Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bied inburgeraars een echte springplank

  •  
27-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
50002977581_e75d9cd2fa_b

© cc-foto: Roel Wijnants

Sinds marktwerking de norm werd, overheerst de chaos bij de inburgering
De participatiewet is mislukt. Dat is de vernietigende conclusie die het Sociaal Cultureel Planbureau afgelopen november trok. Dat ook de Wet inburgering (uit 2013) danig is mislukt, daar is inmiddels iedereen, van links tot rechts, het over eens. Sinds marktwerking de norm werd, overheerst de chaos.
De inburgeringsinformatie was alleen via onbegrijpelijk jargon op websites te vinden. In het Nederlands. Taalcowboys lokten mensen met een “gratis” laptop, maar Nederlands leerden ze nog steeds niet. Gedwongen leningen via DUO stapelden zich op, omdat de juiste informatie niet te vinden was.
De Rekenkamer becijferde al eerder dat waar vroeger ruim 80% van de nieuwkomers slaagde voor het inburgeringsexamen, dit bij de huidige wet Inburgering nog maar 39% was. Dat is niet alleen voor de inburgeraar, maar voor de hele samenleving een drama. De nieuwe inburgeringswet, die per 2021 in moet gaan, moet het ergste daarvan repareren.
Persoonlijk contact is voorwaarde bij inburgering Eén ding dreigt bij al die mooie nieuwe plannen vergeten te worden: de inburgeraar zélf en wat die nodig heeft. Naast het leren van de taal, waar nu (terecht) veel aandacht naar uitgaat, draait het ook om bijvoorbeeld om het vinden van passend werk.
Maar gemeentes komen soms niet eens toe aan persoonlijk contact met hun inburgeraar, omdat ze daar de middelen niet voor hebben, bleek onder andere uit interviews van Tijdschrift Oneworld. Zoals met Jasmin: “Mijn klantmanager is heel aardig maar kon me niet goed oriënteren. Tot nu toe is er niemand die ons [bij het vinden van werk] helpt”. En: “Mijn klantmanager heb ik nooit ontmoet, die heeft eigenlijk nooit contact gezocht”.
Persoonlijk contact en maatwerk zijn de enige instrumenten om inburgeraars echt en volwaardig te laten participeren. Als we als samenleving willen dat zij meedoen, dan moeten we hen ook een goede springplank geven. Hen informatie geven waar ze werkelijk iets aan hebben. En geen bijna-neokoloniale teksten meer in de examens als ‘mag je in Nederland je vrouw slaan?’. En wat heeft een inburgeraar eraan om wel te weten wanneer Willem van Oranje is geboren, maar niet waar hij aangifte kan doen van mishandeling?
Het is nodig om de menselijke maat in de inburgering weer terug te brengen. Door de gebiedende, individualistische benadering van de huidige participatieverklaring te veranderen in een welkomstverklaring. Een voorstel tot het veranderen van het ‘participatieverklaringstraject’ naar een ‘Welkom in Nederland’- traject is dan ook één van de voorstellen die ik maandag tijdens de wetsbehandeling zal doen. Zodat de inburgeraar weet dat hij of zij niet meer door een onbegrijpelijke brij regels zelf zijn weg moet vinden. En erop aan kan dat wij als samenleving samen staan voor zijn of haar inburgering.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (44)

mariamaria2
mariamaria228 jun. 2020 - 21:53

Laat de ROC's het taalonderwijs verzorgen en haal het uit de private markt. De ROC's kunnen mensen begeleiden naar een vak. Voor degene die geen B1 kunnen halen is een samenwerking tussen ROC's en de sociale werkvoorziening nodig. Geen mensen afschrijven zoals hieronder @Daan suggereert ( een leven lang een uitkering). Nagenoeg iedereen heeft een perspectief hoe eenvoudig de toekomstige baan ook is. Iedereen die gezond is kan toegeleid worden naar een baan/ opleiding; zelfs mensen op a1 niveau. Door taalonderwijs onder te brengen op ROC's worden de NT2 docenten op een normale manier betaalt met de bijbehorende secundaire arbeidsvoorwaarden en worden ze niet door een privaat bureautje ergens 3 hoog achter geplaatst. Bovendien ziet de inburgeraar ook "gewone Hollandse" studenten om zich heen wat ook zorgt voor de nodige boost.

