Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Big Brother bestaat echt

  •  
07-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
unclesam300.jpg
Francisco van Jole over het grootste privacy-schandaal ... Amerikaanse overheid gluurt mee op onder meer Facebook, Google en Skype ... Foto's, chats, e-mails en audiobestanden; niets is veilig ... 'Alleen gegevens van niet-Amerikaanse staatsburgers ingezien'
De Amerikaanse overheid bespioneert consumenten. De servers van negen grote Amerikaanse internetbedrijven worden gebruikt om de gegevens van consumenten in te zien. Zo kan de FBI en de staatsveiligheidsdienst onder meer chatgesprekken, e-mails, foto’s en video’s bekijken. Hierbij wordt het programma PRISM gebruikt. In he VARA Radio 1 programma De Gids FM sprak Felix Meurders met Francisco van Jole over de consequenties.
De NSA, de National Security Agency, tapt de servers direct af, waardoor het toegang heeft tot miljoenen e-mails, foto’s etc. NSA kan zowel realtime als in de archieven meekijken.
RTEmagicC_unclesam.jpg
PRISM werd in 2007 onder de Republikeinse president George Bush opgezet. Barack Obama had veel kritiek op het spionageprogramma, maar naar nu blijkt is het onder zijn presidentschap exponentieel gegroeid.
Een anonieme bron bevestigt tegenover Reuters het gebruik van PRISM. De vergaarde informatie zou alleen van niet-Amerikanen die buiten de Verenigde Staten wonen zijn. De bron:
Het programma is één van onze meest waardevolle bronnen van informatie. Het wordt gebruikt om ons land te beschermen tegen een scala van bedreigingen.
The Washington Post heeft het nieuws naar buiten gebracht. Volgens de krant worden de servers van bedrijven als Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Skype, Apple en YouTube gebruikt. Facebook, Google en Yahoo ontkennen de Amerikaanse overheid toegang te bieden tot de servers. Ook Apple ontkent betrokken te zijn bij het spionage programma.
De Amerikaanse justitie heeft het gebruik van PRISM goedgekeurd. Justitie meent dat de veiligheidsdiensten voldoende kunnen garanderen dat van Amerikaanse staatsburgers niet onrechtmatig gegevens worden verzameld.
James Clapper, directeur van de National Intelligence, heeft toegegeven dat de NSA gegevens verzamelt, maar benadrukt dat het alleen om niet-Amerikanen gaat.
Eerder deze week werd bekend dat de Amerikaanse overheid gegevens van miljoenen klanten van de Amerikaanse telecomprovider Verizon verzamelt. De overheid krijgt inzage in telefoonnummers van gebruikers, gesprekslocaties, gespreksduur, tijdstip en bepaalde unieke kenmerken. De inhoud van de telefoongesprekken zou niet worden geregistreerd.
cc-foto: Donkey Hotey

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (57)

dino_radja
dino_radja7 jun. 2013 - 9:12

prima als amerikanen er voor kiezen hun privacy op te geven, maar de VS moet buiten de prive-sfeer blijven van niet-amerikanen.

prozaschrijverazazel
prozaschrijverazazel7 jun. 2013 - 9:12

Voor je het weet ben je een terrorist, dat is een hele normale gedachtegang van de USA ofwel de nieuwe Romeinen met hun hedendaagse Romeinse rijk. Wanneer komt er een massaal protest tegen dit soort spionage praktijken van dat oorlogszuchtige landje, wanneer zeggen politieke kopstukken uit de internationale politiek nu eens tot hier en niet verder... misschien moeste wij de Amerikanen maar een massaal gaan bespioneren, zijn burgers ook uiteraard want je weet maar nooit met ze..

