:18

Jazzman 3 december 2018 at 10:53 "Lang leve de Kerstman!" Tuurlijk, laten we de man die donkere mensen in dienst, heeft vervangen door zijn alter ego die alleen maar mensen met dwerggroei in dienst heeft.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 dec. 2018 - 22:15

De kerstman is geen haar beter. Behalve dat hij elven uitbuit doet hij ook aan dierenmishandeling.

Zakenpief
Zakenpief3 dec. 2018 - 9:46

"Die boodschap is niet minder waar of waardevol omdat hij gebracht wordt op een manier die voor de ontvanger minder aangenaam is" Maar je loopt wel het risico dat de inhoud van die boodschap verloren gaat als de gekozen vorm onjuist is.

Van Tax
Van Tax3 dec. 2018 - 9:34

Als je niet voor me bent dan ben je tegen me. Ik heb het helemaal gehad met dat polariseren Als je dat stelt ben je zelf fout.Alle vermogen om te relativeren ben je dan kwijt. je laat je leiden door je boosheid. Ik ben voor een roetveeg zwartepiet. In welk vakje hoor ik? Ik had trouwens geen last van boosheid, wel van irritatie. Irritatie over politieagenten die aanwezig waren bij de intocht bij mij in de buurt. Die aanwezigheid is alleen maar het gevolg van die polarisatie in de samenleving. Zwarte piet is al veranderd. Boodschap is helder. Tijd om de toon te matigen.

1 Reactie
OlavM
OlavM4 dec. 2018 - 0:22

@ Van tax: [Zwarte piet is al veranderd.] Dat is nog lang niet in het algemeen het geval. [Ik ben voor een roetveeg zwartepiet.] O, en sinds wanneer? Hoe denk je dat deze voorkeur is ontstaan?

Klifhanger
Klifhanger3 dec. 2018 - 9:28

Sandra, ik denk idd dat we op een punt zijn aangekomen dat beide kanten er klaar mee zijn. Dat laat onverlet het recht dat partijen hebben om zonder bedreiging te mogen / kunnen protesteren…. Maar zo komen we dus niet verder, en volgend jaar zal de discussie weer opnieuw oplaaien en nog fanatieker worden. Daar zijn we in NL niet groot mee geworden. Als iedereen zich kan vinden in Roetveeg-Pieten etc, prima, dus een beetje water bij de wijn doen van beide kanten. Toch: als je even uit de cirkel stapt en probeert een nuchter naar de hele anti-ZP campagne te kijken vanuit een marketingperspectief, dan is het allemaal niet zo handig opgezet geweest om het beoogde doel te bereiken, toch? Net zo goed als het niet handig is om als je bv tegen Keti Koti bent, om luid tussen de deelnemers te staan, is het ook olie op het vuur gooien om tijdens intochten bij ouders en kinderen te gaan staan. Dan wordt protesteren eerder provoceren…...Zeker als, ondanks dat anti-ZP ers er anders over denken, al die mensen als sinds tijden een Sinterklaas familie feest vieren, zonder dat er een racistiche bijbedoeling was..... Misschien is toch maar weer een goed overleg beter dan verder doorgaan op dezelfde voet….'t is maar een gedachte….

2 Reacties
OlavM
OlavM4 dec. 2018 - 0:19

@ Klifhanger: De aanpak is juist wél effectief gebleken. Al vele decennia geleden werd bezwaar gemaakt tegen de karikatuur Zwarte Piet. Pas heel recent (met name vanaf 2011) is er, juist mede dankzij de leuze "Zwarte Piet = racisme" tijdens de landelijke intocht, werkelijk geluisterd naar protesten.

Klifhanger
Klifhanger4 dec. 2018 - 9:55

Ach Olav, het gaat mij niet zozeer om OF ZWP in z'n huidige vorm verdwijnt, maar HOE: vind je het echt effectief als de ene helft van NL de andere helft van NL in directe relatie brengt met facisme en racisme? En praat over de goede kant en de foute kant. Kom op! Het is ook intimidatie, maar nu van diegenen die anderen (rechts extremisten) intimidatie verwijten…. Gezamenlijk een 'midden' oplossing vinden behoort niet tot de opties. En lees voor de aardigheid ook de reactie van Drunken Pumpkins: wordt weer fijn volgend jaar. En wat gaat er gebeuren als ZWP weg is? gaan we dan weer wat anders 'zoeken'. Zo naief allemaal…

Meta  Foor
Meta Foor3 dec. 2018 - 9:01

- al tijdens de revolte van het volk tegen de gebroeders De Witt in 1672 blijkt dat demonstratie een kwestie is van aktie en reaktie; daar moet rekening mee gehouden worden bij de voorbereidingen (zowel als bescherming als strategie). Dat is in de demonstratie waar nu over gesproken wordt niet gedaan.