6 Reacties
mariamaria2
mariamaria228 jun. 2020 - 21:54

betaald

DaanOuwens
DaanOuwens29 jun. 2020 - 14:55

@ mariamaria Jij schrijft: Geen mensen afschrijven zoals hieronder @Daan suggereert ( een leven lang een uitkering). Beter geen mensen zoethouden. De sociale werkvoorziening biedt mensen nepbanen en is bovendien al zodanig gesaneerd dat er geen capaciteit is. Niet iedereen heeft perspectief dat is wensdenken en doet mensen meer kwaad dan goed. Mensen wordt een onbereikbare worst voor gehouden. In het verleden waren de taalcursussen ook ondergebracht bij de ROC-s, Ook destijds waren de arbeidsvoorwaarden van de NT2-docenten veel slechter dan die van andere medewerkers en werden de lessen in vervallen locaties geboden. Er is geen garantie op verbetering. Ook de mix van statushouders en jongeren is een weinig doordacht plan waarvan de positieve effecten te betwijfelen zijn. Je reactie is meer gebaseerd op wenselijkheid dan op werkelijkheid.

mariamaria2
mariamaria230 jun. 2020 - 0:10

@ Daan Ik werk in die werkelijkheid en we schrijven niemand af. Uiteindelijk krijgt iemand die een baan heeft ( hoeft geen betaalde baan te zijn) meer gevoel voor eigenwaarde en bovendien gaat zijn/haar mondelinge taalvaardigheid met sprongen vooruit. Dat is beter dan eindeloos op de bank voor je uit zitten staren in een voor jou wildvreemd land!

DaanOuwens
DaanOuwens30 jun. 2020 - 9:35

@ mariamaria Jij schrijft: Ik werk in die werkelijkheid en we schrijven niemand af. Je houdt mensen dus eindeloos bezig. En je schrijft: Uiteindelijk krijgt iemand die een baan heeft ( hoeft geen betaalde baan te zijn) meer gevoel voor eigenwaarde en bovendien gaat zijn/haar mondelinge taalvaardigheid met sprongen vooruit. Als je lang genoeg tegen iemand aanpraat dat een uitkering en een vrijwilligersbaantje ook leuk is gaan mensen dat vanzelf geloven. Maar echt beter worden ze er niet van. Biedt mensen een echt perspectief en als dat er niet is ga met ze in gesprek over hun verwachtingen. Vraag ze of ze wel op de goede plaats zijn. Dat pappen en nathouden heeft veel van deze groep een toekomst ontnomen en maakt hen voor de rest van hun leven burger van de B-categorie.

mariamaria2
mariamaria230 jun. 2020 - 14:27

@Daanouwens "Je houdt mensen dus eindeloos bezig." Wat een denigrerende opmerking voor al die mensen die zich iedere dag inzetten om de inburgeraar te begeleiden naar werk of een MBO-1 of MBO-2 opleiding. Ik stop hier de discussie.

DaanOuwens
DaanOuwens1 jul. 2020 - 17:09

@ mariamaria Jij schrijft: Wat een denigrerende opmerking voor al die mensen die zich iedere dag inzetten om de inburgeraar te begeleiden naar werk of een MBO-1 of MBO-2 opleiding Als jij denkt dat je mensen met een MBO 1 of 2 opleiding in Nederland een toekomst biedt kan je beter niet alleen stoppen met de discussie maar met werken. Die mensen hebben geen schijn van kans op de arbeidsmarkt.

P Haan
P Haan28 jun. 2020 - 7:14

Ik ben er in het verleden zijdelings bij betrokken geweest, ondertussen al jaren niet meer. Maar als ik het stuk lees, bekruipt me het gevoel dat er nog steeds een verkeerde aanname onder ligt. Je kan mensen alleen helpen als er een hulpvraag is, en alleen met resultaat lesgeven als er een wens is om te leren. Het beleid is voornamelijk reactief. Gebaseerd op waarnemingen, zonder dat er een helder, nuchter verhaal onder gelegd kan worden. Ik heb bij de Koninlijke Hoogovens gewerkt met eerste en tweede generatie gastarbeiders. Een Italiaan die nog op de Arosa Sun had gewoond was in Nederland gebleven, maar de taal eigenlijk niet machtig. Zijn vrouw wel, en zijn kinderen ook. Blijkbaar is er geen behoefte, geen reden om de taal te gaan spreken? Hij hield zich aan de wet, leverde een bijdrage aan de samenleving, waarom zou je hem verder onder druk willen zetten? Dwingen werkt niet. En, binnen de grenzen die de wet stelt, is iedereen welkom. Maar wat is de drijfveer om de taal te leren? Om te gaan werken onder de condities die wij bedacht hebben? De kern van elke overeenkomst is, streven naar win-win. Wat levert het ons op als we iemand de taal leren, en zijn onze drijfveren eigenlijk wel zuiver? Wat levert het de nieuwkomer op? Als je je toch in Nederland prima kan redden zonder de taal machtig te zijn, waarom zou je moeite doen? En waarom zou je iemand onder druk zetten om het te doen? Haal de stress er uit, en laat mensen zijn wie ze zijn. Geef ruimte voor ontwikkeling als de wens er is, in plaats van dingen afdwingen waar geen enkel voordeel aan te hangen valt. Het hele inburgeringstraject valt en staat met het loslaten van het poldermodel. Maatwerk leveren. Als de betrokkene dat wil.

