Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bibliotheken en boekwinkels gaan werk gecancelde Pim Lammers promoten

  •  
09-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1538 keer bekeken
  •  
52251687108_60f7f170bd_k

© cc-foto: Jam Willem Doormembal

De vanwege een campagne van extreemrechtse homohaters bedreigde kinderboekenschrijver en dichter Pim Lammers krijgt steun van boekwinkels en bibliotheken. Zij gaan komende week het werk van de Utrechtse auteur onder de aandacht brengen in uitstallingen en etalages. Ook worden posters opgehangen met zijn poëzie. De solidariteitsactie van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBB) wordt ondersteund door de branchevereniging CPNB en de uitgever van de dichtbundel van Lammers.

Volgens een woordvoerder van de KBB wordt het initiatief "sectorbreed" gedragen en doen vrijwel alle 1500 boekwinkels in Nederland mee. (…) De directe aanleiding is de herdruk van de dichtbundel Ik denk dat ik ontvoerd ben van Lammers. De vraag daarnaar is enorm toegenomen nadat Lammers zaterdag meldde dat hij doodsbedreigingen kreeg vanwege zijn rol in de Kinderboekenweek. (…) "De schok in de culturele wereld over de bedreigingen is niet te beschrijven", aldus een woordvoerder van de KBB. "Een schrijver van dit kaliber kan voor zoveel mensen zo waardevol zijn, en kan mensen helpen om breder te leren denken en kijken. Dat is de boodschap die we massaal willen uitdragen."

Lammers werd doelwit van extreemrechts en ultraconservatieve christenen die een uitgekiende lastercampagne tegen de auteur zijn gestart die voor de Kinderboekenweek een gedicht zou schrijven. Onder meer de Volendamse zangeres Monique Smit liet zich voor het karretje van de homohaters spannen en verspreidde de laster via haar sociale mediakanalen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.