Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bibliotheken geven Zwarte Piet de zak, draagvlak voor racistisch figuur neemt razendsnel af

  •  
12-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
48379446792_02877c4503_k

© cc-foto: Raymon Snijders https://flic.kr/p/2gH8j1Y

Bibliotheken verwijderen boeken met Zwarte Piet uit hun collecties omdat de racistische karikatuur niet meer past bij de tijdgeest. Dat meldt het AD :
"Volgens Kok, directeur Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), sluiten de bibliotheken met hun schoonmaak bij de maatschappelijke ontwikkelingen aan. ,,Overal groeit het besef dat Zwarte Piet een stereotiep beeld geeft van een bepaald deel van de bevolking en de bibliotheken bewegen daarin mee.’’"
Zwarte Piet wordt in het rijtje gezet van andere boeken die ze “in strijd met de goede zeden” zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om boeken waarin de bevolking van de voormalige kolonie Nederlands-Indië op racistische wijze wordt neergezet. Een adviesorganisatie van bibliotheken constateert dat ouders en scholen boeken willen zonder Zwarte Piet. Probleem daarbij is dat er nog niet veel titels zijn waarin het traditionele kinderfeest is ontdaan van racistische trekjes. De verwachting is dat dat snel veranderen. Deze zomer besloot online warenhuis Bol.com in navolging van andere winkels de kwetsende figuur te dumpen.
De boeken verdwijnen niet geheel. Van elke titel wordt minstens een exemplaar bewaard in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Of een bibliotheek Zwarte Piet verwijdert wordt bepaald door de instelling zelf. Er is geen landelijke richtlijn die daar opdracht toe geeft maar bibliotheken gaan er uit zichzelf massaal zegt de koepelorganisatie VOB.
EenVandaag meldt dat een enquête onder bijna 30.000 leden van het eigen opiniepanel uitwijst dat de steun voor Zwarte Piet razendsnel aan het afneemt. Nog slechts 55 procent van de panelleden is voorstander van het vasthouden aan een Pietfiguur met racistische kenmerken. In 2019 was dat nog 71 procent. Een van de overwegingen om van standpunt te veranderen is de verklaring van premier Rutte dat hij is hij veel mensen heeft ontmoet die hem duidelijk maakt hoe discriminerend de ouderwetse Zwarte Piet voor hen is. De premier is daardoor gaan inzien dat de figuur moet veranderen.
De meeste mensen zijn er al wel van overtuigd dat de ouderwetse Zwarte Piet op zijn laatste benen loopt en vervangen zal worden door een figuur die wel een feest is voor alle kinderen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (109)

Ryan2
Ryan214 nov. 2020 - 17:26

In China hebben ze ook de Culturele Revolutie gehad. Waarom hier niet?

gimli55
gimli5513 nov. 2020 - 8:49

Zelfs in het geschreven stuk komt de benaming "Zwarte Piet" 9 x voor, een maal gaat het om de benaming Pietfiguur. Je kunt hem wel elimineren in de optocht en de bibliotheek, daarmee is hij als figuur niet verdwenen uit de Nederlandse taal en in het gebruik bij de grote meerderheid van de bevolking. Dat zal nog heel lang zo blijven. Net als de benaming Koningin Beatrix ipv Prinses Beatrix. Tradities wis je niet zo maar uit.

1 Reactie
CharlesdeValois
CharlesdeValois13 nov. 2020 - 14:20

Woorden als zwart en piet zijn normale woorden. Neem aan dat zwarte piet wel gewoon mag, als het maar niet die is die bij Sinterklaas hoort.

gimli55
gimli5512 nov. 2020 - 17:39

Frappant dat iedere reageerder hieronder het heeft over "Zwarte Piet", niet roetveeg piet of Piet, of grijze Piet. Maar Zwarte Piet, dat zegt mij genoeg. Zelfs in het nieuws heeft de nieuwslezer het nog steeds over Zwarte Piet. Zelfs als het in de bibliotheek, op straat bij de vieringen Zwarte Piet niet meer geschminkt te zien is, blijft de benaming nog heel lang de norm.

The Apple
The Apple12 nov. 2020 - 16:54

Mensen die bang zijn dat hun mening niet meer aan bod komt kunnen altijd nog terecht bij #DeArchiefdienst - https://www.youtube.com/watch?v=sWq-jTCodEk Veel plezier.

Buitenstaander
Buitenstaander12 nov. 2020 - 16:50

Er is geen landelijke richtlijn, of zelfs een wet. Maar onze directeur biblotheken bepaalt wat er in de openbare (!) bibliotheek gelezen en geleend mag worden. En dan gaan velen op het orgel als in het buitenland censuur wordt gepleegd, Misschien moet deze man z'n beroep eens scheiden van z'n prive-opvattingen, net zoals een ambtenaar vd burgelijkestand.

1 Reactie
LaBou
LaBou 14 nov. 2020 - 6:41

Weer een gevalletje "norm leest niet, norm toetert gelijk". Die man schrijft helemaal niets voor, hij geeft het hoe en waarom aan.

MichelD
MichelD12 nov. 2020 - 16:47

"het feit dat de figuur als racistisch wordt ervaren" is niet gestoeld op een feit dat ZP racistisch zou zijn. Het is bijvoorbeeld ook een feit dat miljoenen Amerikanen denken dat Biden de verkiezingen heeft gestolen. Zegt vooral veel over degenen die dat denken. moeten we dat dan maar als maatgevend gaan nemen?

Aart van de aap
Aart van de aap12 nov. 2020 - 15:16

Laten we ons hoofd koel houden Dit is niet zo erg, toch. Geen zwarte piet weer ? Nou, dan niet. Boeiend.... Ik heb niet eens kinderen, weetje. Laten we ons op de werkelijke problematiek richten ! Inkomen, klimaat, klassenstrijd. Wokies proberen ons van die thema's los te weken. Omdat wokies niet echt links zijn.

