Joop

Biden wil dat Poetin berecht wordt als oorlogsmisdadiger

  •  
04-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1372 keer bekeken
  •  

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Vladimir Poetin opnieuw "een oorlogsmisdadiger" genoemd. Hij herinnerde er tijdens een korte ontmoeting met de pers aan dat hij eerder kritiek kreeg op die kwalificatie. "Nou, je ziet wat er nu gebeurd is in Boetsja. Deze kerel is beestachtig," aldus Biden die de gruwelen op vragen van journalisten niet als genocide wilde betitelen. Wel wil de president meer sancties uitvaardigen tegen het Kremlin en Rusland.

Biden verklaarde ook dat er zoveel mogelijk bewijsmateriaal verzameld moet worden zodat er een tribunaal voor de begane oorlogsmisdaden kan worden opgetuigd. Hij belooft het Oekraïense leger van wapens te blijven voorzien.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (66)

Cam Millo
Cam Millo6 apr. 2022 - 15:56

Er is er idd maar één die juist kan beoordelen wat oorlogsmisdaden zijn. De VS, die hebben ze namelijk uitgevonden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 apr. 2022 - 14:27

De eerste keer dacht ik ook; "gooi nu geen olie op het vuur". Daar zijn we al lang voorbij geraakt. Poetin is nl. nergens gevoelig voor, die man gaat gewoon door, de laffe jaknikkers om hem heen idem dito. Ik geloof niet dat het voor de Russen en/of Poetin nog wat uitmaakt wat iemand zegt. Die man hoort alleen zichzelf. Biden heeft gewoon gelijk. Op CNN waren nog veel meer beelden te zien van mensen in een kelder, mannen standrechtelijk geëxecuteerd sommigen mishandeld. Allemaal vastgebonden. Vreselijk om te zien. Daar kunnen wij geen voorstelling van maken. Dus geen gas meer uit Rusland, onmiddellijk stoppen daarmee a.u.b..

Sonic2
Sonic25 apr. 2022 - 11:16

Biden doet het waardig. Hij gebruikt precies de juiste toon en betiteld Poetin zoals hij is. Een tiran en een oorlogsmisdadiger. Jammer genoeg regent het in de comments ook laffe reacties. Ik denk dat veel mensen heel erg teleurgesteld zijn dat Trump verloren heeft in 2020. En dat veel mensen daar steeds nog niet over heen zijn. Biden zegt geen verkeerd woord. En het valt me erg tegen van een aantal mensen hier dat ze geen kant kiezen en maar door blijven huichelen en liegen. Terwijl dit nu juist een situatie is waar je wel kant moet kiezen

4 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra5 apr. 2022 - 14:43

@Sonic - 'Terwijl dit nu juist een situatie is waar je wel kant moet kiezen' De keuze om op dit moment Putin te noemen wat hij is, namelijk een oorlogsmisdadiger die moet worden berecht, lijkt moreel gezien juist, maar kan vele honderdduizenden levens gaan kosten. Eigenlijk is het dus moreel gezien verkeerd.

Sonic2
Sonic25 apr. 2022 - 18:52

@ Molly Veenstra Ik geloof er niets van. Rusland is vooral bang voor Amerika. Poetin zijn leger loopt al vast in Oekraïne. Laat staan dat het tot een derde wereldoorlog gaat leiden. Biden maakt een krachtig signaal. De Trump lovers en de Biden critici spelen Poetin in de kaart. Poetin weet dat al zijn wangedrag in Oekraine toch wel ongestraft blijft. Die sancties slopen vooral alle mensen die niet Poetin heten. Ik mag u zeer. Geen persoonlijke aanval. Maar u zegt eigenlijk dat we onze toon moeten matigen tegen Poetin, omdat hij dat misschien/ eventueel/ mogelijk als een aanval kan zien op Rusland. Die hij mogelijk of eventueel gaat vergelden. Het is voor Poetin vooral een vrijbrief om door te moorden.

Déjà vu
Déjà vu5 apr. 2022 - 22:51

'Biden doet het waardig.' Da's een understatement! Heeft ie niet drie, van de nog 800 -zonder proces vastgehouden gevangenen- op Guantanamo Bay vrijgelaten? Zo'n held verdient de Nobelprijs!

