Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Big Brother met muizen

  •  
18-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Fascinerend onderzoek naar hoe leiderschap zich ontwikkelt en hiërarchie ontstaat
Onderzoekers plaatsten een stel verschillende muizen in een half natuurlijke omgeving waarin ze dag en nacht geobserveerd konden worden en bestudeerden gedrag en groepsprocessen. Zo zagen ze hoe leiderschap zich ontwikkelde en hoe een hiërarchie ontstond.
Ook konden ze observeren hoe autistische muizen in zo’n omgeving functioneerden. De grote vraag is natuurlijk of zulke processen vergelijkbaar zijn bij die bij andere diersoorten, bijvoorbeeld bij mensen.
Om de muizen te herkennen kregen ze een chip die hun identiteit weergaf. Zo wisten de onderzoekers precies of ze met muis John of met muis Anita te maken hadden. In de kooi van vier vierkante meter waren op strategische plekken videocamera’s geïnstalleerd. De camera’s waren uitgerust met infrarood waardoor het gedrag van de muizen dag en nacht kon worden vastgelegd.
De camera’s legden zeer gedetailleerd alle individuele gedragingen vast (eten, slapen, rennen, rusten, verstoppen) en alle sociale gedragingen: neuken (dat doe je samen namelijk), vechten, gezelschap zoeken, specifieke muizen vermijden.
Binnen 24 uur was er een leider, de koning van het muizenrijk, en was er een hiërarchie zichtbaar van wie het met wie mocht doen, wie wegkroop als er een hogere muis aankwam, wie zich lekker voelde bij welke muis om samen uit te rusten. Omdat ook de genetische achtergrond van de muizen bekend was kon het team van de onderzoekers het gedrag ook nog eens met 90 procent zekerheid voorspellen (inclusief wie het met wie zou doen). Fascinerend. De onderzoekers kunnen met deze proefopstelling nog jaren doorgaan om allerlei dingen uit te vissen.
Natuurlijk vragen we ons af of het bij mensen ook zo gaat. Ik ben bang dat ik het antwoord wel een beetje kan geven, maar dat mag niet want mensen zijn nu eenmaal geen muizen. Is daar een simpel antwoord op te geven? Waarschijnlijk wel. We hebben inmiddels uren lang banden met opnamen van mensen die aan Big Brother programma’s hebben meegedaan, ook zo’n half natuurlijk omgeving met overal camera’s bij.
Misschien zou het team van het muizenonderzoek die banden eens willen analyseren.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Vrouwen onthouden nieuwe gezichten beter dan mannen
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

[verwijderd]
[verwijderd]18 jun. 2013 - 9:03

Mensen mag je niet vergelijken met muizen? Oké dan. Mensen kun je heel goed vergelijken met ratten.

1 Reactie
lembeck
lembeck18 jun. 2013 - 9:03

Vandaar ook de benaming: RAT RACE.... ;-)