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander12 nov. 2020 - 16:52

Ja klassenstrijd, heerlijk, grootvader draagt voor.... "Vertel nog eens, opa hoe was t ook alweer":-)

Aart van de aap
Aart van de aap13 nov. 2020 - 21:19

Sinds het neoliberalisme bestaat, staat de klassenstrijd ook weer op scherp. Daar kan ik ook niets aan doen, Norm. Het is gewoon een droog gegeven.

Sailor2
Sailor212 nov. 2020 - 15:12

Goed nieuws dat er zoveel Nederlanders open staan voor verandering. Logisch dat de bibliotheek meedoet, die krijgen natuurlijk ook juist veel mensen over de vloer die er een punt van maken. Misschien vervelend omdat het de discussie weer oprakelt maar dat zal het nog wel een jaar of tien blijven doen. Het geschreeuw wordt gelukkig al minder.

3 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap12 nov. 2020 - 16:24

Nou, Sailor Niemand maakt er een punt van, geloof mij maar..... Die Bibliotheek heeft niet echt een keuze, natuurlijk.

Buitenstaander
Buitenstaander12 nov. 2020 - 16:54

Leuk, censuur onder het mom van verandering. heel creatief. Zeggen ze in Hongarije en Polen ook.

Aart van de aap
Aart van de aap12 nov. 2020 - 19:03

Vind je het censuur ? Kan je het toelichten ?

GoudenBergen
GoudenBergen12 nov. 2020 - 14:22

Boekverbrandingen bij onze Oosterburen liepen uiteindelijk uit op het verbranden van mensen. Precies zoals Heine dat voorspeld had.

EchtWaar?
EchtWaar?12 nov. 2020 - 14:20

Ach....het zij zo. Helaas. Ik vier met mijn kinderen geen sinterklaas meer. We zijn overgestapt op de kerstman. Tot hij ook verboden word.

1 Reactie
Uilenspiegel
Uilenspiegel12 nov. 2020 - 14:27

Als je voor consuminderen bent, prima.

GoudenBergen
GoudenBergen12 nov. 2020 - 14:20

Het doet sterk denken aan de Index Librorum Prohibitorum en andere vormen van zuivering en censuur. Je weet wel waar het begint en niet waar het eindigt. Of wel?

Visionair NL
Visionair NL12 nov. 2020 - 13:44

Het lijkt er eerder op dat alle nationale tradities kapot moeten, moeten worden geplet onder de stoomwals van wat veelal "progressieve" Usaanse opiniemakers acceptabel achten. Dus: een liberale vrije markteconomie met zwervers op straat, draconisch gehandhaafde patentrechten, merkrechten en copyrights, meer ongelijkheid, nationaal verbindende elementen als het Sinterklaasfeest, kerstmis, carnaval, paasvuren en Pasen kapot. Een huichelachtige "woke" cultuur terwijl de veelal zwarte gettobewoners ten onder gaan aan de door "progressieven" verheerlijkte gangsterrapcultuur. Want stel je voor dat het volk als geheel in opstand komt tegen deze graaiers die de wereld als wingewest zien en zelfs hun moeder nog zouden verkopen tegen de hoogste bieder. Dat nooit natuurlijk.

1 Reactie
Uilenspiegel
Uilenspiegel12 nov. 2020 - 14:26

@ Visi "Ach, u overdrijft."

Mr Ed
Mr Ed12 nov. 2020 - 13:16

Het verwijderen van onwelgevallige boeken is mij altijd voorgehouden als een schrikbeeld, een staat die haar volk de enige juiste mening opdringt en andere meningen wil laten verdwijnen. Ik begrijp nu dat dit fout was, er is maar één juiste mening die algemeen moet gelden. Anders worden er mensen gekwetst, en we weten inmiddels wat daar de gevolgen van kunnen zijn.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman12 nov. 2020 - 16:03

Abel, ik merk dat het kwartje is gevallen. Maar je bent op de goede weg, je erkent jouw fout.

Uilenspiegel
Uilenspiegel12 nov. 2020 - 12:57

Triest, net als het herschrijven van sprookjes omdat bijvoorbeeld het open snijden van de buik van de grote boze wolf niet goed zou zijn voor de kinderzieltjes. Maar goed, zoals velen: doen dan zijn we van het gezeik af.

2 Reacties
MichelD
MichelD12 nov. 2020 - 16:42

Ik denk dat het gezeik nooit zal ophouden. Er zal altijd wel weer een nieuwe steen des aanstoots gevonden worden. Dat is de essentie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 nov. 2020 - 19:22

Geef de dierenactivisten maar geen reden om de boeken te verwijderen!

Max6
Max612 nov. 2020 - 12:49

Vind nog steeds niets racistisch aan zwarte Piet... denk er met veel plezier aan terug... maar ben 'er' inmiddels helemaal klaar mee. Prima dat Piet veranderd (is)., en nu door met echte problemen aub. Over de percentages... mensen raken gewend aan de roetveegpiet en daarom neemt ook de steun voor zwarte Piet af. Mensen die denken dat (al) deze mensen nu ook denken dat zwarte Piet racistisch is... hebben pech... mensen zijn klaar met de discussie en willen verder. Of we door al deze discussie nu (in de toekomst) meer of minder racisme/discriminatie hebben... we zullen het zien... ik heb de afgelopen jaren alleen maar meer polarisatie gezien (mede door deze discussie)

Joop Schouten
Joop Schouten12 nov. 2020 - 12:45

Wij vroegen aan onze dochter of het uitmaakt welke kleur de Piet heeft. Nee dus. Maar... ... de Zwarte Piet heeft niet zomaar deze tint gekregen en dat heeft niets met Afrikanen te maken. Dat dit tegenwoordig wel zo wordt uitgelegd vind ik buitengewoon arrogant zo niet dom.

