Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Jesse Klaver wil met links blok Nederland gaan verbouwen

Een heldere linkse agenda moet de kiezer overtuigen van een betere toekomst
Joop

Biden’s Texaanse campagne: bluf?

  •  
16-07-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
49628171932_de21e8e947_k

© cc-foto: Louise Palanker

Texas is een peperdure televisiemarkt, alleen al door de omvang; de staat is ongeveer zo groot als Frankrijk
Bij elk presidentieel verkiezingsjaar wordt er weer druk gespeculeerd of Texas nu eindelijk weer naar de Democraten terug zal keren. Tot 1976 was het een Democratisch bolwerk maar Jimmy Carter was de laatste Democraat die de staat voor zich won. Het Texaanse electoraat is echter aan het veranderen. Ten eerste stijgt het aantal inwoners en dat komt voornamelijk door immigratie, uit Mexico en andere staten. De Texaanse economie creëert bovendien meer hi-brow banen dan voorheen en dat trekt een ander, intelligenter soort werknemers naar Texas. Het gevolg: de traditionele pitch van de Republikeinse partij slaat relatief minder aan dan vroeger.
Tussen 1994 en 2018 waren de Democraten nauwelijks vertegenwoordigd in de staat. Maar in 2018 verloor Beto O’Rourke met, naar Texaanse maatstaven, miniem verschil de Senaatsverkiezingen van Ted Cruz en wonnen in zijn kielzog talloze Democratische kandidaten allerlei races voor lagere ambten. In 2020 zouden de Democraten de verkiezing voor het Texaanse parlement kunnen winnen als er een zogeheten ‘blue wave’ komt, een Democratische tsunami, en dat zou ze weer invloed geven op de indeling van de districten in de staat die dankzij gerrymandering op het moment zeer ongunstig is voor met name minderheden. Texaanse Democraten dringen er ook daarom bij Biden op aan om een serieuze poging te doen om Texas te veroveren.
De afgelopen vier verkiezingen hebben we de Democratische achterstand op de Republikeinse kandidaat steeds ietsje kleiner zien worden. En 2020, met een ongekend impopulaire Republikein in het Witte Huis, zou weleens het doorbraakjaar kunnen worden. Biden zelf was tot dusver echter steeds terughoudend. ‘Laat eerst maar eens wat gunstige peilingen zien’, zou hij gezegd hebben. Inmiddels wijst peiling na peiling uit dat hij gelijk staat met Trump of zelfs op winst en in zekere zin kan Biden er nu niet meer omheen. Daarom verscheen woensdag in Texas het eerste spotje van Biden.
Zijn terughoudendheid was niet heel vreemd: Texas is een peperdure televisiemarkt, alleen al door de omvang; de staat is ongeveer zo groot als Frankrijk. Van dat geld kun je misschien beter zendtijd kopen in Wisconsin, één van de staten die Hillary Clinton in 2016 in de pocket dacht te hebben, waarna ze haar aandacht overmoedig naar Arizona en Georgia verlegde en struikelde.
Biden wil uiteraard niet dezelfde fout maken. Maar hij wil wél dat Trump zich genoodzaakt voelt om geld en tijd te steken in staten die hij normaal op z’n sokken zou moeten kunnen winnen. Vergelijk het met de schijnbewegingen van de geallieerden in WOII, die de nazi’s moesten doen geloven dat D-day niet in Normandië zou plaatsvinden, zodat ze hun troepen ergens anders naartoe zouden sturen.
Het psychologisch effect van deze zet is groot: allereerst paniek in het Trump-kamp, want vrees voor een epische afgang en enorme buzz bij de Democraten, die dromen van een historisch grote overwinning.
Het is ook voor de lange termijn strategisch slim: de Biden-medewerkers van 2020 gaan de komende vier jaar het grondwerk doen voor de wederopbouw van de Democratische partij in Texas in 2022 en 2024. En zoals Beto O’Rourkes campagne in 2018 zorgde voor de verkiezing van allerlei lokale, ‘down ticket’ Democratische kandidaten, zo zou Bidens campagne in 2020 een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Dat is psychologisch weer nuttig: vriend en vijand begrijpt dat het Trumpisme en dus ook een al dan niet veroordeelde of gevluchte oud-president Trump een machtsfactor zal blijven als het niet vernietigend wordt verslagen in november. Net zoals de totale destructie van nazi-Duitsland nodig was om de Duitsers en hun bondgenoten van hun dwaling te genezen, moet iets dergelijks gebeuren in Amerika.
Als in tal van Republikeinse bastions een Democraat wint en als Biden met eclatante cijfers Trump verslaat is dat natuurlijk heel anders dan als het een fotofinish wordt of als Biden alleen in traditionele Democratische staten en wat swing states wint.
Biden wordt er tevens een veel effectievere president van als ‘zijn’ Congresleden en senatoren ook daadwerkelijk van hem zijn, omdat hij ze heeft geholpen en hun kiezers vooral Biden-kiezers waren die en passant ook nog even een lager geplaatste Democraat aanvinkten. Dan kan hij van ze eisen dat ze voor zijn plannen stemmen.
Kortom: een filmpje maken voor de Texaanse markt is een dure maar zinvolle investering voor Biden, of hij nou serieus is of bluft. Dat hij niet geheel bluft lijkt te worden bevestigd door het Trump-kamp: daar is net de campagneleider Brad Parscale ontslagen. Dat is een duidelijke indicatie dat ook Trump’s inner circle in de gaten heeft dat ze momenteel niet bepaald aan het winnen zijn.
Geen video? Klik hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