2 Reacties
adriek
adriek28 jun. 2020 - 8:50

Daartegenover moeten we mensen (al dan niet met migratieachtergrond) die weinig of geen moeite willen doen om deel te nemen aan de samenleving ook niet al te veel pamperen. De uitdaging ligt er dan natuurlijk in om 'niet kunnen' te onderscheiden van 'niet willen'.

P Haan
P Haan28 jun. 2020 - 20:02

Eirda, Mee eens. Maar laten we daar dan ook niet een te groot probleem van maken. Dat kost een hoop energie, en echt last heb je er ook weer niet van.

GoudenBergen
GoudenBergen27 jun. 2020 - 18:26

Juist om dergelijke problemen te voorkomen voeren klassieke immigratielanden een echte immigratiepolitiek. Mensen die bijvoorbeeld naar Canada willen emigreren moeten aan een aantal eisen voldoen waarvoor ze punten krijgen, het gaat dan vaak om zaken als opleiding, werkervaring en talenkennis (Engels). Maar je hebt ook een verklaring omtrent gedrag (police certificate) en en een medisch verklaring nodig. Bovendien moet iemand een aantal jaren garant voor je staan. Dergelijke eisen zijn bedoeld om teleurstellingen aan beide zijden te voorkomen.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens28 jun. 2020 - 8:21

@ GoudenBergen Jij schrijft: Juist om dergelijke problemen te voorkomen voeren klassieke immigratielanden een echte immigratiepolitiek. Het gaat hier om vluchtelingen niet om immigranten. Dus je hele tekstje is flauwekul.

GoudenBergen
GoudenBergen28 jun. 2020 - 19:33

@Daan Daarom is het ook goed dat oorlogsvluchtelingen de mogelijkheid krijgen om zich aan te melden voor legale immigratie. Komen ze daarvoor niet in aanmerking dan kunnen ze een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen en na afloop van het conflict terug gaan naar hun eigen land. Een land moet altijd de mogelijkheid hebben om zelf te bepalen wie een permanente verblijfsvergunning krijgt en wie een tijdelijke.

mariamaria2
mariamaria228 jun. 2020 - 21:40

@Daan "Het gaat hier om vluchtelingen niet om immigranten. De mensen die voor de liefde of gezinshereniging hierheen komen zijn doorgaans geen vluchtelingen maar wel inburgeraars.

DaanOuwens
DaanOuwens29 jun. 2020 - 15:02

@ GoudenBergen Jij schrijft: Daarom is het ook goed dat oorlogsvluchtelingen de mogelijkheid krijgen om zich aan te melden voor legale immigratie. Ja dat heeft een aanvraag verblijfsstatus in nederland. Inburgeraars hebben die toegewezen gekregen. Weet jij wel waar je het over hebt? @ mariamaria Jij schrijft: De mensen die voor de liefde of gezinshereniging hierheen komen zijn doorgaans geen vluchtelingen Wat is dit voor onzin. De mensen die voor gezinshereniging hier komen zijn uit hetzelfde land afkomstig als hun gevluchte gezinslid. Dat zijn volgens jou geen vluchtelingen? Die komen uit liefde? Ook als zij uit Syrië of Irak komen? Je hebt merkwaardige ideeën over gezinshereniging.

komputerhulp
komputerhulp27 jun. 2020 - 16:27

Het is al absurd dat het inburgeringstraject 3 jaar mag duren en dat gedurende al die tijd een uitkering wordt verstrekt. En wat is de kans dan op werk na die 3 jaar? Dat zou in 2021 moeten veranderen, hoewel dat waarschijnlijk dan nog chaotischer zal worden. Zet eerst in op opleiding en betaald werk. En dan gaan ze maar 's avonds 2 keer in de week naar een ROC om Nederlands te leren. Zie hier: https://www.komp-u-ter-hulp.nl/Opleidingen/Inburgering/leerroutes.html

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens28 jun. 2020 - 8:23

@ komputerhulp Je link laat goed zien wat een rommel er in de aanbieding is. Dit soort ondernemers veroorzaken het probleem dat de schrijver wil oplossen.