Molly Veenstra
Molly Veenstra6 apr. 2022 - 7:30

@Sonic - 'Maar u zegt eigenlijk dat we onze toon moeten matigen tegen Poetin, omdat hij dat misschien/ eventueel/ mogelijk als een aanval kan zien op Rusland. Die hij mogelijk of eventueel gaat vergelden.' Dan heb je mij niet goed begrepen. Deze oorlog mag maar op één manier eindigen, en dat is met een vredesakkoord. Het vervelende is dat je daar de oorlogsmisdadiger Vladimir Poetin voor nodig gaat hebben. Het alternatief voor een vredesakkoord is een derde wereldoorlog. Het einde van alle menselijke beschaving op deze planeet. Welke gek wil dat nou? 'Biden maakt een krachtig signaal.' Dat zeker! De boodschap is duidelijk. Poetin weet precies wat hem te wachten staat als hij de oorlog verliest. De kans is klein dat hij President van Rusland zal blijven. Daarna staat hem een berechting te wachten. Hij zal dan ook tot op het bot gemotiveerd zijn om door te vechten tot het bittere eind. Dankzij het 'krachtige signaal' van Biden is een vredesakkoord verder weg dan ooit en zal de oorlog langer duren dan had gehoeven. Dit ten koste van honderdduizenden levens. Overigens vindt ik wel degelijk dat op morele gronden Poetin zo'n berechting zou verdienen. Het is alleen nutteloos en zelfs onverantwoordelijk als de President van de VS dat zegt, terwijl Poetin nog stevig in het zadel zit.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert5 apr. 2022 - 10:53

Er zit een afstotelijk en uiterst kinderlijk aspect aan sommige commentaren bij dit thema. Werkelijk: Joe Biden wordt onnozel genoemd, en een 'infantiele opa'. Elders op Joop schamperde men over de ogen van de man. Denken de inzenders nu dat ik nog verder lees na het zien van zulke beschimpingen? De lust vergaat me meteen. (Misschien vinden de lieden die zulke kwalificaties verstrekken Putin dan wel een toonbeeld van viriliteit.)

1 Reactie
nDialectics
nDialectics5 apr. 2022 - 16:52

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

dirk den boer
dirk den boer5 apr. 2022 - 10:36

Het feit dat overal mensen geexecuteerd worden met de handen op de rug gebonden (met wit lint), doet vermoeden dat hier sprake is van bevelen van hogerhand, van coordinatie, en bewuste praktijken dus, niet van locaal of persoonlijke wraak oefeningen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra5 apr. 2022 - 10:20

Met welk doel zegt Biden dat Putin moet worden berecht? Zou hij denken dat Putin bang wordt en gaat stoppen met het plegen van oorlogsmisdaden? Het enig mogelijk effect is precies het omgekeerde. Als Putin voor zichzelf geen andere uitweg meer ziet dan doorvechten tot het bittere einde, zal de oorlog langer duren, er gaan meer doden vallen en er zullen meer oorlogsmisdaden worden gepleegd. Uiteraard moet Putin worden berecht, geen misverstand daarover. Alleen moet de President van de VS dat pas hardop gaan zeggen als Putin geen macht meer heeft en niet meer in staat is om te vechten. Daar zijn we nog lang niet, dus laat Biden alsjeblieft zijn emoties beteugelen en voorlopig net doen alsof er te praten valt over een rustige oude dag voor deze oorlogsmisdadiger.

Arbeider10
Arbeider105 apr. 2022 - 8:17

Naarmate opa denkt zijn oorlog steeds beter te kunnen gaan financieren met de verkoop van duur gas, olie, steenkolen en biomassa aan EU burgers worden zijn hele houding en uitlatingen steeds driester. Of dat verstandig is? Niet voor het milieu/klimaat en onze portemonnee, dat is zeker. Intussen beplak ik mijn ramen vast met folie. Voor het geval dat. Er is altijd al veel te doen over de gasbommen die hier op korte afstand over de rivier voorbij tuffen maar met Biden aan het roer worden de risico's natuurlijk wel groter. De hele gas infrastructuur met bovengronds gasvervoer in schepen, gasopslag onder druk en/of gekoeld is zo wie zo extreem risicovol. Beter transporteer je gas door pijpleidingen. Ik zit nog te shaken over dat ene heel kleine gasbommetje in Oldenzaal dat gisteren ontplofte en 1 villa compleet heeft verwoest.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens5 apr. 2022 - 11:36

@ Kees Al met al heeft opa zijn zaken beter op een rijtje dan jij en Poetin. Het is blijkbaar niet tot jou doorgedrongen dat de gasexplosie in Oldenzaal ontstond door een gasleiding. Dus zo'n schip is een stuk veiliger. En Poetin heeft inmiddels zo veel fouten begaan dat de lijst eindeloos is. Hij ging er immers vanuit dat na drie dagen de oorlog wel gewonnen zou zijn. En op die eerste misser zijn er nog velen gestapeld. Helaas is het gevolg van de fouten van Poetin dat doodgewone Oekraïense arbeiders moeten sterven vanwege oorlogsmisdaden van zijn soldaten en zijn artillerie. Maar jij maakt je meer druk om schepen met gas waarmee nog nooit een ongeluk gebeurd is. Het zal wellicht voor jou een groter probleem zijn dat die gasschepen ten koste gaan van de inkomsten van Poetin. Dat is met Trump en Wilders een van jouw grote helden. Ik denk dat die folie voor jouw ramen bestaat uit loodzware gordijnen de al jaren lang geen streepje licht doorlaten. Dat zou een aannemelijke verklaring zijn voor jouw beperkte blik op de wereld en samenleving.