[verwijderd]
[verwijderd]19 jul. 2020 - 12:57

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Crunchy Frog
Crunchy Frog19 jul. 2020 - 17:44

[Ook trump wordt een veel effectievere president als hij meer senatoren achter zich heeft.] Er is nauwelijks een Republikeinse senator die zich tegen hem keert, toch is hij nog ineffectiever dan hij in 2016 al was. [Niets over het feit dat Biden een zwakke kandidaat is. Hij komt niet uit zijn woorden,] Tja, de man stottert, maar blijkbaar vind jij zo’n handicap bezwaarlijker dan een president als Trump die zijn aandacht geen dertig seconden erbij kan houden, die als hij bang wordt sadistische geweldfantasieën begint te twitteren, en die zijn medische gegevens geheim houdt uit angst dat we zouden kunnen lezen hoe het komt dat hij niet meer stevig op zijn benen staat, twee handen nodig heeft om een glas op te tillen, en de veranderingen in taalpatronen vertoont die je ook bij dementiepatiënten ziet. [heeft in de 8 jaar als VP ook niet echt veel laten zien.] Zoals wel vaker bij Trumpettertjes is ook dit een leugen. Een VP heeft niet de mogelijkheid om het soort mediaspektakels op te zetten waarmee Trump zijn goedgelovige aanhang in extase weet te krijgen, maar in tegenstelling tot Do Nothing Donnie heeft Biden als VP achter de schermen wel degelijk karrenvrachten werk verzet: onder andere voor het stimuleringspakket om uit de recessie van 2008 te komen, bij herhaalde onderhandelingen met de Republikeinen in het Congres en het nieuwe Start-verdrag met de Russen.

Kuifje3
Kuifje317 jul. 2020 - 17:13

Het moment wat er werkelijk toe gaat doen is als de beide kandidaten in een debat tegenover elkaar komen te staan. Net als in ons land (denk aan Balkenende-Bos of Rutte-Baudet) is dat erg vaak bepalend. Trump is dan vrees ik voor de haters hier een veel betere debater en daarnaast schijnt er iets aan de hand te zijn met Joe Biden. Er wordt in de VS zelfs al gespeculeerd dat hij, mocht hij winnen, het stokje al erg snel over zal geven aan zijn running mate. Nee, het is zeker nog geen gelopen race. Een enkele goed gekozen opmerking in het debat kan al de gamechanger zijn. Denk ook maar aan de legendarische woorden van Clinton (it’s the economy stupid) of die van zijn vrouw (the deplorables).