Cruise
Cruise27 jun. 2020 - 15:31

Je bent voor het succes van de inburgeringstraject afhankelijk van het denk en leerniveau en motivatie van de betrokkenen. Van de instroom aan statushouders van de laatste jaren, bestaande uit vooral Syriërs en Eritreers , kan gesteld worden dat de eerste groep ( Syriërs) zeer heterogeen is met uitersten van analfabeet / ongeschoold dat je vooral bij Palestijnen uit de grote vluchtelingenkampen/ wijken uit de grote steden van Syrie die zijn gevlucht ( ook cultureel en godsdienstig conservatief ) en lijkend op bijv. de Berbers/ Marokkaanse gastarbeiders die eind jaren zestig naar Nederland werden gehaald. Aan de andere kant van het spectrum zijn er jonge hoog geschoolde Syriërs van soms academisch niveau vaak al Engels sprekend voor wie de Nederlandse inburgeringscursussen vaak niet genoeg (taal) niveau / uitdaging hebben en die bijv. via de UAF zelf al tijdens de asielprocedure een persoonlijk taal/ scholingstraject hebben uitgestippeld waarbij ze er wel vaak tegen aanlopen dat vooral de kleinere gemeenten niet meewerken met het met behoud van uitkering mogen studeren als ze al ouder dan 30 zijn. Wat betreft de Eritreers is het beeld veel minder divers , in die zin dat ze vrijwel alle , man, jong , ongeschoold en analfabeet zijn en wat betreft IQ niet hoog scoren zodat fysiek ongeschoold werk of in een Sociale werkplaats setting vaak het hoogst haalbare is nu ze fysiek niet veel mankeren . Het is helaas zo dat , net als bij de tweede grote groep Somaliërs die tussen 2008 en 2011 naar Nederland kwamen en op wie ze erg lijken , hun kansen om volwaardig te participeren in de ingewikkelde Nederlandse maatschappij gering zijn en je moet er dus ook niet grote verwachtingen van hebben want dat leidt alleen maar tot teleurstellingen aan beide kanten !

JoepJos
JoepJos27 jun. 2020 - 14:21

Is er eigenlijk ooit onderzoek gedaan op welke manier (waar, hoe, wanneer, wie wel/niet etc) nieuwkomers het beste kunnen integreren in de Nederlandse maatschappij?

1 Reactie
Grietje Genot
Grietje Genot28 jun. 2020 - 0:31

Nee. Pasgeboren baby's hebben carte blanche.

Grietje Genot
Grietje Genot27 jun. 2020 - 13:43

Die participatieverklaring - een beschamende kniebuiging voor extreemrechts - lijkt nog het meest op 'n niet-Joodverklaring en stigmatiseert de ondertekenaar tot eeuwige tweederangs uitvreter. Wie daarna nog iets verwacht van deze ingezetenen is kierewiet, knettergek en knots.

2 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen27 jun. 2020 - 18:29

Jouw commentaren op wat anderen al dan niet doen, zijn vaak geestig maar dragen niet bij aan welke oplossing dan ook. Zelfs een dar probeert ten minste een keer in zijn bestaan tot actie over te gaan.

gimli55
gimli5528 jun. 2020 - 14:56

De oplossing is dat neoliberaal rechts stopt met het maken van wetten. Noem mij een wet die positief heeft uitgewerkt bij het bestrijden van wat dan ook, of een verbetering heeft betekend voor de bevolking van Nederland. Er zijn de laatste 40 jaar ritsen van niet werkende of mislukt beleid opgezet door neoliberaal rechts. Marktwerking, participatie wet, zorgwet, werkeloosheidwetgeving en verslechtering arbeidsrecht, afschaffing wsw, wajongwet en harmonisatie wajongwet, studielening wet en huurwet. Noem mij 1 wet, die een positief resultaat heeft betekend voor de burgers van Nederland?