Arbeider10
Arbeider105 apr. 2022 - 17:54

Je weerzin tegen arbeiders even daargelaten Sonic. Helemaal met je eens dat opa zijn zaakjes goed voor elkaar heeft. Opa heeft oorlog voorspeld en met de nodige extra inspanning ook gekregen. Alle lof voor opa, ook in zijn media. Maar met de uitkomst van zijn acties kan een arbeider niet tevreden zijn. Kijk alleen al eens naar al de pauper slachtoffers die die nu al gevallen zijn in Oekraïne. De elite komt er dan nog genadig vanaf maar is dat iets om trots op te zijn? En de bulk van slachtoffers door opa moeten nog komen. Als arbeiders wereldwijd aan de honger te barsten gaan.

DaanOuwens
DaanOuwens6 apr. 2022 - 9:00

@ Kees Jij schrijft: Je weerzin tegen arbeiders even daargelaten Sonic. Correct ik heb een diepe weerzin tegen arbeiders. Dat zijn sprookjesfiguren bedacht door lui met een achterlijke maatschappijvisie die te dom zijn voor zelfstandig denken en aangestuurd moeten worden in een totalitaire dictatuur die dat voor hen doet. De rechtten van de werknemer gaan mij er aan het hart. En je schrijft: Opa heeft oorlog voorspeld en met de nodige extra inspanning ook gekregen Opa heef Poetin op zijn juiste waarde geschat en niets bijgedragen aan de oorlog. Degenen die daar schuldig aan zijn, zijn het Russische regime, de Russische bevolking en de mensen hier en elders op de wereld die net zoals jij de misdadigers de hand boven het hoofd houden. En de verantwoordelijkheid voor honger op de wereld kan aan dezelfde types toegeschreven worden. Er word een flinke krankzinnigheid zichtbaar in Rusland maar ook in jouw tekstjes en enkele anderen. De Russische ambassadeur die in de veiligheidsraad de oorlogsmisdaden verweet aan Oekraïne heeft de hoofdprijs. Er liggen echter zoveel feiten op tafel dat zijn leugens ridicuul zijn geworden. En dat geld voor jouw bijdragen en die van enkele anderen ook. Verder ben ik Sonic niet. Prima vent trouwens, maar ik schrijf gewoon onder mijn eigen naam en verwissel niet zoals jij iedere maand van account.

Sonic2
Sonic26 apr. 2022 - 9:16

Ik weet niet of je nu daadwerkelijk op mij reageert. DaanOuwens en ik zijn 2 personen. We delen absoluut geen account. Ik ben het heel vaak met hem eens. Ik wens velen hier( en al helemaal u) die wijsheid toe. Een wat minder groot volume en wat meer wijsheid. Voor de rest zit u met u gezwam over arbeiders met uw hoofd nog in de jaren 70. De wereld is veranderd. De arbeider is niet meer wat de arbeider is wat het in de jaren 70 was. De zwevende kiezer is heel belangrijk. En de mensen in de voorsteden. In Nederland zijn het vooral de nieuwbouwwijken. De Forum revolte in 2019 was meer een leasebak revolte als dat het een arbeidsrevolte is. U jaagt oude spoken na en heeft en voelt u wijs genoeg om te menen dat u andere moet corrigeren. De manier waarop "rechts" hier met het extreme leed van Biden omgaat( het verlies in de jaren 70 van zijn vrouw en dochter en in 2015 zijn zoon Beau) laat zien hoe extreem ongemanierd en onfatsoenlijk ze zijn. Het Witte Huis is geen rouwcentrum, maar ik hoop dat niemand hier het leed hoeft door te maken waar Biden door heen is gegaan. En dan ook echt niemand. Wat een haat en wat een onfatsoen op rechts. En dan ook nog Trump steunen. Is er nog ergens een bodem in het onfatsoen?

pahan
pahan5 apr. 2022 - 5:30

Hij wordt met de dag onnozeler. Het hele Russische leger wegzetten als 'Poetin' heeft zijn hersenen verweekt. Wandaden door het Russische leger, zeker. Maar om Poetin als oorlogsmisdadiger te kunnen veroordelen zal je toch aan moeten tonen dat hij opdracht gegeven heeft. Expliciet of impliciet. Laat het recht zijn beloop hebben, en ga niet staan blaten om een eventueel resultaat te beïnvloeden. Als je er wat van vindt: Treed dan op.