Gerygrr
Gerygrr12 nov. 2020 - 12:41

Er moet een nieuw verhaal komen. De kratten met Sinterklaasboekjes, die alle jongste leerlingen in deze tijd van het jaar aanzetten tot een enorm leesenthousiasme gaan verdwijnen. Nieuwe boekjes zijn er niet zomaar. Het verhaal ook niet. Er is te weinig nadruk voor het echte karakter van Piet, het in opleiding zijnde kleine Pietje in stimulerende en elkaar respecterende tegenwoordigheid van Sint en de jeugdige Pieten. We praten over onderwijs en kinderen, willen terecht verbetering en vooruitgang. Dit is verbieden zonder vervanging.

Flash825
Flash82512 nov. 2020 - 12:33

Uit het artikel van EenVandaag maak ik op dat mensen niet van mening veranderen over Zwarte Piet an sich maar om de lieve vrede te bewaren, dat is een wezenlijk verschil. Zonder wederom de jaarljkse argumenten te gaan herhalen zie ik dit toch als een pyrrusoverwinning voor de tegenstanders. Door de gecreëerde polarisatie is de gewenste racismevrije samenleving eerder verder weg dan dichterbij gekomen.

2 Reacties
Sam V
Sam V12 nov. 2020 - 12:58

@ Flash825 Ik ben het volledig met u eens, maar ik denk dat de oorzaken van de polarisatie niet gedeeld worden door de mensen die strijden tegen ZP. Of misschien zien ze wel meerwaarde in de polarisatie, vanuit de gedachte van eerst afbreken, voordat je iets nieuws kunt opbouwen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 nov. 2020 - 19:19

Voor een groot deel is dat ook zo, die zijn het gedonder ieder jaar al lang beu!

CharlesdeValois
CharlesdeValois12 nov. 2020 - 12:33

De woorden zijn erger dan het plaatje, want mag je los van de verhalen het toch een leuk stel vinden. Sint en Piet.

MaxMax2
MaxMax212 nov. 2020 - 12:03

Ik denk dat het draagvlak vooral in de randstad razendsnel afneemt..

De Nieuwe Realist
De Nieuwe Realist12 nov. 2020 - 12:02

"EenVandaag meldt dat een enquête onder bijna 30.000 leden van het eigen opiniepanel uitwijst dat de steun voor Zwarte Piet razendsnel aan het afneemt. Stel FvD een enquete houdt onder 30.000 van hun eigen leden (stel dat ze er zoveel hebben), dan denk ik dat de steun voor ZP niet razendsnel afneemt. Zou dit dan ook als waarheid worden aangenomen?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 nov. 2020 - 19:20

Het is dan ook geen 'steekproef'.

Rs75
Rs7512 nov. 2020 - 11:38

Dat is toch wel bijzonder dat je deze boeken uit de bibliotheken wilt verwijderen. Lijkt mij juist beter om iedereen zelf een mening te laten vormen door deze boeken te laten lezen. Kan iedereen voor zichzelf bepalen of hij/zij dit als racistisch ziet zonder dat voor een ander te bepalen.

2 Reacties
Djennica
Djennica12 nov. 2020 - 13:43

Als bibliotheken consequent zijn verwijderen ze alle boeken die mensen kwetsend kunnen (!) vinden.

Gerygrr
Gerygrr12 nov. 2020 - 14:22

Probeer het eens! Ik googelde mijn meest geliefde Sinterklaasboekje voor kleuters en groep 3. Het blijkt er nu in twee varianten te zijn, oud en nieuw. Dag Sinterklaasje van Jacques Vriens. Het oude boekje is geïllustreerd door Dagmar Stam. De eerste blik op de tekst gaf geen uitsluitsel. Het lijkt erop, dat de tekst niet is veranderd...... Oordeelt u zelf over de aantrekkingskracht op de kinderen van de twee varianten.

pinkandfluffy
pinkandfluffy12 nov. 2020 - 11:31

Er valt wat voor verwijdering te zeggen, maar de gebruikte argumenten zijn vals. Er is juist een minderheid die nu gevolgd wordt, terwijl de indruk wordt gewekt dat het andersom is. Daarnaast wordt die meerderheid ook nog eens direct met het fascisme in verband gebracht, door iemand die betaald wordt van belastinggeld opgebracht door diezelfde mensen. Hoe kan dat zonder gevolgen blijven?

Starter2
Starter212 nov. 2020 - 11:27

Komen ze straks ook kijken wat je thuis in de boekenkast hebt staan? Dit is een stap op een hellend vlak waar je niet op moet willen staan. Als subjectiviteit bepalend wordt voor de norm in de maatschappij dan gaat het rap verkeerd.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194712 nov. 2020 - 11:22

Zo, dat zal opruimen. Als ik mijn (regionale) bieb op 'zwarte piet' zoek krijg ik meer dan honderd boeken en boekjes. Die lopen dus kans van de plank gehaald te worden. Niet omdat er geen vraag naar is, wat normaal is, maar omdat het paternalisme en cancelen, zeg maar zuiveren, kennelijk populair is geworden bij de bobo's van de bieb. Hoe een instelling die de toegang tot (omstreden) cultureel erfgoed zou moeten koesteren en bewaken een index van verboden boeken hanteert. Ik mag toch hopen dat ze niet op een brandstapel terecht komen.

