Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Big Pharma veroorzaakt een ongekende mensenrechtencrisis’

  •  
22-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
203 keer bekeken
  •  
CHILE - HEALTH - VIRUS - VACCINE

© A health workers fills a syringe with a dose of the Pfizer-BioNTech vaccine against COVID-19 at a vaccination centre in Santiago, on July 12, 2021. JAVIER TORRES / AFP

Volgens Amnesty International zijn zes grote farmaceutische bedrijven verantwoordelijk voor een ongekende mensenrechtencrisis. Door vaccintechnologie achter te houden voor lage-inkomenslanden, worden delen van Latijns-Amerika, Afrika en Azië in een crisis gestort. Agnès Callamard, secretaris-generaal van de mensenrechtenorganisatie, zegt:
" De wereld vaccineren is onze enige uitweg uit deze crisis. We zouden deze bedrijven die zo snel vaccins hebben gemaakt, eigenlijk als helden moeten kunnen begroeten. Maar in plaats daarvan, tot hun schande en ons collectieve verdriet, hebben de grote farmaceutische bedrijven opzettelijk kennisoverdracht geblokkeerd. Door hun leveringen aan vooral de rijke landen creëerden ze een voorspelbare schaarste in armere landen."
Omdat AstraZeneca, BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna, Novavax en Pfizer hun kennis niet delen, vallen er wekelijks tienduizenden vermijdbare sterfgevallen, meent Callamard. “In veel lage-inkomenslanden hebben zelfs gezondheidswerkers en personen die een hoog risico lopen het vaccin nog niet gekregen.”
De verwachting is dat de farmaceutische bedrijven eind volgend jaar samen 130 miljard dollar zullen hebben verdiend aan de vaccins.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

Nina4
Nina423 sep. 2021 - 13:15

Big Pharma zorgde ook voor 400.000 doden door pijnstillers. Het is een criminele organisatie met de wind mee. Jammer dat de wappies de terechte kritiek ontregelen.

Thuiszitter
Thuiszitter23 sep. 2021 - 12:27

Dat hele patentensysteem mag van mij op de schop. De piratenpartij geeft een duidelijke uitleg , https://piratenpartij.nl/patenten-op-medicijnen-erfenis-oude-economie/

Woeki Hypo
Woeki Hypo23 sep. 2021 - 11:29

‘Big Pharma veroorzaakt een ongekende mensenrechtencrisis’ Politici. En het dominante corona narratief (enkel (bijna) totale vaccinatie i.p.v. een pluriforme strategie) van o.a. Politici, inclusief links, sociaal democratie en progressief en Democraten (in de VS) ook. Corona Hypocrisie: Experimentele vaccins gebieden; Goedkope medicijnen verbieden. Censuur met repressie. Met o.a. de huidige censuur met repressie of een cancel cultuur (o.a. BIG TECH). O.a. tegen deskundigen en wetenschappers (o.a. ontslag). Vroeg Behandeling. Met o.a. de tegenwerking van of het verbod op vroeg behandeling met o.a. bepaalde (goedkope) medicijnen: De Verboden Medicijnen in Het “Vrije” Westen (inclusief: Nederland). Met voorbijgaan aan de relatie tussen patiënt en (huis)arts en gebruikelijke praktijken (off-label gebruik). Inclusief de imperiale en koloniale bemoeiing met een land als India. Logica. Met o.a. het (negatief) opportunistische gebruik van argumentaties en bewijsmethoden (in de (toegepaste) wetenschap), door hoogopgeleiden. Wetenschap. Welke belangen hebben of vertegenwoordigen deze hoogopgeleiden eigenlijk? Wetenschap, collectiviteit, individualiteit en globalisme zijn verdienmodellen van het (globale) neoliberalisme (een feodalisme en fascisme (de stok) / een extreem elitair of economisch rechts). Wetenschap, collectiviteit en individualiteit zijn niet in goede handen bij het tegenwoordig dominante (corona) narratief, inclusief links, sociaal democratie en progressief en Democraten (in de VS). Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl23 sep. 2021 - 8:50

Is er werkelijk iemand die op voorhand heeft verwacht dat geldwolven in schaapskleren ooit anders zouden handelen dan geldwolven in schaapskleren?

1 Reactie
adriek
adriek23 sep. 2021 - 12:04

Dat zie je verkeerd. De vrije markt maakt iedereen rijk en gelukkig, toch?

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg23 sep. 2021 - 4:03

Wacht even, voor wélke mensenrechtenschending is Big Pharma nou precies verantwoordelijk? Kun je de industrie verantwoordelijk houden voor het niet-voorkomen van natuurgeweld?