12 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens5 apr. 2022 - 8:07

@ pahan Jij schrijft: Maar om Poetin als oorlogsmisdadiger te kunnen veroordelen zal je toch aan moeten tonen dat hij opdracht gegeven heeft. Een keer naar een actualiteitenrubriek op TV kijken is voldoende. Poetin laat er geen enkel misverstand over bestaan dat hij de baas is en dus verantwoordelijk. En je schrijft: Als je er wat van vindt: Treed dan op. In een hele simplistische wereld zouden leiders op die manier een wereldoorlog starten. Maar goed dat Biden dit soort onnozele suggesties niett overneemt.

nDialectics
nDialectics5 apr. 2022 - 8:44

Onafhankelijk journalist Patrick Lancaster heeft beeldmateriaal en getuigenissen verzameld die er op wijzen dat in Marieopol de tactiek ' verschroeide aarde' wordt gevolgd. Oekraïense Azov-milities doden eigen burgers, Oekraïense tanks en vliegtuigen vernielen gebouwen. Indien voorgaande waar is dan maakt dat Zelensky niet tot een oorlogsmisdadiger. Youtube zoekfunctie: Refugees Expose Mariupol War Crimes Of The Russia - Ukraine War (vanaf 22:04) Asking Mariupol Residents About Russian Attacks On Civilian areas (vanaf 00:59) (©redits Arjan Fernhout)

Zandb
Zandb5 apr. 2022 - 9:08

pahan Poetin heeft expliciet aan het leger opdracht gegeven om een oorlog te beginnen. Dat lijkt mij reden genoeg om verantwoordelijk te zijn voor de gevolgen. Ik ben bang dat u een grote fout maakt: het Russisch leger, dat is namelijk Poetin. Of denkt u werkelijk dat het leger door gaat met wat het aan het doen is, als Poetin beveelt er mee op te houden? Dat Biden minder met woorden en meer met daden zou moeten doen, dat staat los van de kwestie van de al dan niet gepleegde oorlogsmisdaden.

DaanOuwens
DaanOuwens5 apr. 2022 - 10:41

@ nDialectics Jij schrijft: ie er op wijzen dat in Marieopol de tactiek ' verschroeide aarde' wordt gevolgd. Oekraïense Azov-milities doden eigen burgers, Oekraïense tanks en vliegtuigen vernielen gebouwen. In plaats van het klakkeloos herhalen van dit linkje van Arjan Fernhout kan jij jezelf beter de vraag stellen of zijn bronnen wel betrouwbaar zijn. Er is een grote Russische desinformatie campagne en dit soort berichten passen daar perfect in. Ook heeft Arjan Fernhout blijkbaar meer problemen met geruchten over doden als gevolg van misdrijven van Oekraïense milities, dan met aantoonbare misdrijven van Russische soldaten. Rusland maak gretig gebruik van mensen zoals jullie. https://podhub.nl/podcasts/koorts/oorlog-in-europa-20-litouwse-elfen-vs-russische-trollen/

nDialectics
nDialectics5 apr. 2022 - 10:51

@Zandb Ik ben het eens met Yanis Varafoukis dat er alleen vrede in de Oekraïne kan komen door een overeenkomst tussen de Rusland en de VS. Europa heeft geen enkele militaire macht. De houding van Biden is uiterst onverstandig maar gelukkig heeft ook China aangeboden om te bemiddelen. Een Chinese bemiddelaar samen met Naftali Bennett (Isr.) zouden de impasse kunnen doorbreken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 apr. 2022 - 13:48

Putin is de eindverantwoordelijke voor wat zijn leger uitvoert. Wat betreft de achtergrond van de Azov-militie vertrouw ik eerder op wat de Zweedse expert Andreas Umland verbonden aan The Stockholm Centre for Eastern European Studies erover te melden heeft. Hij werd oa. geciteerd door DW. Dat Oekraïense Azov-milities oorlogsmisdaden plegen tegen de eigen burgers is niet onmogelijk maar moet wel door onafhankelijk forensisch onderzoek worden bevestigd. Onafhankelijke journalisten zitten er niet meer. AP vertrok als laatste. Voor de desinformatieoorlog gevoerd door Rusland zie bv https://www.ui.se/globalassets/ui.se-eng/publications/sceeus/narrating-disinformation-the-templates-for-kremlin-lies-sceeus-report-no.-2-2022.pdf

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 apr. 2022 - 13:55

PS de laatse AP journalisten verlieten Mariupol op 17 maart. De soldaten bij checkpoint 15 spraken Russisch met een Caucasus-accent.