Coene ridder
Coene ridder27 jun. 2020 - 13:22

De lokale overheden zouden er goed aan doen om de begeleiding naar de arbeidsmarkt eens tegen het licht te houden en daar iemand neer te zetten met overzicht ipv vaak een goedwillende starter of anderszins positief gediscrimineerde persoon. Ik spreek helaas uit eigen ervaring

Frits Jansen
Frits Jansen27 jun. 2020 - 13:21

Het verbaast me dat een Groen Links politicus op deze manier praat over inburgering. Mijn idee is dat het hele idee van inburgering is uitgevonden door Wilders-aanhangers en soortgelijk tuig, dat vindt dat nieuwkomers niet zichzelf mogen zijn, maar eerst "gladgestreken" moeten worden tot ze halve Nederlanders zijn. Als we nieuwkomers zouden willen helpen zou dit sympathiek zijn, maar het inburgeringsexamen is verplicht, en boze tongen beweren dat dit opzettelijk moeilijk worden gemaakt, met vragen die helemaal niets met inburgering te maken hebben. Waarom worden westerse immigranten uitgezonderd, inclusie zelfs Japanners? De inburgeringsplicht is een signaal: we moeten je niet. Door de pandemie verblijf ik momenteel langer in Duitsland dan gepland. Inburgeren hoef ik gelukkig niet, want ik ben EU-burger, en "wit". Maar ik heb wel een aardige app voor contact met de buurt. Inburgeren zou nodig zijn om mensen uit "wilde" landen ("inboorlingen") respect voor onze Grondwet bij te brengen. In het denkbeeldige geval dat een Duitser in Nederland zou moeten inburgeren zal het hem opvallen hoe vrijblijvende de Nederlandse grondwet eigenlijk is, een 19de eeuws overblijfsel, terwijl de Duitse grondwet in 1949 werd geschreven met een vers "nie wieder" (nooit weer) gevoel. we zijn een beetje schijnheilig.

1 Reactie
AGM-65E
AGM-65E28 jun. 2020 - 9:56

'Mijn idee is dat het hele idee van inburgering is uitgevonden door Wilders-aanhangers en soortgelijk tuig, dat vindt dat nieuwkomers niet zichzelf mogen zijn, maar eerst “gladgestreken” moeten worden tot ze halve Nederlanders zijn.' Is het ooit tot je doorgedrongen dat er op deze aardkloot mensen zijn die er normen en waarden hebben die haaks op die van ons staan? En ja, daar horen Japanners ook bij.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde27 jun. 2020 - 12:58

Het falen van de participatiemaatschappij lijkt me duidelijk. Het idee komt voort uit de ideologie dat mensen in staat zijn meer van hun leven te maken. Sommigen lukt dat, omdat de omstandigheden er naar zijn. Anderen lukt dat niet. Ze hebben niet de vaardigheden om de juiste voorwaarden te creëren. En soms lukt het helemaal niemand zonder hulp van bovenaf. Kijk naar de gevolgen van de coronacrisis. Je kunt niet een ideologisch sjabloon leggen op de gehele maatschappij en denken dat je daarmee je problemen oplost. Het is maatwerk en dat kost geld en aandacht. Het lijkt alsof de overheid migratie met de mond belijdt maar weigert de voorwaarden te creëren om het te laten slagen. Daarmee is iedere cent die we er in stoppen weggegooid geld en koren op de molen van populisten. Aan de andere kant weten we dat ondanks die tegenwerking het grote groepen lukt te integreren. Dat zegt meer over de taaiheid van migranten dan over het succes van de integratiecursussen.

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen27 jun. 2020 - 18:30

Juist om dergelijke problemen te voorkomen voeren klassieke immigratielanden een echte immigratiepolitiek. Mensen die bijvoorbeeld naar Canada willen emigreren moeten aan een aantal eisen voldoen waarvoor ze punten krijgen, het gaat dan vaak om zaken als opleiding, werkervaring en talenkennis (Engels). Maar je hebt ook een verklaring omtrent gedrag (police certificate) en en een medisch verklaring nodig. Bovendien moet iemand een aantal jaren garant voor je staan. Dergelijke eisen zijn bedoeld om teleurstellingen aan beide zijden te voorkomen.