MichelReiziger
MichelReiziger7 jun. 2013 - 9:12

Volgens mij is het al zomertijd op vele redacites :-)

MichelReiziger
MichelReiziger7 jun. 2013 - 9:12

Het is toch enigszins vreemd, dat als ik de volgende woorden in dit berichtje plemp: doden, bommen, vliegtuig, aanslag plegen, in New York, Allahu Akbar Dit berichtje dan wordt gelogged op servers hier ver ver vandaan. Nu maar hopen dat ze niet hier op de redactie waar ik werk met een paar lange jassen langskomen...

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder7 jun. 2013 - 9:12

Daaag vrij internet. Daaag vrije meningsuiting.

TheRealHandyman
TheRealHandyman7 jun. 2013 - 9:12

Ja en? Op elke server worden loggings bijgehouden. Als je gebruikt maakt van Amerikaanse bedrijven, dan kan je er de donder op zeggen dat je ook te maken hebt met Amerikaanse toestanden. Ik kan me voorstellen als je een terrorist, extremist, pedo of een ander soort crimineel bent, dat je je dan wel zorgen moet gaan maeken, maar voor normale mensen is er niets aan de hand.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder7 jun. 2013 - 9:12

Het nieuwe geloof. Zoals de onzichtbare god alles wist van de mens is het nu de NSA. Angst moet regeren. Alles wat u doet is bekent. Terug in u hol en hou u koest. De onzichtbare dictatuur heerst.

BakkerGerard
BakkerGerard7 jun. 2013 - 9:12

'Alleen gegevens van niet-Amerikaanse staatsburgers ingezien'. Oh gelukkig, dat stelt me gerust. Kan de EU of Nederland ook gegevens van andere dan niet-ingezetenden inzien?

AntonyDaniels
AntonyDaniels7 jun. 2013 - 9:12

Dit verbaast me niet. Dit is inherent aan zoiets als internet. Zodra de technische mogelijkheid er is wordt die gebruikt voor andere doeleinden. Het is de ultieme manier om inzicht te krijgen. Maar wat moet je er verder mee? Het is niet leuk, ongrondwettelijk misschien, maar je houdt het niet tegen en eerlijk gezegd hebben we er ook helemaal geen last van. Als je ziet welke onzin er op facebook staat, wens ik de dames en heren van het NSA het allerbeste.

RaymondenJoop
RaymondenJoop7 jun. 2013 - 9:12

"PRISM werd in 2007 onder de Republikeinse president George Bush opgezet. Barack Obama had veel kritiek op het spionageprogramma, maar naar nu blijkt is het onder zijn presidentschap exponentieel gegroeid." Ook hier geldt: alles voor het pluche.

Bakoe
Bakoe7 jun. 2013 - 9:12

En als je encrypted data op je laptop hebt staan kan je zo maar opgepakt worden als je de passworden niet geeft als je uit het vliegtuig stapt in Amerika. 2 Jaar gevangenis. Je zal je password maar vergeten zijn van een oud bestandje van 3 jaar geleden. What to do. Communiceren via email, maar alleen via bijlages. Die bestanden schinbaar inhoudsloos maken, ( bla bla erin,) maar erin genest encrypted bestanden. Bijna niet te vinden en onmogelijk te kraken. Totale waanzin dat overheden deze vrijheden hebben. VPN tunnels onderling opzetten, en alleen nog maar via private IP communiceren. Zulk soort van oplossingen.

rbakels
rbakels7 jun. 2013 - 9:12

Overheden zijn nu ook begonnen om met lijsten van de burgerlijke stand uit te zoeken wie zich onttrekt aan Big Brother. En dan zwaait er wat! Ik zit noch op Facebook noch op Twitter noch op LinkedIn dus ik verwacht elk ogenblik een bezoekje van een geheim-agent. Ik wil nog wel eens fietsen met uitgeschakeld mobieltje over stille interlokale paden en ik had al twee keer plotseling een politieauto achter mij. Die met niets konden maken natuurlijk, maar toch. De durfden me niet in mijn gezicht te zeggen dat ze in mij een PEILMIJDER zagen.