2 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator23 sep. 2021 - 8:57

@ Hanneke Kouwenberg (06:03u) - als ik het me goed herinner ben je arts van beroep. Juist hierom begrijp ik je inzending niet. De Duitsers kennen het begrip 'Unterlassene Hilfeleistung', zie: https://dejure.org/gesetze/StGB/323c.html Wie in een noodtoestand aan diegenen in gevaar geen hulp biedt, ofschoon betrokkene dat wél kan, is strafbaar. Verder: de farmacologische multinationals hebben een bijzonder slechte reputatie opgebouwd waar het gaat om hun pretentie dat al hun prachtige produkten alleen geheel door eigen inspanning, en met torenhoge investeringen ook nog, ontwikkeld kunnen worden. Deze voorstelling van zaken is onwaar. Zie bijvoorbeeld de boeken van Mariana Mazzucato; ze is hier te zien: https://www.youtube.com/watch?v=YQ-e_L3RB38 Boeken van haar hand: 'The Value of Everything', 'Rethinking Capitalism', en 'The Entrepreneurial State'. Zeer aan te bevelen is dit boek van Marcia Angell: 'The Truth About the Drug Companies: How They Deceive Us and What to Do About It' (Random House, 2004). Iemand maakt hier al gewag van de opioïdencrisis in Amerika. Zie het volgende werk voor meer informatie: 'Dopesick: Dealers, Doctors, and the Drug Company that Addicted America' van Beth Macy (Little, Brown and Company, 2018). En er meer (ik denk aan de boeken van David Healy, en James Davies; 'The Sedated Society' van de laatste is zeer aan te bevelen). Tenslotte als aanvulling bied ik: 'Deaths of Despair and the Future of Capitalism' van Anne Case & Angus Deaton (Princeton University Press, 2020). Neen, er is geen reden om Big Pharma als een club van filantropen te beschouwen, integendeel.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg23 sep. 2021 - 10:32

Beste Psychiator, Blijkbaar mikt de wetgeving, die naar mijn beste weten ook in Nederland bestaat, niet op kostenloos of onder kostprijs aanbieden van phamrmacotherapeutica. Er zijn immers tal van medicamenten die niet in het vergoedingenpakket zijn opgenomen, terwijl ze wel gezondheidswinst zouden opleveren. De wetgeving is daar niet eerder tegen ingezet voor zover ik weet. Wel kan ik me een tuchtrechtelijke veroordeling herinneren, waarin een internist, die zich hiertoe niet bekwaam achtte, geweigerd had een mogelijke botbreuk te beoordelen op een vakantie. Een klinische beoordeling, en indien nodig het treffen leveren van eerste hulp, de handelingen waar de wetgeving zich op richt, brengen dan ook geen kosten met zich mee - laat staan substantiele. Ik ben er overigens geenzins op uit, de farmaceutische industrie voor moreel juist te verklaren. In tegendeel. Maar ik denk dat ze wel heel wat misdadiger spelletjes spelen, dan het niet vrij beschikbaar stellen van vaccins.

RainB
RainB23 sep. 2021 - 3:25

Ai, wordt de heilige big pharma bekritiseerd? Onze levensredders? Big pharma die met een handoplegging de hele wereld belangeloos redt? Dat kan toch niet?

De Lieve Heer
De Lieve Heer22 sep. 2021 - 23:24

Gelukkig doen de Chinezen -tenminste in Brazilië- niet mee aan dat spelletje. Wel jammer dat Bolsonaro -aanhanger van Trump- dat op alle mogelijke manieren probeert te saboteren. Is dat duidelijk genoeg of behoeft dat nog nadere uitleg?

1 Reactie
adriek
adriek23 sep. 2021 - 12:05

Het behoeft nadere uitleg.

itsme3
itsme322 sep. 2021 - 19:15

"Omdat AstraZeneca, BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna, Novavax en Pfizer hun kennis niet delen, vallen er wekelijks tienduizenden vermijdbare sterfgevallen, meent Callamard. “In veel lage-inkomenslanden hebben zelfs gezondheidswerkers en personen die een hoog risico lopen het vaccin nog niet gekregen.” Met name Astrazeneca en Janssens lukt het zelf al niet om voldoende en van gegarandeerde kwaliteit te leveren. Denkt Amnesty nu werkelijk dat een willikeurige producent in zijn eentje lukt om de productie wel op orde te krijgen? Keep on dreaming.

5 Reacties
Karingin
Karingin23 sep. 2021 - 5:15

En waarom niet? In die bedrijven werken alle mensen die alles weten en kunnen, dus niemand anders zou in staat zijn een betere oplossing te bedenken? Het is je natuurlijk volledig ontgaan, maar in Afrikaanse en Aziatische landen hebben ze best wel wat ervaring met enge ziektes, onder behoorlijk verrotte omstandigheden ook nog. Kweenie hoor, maar ben je misschien een beetje tikkie bevoordeeld of zo…?

wittecisnoot
wittecisnoot23 sep. 2021 - 6:13

@Karingin: in die vaccins zit kryptoniet waar deze supermensen niet tegen kunnen. Zinder onzin: ook big pharma kan niet alles.