3 Reacties
Crunchy Frog
Crunchy Frog18 jul. 2020 - 15:40

[Het moment wat er werkelijk toe gaat doen is als de beide kandidaten in een debat tegenover elkaar komen te staan.] Vorige keer won Clinton volgens de kijkers alle drie de debatten, dus waarom is zo’n debat volgens jou zo’n bepalend moment? [daarnaast schijnt er iets aan de hand te zijn met Joe Biden.] Tja, de Trump-campagne heeft er een handje van om te proberen alles waar hun eigen kandidaat kwetsbaar op is met een uit de lucht gegrepen ja-maar-hullie naar de tegenstander door te kaatsen. Toen Trumps eigen corruptie hem kwetsbaar maakte werden er nepschandalen over emails en Oekraïne gefabriceerd. Toen Trumps seksisme zijn verkiesbaarheid ging beïnvloeden werd er een Pizzagate verzonnen. Dus wat gebeurt er nu iedereen kan zien hoe Demented Donnie fysiek en geestelijk steeds meer uit elkaar valt? Surprise, surprise. Sommige goedgelovige lieden vinden het weer prachtig.

Nick the Stripper
Nick the Stripper18 jul. 2020 - 21:18

Als er al een debat komt dan zal dat zonder publiek zijn. Zonder joelende medestanders is Trumpolini nergens in een debat. Zoals Biden al bewezen heeft in de primaries: hij hoeft een debat niet te winnen: niet verliezen is voor hem genoeg.

Crunchy Frog
Crunchy Frog20 jul. 2020 - 12:43

[Het is geen sterke kandidaat hij komt niet meer uit zijn woorden, maakt zinnen waar niemand meer iets van snapt.] Ja, dat verhaaltje dat de Trump-campagne iedereen graag wil laten geloven heb je hierboven ook al verkondigd, dus waarom vond je het nodig om dat nog een keer te doen? [Er zijn terecht twijfels over Biden.] Nee, er wordt, volgens de vaste werkwijze van de Trump-campagne die ik hierboven al heb beschreven, twijfel gezaaid over de tegenstander om de aandacht af te leiden van de zwakte van de eigen kandidaat. [Hij kan tijdens zo’n debat laten zien dat het zoals jij zegt allemaal onzin is die Trump heeft verzonnen.] Tja, omkeren van de bewijslast, ook zo’n leuk campagnetrucje. [Trump is een eikel] No shit, Sherlock. [Is het misbruiken van een stagiair door Clinton dan niet seksistisch ?] Weer die onbedwingbare Pavlov-reactie van Trumpettertjes om bij alles ‘ja-maar-hullie’ te gaan huilen. Je mist ook nog eens totaal de kern van mijn betoog: het ging helemaal niet om de vraag of er iemand ‘misbruikt’ is, maar over de standaardtruc om bij alles wat Trump kwetsbaar maakt de tegenstander zonder bewijs van hetzelfde te beschuldigen. Die je hier nog maar weer eens hebt laten zien. [De Democraten hebben laten zien dat ze tot het uiterste gaan en zijn geen haar beter.] Tja, weer zo'n claim, zonder enige poging om iets van bewijs aan te dragen, laat staan iets dat ook maar in de buurt komt van Trumps 20.000 leugens, zijn machtsmisbruik, de aanvallen op de vrije pers en de rechtsstaat, het vervolgen van tegenstanders en critici, het faciliteren van buitenlandse inmenging in de verkiezingen, het structurele belemmeren van de rechtsgang, de corrupte zelfverrijking, het aanwakkeren van tegenstellingen en steunen van rechts-extremisten, het plichtsverzuim, enzovoorts, enzovoorts. Het is precies diezelfde campagnetruc: “die van ons is niet best maar die ander is geen haar beter, dus wat heb je te verliezen?” (overigens is het antwoord op die laatste vraag voor inmiddels 140.000 Amerikanen ‘je leven’, maar dit terzijde). The bullshit is great in this one.

zeeman aan wal
zeeman aan wal17 jul. 2020 - 8:17

Trump is in mijn ogen volledig door de mand gevallen in zijn aanpakken van de corona-pandemie. Inconsequent, onwetend, externaliserend, vooral zelfgericht, geen werkelijke interesse voor zijn bevolking maar vooral voor de aandelenkoersen en zijn eigen kapitaal.