Sam V
Sam V3 dec. 2018 - 8:49

De wijze waarop de boodschap gebracht wordt, is wel degelijk van belang. De boodschap is namelijk nu dat ZP racistisch is en daarom afgeschaft moet worden. Het probleem met deze boodschap is dat het overgrote deel van de Nederlanders ZP niet racistisch vindt. Prima dat de schrijver hier Tutu erbij haalt met de quote: "Als je neutraal blijft wanneer er onrecht plaatsvindt, kies je de kant van de onderdrukker.”, maar hij slaat nergens op. Mij maakt het niet uit welke kleur de pieten hebben, maar ik maak wel bezwaar dat ze mij een racist noemen omdat ik hem het liefst zwart zie. Misschien dat door het schreeuwen en het neerzetten van de gemiddelde Nederlander als onderdrukker verdwijnt ZP nu wel. Ik zou me wel afvragen of je hier nu een overwinning hebt behaald. Misschien hebben we nu allemaal meer verloren dan ons lief is. De tijd zal het leren.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen3 dec. 2018 - 15:31

Maar ik maak wel bezwaar dat ze mij een racist noemen omdat ik hem het liefst zwart zie Je mag bezwaar maken ,maar het helpt als je een beetje uitlegt hoe je een en ander ziet, in plaats van alleen maar de conclusie te delen. En ja, als je hooligans en anti pieters op 1 lijn zet, zoals onze pm deed, dan is de quote van Tutu zeer op zijn plaats: je zet crimineel gedrag op 1 lijn met het uitoefenen van je grondrecht van demonstratie. Dan kies je effectief voor de criminelen, want die mogen opeens wel iets doen wat ze normaal niet hadden gemogen. En waarom: omdat ze de mening van de meerderheid verkondigen? Wel / geen racisme is geen vraag van stemmen. En demonstranten afschrikken door niet in te grijpen wanneer wat propieters crimineel gedrag vertonen: je dan past de uitspraak van Tutu prima.

OlavM
OlavM4 dec. 2018 - 0:15

@ SamV: [Het probleem met deze boodschap is dat het overgrote deel van de Nederlanders ZP niet racistisch vindt.] Heb je nooit gehoord van beter, nader inzicht? Het veranderingsproces gaan door. Volgens recente peilingen is het aantal mensen dat Zwarte Piet wil behouden inmiddels gedaald tot 50 %. [Ik zou me wel afvragen of je hier nu een overwinning hebt behaald.] Zou ik maar niet doen. Met deze kinderachtige formulering degradeer je een serieuze zaak tot een wedstrijd of spel.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*3 dec. 2018 - 8:42

Over 10 jaar zullen er alleen Sint en Pieten (maar dan helemaal zonder zwarte schmink) zijn, denk ik!. Met andere woorden, zal Nederland eventueel ook met de moderne tijd meegaan. Helemaal zwart schminken is niet meer kosher en dat weet blijkbaar tenminste 50% van alle Nederlanders al (als de jongste enquête van gisteravond bij het 8 uur Journaal wel klopte). Petje af aan Sylvana Simons, Anouk, Jeffrey Afriyie en alle zeer moedige activisten in heel Nederland die wel durven om hun nekken uit te steken, tijdens die laatste jaren, wat betreft deze zeer belangrijke maatschappelijke dossier. Wat moed hebben ze allemaal getoond, zeker in vergelijking met iemand die alleen maar kon roepen (maar tegelijkertijd durfde hij geen enkele verantwoordelijkheid te nemen): Gaan jullie massaal naar al die Sinterklaas intochten!. Deze ontwikkeling is slecht nieuws natuurlijk voor die fabrieken die zwarte schmink maken maar ontzettend goed nieuws voor Nederland. Een fijne dag!!!.

msj_meijerink
msj_meijerink3 dec. 2018 - 8:02

Organiseer een bindend referendum, dan is het daarna het gezever erover afgelopen! Ben het gedoe (door beide partijen) inmiddels zat.