AGM-65E
AGM-65E27 jun. 2020 - 12:45

Die inburgeringstrajecten laten verzorgen door overheidspersoneel (als dat kan) is veel beter, want de laag die tussen die migranten en de overheid zit is een zooitje. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/inspectie-valt-drie-taalscholen-binnen-om-verdenking-van-fraude-met-inburgeringsgeld~bf7ade19/ https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2020/bij-taalscholen-voor-inburgeraars-is-frauderen-wel-heel-makkelijk~v386324/

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens28 jun. 2020 - 7:56

@ AGM-65E Jij schrijft: Die inburgeringstrajecten laten verzorgen door overheidspersoneel (als dat kan) is veel beter, want de laag die tussen die migranten en de overheid zit is een zooitje. Het onderwijs werd voordat de huidige constructie tot stand kwam verzorgd door de ROC-s. Het resultaat was destijds net zo slecht als nu. De uitvalpercentages ver boven de 50%, zelden eindtoetsen behaald, kwalitatief slecht onderwijs door onervaren docenten in soms extreem slechte accommodaties. . Succesvolle trajecten werden destijds geboden door commerciële bedrijven zoals Agens en Sagenn. Die op een aantal locaties een werkwijze hadden waar taalonderwijs, vakbekwaamheid en arbeidsbemiddeling samenkwamen. Ook dat was niet overal perfect maar in een aantal steden wel en meestal beter dan de ROC-s. Dat geneuzel van jouw over die laag ertussen snijdt nogal weinig hout en je weet het ook niet te onderbouwen. Je linkjes naar de taalscholen laten juist zien wat er gebeurd als die laag ertussen niet is.

AGM-65E
AGM-65E28 jun. 2020 - 9:48

@Daan 'Succesvolle trajecten werden destijds geboden door commerciële bedrijven zoals Agens en Sagenn.' Ik ben tegen marktwerking op dit gebied want er zijn te veel mensen die er van profiteren, lekker vreten uit de staatsruif als ZZP'er, exorbitante bedragen. Betalen doet de staat toch wel want er is geen controle, en dit zie je ook terug in de zorg. Maar goed, om een probleem aan te pakken moet je het eerst erkennen. Maar als je zelf onderdeel uitmaakt van het probleem is dat wat lastig, of niet Daan?

DaanOuwens
DaanOuwens29 jun. 2020 - 20:17

@ AGM-65E Jij schrijft: Maar als je zelf onderdeel uitmaakt van het probleem is dat wat lastig, of niet Daan? Aangezien ik niet in die sector werk kan ik ook niet onderdeel van het probleem zijn. En jij schrijft: Ik ben tegen marktwerking op dit gebied want er zijn te veel mensen die er van profiteren, lekker vreten uit de staatsruif als ZZP’er, exorbitante bedragen. Dat is een zin die nogal weinig onderbouwing heeft. Want wie profiteren dan? Zijn dat per definitie ZZP-ers? En wat is een exorbitant tarief? Kan je dat soort uitspraken bewijzen? Of roep je maar wat? En waarom zou de marktwerking niet passen bij inburgering en wel bij de uitbesteding van het groenonderhoud? Of het openbaar vervoer? Of het wegen onderhoud? Of de mobile telefonie? Of het vakonderwijs ? Of de rijscholen? Zoals ik al schreef waren er commerciële aanbieders die goede inburgeringsbegeleiding boden. Waarom zou je daartegen zijn? Er zijn ook niet enkele kwalitatief goed taalscholen maar er zit ook veel kaf onder het koren. En je suggereert dat ik een probleem niet erken. Ik stel vast dat het aanbod van taaltrajecten kwalitatief vaak onder de maat is. Overigens iets wat ik 20 jaar geleden ook al vaststelde. Toen werd veel taalonderwijs geboden door ROC-s, en ook tegen lage kostprijs door vrijwilligers in buurthuizen. Als je praat met statushouders die al lang hier zijn kan je van hen horen hoe slecht die taalopleidingen soms waren. Vaak slechter dan commerciële aanbieders. Blijkbaar is de vorm waarin het wordt gegoten niet bepalend voor de kwaliteit zoals jij beweert. Ik heb de nodige kennis van de inburgering maar ik ga er nooit dingen over roepen zonder enige onderbouwing. Dat doe jij wel. Je persoonlijke aanval vind ik trouwens erg infantiel.