Bouwman2
Bouwman217 jul. 2020 - 7:19

Kortom, mr vice presdent voer actie, peper in uw kont. Dat kan en mag je vinden, maar Joe Biden is geen actievoerder. Hij is vriendelijk en charmant. Hij vertrouwt op het inzicht van de Amerikanen, altijd rustig en beheerst. Ik ben geen Amerikaan,maar een Europeaan zonder paspoort dus ik mag niet stemmen, maar een jaar geleden heb ik al gezegd: Run Joe, run.En dat deed ie nog ook. Want wat Biden en ik wel gemeen hebben is dat zij die geloven zich volstrekt niet haasten. Sorry sorry voor de arrogante, astrante en aanmatigende vergelijking.

P Haan
P Haan17 jul. 2020 - 5:18

Het is toch triest dat de beste campagne die Biden kan hebben geen campagne is. Zolang de man maar niet naar buiten hoeft te treden wordt zijn kans steeds groter. Democraten hebben een hoop te winnen bij een coronapandemie die niet onder controle komt. Kanye for president dan maar.

5 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen17 jul. 2020 - 10:11

Waarom is dat triest als zijn kansen groter worden? En een NYT columnist heeft gesuggereerd dat hij alleen maar een debat met T zou moeten accepteren als er fact checking bij het debat aaanwezig is. Dat zou betekenen helemaal geen debat. Heel anders dan normaal allemaal. Maar zolang het de goede kant op gaat is het prima.

MrIvez
MrIvez17 jul. 2020 - 11:45

Heel anders dan normaal allemaal. Maar zolang het de goede kant op gaat is het prima. Omdat je dan korte termijn verkiest, je moet je beseffen dat zo'n man de komende 4 jaar Amerika gaat vertegenwoordigen en zodoende naar bijvoorbeeld China moet afreizen als je dan iemand hebt die amper voor de dag kan komen, tja... Niet dat Trump een goede indruk maakt, maar hij maakt wel een indruk, waarvoor je moet oppassen.

Pater
Pater17 jul. 2020 - 18:02

Trumpf is verworden tot de paljas van de internationale politiek.

Crunchy Frog
Crunchy Frog17 jul. 2020 - 18:15

@Haan [Het is toch triest dat de beste campagne die Biden kan hebben geen campagne is.] Biden voert wel degelijk campagne, inmiddels zelfs in het Republikeinse bolwerk Texas, maar blijkbaar bedoel jij met 'campagne voeren' een superspread-event organiseren zoals dat mislukte geval waarmee Faaldonnie Oklahoma een nieuwe coronapiek bezorgde? En verder, Napoleon zei al: 'Stoor je vijand niet als hij een fout maakt', dus zolang Faaldonnie zichzelf in de voet blijft schieten... @Mrlvez [als je dan iemand hebt die amper voor de dag kan komen] Ach, Biden mag dan drieënhalf jaar ouder zijn, maar zeker in vergelijking met Demented Donnie (wiens focus en woordenschat met de dag krimpen, die aan de lopend band over zijn tong struikelt, die bij elke zin die hij niet van de teleprompter leest na drie woorden de weg kwijt raakt, die al op zijn benen staat te wankelen als hij een hellinkje af moet lopen en nog geen glas water met één hand kan optillen, en die blijkbaar met geheime ziekenhuisbezoekjes overeind moet worden gehouden) gaat Biden zonder twijfel voortreffelijk voor de dag komen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper18 jul. 2020 - 21:26

MrIvez 17 juli 2020 at 13:45 [ dat Trump een goede indruk maakt, maar hij maakt wel een indruk, waarvoor je moet oppassen. ] "Hahahahaha." En daarmee citeer ik alle dictators (Erdo, Kim, Xi, MBS) die allang weten dat je die oranje ijdeltuit werkelijk alles kunt laten doen en beloven, door hem complimentjes te geven en een rode loper voor hem uit te rollen. Poetin lacht om het hardst mee: die kent alle vuile geheimpjes.