Michiel Online
Michiel Online7 jun. 2013 - 9:12

Pas op met wat je over Obama zegt, die man wordt geframed bij de neten door een aantal republikeinen.

JoopSchouten
JoopSchouten7 jun. 2013 - 9:12

Hoezo 'Vrije Westen' ?

JoopSchouten
JoopSchouten7 jun. 2013 - 9:12

Joe Naait Het Steeds. 'Republikeinen en Democraten in de Senaat zeiden in een reactie dat ze op de hoogte waren van deze praktijk. Volgens de Democratische senator Diane Feinstein doet de Amerikaanse regering dit al zeven jaar.'

Xoral
Xoral7 jun. 2013 - 9:12

Maar wat (bijna?) iedereen over het hoofd ziet is wat deze berichtgeving veroorzaakt in vele burgers als die dit onder ogen krijgen. Dat is dat die zich tegen gaan verzetten. Massaal verzet ertegen leidt tot organisatie van die massa. Waar het op neer komt is dat 'Big Brother' angst propaganda verspreidt om de burger in verzet te brengen. Deze spionage zorgt ook meteen voor een conflict tussen Europa en Amerika, dat is ook weer een strijd. Men is puur bezig een revolutie tot stand te brengen, bijna geen enkel nieuwsbericht doet het omgekeerde, zorgen voor een oplossing.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 jun. 2013 - 9:12

Slim zijn die Amerikanen, visiteren in de lucht fouilleren op de grond. Ik vind het grappig. In de lucht zien ze alles wat je bijzich heeft,op schipol fouilleren ze je, door door een badyscener te lopen, of heet dat geen fouilleren maar ontbloten ?!

meijerlahn
meijerlahn7 jun. 2013 - 9:12

Het lijkt absurd de vergelijking te maken met de Stasi in de DDR, waar spioneren en verraad van en door velen een dagelijkse bezigheid was. De Duitse film Das Leben der Anderens dat zich afspeelt in Oost-Berlijn heb ik ademloos zitten kijken. Een echte aanrader. Ongelooflijk waar een verheid toe in staat is. Dit mag nooit gebeuren. Das Leben der Anderen Het verhaal speelt zich af in 1984 in Oost-Berlijn. De Stasi, de veiligheidsdienst van de DDR, heeft als doel zo veel mogelijk burgers te controleren en zo veel mogelijk over hen te weten te komen. Stasiofficier Gerd Wiesler (Ulrich Mühe) krijgt de opdracht de succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman (Sebastian Koch) en zijn vriendin Christa-Maria Sieland (Martina Gedeck) af te luisteren. http://nl.wikipedia.org/wiki/Das_Leben_der_Anderen

JacquesDanzig
JacquesDanzig7 jun. 2013 - 9:12

Komkommertijdverhaal. Niet van Joop, haast ik me eraan toe te voegen, maar wel van de Guardian (de Guardian lekt trouwens wel graag, sinds ze Assange zijn gaan verketteren, maar dat terzijde) en de Washington Post. Interessant, dat "het" verhaal nu eindelijk eens "gelekt" ïs en wellicht de omvang ervan duidelijk wordt, maar in principe "wist" iedereen, die zich met privacy en internet bezighield, dit toch eigenlijk al jaren...

Jantje68
Jantje687 jun. 2013 - 9:12

Ze bespioneren alleen ons en niet de Amerikaanse bevolking. Dat kan ook prima want bij een bevolking zonder enige technische kennis en zonder defensie kun je lekker je gang gaan.