Bert de Vries
Bert de Vries3 dec. 2018 - 7:52

Twee dingen: je hebt de groep die doorgaans wordt aangeduid als tuig of schorem. Die scheldt en gebruikt geweld, en wil jouw recht op een eigen positie in de weg staan. En je hebt de groep die niet scheldt en geweld gebruikt, maar verder precies hetzelfde doet. Die laatste groep wordt doorgaans aangeduid als rechts en conservatief. Ze huist bij de VVD en bij verwante partijen. Over de eerste groep wordt, terecht, de staf gebroken. De tweede groep moet met respect worden bejegend. Want zij zijn netjes, in eng burgerlijke zin. Maar per saldo is die groep de meest dubieuze. Omdat ze over alle middelen beschikt om partijen tot de orde te brengen. Dat ze van die middelen een ordinair carnavalsartikel maakt, zegt alles over hun eigenlijke niveau. (en over het racistisch karakter van Zwarte Piet: het argument: 'Ik ben niet racistisch.' is het zwakst denkbare argument.)

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon3 dec. 2018 - 7:05

Ik verafschuw de onverbloemde racistische acties van deze ultrarechtse malloten. Bewonderenswaardig dat de anti-ZP'ers zich niet lieten provoceren en deze bagger vrij gelaten over zich heen lieten komen. Toch heb ik nog een advies voor KOZP. Wellicht dat een nieuwe slogan als bv "some people experience ZP as racism" al enorm veel goodwill op zou leveren.

1 Reactie
LaBou
LaBou 3 dec. 2018 - 17:34

Newsflash voor Gadfly: dat hebben ze zo'n 50 jaar geleden al geprobeerd. Heeft (helaas) niet geholpen omdat er bewust niet geluisterd werd.

MichelD
MichelD3 dec. 2018 - 6:57

Mijn keuze is glashelder. Tegen racisme en voor Zwarte Piet.

Arne Lucassen
Arne Lucassen3 dec. 2018 - 6:29

U betoont met uw (ge)zicht zich een spiegelbeeld. De Sinterklaasvierende kinderen en ouders die hechten aan een Zwarte Piet, voor hen meestal ook goed in de roetveegversie, die u hier gelijksteld aan de splinter van de rellende extremisten, is zoals anderen de tegen Zwarte Piet agerende mensen gelijk stellen aan een paar types als die van de Grauwe Eeuw.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart2 dec. 2018 - 23:03

Het was afschuwelijk en schunnig, maar ook een triomf en een succes. Volgens de laatste peiling - in het journaal, als ik niet hallucineerde tenminste - is het aantal racisten in Nederland gedaald tot zo'n 50%. Dus nog even doorbijten en die nazi's vallen dra 't door henzelf gegraven graf, waaroverheen de Friezen - edele beschermers van onschuldigen en zwakkeren - zullen bulldozeren.

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart2 dec. 2018 - 23:04

vallen dra in 't...

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen2 dec. 2018 - 21:53

Er is een goede en een foute kant. Kies maar! Ik kies natuurlijk voor goed.

1 Reactie
Mormel2
Mormel23 dec. 2018 - 7:00

Ik kies natuurlijk ook voor goed, ik kies tegen een maatschappij geregeerd door de gekwetste minderheid. Dat is hoe je homofobie steunt.

JD2
JD22 dec. 2018 - 21:23

“If you are not with me, you are against me.” Is dit nu het motto in deze discussie? Ik ben tegen racistische hooligans en heb geen bezwaar tegen Zwarte Piet. Er zijn over en weer nog al wat argumenten aangevoerd, ook hier op Joop.nl, en mevrouw Salome vindt Zwarte Piet racistisch. En omdat een stel hersenloze idioten haar bedreigd heeft, word ik nu in hetzelfde kamp geplaatst. Daar ben ik een beetje klaar mee.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt3 dec. 2018 - 8:32

Waarmee je jezelf in hetzelfde kamp zet. Alleen dan zonder geweld.

ton14024
ton140243 dec. 2018 - 9:02

Deze discussie splitst nu zelfs personen. Jammer dat er nog geen schot in zit.