P Haan
P Haan12 nov. 2020 - 11:18

Lekker gespind bericht weer: Veel mensen die dit jaar van mening zijn veranderd, zeggen dat ze voorstander zijn van aanpassingen 'om de lieve vrede te bewaren'. Ze verwijzen hierbij naar de maatschappelijke onrust en demonstraties die afgelopen zomer en bij eerdere intochten plaatsvonden. Ook zijn ze klaar met de terugkerende debat: "Laten we het maar aanpassen, dan zijn we hopelijk voor eens en altijd van die eeuwige discussies af", zegt iemand.

Messef
Messef12 nov. 2020 - 11:07

Deze verandering is gewenst. Gefeliciteerd, wat een mooie overwinning! Nu alle aandacht af van dit lokale kinderfeest en deze vrijgekomen energie richten op de hedendaagse Europese slavernij in onze magazijnen door bijvoorbeeld geen cadeautjes (Sint, kerst etc.) te kopen via webgiganten. Een vlieg- & handelsverbod met het Midden-Oosten zou ook speerpunt mogen worden in de strijd tegen slavernij. En natuurlijk mogen de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in de goedkope productielanden ook opnieuw benoemd worden. Dan maken we er voor alle kinderen op de wereld een echt feest van! Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

1 Reactie
Sam V
Sam V12 nov. 2020 - 12:52

@ Messef Niet te snel. We hebben ook nog “grijze piet”, ons koloniaal verleden, gebrek aan diversiteit bij alle leuke baantjes en de gigantische waslijst aan discriminerende patronen en institutioneel racisme in de Nederlandse samenleving. Daarna moeten we het wel echt een keer gaan hebben over de moderne slavernij. Hopelijk is het tegen die tijd opgelost. Kunnen we het wel nog over boetedoening hebben.

Wilco4
Wilco412 nov. 2020 - 11:04

Weer lekker toegoeven aan een stampvoetende minderheid. Is de volgende stap een toffe boekverbranding? Hou een keer je rug recht, leg nog 1 keer uit dat het een niet racistische traditie is, en negeer t onderwerp verder En...als je Nederland echt een verschrikkelijk land vindt, staat t je vrij om te emigreren!

Ivan61
Ivan6112 nov. 2020 - 11:04

ZP is weg en dat is goed. Boeken verwijderen geeft mij onrustige gevoel. Wij glijden richting culturele censuur,

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman12 nov. 2020 - 16:10

Sarajlija - ik heb nog nooit iets kwaads gezien in de zwarte piet. Dat boeken verwijderen van een geheel andere orde is ben ik met je eens. De stap naar de brandstapel is dan maar heel klein.

Ivan61
Ivan6112 nov. 2020 - 18:11

Frans Kwakman, Ik heb persoonlijk niks Zwarte Piet. Maar als een kind niet huilt omdat die gepest wordt dan moeten wij daar naar luisteren.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -12 nov. 2020 - 11:03

Dus de -gesubsidieerde- bibliotheek bepaalt wat ik wel en niet mag lezen ? (inclusief de e-books) Goede zaak ! ... ik heb dan nog wel wat stromingen op mijn lijst die geweld aanmoedigen .. staan ook in mijn eigen boekenkast ... oeps ... laat ik dat maar niet specificeren want ''de premier'' zal ook daar zijn vinger in willen hebben

Fredje3
Fredje312 nov. 2020 - 10:55

Blijkt dat meeste mensen dit doen om de vrede te bewaren. Een knieval naar agressie en terrorisme dus.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen12 nov. 2020 - 10:02

Fahrenheit 451

1 Reactie
korheiden2
korheiden212 nov. 2020 - 10:41

@Dick : Inderdaad. Het verbieden van boeken is altijd fout. Het AD formuleerde het wel juist : nogal wat ondervraagden willen wel afscheid nemen van Zwarte Piet, om de lieve vrede te bewaren. 55% is nog altijd voorstander.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*12 nov. 2020 - 9:39

Dag meneer Rutger Groot. Hoelang nog?. Als ik b.v. de prachtige vice President-elect Kamala Harris zag, op tv, bij haar overwinningsspeech, vraag ik me wel af, waarom nog altijd al het schminken van gezichten, elk jaar weer, bij ons in Nederland. Wat denkt de rest van de wereld erover, namelijk wat betreft deze *traditie* in Nederland?. Een heel fijne dag. ✌

5 Reacties
Tweekeerbellen
Tweekeerbellen12 nov. 2020 - 10:40

@Gabriel: Het buitenland als moreel ijkpunt voor ons? In dat geval neem ik aan dat u geen bezwaar heeft tegen steniging, het opknopen van homosexuelen, het onderdrukken van vrouwen of bijvoorbeeld het sluiten van kindhuwelijken...immers zijn dit ook zeden uit het buitenland. Een overdrijving, uiteraard. Maar als wij het buitenland nemen als maat der dingen dan worden we daar niet beter van. Het uit de VS overgewaaide SJW/ BLM narratief is daarvan een goed voorbeeld.

o u wisbaar
o u wisbaar12 nov. 2020 - 11:04

Het probleem is niet het afschaffen van ZP, ik denk dat het grootste gedeelte van Nederland wel klaar is met het jaarlijkse gezeur. Het probleem is dat op het moment dat ZP helemaal weg is dit clubje wel weer een ander probleem gaat vinden, er moet tenslotte wel brood op de plank komen en subsidie is het verdienmodel. Aangezien dit clubje ook geen enkele manier probeert iets van een compromis te bereiken (zie grijze piet) ben ik bang dat we de komende 25 jaar nog wel aan deze ellende vast zitten

Wilco4
Wilco412 nov. 2020 - 11:05

Schijt aan de rest van de wereld!

Drostemannetje
Drostemannetje12 nov. 2020 - 12:12

Het sminken heeft een functie, Gabriel. Op die manier kan je namelijk de buurman niet herkennen als hij voor zwarte piet speelt. Als jij je sminkt als veegpiet, zie je er uit als een inbreker of sminkt als clown, dan zie je er uit als Pennywise.