JoopSchouten
JoopSchouten7 jun. 2013 - 9:12

Amerikanen, dus ook hun overheid, staan onder toezicht van corporaties en banken. Zij bepalen wat wel of niet geschiedt. Macht is geld. Deze Obamese overheid zegt informatie nodig te hebben om het land te beschermen tegen 'aanvallen'. Het feit dat zijzelf een aanval niet schuwen en op grote schaal inzetten is een feit. Alles om diezelfde corporaties en banken te dienen. Daarbij geloven zij dat dit de bevolking ten goede komt. Ze mogen dan 'goede bedoelingen' hebben (...), maar het tegendeel kan als bewezen worden beschouwd. De wereld is onveiliger dan ooit. Hier een stuk van Noam Chomsky die wijst op het dodelijke pad die de VS wenst te gaan. Lees en huiver nóg meer.: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/06/06/noam-chomsky-mensheid-op-weg-naar-de-ondergang ... Noam Chomsky: 'Het is niet dat er geen alternatieven zijn. Die worden gewoon niet overwogen. Dat is gevaarlijk. Als je mij dus vraagt hoe de wereld er gaat uitzien, dat ziet er niet goed uit. Tenzij de mensen er iets aan doen. Dat kunnen we altijd.' Ik zie slechts één oplossing: 'Ontneem geld haar macht.' http://libertaireorde.wordpress.com/2011/10/27/het-vrijgeld-van-silvio-gesell-1862-1930-ontneem-geld-zijn-machtsfunctie/

JoopSchouten
JoopSchouten7 jun. 2013 - 9:12

Er bestaat vergetelheid in filmkunst. De film 'Departures' van regiseur Yôjirô Takita. Nu op 2. Welterusten.

bruces
bruces7 jun. 2013 - 9:12

Er is nog steeds spionage en contra-spionage. Alleen met betere camera's. Het microfilmtje is nu een pdf-je. Verder huppelt alles gewoon door.

vriest
vriest7 jun. 2013 - 9:12

Dit is al jaren bekent ,en gaat ook steeds verder .Ook in NEDERLAND waar het in het midden jaren 60 vorige eeuw ook begon .Men begon toen al met het afluisteren van telefoons ,daarna het fax verkeer .Dit is alleen maar verder uitgebreid ,en nu met het gebruik van de moderne middelen is totale controle langzaam normaal gevonden .Het promoten hier van door te suggereren van u hebt toch niets te verbergen ,en geen enkele tegenwind daar om trend ,heeft het de overheid het alleen maar makkelijk gemaakt dit uit te bouwen .

HomoRidenti
HomoRidenti7 jun. 2013 - 9:12

Ach en de handjes van Nederland zijn wat dit betreft ook zeker niet schoon. Wij zijn al een tijdje kampioen telefoontaps en wij hebben ook een behoorlijke SIGINT schotel array staan waarmee communicatiesatelieten worden 'afgeluisterd'.

[verwijderd]
[verwijderd]7 jun. 2013 - 9:12

"De Amerikaanse overheid bespioneert consumenten." breaking news: in Scandinavie groeien naaldbomen.

1 Reactie
Blisss
Blisss7 jun. 2013 - 9:12

:)))

[verwijderd]
[verwijderd]7 jun. 2013 - 9:12

Niet alleen de VS ook de Nederlandse regering met de aivd tapt de meeste telefoons en hackt emails. Obama is net zo waardeloos als Bush, volgens mij maakt het ook vrij weinig uit of er een democraat of republikein aan de macht is in u$a. Totale controle, de ddr was er niets bij.

1 Reactie
Xoral
Xoral7 jun. 2013 - 9:12

Die 'totale controle' (angst propaganda) leidt tot organisatie miljoenen, organisatie miljoenen tot de echte totale controle (heersschappij)

[verwijderd]
[verwijderd]7 jun. 2013 - 9:12

Tsja, is dat nou zo schokkend? Iedereen weet inmiddels toch wel dat als je iets eenmaal op internet hebt gezet je het er nooit meer afkrijgt, en dat het uiteindelijk overal kan belanden.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos7 jun. 2013 - 9:12

Het verschil zit natuurlijk in de gegevens die je zelf openbaar maakt en de gegevens die niet voor ieders ogen zijn bedoeld. Als ik chat dan is dat meestal niet bedoeld om de overheid mee te laten kijken. Het enige voordeel is dat er zoveel data rondgaan dat de speurders door de bomen het bos niet meer zien. Maar dat is een schrale troost.

boswachter2
boswachter27 jun. 2013 - 9:12

Heel Links Nederland hemelt al jaren Obama op. Nu komt de aap uit de mouw bij deze president.