Zandb
Zandb5 apr. 2022 - 14:55

nDialectics Uw redenering komt wat mij betreft neer op die van iemand die een aantal gewetenloze moorden graag onbestraft laat in de (vage) hoop nieuwe gewetenloze moorden te voorkomen. U noemt dat diplomatiek. Ik noem dat een knieval.

nDialectics
nDialectics5 apr. 2022 - 16:33

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 apr. 2022 - 22:39

@ndialectics e.a. Patrick Lancaster is betrapt op het verspreiden van nep-nieuws https://www.bellingcat.com/news/2022/02/28/exploiting-cadavers-and-faked-ieds-experts-debunk-staged-pre-war-provocation-in-the-donbas/

nDialectics
nDialectics6 apr. 2022 - 2:16

DanielleDefoe 6 apr. 2022 - 0:39 PL heeft zich hier waarschijnlijk laten gebruiken. Maar geen 100% zekerheid. Nummerborden kunnnen van auto's afgehaald worden om nog niet ingelichte familie te sparen etc.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 apr. 2022 - 10:17

Niks nummerborden. Een nep-aanslag.

Déjà vu
Déjà vu5 apr. 2022 - 3:22

Als die infantiele opa denkt dat hij met deze oproep iets bereikt, dan heeft hij het mis! Maar dat zal zijn doel ook niet zijn. Het enige doel dat hij wil bereiken is het consolideren van de hegemonie van de USA. Laten we eens kijken wat de NATO aan militaire uitgaven doet. Welk land in de wereld zou op basis van haar uitgaven een bedreiging kunnen vormen voor de landen van de NATO: geen enkele! Toch roepen de rechts conservatieven onder aanvoering van de VS om meer geld voor defensie! De wereld wordt willens en wetens in een crisis gestort waardoor er geen geld meer is om de klimaatverandering aan te pakken. Het laat zich raden wie daarvan de schuld gaat krijgen.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens5 apr. 2022 - 8:08

@ Déjà vu Jij schrijft: Het laat zich raden wie daarvan de schuld gaat krijgen. Inderdaad Poetin. En dat is inderdaad ook de schuldige.

nDialectics
nDialectics5 apr. 2022 - 8:29

[Het enige doel dat hij wil bereiken is het consolideren van de hegemonie van de USA.] Met als onderliggende reden de rijke landen rijk te houden en de arme landen arm. Logisch dat West-Europa behaaglijk aanschuurt tegen de VS. [De wereld wordt willens en wetens in een crisis gestort waardoor er geen geld meer is om de klimaatverandering aan te pakken. Het laat zich raden wie daarvan de schuld gaat krijgen.] Voor de invasie waren er al stijgende energieprijzen (incl. omvallen energiebedrijven). Dus de invasie komt politici goed uit om Rusland de schuld te geven van de onvermijdbare te verwachten verarming. Het plan klimaatneutraal Europa 2050 zou door de politici "gesynchroniseerd" kunnen worden met het plan China klimaatneutraal 2060 → Europa klimaatneutraal 2060. Immers, de armen moeten gevoed worden en er moeten wapens gekocht worden.

Pater
Pater5 apr. 2022 - 0:24

Joe had de moed al eerder deze waarheid te zeggen. Diplomatiek zwijgen heeft geen enkele zin.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 apr. 2022 - 16:31

Eens.

Olav Meijer
Olav Meijer4 apr. 2022 - 22:05

De wandaden van Russische militairen (veelal jong en onvoorbereid) tegen burgers in Oekraïne getuigen van een onbeschrijfelijke beestachtigheid. Dat is duidelijk. Poetin is als hoogste persoon in de Russische staatsmachtsconstellatie politiek, juridisch en moreel volledig verantwoordelijk hiervoor. Het betreft duidelijk oorlogsmisdaden. De ontkenningen en fakenews-beweringen zijn volstrekt ongeloofwaardig. Maar uit de mond van president Biden klinkt het nogal huichelachtig. De Amerikanen hebben zich zelf ook aan dit soort dingen schuldig gemaakt. Bovendien is het illusoir te denken dat Poetin en de hoogste Russische militairen (of eventueel individuele soldaten) persoonlijk berecht zullen kunnen worden. Noch de VS, noch Rusland hebben het Internationale Strafhof erkend. En de Amerikanen hebben zelfs een "The Hague Invasioin Act" gefabriceerd -voor het geval dat een Amerikaan in een ander land is gearresteerd en ter berechting naar Den Haag is vervoerd- zoals hieronder Mordicant al memoreert.

2 Reacties
Zandb
Zandb5 apr. 2022 - 7:16

Olav De Amerikanen hebben zich in de loop der jaren schuldig gemaakt aan........ Eens. Maar Biden heeft daar niets mee van doen. Hij reageert op wat er nu speelt. Hoe 'nuttig' zo'n uitspraak is en hoe effectief, zeker van een land dat het internationale strafhof niet erkent, dat is inderdaad een vraag waar ik geen al te rooskleurig antwoord op verwacht.