Ithnairam
Ithnairam27 jun. 2020 - 12:09

Inburgeringstrajecten op zichzelf werken mijns inziens niet, daar de vereisten voor succes te hoog zijn voor de vaak relatief slecht opgeleide migrant. Hoeveel Nederlanders zouden op een leeftijd boven, zeg 20 jaar oud, nog op professioneel niveau een compleet nieuwe taal kunnen leren? En dan totaal ontworteld een netwerk opbouwen en een baan vinden? Hiervoor is een bovengemiddeld intelligentieniveau en doorzettingsvermogen nodig. Laten we wel wezen, de gemiddelde laagopgeleide migrant voldoet hier niet aan, net als veel Nederlanders, zouden zij zich in deze positie in bijvb. Singapore bevinden. Om van deze migranten een succes te maken, zal inderdaad veel persoonlijke contact nodig zijn en de hand van A tot Z vastgehouden moeten worden. Dit is niet realistisch, en het rendement lijkt me bijzonder laag, daar de migrant met dergelijke achterstanden geen hoog salaris zal gaan bedingen en daarmee slecht een beperkte belastingbijdrage zou kunnen genereren.Beter lijkt het me helemaal niets van deze eerste generatie migranten te verwachten, en ze nergens toe te dwingen. Focus echter op hun kinderen, en begeleid de migrant met de opvoeding.

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde27 jun. 2020 - 12:38

Ik denk dat je beeld van migranten niet klopt. Het zijn vaak hoger opgeleiden, mensen die al meerdere talen spreken, mensen die we, als we dat echt zouden willen, een behoorlijke plek kunnen geven. Het punt is dat we dat niet willen, we zien ze liever verliezen om vervolgens te klagen het nut en de onhaalbaarheid van dit alles. Ga eens kijken in de regio Eindhoven of in de zorg om te zien hoe succesvol sommigen zijn.

AGM-65E
AGM-65E27 jun. 2020 - 18:51

@Martin De migranten waar je het over hebt zijn inderdaad hoog opgeleid, en worden geheadhunt door bedrijven zoals ASML. In de regio Veldhoven en Eindhoven stikt het van de Chinezen en de Indiërs, die kunnen hun eigen boontjes doppen aangezien die tonnen verdienen. Die mensen zijn het probleem niet, het probleem zijn de AZC's die volzitten met mensen die hier geen perspectief hebben.

Middenman
Middenman27 jun. 2020 - 12:09

Het gaat maar om één ding; wil de immigrant zelf echt inburgeren? Ik heb zelf in andere landen moeten inburgeren. Mijn allochtone partner heeft hier moeten inburgeren. Ik ben taalmaatje geweest van vluchtelingen. Al die ervaringen bevestigen mij in die conclusie. Welke achtergrond mensen die naar Nederland komen en hier willen blijven ook hebben, wat ze ook hebben meegemaakt, ze moeten op enig moment een bewuste keuze maken om hier in te burgeren en dan lukt het ook, daarvan ben ik overtuigd. Ik ze er veel mooie voorbeelden van en daar is geen examen voor nodig. De categorie die hier wel wil wonen, maar niet wil inburgeren is eigenlijk kansloos. Daarom hoeven ze wat mij betreft ook niet geholpen te worden bij iets wat ze toch niet willen.

GHS
GHS27 jun. 2020 - 11:59

Ik denk, dat dit niet alleen goed zal zijn voor degenen die pas in Nederland zijn gekomen, maar tevens voor een aantal mensen ( niet alleen vreemdelingen) die Nederlander zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens27 jun. 2020 - 11:45

Ik zit niet zo met die toon van de participatieverklaring. Het laat mooi de realiteit zien. Welkom zijn vluchtelingen lang niet bij iedereen dus is de verklaring prima. Het zet de mensen direct met beide benen op de grond. Maar met andere aspecten heeft de schrijver wel gelijk. Taal is belangrijk en de kwaliteit van het overgrote deel van het taalaanbod is waardeloos. Vluchtelingen moeten minimaal B1/2 F halen maar liever minimaal B2. Dat is het niveau waarmee ze MBO en HBO-opleidingen aankunnen. En dat kan je werkgevers ook blij maken met een vluchteling als potentiele werknemer. En behoort een vervolg vakopleiding tot de mogelijkheden. Volgens mij betekent dat ook dat je serieus moet kijken naar de perspectieven van vluchtelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Voor een deel van die groep is dat perspectief 0. Zeg dat dan ook en richt het traject daarop in. Die mensen gaan nooit werken in Nederland en zijn blijvend afhankelijk van een uitkering. Geef hen basaal Nederlands en kijk of deze mensen hier hun toekomst wel willen en kunnen opbouwen. Ongeacht hun verblijfstatus. Ingewikkeld wellicht maar wel noodzakelijk. Er komt namelijk niemand naar Nederland met het voornemen hier tweederangsburger te worden. Maar hun dromen komen helaas vaak niet overeen met de realiteit. Zorg dat vluchtelingen die wel de potentie hebben succes te behalen gewoon goed onderwijs en goede dienstverlening krijgen, dan komt het vanzelf met het overgrote deel wel goed.