3 Reacties
marq101
marq1017 jun. 2013 - 9:12

Dit is gestart onder Bush, je rechtse vriend

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 jun. 2013 - 9:12

Als je een beetje geïnformeerd zou zijn, dan zou je weten dat Obama door Links verguisd wordt, door Rechts verguisd wordt en in het midden nog wat steun heeft.

Bakoe
Bakoe7 jun. 2013 - 9:12

Nou nee hoor, alleen die types die denken dat een nieuw gezicht en een goeie act ook daadwerkelijk verschil uitmaken.

[verwijderd]
[verwijderd]7 jun. 2013 - 9:12

Dat wisten we toch ? Sinds de Patriot Act mag alles. 11 sept maakte dat mogelijk.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 jun. 2013 - 9:12

[11 sept maakte dat mogelijk.] Ik neem toch aan dat je bedoelt "de compleet overtrokken reactie op 11 sept maakte dat mogelijk."

eeweew
eeweew7 jun. 2013 - 9:12

Dus volgens de VS hebben alleen Amerikanen rechten?

2 Reacties
insignia
insignia7 jun. 2013 - 9:12

Was u dat nog niet opgevallen?

MichelReiziger
MichelReiziger7 jun. 2013 - 9:12

Nou, nee u bent er nog niet. Volgens de VS hebben alleen VS burgers rechten, die van Canada en Mexico pissen er ook naast.

[verwijderd]
[verwijderd]7 jun. 2013 - 9:12

Blijft maar een ding over.Massaal al die internetbedrijven laten vallen en gaan voor een europesche digitale infrastructuur.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger7 jun. 2013 - 9:12

De VS werkt nauw samen met de grote Europese veiligheidsdiensten. Zo staat er in Engeland een gigantisch groot gezamenlijk gefinancierd afluistercentrum. Reken maar dat de AIVD alle medewerking verleent bij elk verzoek wat er ook maar binnenkomt. Het merendeel van de burgers zal het trouwens ook verder worst wezen, zolang ze hun facialbook en twitter maar kunnen gebruiken en er niet al te veel weerstand tegen het downloaden van door rechten beschermd materiaal komt.

Nadiana
Nadiana7 jun. 2013 - 9:12

En Obama maar huilen over Chinese internetspionage... Ik hoop dat Xi Jinping dit programma aanhaalt tijdens de ontmoeting met Obama. Gelukkig schuwen landen als Rusland en China er over het algemeen niet voor om de hypocrisie van de Amerikaanse overheid te benoemen.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja7 jun. 2013 - 9:12

china beperkt zijn spionage vooral tot bedrijven, vooral de technologie. De verenigde staten schenden massaal de privacy, en zijn dus duidelijk een stuk gevaarlijker.

lancelot2
lancelot27 jun. 2013 - 9:12

Gut............... Kijk eens naar ons kikkerlandje, oftewel Nederlinks Nederland. Het land waar alles maar dan ook alles word gedoogd. Kennelijk toch niet, onze luistervinken van de overheid luisteren, kijken en alles wat daar bij hoort met U en mij mee. Nederlinks Nederland, het land waar de meeste telefoontaps der grote wereld word gedaan. De STASI uit het overleden DDR was er niets bij, en dát wil wat zeggen. En dan wat gaan roepen over de grote US of A???????????????????????

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten7 jun. 2013 - 9:12

Dit zou Kwantumkop prachtig vinden. En de VS is een rechts kutland.

Jantje68
Jantje687 jun. 2013 - 9:12

Hoe zit het hier eigenlijk nog met de populariteit van de 'de messias' Obama onder het linkse smaldeel van de bevolking? De prent boven dit artikel ipv de foto van Obama zegt genoeg.