Frans Kwakman
Frans Kwakman12 nov. 2020 - 13:28

Kamala Harris zal best mooi zijn. Ik heb haar te weinig gezien om dat verder te beoordelen. Beauty is in the eye of the beholder. Ik ben tegen censuur en zeker omdat die lui eigenlijk de gehele oude bevolking beschuldigen van racisme. En dat terwijl ik altijd trouw zilverpapiertjes spaarde voor de arme negertjes in Afrika. Zondagsschool.

Maxim4
Maxim412 nov. 2020 - 9:36

Bibliotheken verwijderen boeken met Zwarte Piet: ‘Smaldeel bepaalt niet ons beleid’. Haha! Wel dus: KOZP en aanhangers zijn het smaldeel dat het voor elkaar krijgt dat ZP verbannen wordt. "de meeste mensen", ook feitelijk onjuist als van 30.000 ondervraagden 55% nog voor ZP is. Hangt ook af van waar die 30.000 mensen wonen. Op het platteland zal dat percentage van 55% nog veel malen hoger zijn. Prima dat ZP verdwijnt hoor, maar dit grenst wel erg aan fake news, of anders "virtue signalling"

3 Reacties
Satya
Satya12 nov. 2020 - 11:19

"Op het platteland zal dat percentage van 55% nog veel malen hoger zijn." Heb je daar bewijs van?

Maxim4
Maxim412 nov. 2020 - 13:56

@Satya, goede vraag, hier kun je dat wel uit afleiden; https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/traditie-blijft-in-ere-in-meeste-gemeenten-is-piet-gewoon-zwart/

Mokker
Mokker13 nov. 2020 - 16:42

@Satya Vorige jaar nog een enquete op iets grotere schaal en iets meer regionaal gespreid: 95% geen probleem met Zwarte Piet. Ook was bij veel intochten op ' het platteland' (alles buiten Amsterdam?) vorig jaar nog ZP te zien. De kop van dit artikel lijkt me neerkomen op wensdenken.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen12 nov. 2020 - 9:34

En zo ziet het er dus uit; in het verborgene, achter de coulissen. Een unieke Nederlandse traditie wordt gezuiverd. Eenieder die hierbij staat te juichen dient zich te realiseren dat het hier niet bij zal blijven. Dit is slechts een eerste stap op weg naar het volledig herschrijven van onze geschiedenis; onze cultuur. En ter linkerzijde, traditioneel de verdedigers van het vrije woord, blijft het stil.

9 Reacties
Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 10:45

Ja zo verborgen dat het nieuws is op een site van de publieke omroep. Tsss

vdbemt
vdbemt12 nov. 2020 - 10:58

" Dit is slechts een eerste stap op weg naar het volledig herschrijven van onze geschiedenis; onze cultuur." Aan de geschiedenis, aan wat er echt gebeurd is, verander je niets. Als het herschrijven, het eerlijker vertellen van wat er gebeurd is, jou niet bevalt, dan zegt dat iets over jou. En 'culturen' zijn ook niet in beton gegoten. Zo wil jij toch niet zeggen dat de Kerstman en Halloween, behoorlijk geworteld hier, nou typisch Nederlandse cultuur is.

Satya
Satya12 nov. 2020 - 11:27

"En ter linkerzijde, traditioneel de verdedigers van het vrije woord, blijft het stil." Dus mensen, bedrijven en instellingen mogen geen mening hebben? Niet uitdragen waar zij voor willen staan? Grappig dat jij het in dat verband over het vrije woord wilt hebben. Culturen die stil blijven staan ontwikkelen zich niet. Ik geniet altijd van het carbid schieten, spreek Gronings, Drents en Fries en ben bekend met de folklore van de streek waar ik ben opgegroeid. Beter als veel mensen wiens ouders hier wel geboren zijn, ik kan zelfs zeggen dat er steeds meer aandacht komt voor die folklore. Dus dat cultuur verdwijnt valt wel mee. Jij wilt graag de baas spelen en kwetsen. Tribalisme heet wat jij wilt bevorderen.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen12 nov. 2020 - 11:34

@Kaningin: Ik citeer uit het artikel van het AD: "....stilte bezig om alle kinderboeken met Zwarte Piet te verwijderen". @vdbemt: Er is in onze huidige geschiedschrijving meer dan genoeg aandacht voor de duistere periodes in onze historie. Wat we hier zien is een zuivering. Verhalen die niet meer verteld mogen worden. Kennelijk vindt u het aanvaardbaar dat er zaken niet gezien, niet gelezen mogen worden. Dat kennen we nog uit een vrij recent verleden. We weten hoe het afliep. Culturele zuivering is altijd slechts een eerste stap gebleken.... Voor zover het gaat over uw steek onder water; ik ben een product van het Nederlandse koloniale verleden; twee mensen uit twee verschillende werelden die elkaar in de jaren '40 van de vorige eeuw tegenkwamen in Nederlands Indië, verliefd werden op elkaar en hun leven lang bij elkaar zijn gebleven. En zo zijn er velen als mij. Ik weiger mijn historie, mijn geschiedenis, alleen maar te interpreteren als goed of slecht. Er zijn vele tinten grijs.

vdbemt
vdbemt12 nov. 2020 - 12:58

@Tweekeerbellen. Je draait de zaken om. JIJ bent degene die niet horen wil hoe het er echt aan toe ging. Wat al die tijd verzwegen is. " Culturele zuivering is altijd slechts een eerste stap gebleken…." En dan durf jij met dit als waarschuwing te komen. Trumpiaans, Wilderiaans, Baudetiaans.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen12 nov. 2020 - 13:18

@vdbemt: Alles is bekend, het is beschreven, genoteerd, vastgelegd en vindbaar. Niets wordt verzwegen. Han van der Horst laat eens in de zoveel tijd zien wat voor schat aan informatie er te vinden is, nog laatstelijk over Coen. Dat de duiding van historische feiten u niet bevalt omdat het niet past in uw BLM/SJW straatje is niet mijn probleem maar de uwe. En tot slot; gaat u na in de geschiedenis wat er kwam na het verbannen van boeken...het loopt altijd, altijd, verkeerd af. Het feit dat u dat ontkent zegt veel over u en uw notie van vrijheid.