3 Reacties
AGM-65E
AGM-65E27 jun. 2020 - 12:41

' Voor een deel van die groep is dat perspectief 0. Zeg dat dan ook en richt het traject daarop in. Die mensen gaan nooit werken in Nederland en zijn blijvend afhankelijk van een uitkering.' Hoe groot is die groep? Kun je daar een schatting van maken?

Bert de Vries
Bert de Vries27 jun. 2020 - 14:04

Er is een verschil tussen vluchtelingen en 'zoekers'. Voor zoekers kun je medemenselijkheid als maat laten vallen (ben ik niet voor). Voor vluchtelingen kan dat niet. Tenzij je terug wilt naar de tijd van vóór de jaren "40. Vluchtelingen hebben niet de ruimte om te wikken en te wegen waar het gaat om blijven of niet. Of hun kansen hier nou 0 zijn of 1. Daar komt bij, dat er zoiets is als kansen voor hun kinderen en kindskinderen.

DaanOuwens
DaanOuwens28 jun. 2020 - 7:49

@ AGM-65E Jij schrijft: Hoe groot is die groep? Kun je daar een schatting van maken? Ik heb een half jaar voor vluchtelingenwerk gewerkt. Veel mensen gesproken ik denk ongeveer 30%. Hoezo? @ Bert de Vries Jij schrijft: Daar komt bij, dat er zoiets is als kansen voor hun kinderen en kindskinderen. Dat klopt is denk dat de eerste generatie uit somalie en eritrea grotendeels kansloos is. Ik ken alleen zeer incidentele successen. Maar als je wil dat de kinderen en kleinkinderen wel succes boeken moet je daarop sturen. Dat gebeurd nu niet. Die kinderen leven in armoede met ouders die niet deelnemen aan de samenleving. De kansen van die kinderen zijn dus ook nihil. Het beeld bij syriërs en irakkezen is meer diffuus en soms positiever. Mensen die zonder opleiding naar europa komen boeken zelden succes. Mensen die bijvoorbeeld al goed engels spreken en schrijven komen veel verder. Volgens mij moet met name die laagopgeleide groep ook overwegen in een regio die minder complex is een bestaan op te bouwen. Nederland zou dat moeten stimuleren met gerichte ontwikkelingshulp. Ook deze mensen willen graag voor zich zelf zorgen en hun eigen leven leiden, maar in Nederland zullen ze altijd tweederangs burger blijven. Maar dit kon je ook zelf bedenken neem ik aan.

JasDon
JasDon27 jun. 2020 - 11:45

Welkom in Nederland, bent u echt via 1 veilig land, waar u minstens 2 jaar hebt verbleven en gewerkt en vervolgens via minstens 3-4 andere EU-landen gereisd om hier asiel te vinden? Top, we beginnen gelijk een zeer kansrijke asielprocedure. Welkom in Nederland, we hebben eigenlijk een tekort aan huisvesting, maar we schuiven wel wat andere mensen naar achteren in de wachtrij. Welkom in Nederland, we plaatsen u in een omgeving waar genoeg mensen uw moedertaal spreken. Dat is toch wel een stuk gemakkelijker dan Nederlands leren niet? Welkom in Nederland, het zou fijn als u aan het werk gaat. Oh, u heeft met uw CV totaal geen mogelijkheden? Dat is jammer, helaas geldt er alleen een leerplicht voor jonge mensen in dit land. Etc. Etc. Ik krijg het idee dat dit soort stukjes vooral symptomen van onderliggende, grotere problemen beschrijven.

2 Reacties
AGM-65E
AGM-65E27 jun. 2020 - 12:43

Kijk maar uit Jasdon, voor je het weet roepen ze dat je een PVV'er, FvD'er, racist of xenofoob bent of erger nog: je hebt een gebrek aan 'empathie'

Ithnairam
Ithnairam27 jun. 2020 - 12:48

Het onderliggende probleem is dat deze migranten met een laag opleidingsniveau, geen relevante kennis/kunde hebben om in een hoogontwikkelde economie/samenleving een plaats te vinden. De Nederlandse overheid moet hen schaarse huisvesting verschaffen (ten koste van anderen), compleet opleiden en een cultuurtransitie begeleiden. De migrant gaat van de amateurklasse naar de champions league. Inburgeren is in te veel gevallen een zinloos traject. En uiteraard is een slag dieper het werkelijke onderliggende probleem: het totaal falen van het land van herkomst.