itsme3
itsme323 sep. 2021 - 6:15

@karingin Keep on dreaming

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl23 sep. 2021 - 11:42

@Itsme: "Met name Astrazeneca en Janssens lukt het zelf al niet om voldoende en van gegarandeerde kwaliteit te leveren. Denkt Amnesty nu werkelijk dat een willikeurige producent in zijn eentje lukt om de productie wel op orde te krijgen?" Wel... er bestaat een principe dat heet "samen-delen". Als je dan iets op het spoor gekomen bent dat levens lijkt te kunnen redden zou je die kennis - in het belang van de wereldproblematiek die ermee samenhangt - kunnen delen met anderen. Zo kun je dan "samen" wel heel gemakkelijk voldoen aan de vraag. Denkt u nu werkelijk dat er een technische onmogelijkheid aan dit alles ten grondslag ligt?

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2021 - 12:44

Het eerste werk naar het ontwikkelen van een vaccin tegen ebola vond plaats in Canada, mede gebaseerd op decennia onderzoekswerk in Duitsland, ook al heeft Afrika de meeste ervaring met de ziekte. Dat heeft er namelijk niets mee te maken.

Stijn Gillesen
Stijn Gillesen22 sep. 2021 - 18:15

"Big pharma" is juist te danken dat de wereld zo ongekend snel vaccins heeft. De verspreiding gaat overwegend met een alleszins redelijke prijs gepaard. Niet "Big pharma" is ervoor verantwoordelijk dat dit ook aan te schaffen zal zijn voor iedere wereldburger.

7 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie22 sep. 2021 - 19:30

Dat is natuurlijk wel erg makkelijk. Je kan je ook afvragen wat big-pharma voor Covid-19 allemaal heeft uitgespookt? Binnen recordtijd medicijnen en ontwikkelmethoden uitrollen voor een boodschappenlijst aan aandoeningen was het in ieder geval niet. Het is altijd een kwestie van het minimale aan innovatie doen met het maximale winstoogmerk. Hoe kan het überhaupt dat anno 2021 diabeten nog steeds een naald in hun pokkel moeten hebben en een arsenaal aan dure en enorm klungelige apparaten daaromheen moeten hebben? Het is dezelfde reden dat arme landen nu ook de sjaak zijn. Het gaat om centjes. Als ze zich een beetje kwaad hadden gemaakt, dan hadden bijvoorbeeld dialysecentra al meer dan 10 jaar niet meer bestaan, maar daarmee maar je die markt kapot. Medische ontwikkeling door privaat bedrijven en deze hier patenten op laten hebben is een enorme last en heeft zeer waarschijnlijk al miljarden leven te vroeg laten eindigen of in wanhoop gestort. Deze ontwikkeling hoort eigendom te zijn van iedereen en het recht op het produceren en verkopen ervan moet verdient en gereguleerd worden, wereldwijd.

plainview
plainview22 sep. 2021 - 20:40

Ja want de biotech sector van Cuba doet het zo super goed voor complexere medicatie....

Karingin
Karingin23 sep. 2021 - 5:06

Ben ik het zomaar eens met Depri…het gaat nog wel verder ook hè, initieel onderzoek komt vaak van de uni wat ze dan opkopen…wat niet erg zou zijn als daar enige proportie in zat, maar de winsten zijn zo fenomenaal, dat is gewoon parasitair. Die kwalificatie dringt nog meer op als je in aanmerking neemt dat ze bijv. inde VS de opiod-epidemic hebben gecreëerd; uiterst verslavende pijnstillers die als snoepjes werden verkocht…en, heel verdacht, doch niet te bewijzen vooropgezet; opeens kwam het middel Naxalon op de markt, waarmee je een overdosis neutraliseert

Stijn Gillesen
Stijn Gillesen23 sep. 2021 - 5:59

@winterdepressie "Big Pharma" is niet verantwoordelijk voor het ontstaan van snelle verspreiding van steeds meer en weer nieuwe virussen. Die zijn gevolg van toenemende overbevolking die vooral in derdewereldlanden een oorzaak heeft. Dergelijk ontstaan van ziektes zie je ook bij te groot wordende populaties bij diersoorten. "Big Pharma" is ook niet verantwoordelijk voor ouderdoms- en welvaartsziekten die behalve in de rijkere landen ook in de derde wereld steeds meer opspelen omdat die gevolg van een luxeprobleem zijn.

plainview
plainview23 sep. 2021 - 7:00

karingin nalaxon is al op de mark sinds 1970.....

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2021 - 17:31

Naloxone werd gepatenteerd in 1961 en was aanvankelijk in gebruik om constipatie als gevolg van chronisch opioiden gebruik te behandelen. Pas in 1971 ook tegen overdoses. Het grootschalige misbruik van pijnstillers kwam pas daarna.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2021 - 17:34

Universitaire instituten zijn niet geschikt voor het grootschalig produceren en distribueren van vaccins.