Xanadu
Xanadu3 dec. 2018 - 9:41

"En omdat een stel hersenloze idioten haar bedreigd heeft, word ik nu in hetzelfde kamp geplaatst." Het zou je gesierd hebben als je haar gesteund zou hebben in haar strijd tegen de hersenloze idioten. Ik heb nergens gelezen dat ze jou in dat kamp plaatst, maar ik krijg een idee, dat je dat zelf doet, daar haar hierop aan te vallen. Ik voel me helemaal niet aangesproken door haar terwijl ik ook een witte autochtoon ben, mijn vrienden ook niet, jij kennelijk wel? Waarom is dat? Leg dat eens uit. Wie de schoen past? Zij is niet degene die met boksbeugels en vlindermessen naar demonstraties gaat.

JD2
JD23 dec. 2018 - 11:35

@Xanadu, Ze zegt het zelf: "Mensen die na dat weekend nog steeds neutraal tegenover Zwarte Piet staan, staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis. ... Ik persoonlijk ben echt helemaal klaar met het both sides-gelul. Er is een goede en een foute kant. Kies maar!". Ik heb geen enkel begrip voor die hooligans en hoop oprecht dat ze zich veilig en geborgen kan voelen in Nederland en daarbuiten. Maar zij plaats echt zelf, vanwege mijn opvatting dat Zwarte Piet zwart mag blijven, mij aan de foute kant van de geschiedenis. Dat is haar goed recht, maar ik vind het aanmatigend.

RonVa
RonVa3 dec. 2018 - 20:31

@Xanadu Lees eerst de laatste alinea van haar opinie nog eens door voor je dit soort gechargeerde vragen gaat stellen.

Kerja
Kerja2 dec. 2018 - 20:53

Sorry. Ik vind het zwart van zp persoonlijk geen probleem (al zijn vegen of vlekken ook prima) Toch ben ik 100% voor jouw recht om daar veilig tegen te protesteren. Zelfs als ik de argumenten die daarbij gebruikt worden onjuist, onoprecht of zelfs rancuneus vind. Jij en anderen moeten ze kunnen uiten zonder door tuig te worden aangevallen of bedreigd. Dat is een voorwaarde voor vrijheid en democratie. Je verwart hier echter het zp standpunt (waar heel veel nuance mogelijk is) met dat over veilig / geweld- en racismevrij demonstreren.

3 Reacties
Krek
Krek3 dec. 2018 - 4:24

Geachte Kerja, Ik denk niet dat mevrouw Salome een en ander verwart, maar het een gebruikt om het andere standpunt dermate te valideren dat discussie verder onmogelijk wordt gemaakt. Het is een beetje de redenatie van "er zijn foute mensen die jouw mening delen, pas je mening aan, anders ben je net zo fout" ongeacht wat je verder zelf doet. Het is een nare vorm van chantage, die zo vaak gebruik wordt de laatste tijd dat ik er weinig anders dan minachting voor heb. Pak de mensen aan die anderen bedreigen, pak de racisten aan, maar ga niet schelden op mensen die je medestanders hadden kunnen zijn. De mensen die nu beledigd worden zullen slechts hun schouders ophalen, het geweld afwijzen, maar verder geen milimeter mevrouw Salomé's kant op bewegen. Goede of foute kant? Nee, mevrouw Salomé staat niet aan de goede kant met dit soort eisen en zwart-wit denken. Dat een handjevol mensen over de schreef is gegaan doet daar niet aan af.

ton14024
ton140243 dec. 2018 - 8:54

Dus veilig / geweld- en racismevrij demonstreren mag, maar een standpunt innemen tegen ZP mag niet?

Xanadu
Xanadu3 dec. 2018 - 9:46

Je laatste zin begrijp ik geen hout van. Ik kan er dan ook moeilijk op reageren. Ze wil veilig demonstreren, daar sta ik achter, een belangrijk recht in een democratische samenleving. Maar hoezo het zp standpunt daarmee wordt verward begrijp ik niet. Ze wil veilig demonstreren tegen het zp-standpunt. Mag dat volgens jou, of mag dat niet? En waarin zit dan de verwarring?