2 Reacties
Timoo2
Timoo27 jun. 2013 - 9:12

Die is hard ingezakt, volgens mij. Met zijn moestuintje wèl steun verlenen aan Monsanto; dan spoor je niet helemaal...

Timoo2
Timoo27 jun. 2013 - 9:12

Bij mijn weten is internet een Amerikaanse uitvinding, ontwikkeld (onder de naam Arpanet) om het leger de mogelijkheid te bieden te blijven communiceren bij een eventuele nucleaire aanval en tengevolge de uitschakeling van verschillende commandocentra. Dan moet je ze toch op zijn minst meegeven dat ze met hun tijd zijn meegegaan...

Thom Holterman
Thom Holterman7 jun. 2013 - 9:12

Veiligheid is een totem Wat hier beschreven wordt, tart elke verbeelding. Het past evenwel in het beeld dat velen reeds beschreven en het past in het veiligheidsdenken van hen die de macht hebben en dezen willen behouden. Veiligheid is een totem geworden. Ten behoeve van ‘veiligheid’ werkt een veiligheidsindustrie waarin vele miljarden euro’s / dollars omgaan. Je kan spreken over een ‘veiligheidsrevolutie’, zoals de Franse demograaf Nicolas Bourgois doet. En dan heeft hij het niet over de VS, maar dichter hij huis, over Frankrijk. Dit wil weer niet zeggen dat in Nederland geen rondedansen om de veiligheidstotem te ontwaren zouden zijn. Let bijvoorbeeld eens op TNO en de groep Strategy & Change. Over deze verschijnselen, mede in verband met een bespreking van het boek van Bourgois, zie: http://libertaireorde.wordpress.com/2013/06/02/veiligheid-als-totem-van-rechtsstaat-tot-staat-van-beleg/

1 Reactie
bruces
bruces7 jun. 2013 - 9:12

De tactiek is gewoon simpel. Je maakt niet één aanvalsplan maar honderd of duizend. Je maakt niet één verdedigingsplan maar honderd of duizend. Plus zet je giganthoeveelheden desinformatie in het systeem. Probeer dan maar het juiste te stelen. Truc uit de koude oorlog.

[verwijderd]
[verwijderd]7 jun. 2013 - 9:12

Onze eigen Neelie Kroes werkt aan de uitwerking van het NWO plan iedereen een Internet ID te geven. Zo kan je nog onmogelijk anoniem iets doen zoals ergens je mening posten bij voorbeeld. Dit gaat samen met het plan -ook door haar uitgevoerd- dat elke journalist bestraft zal worden -en zelfs van z'n werk verplicht ontheven zal worden- als hij iets bericht wat Brussel niet aanstaat: "Nieuw onzalig EU-plan: de internet ID-kaart" http://www.nujij.nl/politiek/nieuw-onzalig-eu-plan-de-internet-id-kaart.17265329.lynkx "Brussels wants e-identities for EU citizens" http://www.euractiv.com/infosociety/brussels-wants-identities-eu-cit-news-512833 "EU-commissie: Brussel moet journalisten controleren" http://www.elsevier.nl/Europese-Unie/nieuws/2013/1/EU-commissie-Brussel-moet-journalisten-controleren-1154426W/

