Een complete E-book bibliotheek lijkt me ideaal. Met dat idee schafte ik eens een digitaal KB-abonnement aan. Toen bleek dat alleen oude titels digitaal beschikbaar waren. Vaak non-fictie. Literatuur is niet beschikbaar. Uitgevers houden het tegen.
Die is ook ideaal Henk. Ik heb sinds een paar weken een e-reader en sindsdien aan het verzamelen geslagen. Al mijn favoriete schrijvers, mijn eigen schrijfsels, alles onder handbereik. Ideaal. Geen zware tas met boeken mee op reis, gewoon een plat en licht gevalletje. Ik vroeg me al af wanneer alles via de bibliotheken beschikbaar zou komen, binnenkort dus. Nogmaals, ideaal. Vooral omdat je niet meer helemaal naar de stad moet om boeken te wisslen, gewoon ophalen via internet en klaar.
'Uitgevers houden het tegen. ' Dat is niet helemaal waar. Uitgevers snappen ook wel dat het e-boek niet is tegen te houden, maar ze zijn afwachtend omdat de e-boeken die ze uitbrengen tot op heden bijzonder slecht verkopen waardoor de extra investering die het vergt om een e-boek te maken (nog) niet uit kan.
'Omslag en layout kun je door iedereen met verstand van Indesign laten doen.' Net zoals een Indesign licentie geld kost (Adobe leeft niet van de lucht), kan een goede vormgever/layouter ook niet van de wind leven. Daarnaast zijn die (stock)foto's/illustraties die voor een omslag gebruikt worden ook niet gratis. 'Wat de uitgeverswereld net als de muziekindustrie moet begrijpen dat je ook zonder hen ver komt.' Er zit één groot verschil tussen amateurs en professionals. Bij een amateur moet je maar afwachten of het wat is, bij een profi kan je er van op aan dat het aan basale kwaliteitseisen voldoet. Ik ben niet werkzaam in dat soort industrieën, maar als liefhebber moet er niet aan denken dat al die vakkennis die goede uitgevers en producers wel degelijk toevoegen weg wordt gedonderd omdat het vanwege de marktwerking niet meer rendabel zou zijn.
'als liefhebber moet er niet aan denken dat al die vakkennis die goede uitgevers en producers wel degelijk toevoegen weg wordt gedonderd omdat het vanwege de marktwerking niet meer rendabel zou zijn.' Precies, daar ligt het kernprobleem. Je kunt een heleboel zelf doen, maar je hebt een onafhankelijke partij nodig die jouw werk kritisch bekijkt. En die in staat is meer uit jou te halen dan er nu inzit, die je helpt je talent te ontwikkelen. Daar zijn specialisten voor nodig. Die zijn er nog wel maar die richten hun aandacht onder druk op de echte kanshebbers, de korte termijn doelstelling heeft prioriteit. Het grote verschil met nu is dat als muzikanten of schrijvers vroeger eenmaal een contract hadden, ze werkelijk de kans kregen om te groeien. Juist dankzij die marktwerking en dat lonkende perspectief van veel geld. Er werd veel in ze geinvesteerd, met als gevolg dat het resultaat vaak ook goed was en goed verkocht. Het waren twee handen op een buik. Nu zie je dat dat voor een belangrijk deel is weggevallen, slechts enkelen (de meest commercielen) worden eruitgevist en mogen onder strakke begeleiding verder. Dat maakt de spoeling dun, zo dun zelfs dat je ziet dat er sinds pakweg 2000 geen grote bands of muzikanten meer zijn opgestaan. Eendagsvliegen of totale prut daargelaten. Je ziet dat aan de toplijstjes op verschillende muzieksites, 95% komt uit de periode voor 2000. Maar ook aan de verkoopcijfers. Het hele terrein van muziek en nu ook boeken, de markt voor mijn part, is aan het versnipperen. Er is minder overeenstemming over wat leuk of goed is. De marketing, het in de markt zetten of liever het onder de aandacht brengen is te duur en dus houdt ook de investering in artiesten voor een belangrijk deel op. Het is een neerwaartse spiraal en een zeer ongelukkige ontwikkeling voor de totale markt van muziek en boeken. De schaduwzijde van wat ik hieronder zei.