Molly Veenstra
Molly Veenstra5 apr. 2022 - 15:01

@Olav en Zandb- 'Noch de VS, noch Rusland hebben het Internationale Strafhof erkend.' Eigenlijk is het dus helemaal niet nodig om een tribunaal op te tuigen, zoal Biden nu zegt te willen. Het enige dat de VS hoeven te doen is het internationaal strafhof erkennen, dat zetelt in den Haag. De reden dat de VS dit strafhof nooit hebben willen erkennen, is dat dit zou betekenen dat ook Amerikanen zouden kunnen worden vervolgd voor het plegen van oorlogsmisdaden.

PGS
PGS4 apr. 2022 - 19:15

Ach, Joe wilt zo veel. Bevoorbeeld een telefoongesprek met bepaalde arabische leiders. Maar wilt niet zeggen dat hij zijn zin krijgt. Daar zal hij nu wel aangewend zijn.

∆
4 apr. 2022 - 19:03

Principieel de juiste stellingname.

Hernandez
Hernandez4 apr. 2022 - 17:59

Grote woorden van een opa die afgelopen jaar zomaar 'per ongeluk' een drone aanval uit heeft gevoerd in Kabul waarbij 10 mensen om het leven kwamen waaronder 7 kinderen.

4 Reacties
erikbos
erikbos4 apr. 2022 - 18:46

De amerikanen hebben hun fout toegegeven, spijt betuigd en een schadevergoeding aan de getroffen famillies betaald. Daar hoef je bij Poetin niet voor aan te kloppen die ontkent keihard de werkelijkheid.

Zandb
Zandb5 apr. 2022 - 7:20

Hernandez Een werkelijk idiote vergelijking.

Hernandez
Hernandez5 apr. 2022 - 12:09

@zandb Waarom is dat een idiote vergelijking? Om er maar even een 'Zandb' vraagspelletje van te maken?

r v b
r v b5 apr. 2022 - 13:32

@erikbos: Maar hebben ze de moordenaars ook voor de rechter gebracht?

DaanOuwens
DaanOuwens4 apr. 2022 - 16:51

Ik maak mij de meeste zorgen naar aanleiding van de reactie van Lavrov en de Russische oproep aan de veiligheidsraad. De botte ontkenning en de bewering dat het fake beelden betreft afkomstig uit de VS laat zien dat Rusland de realiteit heeft verlaten. Het regime is krankzinnig en de meerderheid van de Russische bevolking loop er achteraan. Wir haben es nicht gewußt zouden de Duitsers gezegd hebben. En het is niet voor te stellen dat de burgers destijds niets wisten van de vernietigingskampen. Hetzelfde geldt voor de Russen van nu. Natuurlijk kennen zij de waarheid wel maar zij willen hem niet onder ogen zien. Biden doet de laatste weken tamelijk ondiplomatieke uitspraken. Wellicht is zijn conclusie dat Poetin en de Russen niet meer aanspreekbaar zijn en dat diplomatie ook geen zin meer heeft. De kans is groot dat hij helemaal gelijk heeft.

10 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert4 apr. 2022 - 18:32

@ Daan Ouwens (17:51u) - de kans is groot dat Joe Biden helemaal gelijk heeft; ik vind zelf dat die kans op 100% begroot kan worden. Zelden druk ik me zo absoluut uit, maar als alles in dezelfde richting wijst, dat doe ik dat. Waarmee tevens geldt: jij hebt gelijk. Het is onvoldoende om te stellen: ja, de verkrachtingen van volwassenen en kinderen, en het vermoorden van hele gezinnen, dat komt in elke oorlog voor, het is nu eenmaal zo. Wat mij bijzonder opvalt: de Russische 'strijders' (lees: armzalige jongeren in een afgrijselijk tragedie, misleid tot en met), die doen geen enkele moeite om hun gruwelijke misdrijven te verbergen, maskeren, onzichtbaar mogelijk te maken. Dat men zich niet vergist: ook in deze tijd kan dat, met afgrendelen, en verduisteren (bijvoorbeeld met witte fosfor, napalm, gerichte bomtapijten, noem maar op). Het geschiedt in alle openheid. Sporen worden nauwelijks uitgewist. Dit alles is pure terreur, gericht op afschrikking en angst voor Vladimir de Verschrikkelijke. (Tamelijk recent voorbeeld: de Amerikanen in Irak hebben zoveel op hun geweten, ook qua moord op onschuldigen en verkrachtingen - denk aan de inzet van de privé-milities van Blackwater; de 'Coalition Of The Willing' (ook Nederland onder Balkenende) wist dit alles veel beter te maskeren.) Mijn conclusie: geef Putin niet één vinger meer, zelfs geen millimeter terrein - want hij vreet je met huid en haar op.

