Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Big Meat bestookt deelnemers klimaattop met desinformatie

  •  
29-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1641 keer bekeken
  •  
koe

Grote vleesbedrijven en hun lobbyisten proberen deelnemers aan de VN-klimaattop COP28 in Dubai ervan te overtuigen dat de vee-industrie goed is voor het milieu. Dat blijkt uit documenten die The Guardian heeft ingezien. Volgens de krant zullen partijen als het Global Dairy Platform, North American Meat Institute en het grootste vleesbedrijf ter wereld JBS alles op alles zetten om critici van de vee-industrie in de wielen te rijden.

De vlees- en zuivellobbyisten gaan tijdens COP28 vol op het orgel over ‘regeneratieve landbouw’: het idee dat grazende dieren de grond gezond houden, waardoor er makkelijker koolstof in opgeslagen kan worden. Dat is een nieuwe vorm van greenwashing van multinationals die niets aan hun verdienmodel willen veranderen.

De productie van vlees en zuivel gaat in werkelijkheid nog altijd gepaard met een enorme uitstoot van broeikasgassen. De veehouderij is een belangrijke bron van methaan. Dat is een zeer krachtig broeikasgas, tot wel twintig keer sterker dan bijvoorbeeld koolstofdioxide (CO2). De wereldwijde veehouderij is goed voor 14,5 procent van alle uitstoot van broeikasgassen.

Het beperken van de uitstoot van de voedingsindustrie zal onvermijdelijk leiden tot een afname van de productie van vlees en zuivel, analyseert actievoerder Nusa Urbancic in The Guardian. “De industrie is daar doodsbang voor en probeert het onvermijdelijke nu te vertragen.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.