1 Reactie
lembeck
lembeck7 jun. 2013 - 9:12

Ieuww!! :-(

GingerTed
GingerTed7 jun. 2013 - 9:12

Datamining, waar hier sprake van is, houdt niet in dat daadwerkelijk ieder privébericht, elke tweet, etc. bewust gelezen wordt. Datamining gebeurt door programma's die alle internetverkeer op bepaalde triggerwoorden, oftewel termen die mogelijk een link kunnen hebben met gevaarlijke of schadelijke activiteiten. Dan moet je denken aan terrorisme, cyberaanvallen, etc. Dat de VS aan datamining doet vind ik niet echt verrassend en zelfs ook te verdedigen. Het weereldwijde nagenoeg grenzeloze web is een feit, net als de afhankelijkheid van veel systemen verbonden aan de belangen van burgers, bedrijven, en overheden. Deze verdienen, net als het gewone verkeer bijvoorbeeld, ook een vorm van toezicht. Of zou u het normaal vinden dat het wegverkeer zonder regelgeving en zonder toezicht op verkeersgedrag plaats zou vinden. Landen als China en Rusland, maar ook Noord-Korea en Iran, hebben bewezen misbruik te maken van het wereldwijde web middels spionage, cyberaanvallen, en het proberen over te nemen van besturingssystemen. Deze landen doen er omgekeerd zelf alles aan om het systeem voor haar burgers gecontroleerd of zelfs ontoegankelijk te maken. De VS, net als de andere westerse landen, laten het wereldwijde web in principe vrij functioneren, zeker ook voor haar burgers. Maar daar staat uit veiligheidsoverwegingen dan wel de noodzaak tegenover haar, net als het wegverkeer, te moeten controleren op misbruik en werkelijk gevaarlijke activiteiten als cyberaanvallen, manipulaties, en terroristische activiteiten. Dus zeker niet om te zien dat u tweet dat u iemand een @#%%* vindt, of dat u in een mail aan uw geheime geliefde iets platvloers meedeelt, en ook niet als u opbiecht ergens iets achterover gedrukt te hebben. Zelfs uw op een afgeschermde site geplaatste stoute foto's zullen ze niet echt interessant vinden. Hooguit wel als ze weten dat u voor de Chinese geheime dienst werkt en ze u anders niet aan weten te pakken.

1 Reactie
HomoRidenti
HomoRidenti7 jun. 2013 - 9:12

"Het weereldwijde nagenoeg grenzeloze web is een feit, net als de afhankelijkheid van veel systemen verbonden aan de belangen van burgers, bedrijven, en overheden. Deze verdienen, net als het gewone verkeer bijvoorbeeld, ook een vorm van toezicht." Hoezo, verdienen die een vorm van toezicht. De roep om toezicht lijkt een automatisme, of een soort Pavlovrectie, te zijn. Zonder er eens over na te denken of dit wel echt nodig is, en wiens belangen dat toezicht nou eigenlijk precies dient. Jezelf beschermen tegen cyberaanvallen is één ding en zeer begrijpelijk en verdedigbaar, maar actief al het electronische verkeer afluisteren is weer een ander ding. Ik vraag me hierbij serieus af of het middel niet erger is dan de kwaal. "Of zou u het normaal vinden dat het wegverkeer zonder regelgeving en zonder toezicht op verkeersgedrag plaats zou vinden." Die vergelijking loopt een beetje mank. Het verkeer is een daadwerkelijke fysieke interactie tussen mensen in een stuk staal van een paar honderd kilo en dat zich met hoge snelheden verplaatst. Terwijl dataverkeer in wezen net zoiets is als de post. Een uitwisseling van info en net zoals er ook een briefgeheim is zou dat ook moeten gelden voor electronische briefwisselingen. U zou het toch ook niet leuk vinden als al uw brieven zouden worden geopend om te kijken wat daar precies instaat?

[verwijderd]
[verwijderd]7 jun. 2013 - 9:12

Nou links Nederland: hier is de change die jullie zo fijn gesteund hebben. De Obama-dictatuur in wording. En het blijft oorverdovend stil uit de linkse hoek. Maar goed, ik begrijp dat na Lenin, Stalin en Pol Pot dit de modus operandi is geworden. Socialisme alleen dan wel graag afgedwongen en 'my way'.

1 Reactie
denmol
denmol7 jun. 2013 - 9:12

Wat denk je ervan dat zowel Bush als Obama zoals elke Amerikaanse president republikein of democraat pionnen zijn van het militair industrieel complex in de VS en dat dit de macht is die het er voor het zeggen heeft.