Pater
Pater17 jul. 2020 - 4:29

Slim filmpje, corona is zwak punt Trumpf. De polls wijzen op ongeveer gelijk spel in Texas, het lijkt me geen bluf dat Biden er een reclame aan waagt. Mocht Trumpf Texas verliezen, dan heeft hij geen enkele grote staat meer over. En de meeste staten in de Rust Belt neigen ook sterk naar Biden. Maar je weet het nooit met Trumpf. De totale voorsprong van Biden is al weken stabiel rond de 8,5 - 9 %, de voorsprong groeit niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 jul. 2020 - 2:20

Trump verliest op dit moment alle aanhang behalve The Base. En die is groot maar te klein. Een van de belangrijke factoren blijkbaar zijn de suburbs in de swing states, en ook daar doet Trump het veel slechter dan in 2016. En ook in de fundraising heeft de T campagne de boot gemist. De Peppie en Kokkie show is vanaf november alleen nog maar in de rechtbanken te zien.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen17 jul. 2020 - 2:21

Geen bluf dus

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde16 jul. 2020 - 19:30

Het gaat Biden vooral op het psychologische effect van zijn spot op Trump en de zwevende kiezer. In Texas loopt Trump in een recente poll 5% achter op Biden. Onder zwevende kiezers heeft Trump een approval rate van amper 30%. Biden spot zal meer kiezers overhalen. Daarmee komt Texas steeds meer onder handbereik van de democraten. Voornamelijk door demografische veranderingen. Maar vooral door zijn optreden. Hij scoort heel slecht op corona. Niet alleen in Texas maar in de hele sunbelt, de staten waar ouderen heen gaan om van hun pensioen te genieten. Enorme besmettingen en veel doden vooral onder ouderen. Trumps aanhang kijkt met argusogen naar de bijeenkomsten die Trump organiseert. Tulsa was een aanfluiting en vorig weekend werd een bijeenkomst afgelast omdat er een storm op komst zou zijn. Er was geen storm, er was amper belangstelling. Maar ook begint het bij veel mensen door te dringen dat Trump de weg kwijt is. Niet alleen politiek maar ook geestelijk. Hij praat onsamenhangend, zijn vocabulaire wordt steeds beperkter. Vooral oude mensen herkennen die symptomen. Kijk voor de aardigheid eens naar zijn Rosegardenspeech van een paar dagen geleden. De man raaskalt. Hij zegt ook in een interview dat de corona doden er zijn omdat Obama en Biden zijn gestopt met vaccineren. .

5 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen17 jul. 2020 - 2:26

De man raaskalt. Hij heeft zelf het gerucht de wereld ingehopen dat hij enige tijd geleden is getest op zijn cognitieve vermogens. Volgens artsen is dat heel ongebruikelijk. De timing van dit onderzoek wordt in verband gebracht met een spoedbezoek aan een ziekenhuis. Het is heel vreemd dat het Witte Huis hier helemaal niks over heeft gezegd. Het betreft de gezondheid van de president.

Pater
Pater17 jul. 2020 - 4:31

De polls voor Texas zitten zeker niet op +5 voor Biden, het is ongeveer gelijk. Trumpf raaskalt heel wat af, dat doet-ie al jaren, dat zegt niet zoveel. Liegen hoort bij zijn standaarduitrusting.

Jerry Bidet
Jerry Bidet17 jul. 2020 - 7:44

Pas wanneer hij zijn paard tot generaal benoemd, zal zijn achterban hem voor gek verklaren.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde17 jul. 2020 - 13:33

Pater: https://imgur.com/tcAOY2B. Screenshot van video: https://www.youtube.com/watch?v=VsK5lZuK46M

Pater
Pater17 jul. 2020 - 18:11

@Martin Lijkt me zeer discutabel. De polls die ik vind laten zien dat het ongeveer gelijk is. https://ig.ft.com/us-election-2020/ (Financial Times, laatste bijstelling 6 uur geleden, minieme voorsprong T.) https://www.270towin.com/2020-polls-biden-trump/ (minieme voorsprong B.)