Wappie Kappie
Wappie Kappie12 nov. 2020 - 16:20

@vdbemt, Geschiedenis en de beschouwing van goed of slecht wordt altijd gedaan door de geest van de tijd. Een voorbeeld zijn de Romeinen onder leiding van Julius Caesar. Wij zien deze periode als een cultureel rijke tijd waar veel goede ontwikkelingen hebben plaats gevonden. De Kelten in die tijd zagen Julius Caesar als listige en moorddadige smeerlap die genocide pleegde op de Kelten voor zijn eigen politieke gewin. Of wat recenter: Ik vernam van een Surinaamse kennis dat men in Suriname nu wat milder en positiever is over Nederland. Men zoekt naar contact en handel met hun voormalige kolonist. En dat terwijl we het land in het verleden grof uitgebuit hebben. Tijden veranderen. We zien onze oosterburen ook niet meer als moffen, zoals mijn opa ze altijd noemde. Zij zijn veranderd. Niet allemaal en 100%, maar voldoende om ze niet meer collectief de 2e wereldoorlog aan te blijven rekenen. En dat na minder dan 70 jaar. Wanneer zal de Nederlandse BLM of feministen-beweging vinden dat ze klaar zijn? Hoeveel sorry moet er gezegd worden over het VOC-verleden en ons kolonialisme? Zijn wij al, net als onze oosterburen, voldoende veranderd om ons vrij te pleiten van ons verleden? Was zwarte piet een probleem geweest als Nederland geen zwarte bladzijden had op het gebied van de behandeling van zwarte mensen? Hadden we het dan wel als racistisch gezien? Staat een kinderboek met zwarte piet echt op gelijke hoogte met 'Mein Kampf'?

vdbemt
vdbemt13 nov. 2020 - 15:55

@Tweekeerbellen. We hebben het over Zwarte Piet. Kinderboeken. "Han van der Horst laat eens in de zoveel tijd zien wat voor schat aan informatie er te vinden is, nog laatstelijk over Coen........" Ik heb zomaar het idee dat Han van der Horst niet door kinderen gelezen wordt. Eerder is ook al gebleken dat schoolboeken nou niet echt uitgebreid (niet) de schaduwkanten van onze geschiedenis belichten.

vdbemt
vdbemt13 nov. 2020 - 16:10

@Wappie Kappie "Geschiedenis en de beschouwing van goed of slecht wordt altijd gedaan door de geest van de tijd." Meen eens. In wezen ben ik het ook eens met de strekking van je verhaal. Met wat kanttekeningen. "Tijden veranderen. We zien onze oosterburen ook niet meer als moffen, zoals mijn opa ze altijd noemde." Klopt. Maar wat er gebeurd is, moffelen we niet weg. En er is ook geen feestfiguur uit voortgekomen, dat ons er steeds aan herinnert. "Was zwarte piet een probleem geweest als Nederland geen zwarte bladzijden had op het gebied van de behandeling van zwarte mensen? Hadden we het dan wel als racistisch gezien? " Lijkt me niet. Sterker nog. Ik denk dat we dan helemaal geen Zwarte Piet zouden kennen. Misschien zelfs geen racisme. In ieder geval in jouw voorstelling, niet in Nederland. Was dát even mooi geweest. "Staat een kinderboek met zwarte piet echt op gelijke hoogte met ‘Mein Kampf’?" Nee, natuurlijk niet. Ik weet niet wat de status nu is van Mein Kampf. Dat was ooit verboden. Nog steeds? De ZP kinderboeken zijn niet verboden. Zij verdwijnen geleidelijk. En, zo heb ik gezien, vooral ook omdat het publiek er steeds minder voor kiest. Dan is het niet zo gek dat de bibliotheek de boeken niet meer op de voorste plank zet. Dat gaat zo met boeken die uit de belangstelling raken.

prgrssf
prgrssf12 nov. 2020 - 9:32

Piet die er niet uitziet als een stereotype neger is ook leuk voor de kinderen. Die zitten echt niet op 4chan, reddit, 8chan, weet ik veel welke sites nog meer allemaal, politieke incorrectheid te spuien om maar voor reuring te zorgen.

2 Reacties
Fredje3
Fredje312 nov. 2020 - 10:58

Grijze piet ook niet en ook daar gaat KOZP nu tegen tekeer. Het zal nooit meer genoeg zijn. Als je blijft toegeven aan onredelijkheid, dan blijft dat smaken naar meer.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 nov. 2020 - 12:36

Gaat niet om de kinderen gaat om valse beschuldigingen Ik ben heel heel erg boos op de antipieters - ze maken niet alleen mij voor racist uit maar mijn overleden opa's en oma's en ouders en weet ik veel wat.

Jerry Bidet
Jerry Bidet12 nov. 2020 - 9:18

Volgens dhr. Anton Kok bibliotheekdirecteur moet een smaldeel van de samenleving het beleid niet bepalen. Wat een gotspe. Aangezien er een meerderheid dus nog steeds voor zwarte Piet is, dezelfde meerderheid dit via belasting de bibliotheken overeind houdt. Lekker bezig Anton.