DaanOuwens
DaanOuwens4 apr. 2022 - 19:31

@ Uw Psychiator Zelf Jij schrijft: het vermoorden van hele gezinnen, dat komt in elke oorlog voor, het is nu eenmaal zo. Nee zo is het niet. Oorlog is geen staat van totale wetteloosheid. En oorlog is niet per definitie misdadig of verkeerd. Soms is oorlog noodzakelijk om menselijke waarden en grondrechten te beschermen. En oorlogsmisdaden moeten bestraft worden. En hou er ook rekening mee dat het 2022 en niet 1975 is. De wereld is veranderd. Ook de VS kan nu niet meer zo handelen als destijds. En uiteindelijk zijn ook destijds de verantwoordelijken voor Mỹ Lai bestraft. Het is niet zo dat westerse landen per definitie meer beschaafd zijn dan landen zoals Rusland. Maar het is wel zo dat alle normen en waarden van een ontwikkelde beschaving inmiddels door Rusland bij het oud vuil zijn gezet. En daar is geen adequate vergelijking van. Tenzij je terug wil naar de tweede wereld oorlog. Dat is trouwens ook niet erg adequaat want dat zou betekenen dat de mensheid al ruim 70 jaar stilstaat in ontwikkeling, dat lijkt mij niet het geval. Kortom beoordeel Rusland op wat zij nu doen vanuit de rechtsregels en normen en waarden van nu.

Pater
Pater5 apr. 2022 - 0:23

@Psychator Zelf Het zijn denk ik geen individuele keuzes, dit soort gedrag wordt op z'n minst gestimuleerd door leger en Kremlin, mogelijk aangemoedigd. Ik denk ook niet dat de gewone dienstplichtigen dat doen, in elk geval niet zomaar uit zichzelf doen. @Ouwens Een tijdje geleden heb ik je ijverig gesteund toen je je bewondering uitsprak voor de demonstranten in Rusland. Nu is het opeens een collectieve Russische schuld. Lees, hoor, zie je dan niet de vele verhalen over de veelal oudere Russische burgers die Poetin gewoon geloven omdat ze niet anders gewend zijn, en er enorme ruzies binnen de families voor over hebben?

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert5 apr. 2022 - 5:20

@ Daan Ouwens (4/4, 20:31u) - beste Daan, ik denk dat je mijn opmerkingen over de ernst van Putins terreur niet goed begrepen hebt. Misschien las je te snel. Ik ben het met je eens, en ik kan me in het geheel niet vinden in de opstelling: 'het is nu eenmaal zo'. Zou je, als je de tijd ervoor kunt vinden, hier nog eens op terug willen komen? Alvast dank.

Zandb
Zandb5 apr. 2022 - 7:22

Daan Citeert u wel juist? Uw psychiator schreef namelijk: "Het is onvoldoende om te stellen: ja, de verkrachtingen van volwassenen en kinderen, en het vermoorden van hele gezinnen, dat komt in elke oorlog voor, het is nu eenmaal zo."

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert5 apr. 2022 - 8:09

@ Pater (01:23u) - dank voor je reactie. Ik bedoelde niet te uit te drukken: individuele keuzes; daarom gebruikte ik woorden als 'armzalige', en 'misleid'. Daarmee verontschuldig ik hun wandaden in het geheel niet. Ja, dit alles komt als geregisseerd 'van bovenaf' over. Vermoedelijk zijn die manschappen uitgekozen op bepaalde eigenschappen (gewelddadig, gewetenloos, mogelijk een crimineel verleden - wat chantage niet uitsluit: wat dacht je van strafvermindering na beestachtige misdragingen?). Ik acht Putin c.s. tot alles in staat, ook zulke dingen. Het is niet ongewoon dat 'soldaten' als deze zwaar onder drugs doen wat zij doen; sterke amfetaminen, cocaïne, wie zal het zeggen? Historische voorbeelden van drugs in het leger: https://www.battlefieldtours.nu/blog/2019/11/12/de-duitse-wehrmacht-stond-stijf-van-de-crystal-meth/

DaanOuwens
DaanOuwens5 apr. 2022 - 8:15

@ Uw Psychiator Zelf Jij schrijft: Ik ben het met je eens, en ik kan me in het geheel niet vinden in de opstelling: 'het is nu eenmaal zo'. en je schrijft: Zou je, als je de tijd ervoor kunt vinden, hier nog eens op terug willen komen? Zou je dan eerst nog eens goed mijn eerste tekst door willen lezen en jezelf de vraag stellen of ik wel heb beweert: 'het is nu eenmaal zo'. En in het verlengde daarvan ook eens wat gedachten laten gaan over de manier waarop jij je standpunten verwoordt. Wellicht moet jij je therapeutische aanpak bewaren voor de spreekkamer. Dan zal ik eens nadenken over jouw vraag.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert5 apr. 2022 - 10:47

@ Daan Ouwens (09:15u) - dank voor je repliek. Jammer: je aanvulling snijdt geen hout en is slechts incorrect in het licht van onze gedachtenwisseling. Triest, want in de grond zijn we het eens. Therapeutische aanpak? Nee hoor, ik probeer nauwkeurig te lezen en te schrijven. Vriendelijke groet.