Joop den Uil
Joop den Uil12 nov. 2020 - 9:14

Bibliotheek ? bestaan die nou nog steeds ?

1 Reactie
Hans van Degen
Hans van Degen12 nov. 2020 - 10:57

Dus ondanks de stortvloed van informatie en archivering via de media en Internet, bestaan er nog steeds Openbare Bibliotheken? Hmm, nooit te oud om te leren...

Satya
Satya12 nov. 2020 - 8:59

"Bibliotheken verwijderen boeken met Zwarte Piet uit hun collecties omdat de racistische karikatuur niet meer past bij de tijdgeest." Ik zou liever lezen dat het een karikatuur is die als kwetsend kan worden ervaren. Als KOZP voor die benadering was gegaan zouden ze denk ik veel meer succes hebben. Het direct racisme noemen terwijl die intentie er niet is heeft volgens mij veel weerstand opgeleverd. Ik ben klaar met ZP, te vaak misbruiken racisten hem, te vaak dezelfde grapjes die op een gegeven moment zo vaak herhaald zijn dat de grap wel over is en de lach volgens mij niet meer het bedoelde doel is maar slechts het kwetsen het doel is. Natuurlijk is kwetsen volgens velen een zeer belangrijk onderdeel van vooruitgang, ik ben dan ook niet voor een verbod. Het geeft zo langzamerhand wel blijk van de mate van beschaving van de persoon die zich nog zo uitdost.

9 Reacties
oké dan
oké dan12 nov. 2020 - 9:12

Mag dan alles wat kwetsend wordt ervaren door mensen van de TV of social media worden verwijdert? Het is ook blijk van de mate van beschaving van een persoon die anderen kwetsen omdat diegene gelijkenissen tonen op een karikatuur op TV of social media.

Buitenstaander
Buitenstaander12 nov. 2020 - 9:33

@Satya Helemaal eens. Het 'makkelijke' standpunt dat alles wat een beetje niet in je correcte straatje past als 'racistisch' te bestempelen, begint ook razendsnel aan draagvlak te verliezen. Kwetsend ervaren als standpunt, prima, als dat zo is klinkt het in ieder geval empatischer en vraagt om begrip.

Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 10:44

Satya, die benadering is decennia lang geprobeerd, dat jij dat niet weet zegt genoeg...vriendelijk vragen werkt niet

Jerry Bidet
Jerry Bidet12 nov. 2020 - 10:49

@satya Mijn complimenten. Dit is wat ik iedere discussie niet met jou overigens, ook ervaar en aangeef. Door iedereen direct als racistisch te bestempelen die voor zwarte piet is, polariseer je de boel. (Overigens wordt dit verwijt vaak gemaakt door blanken die anti-piet zijn, de ironie) En daardoor krijg je dus dat mensen de hakken in de zand zetten wat een onwerkbare situatie als gevolg heeft.

Miss Piggy
Miss Piggy12 nov. 2020 - 10:53

Genuanceerd antwoord, Satya. Ik had er eerst niet zo'n mening over, maar van mij mag ZP nu wel verdwijnen uit het Sinterklaas feest. Vervangen door een Piet die voor iedereen leuk is. Maar ik ben er ook huiverig voor om zomaar boeken uit een bibliotheek te halen. Omdat ze niet meer in de tijdsgeest zouden passen. En om welke boeken gaat het? Alleen boeken die specifiek over Sinterklaas gaan?

Ivan61
Ivan6112 nov. 2020 - 11:05

@ Karingin, Jij bent voor censuur dus,

Satya
Satya12 nov. 2020 - 11:15

Oke dan Ik zeg niet dat iets moet worden verwijderd. Ik begrijp bedrijven en dergelijke die kiezen er mee te stoppen. Keuzes maken mensen zelfstandig, die vrijheid hebben bedrijven en instellingen ook. Er wordt nergens beweerd dat jij die boeken niet mag lezen, kopen of verkopen. Norm Ik denk dat die vraag succesvoller zou zijn geweest dan de huidige koers. Mijn familie heeft altijd met veel plezier Sinterklaas gevierd met ZP. Inmiddels zijn we er klaar mee, het is gebleken dat Pegida en nog wat groepen er mee treiteren en na het horen van enkele zeer racistische spreekkoren richting KOZP is ZP voor mij niet meer als pleziertje te ervaren. Karinghin Wat zegt dat dan?

ton14024
ton1402412 nov. 2020 - 12:33

´´Ik zou liever lezen dat het een karikatuur is die als kwetsend kan worden ervaren´´ Jouw goed recht. Maar je gaat dan wel voorbij aan de feiten. Zwarte piet is een rancuneuze reactie op de afschaffing van de slavernij.

RonVa
RonVa12 nov. 2020 - 15:20

@ Satya [Ik zeg niet dat iets moet worden verwijderd. Ik begrijp bedrijven en dergelijke die kiezen er mee te stoppen. Keuzes maken mensen zelfstandig, die vrijheid hebben bedrijven en instellingen ook. Er wordt nergens beweerd dat jij die boeken niet mag lezen, kopen of verkopen.] Gezien de acties tegen bedrijven die Sinterklaas met ZP vieren, of in het verleden hebben gevierd (zie het landschap architecten bureau), de beloftes van geweld tegen mensen die als ZP verkleed gaan (zie akwasi) en het in het algemeen wegzetten van mensen die voor ZP zijn zoals hier op de site gebeurt is die vrijheid er zeer zeker niet. Ik begrijp volkomen dat meer en meer mensen afstand nemen van ZP. Geen zin en durf om het gevecht aan te gaan of voor je eigen mening uit te komen omdat die mening keihard vervolgd wordt en de consequenties best hoog kunnen zijn.

Uilenspiegel
Uilenspiegel12 nov. 2020 - 8:55

Mag je de roetveegpiet, zwarte piet noemen of gaat dat ook te ver?

5 Reacties
Boud from Bresjes
Boud from Bresjes12 nov. 2020 - 9:27

De naam Zwarte Piet blijft leuk en net even wat anders dan gewoon "Piet". Bij een roetveegpiet kun je er dan ook gelijk bij zeggen dat hij zwart (roetvegen) is vanwege het roet uit de schoorsteen. Duidelijk toch?

vdbemt
vdbemt12 nov. 2020 - 10:02

Dat vind jij kennelijk wel een relevante vraag. Waarom?

Uilenspiegel
Uilenspiegel12 nov. 2020 - 14:25

@vdbemt Ik wil echt niemand kwetsen, jij wel?

pike2
pike212 nov. 2020 - 16:34

Pedro of Pablo zou logischer zijn.

vdbemt
vdbemt14 nov. 2020 - 12:53

@Uilenspiegel. Dan vraag je dit niet. Maar dan noem je een geveegde piet gewoon geen zwarte piet. (Wel goed gevonden hoor, dat onzinnige antwoord).

Rutger Groot
Rutger Groot12 nov. 2020 - 8:51

Hoera! Zwarte Piet weg uit de bieb en probleem opgelost. Kunnen we ons nu weer gaan bezighouden met zaken die er echt toe doen? Dan zijn we ook verlost van dit soort tendentieuze bijdrages. "De meeste mensen zijn er al wel van overtuigd dat de ouderwetse Zwarte Piet op zijn laatste benen loopt en vervangen zal worden door een figuur die wel een feest is voor alle kinderen." Dus niet want 55% is nog voor een zwarte piet. Next!

8 Reacties
rvb2
rvb212 nov. 2020 - 9:30

van die 55% die voor de racistische karikatuur is, ziet een gedeelte dat deze zal verdwijnen, of ze nu willen of niet. Bovendien daalt het percentage voorstanders gestaag.

Gaz Typari
Gaz Typari12 nov. 2020 - 10:00

55% van het Eenvandaag opniniepanel zegt niet zoveel. In ieder geval niet over de meerderheid van de Nederlandse bevolking.

vdbemt
vdbemt12 nov. 2020 - 10:08

"Dus niet want 55% is nog voor een zwarte piet." Ik weet niet van welk moment dit cijfer is. Maar dat percentage neemt af. Ik kan voorbeelden noemen uit de geschiedenis dat er een meerderheid was voor een bepaalde mening. Dat zijn niet de beste tijden geweest.

Djennica
Djennica12 nov. 2020 - 10:21

vdbemt Dat bijvoorbeeld de meerderheid van de Nederlanders voor vrijheid van meningsuiting is?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen12 nov. 2020 - 10:52

" Ik kan voorbeelden noemen uit de geschiedenis dat er een meerderheid was voor een bepaalde mening. Dat zijn niet de beste tijden geweest." Klopt, toen werden de onwelgevallige boeken zelfs in de fik gestoken.

o u wisbaar
o u wisbaar12 nov. 2020 - 10:55

De 55 % die nu nog voor is, is niet het volledige verhaal uit het onderzoek. Het grootste gedeelte van de mensen die "om" zijn doen dit vooral om de lieve vrede te bewaren. Kortom, bedreigen, drammen en manipuleren loont. Kan nog leuk worden in Nederland als we zo met elke discussie omgaan

vdbemt
vdbemt12 nov. 2020 - 11:04

@Djennica. Dat de meerderheid van de Nederlanders voor vrijheid van meningsuiting is, is (nog) niet een voorbeeld dat tot slechte tijden heeft geleid. Raad nóg eens.

Gerygrr
Gerygrr12 nov. 2020 - 16:44

Rutger en rvb, Rutger de conclusie uit de stemming is juist: 55 % stemt voor de klassieke Zwarte Piet. Rvb uw opmerking klopt niet, de 55% stemmen niet voor een racistische karikatuur...... Niemand zou een racistische karikatuur in een kinderfeest van elkaar zonder vooroordelen en onzelfzuchtig cadeautjes geven accepteren! Men geeft met de stem voor ZP aan deze niet als racistisch te kunnen/willen zien en daarbij de argumenten niet overtuigend te vinden op historische gronden.

Djennica
Djennica12 nov. 2020 - 8:46

Ah, ik wist niet dat bibliotheken geen boeken hebben van deze tijdgeest. Tip: niemand dwingt je om bepaalde boeken te lenen of te lezen.

4 Reacties
LBNB
LBNB12 nov. 2020 - 9:30

@Djennica Onderdeel van de cancel cultuur, onze zogenaamde redding. Zwarte Piet was nooit een racistisch figuur, sinds de discussie is het dit echter wel geworden. Donkere kinderen worden op school vergeleken met zwarte piet, maar kinderen zijn inventief wat betreft pesten en zullen vast wel weer een nieuwe manier vinden om elkaar te pesten.

vdbemt
vdbemt12 nov. 2020 - 10:13

Datzelfde geldt voor het niet lezen van bepaalde boeken. Voor een gezonde kijk op een vrije, eerlijke, gelijkwaardige samenleving is het goed sommige boeken niet aan te bevelen. Zowel letterlijk als figuurlijk, deze niet op de voorste plank te zetten.

Djennica
Djennica12 nov. 2020 - 10:23

Boeken niet aanbevelen is niet hetzelfde als boeken verwijderen.

vdbemt
vdbemt12 nov. 2020 - 11:06

@Djennica. Boeken ergens verwijderen (in dit geval op een plek waar het lezen van boeken gestimuleerd wordt), is niet hetzelfde als boeken verbieden.