DaanOuwens
DaanOuwens5 apr. 2022 - 11:40

@ Uw Psychiator Zelf Jij schrijft: Jammer: je aanvulling snijdt geen hout en is slechts incorrect in het licht van onze gedachtenwisseling. Je zou wat meer terughoudend moeten zijn in je oordeel gezien het feit dat jouw eerst verwijt aan mij al duidelijk niet correct was. Ik heb nergens beweert het is nu eenmaal zo. Wij zijn het dus nergens over eens. Ook niet over het feit dat jij nauwkeurig leest.

DaanOuwens
DaanOuwens5 apr. 2022 - 11:50

@ Pater Jij schrijft: Een tijdje geleden heb ik je ijverig gesteund toen je je bewondering uitsprak voor de demonstranten in Rusland. Nu is het opeens een collectieve Russische schuld. Die tekst van mij moet je dan nog eens goed doorlezen. Het feit dat ik respect heb voor Russen die tegen deze oorlog demonstreren betekent niet dat de Russen die Poetin steunen niet medeverantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden en dus ook bloed aan hun handen hebben. Die verantwoordelijkheid hebben ze wel. Er is geen Rus in Rusland te vinden die niet gehoord heeft van kritiek op de oorlog in Oekraïne. Zelfs de staatsmedia melden deze kritiek. En alle Russen weten dat de social media en pers in Rusland gemuilkorfd zijn. En ook als vrienden en bekenden zoals Ksenia de staatsmedia tegenspreken volharden veel Russen in hun eigen leugens. https://nos.nl/video/2423969-wagonbeheerder-ksenia-waarschuwt-voor-de-russen-het-zijn-slangen Er is dus geen enkele reden om de gewone Rus vrij te pleiten van medeplichtigheid. Slechts met uitzondering van de kleine groep Russen die enorme risico's nemen om Poetin te stoppen.

Juppé🎗
Juppé🎗4 apr. 2022 - 16:50

Dat ben ik helemaal met hem eens en vrijwel iedereen van links tot rechts zal dat hier ook vinden. Maar laten Biden en anderen met die idiot in gesprek blijven. Daar zijn ze voor aangenomen. Eens moet deze ellende toch via gesprekken stoppen. Van Biden niet zo handig om het zo op de man te spelen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 apr. 2022 - 14:24

Biden is niet langer in gesprek met Putin veronderstel ik. Welke Europese leider kan het overnemen?

Arbeider10
Arbeider104 apr. 2022 - 16:23

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Kuifje3
Kuifje34 apr. 2022 - 16:09

Ja ik ben het hier wel eens met Biden. Hoe zat dat ook alweer? Als een Amerikaan voor het gerechtshof in Den Haag wordt voorgeleid hebben de VS een wet aangenomen dat ze Den Haag dan aan mogen vallen. Ik heb hier toch een wat dubbel gevoel over. Gelukkig plegen Amerikanen nooit oorlogsmisdaden.

3 Reacties
PGS
PGS4 apr. 2022 - 19:14

"Gelukkig plegen Amerikanen nooit oorlogsmisdaden." Tja, dat is ook een manier om naar Guantanamo bay te kijken.

Zandb
Zandb5 apr. 2022 - 7:23

PGS Ik mag toch aannemen, dat Kuif dit zeer sarcastisch opmerkt!

Kuifje3
Kuifje36 apr. 2022 - 23:17

Nou als zelfs Zandbergen begrijpt wat ik bedoel dan hoef ik verder niets meer hier aan toe te voegen. 😜

Rechtse   Bal
Rechtse Bal4 apr. 2022 - 16:08

Biden kletst uit nek ; stuurt hij CIA om Putin op te halen ? Hij kan wel zo veel willen maar de praktijk is toch echie anders...

mordicant
mordicant4 apr. 2022 - 15:57

Lijkt me een goed moment voor Biden om het internationale gerechtshof in Den Haag te erkennen en de "Hague invasion act" te schrappen

2 Reacties
Hernandez
Hernandez4 apr. 2022 - 18:00

Dat gaat nooit gebeuren.

Zandb
Zandb5 apr. 2022 - 7:23

mordicant Volmondig eens.