Het strenge bezuinigingsbeleid van de kabinetten Rutte heeft onze economie onnodige schade toegebracht. Volgens economen van ING loopt de economie daardoor zo’n drie jaar achter op andere landen.
Een nieuw rapport van de bank vergelijkt de gevolgen van het kabinetsbeleid voor de economie met zeven andere landen, waaronder Duitsland en Frankrijk. Nederland koos er na de crisis van 2008 voor om veel meer dan andere landen hard in te grijpen met economische maatregelen, naar nu blijkt met desastreuze gevolgen.
Hoewel een meerderheid van respondenten aangeeft de strikte naleving van Europese afspraken over de begrotingsnorm te waarderen, stelt ING-hoofdeconoom Marieke Blom dat men zic gezien de effecten beter zou kunnen afvragen of die afspraken niet te rigide zijn:
“Als je vooruit kijkt en je realiseert je dat een beetje meer de Franse slag eigenlijk wel goed is voor de economie, lijkt het ons verstandig om eens na te denken over de Europese afspraken. Die blijken eigenlijk niet zo goed uit te pakken… Je moet de tuin niet snoeien als het vriest en niet snijden in de overheidsuitgaven als de economie krimpt. Timing is alles in de economie, dus probeer afspraken wat meer voor de lange termijn te maken. Ik denk dat het wat met onze calvinistische volksaard te maken heeft, maar soms klopt dat niet met wat economisch wijs is.”
Sinds 2010 werd er ongeveer 25 miljard euro bezuinigd op overheidsuitgaven. Daarnaast brachten belasting- en BTW-verhogingen 15 miljard extra binnen. Daarmee werd ‘het huishoudboekje van Rutte’ weliswaar op orde gebracht, maar volgens het ING-rapport liep de Nederlandse economie daardoor maar liefst 6 procent aan groei mis. Ook zouden er onder de streep nauwelijks banen zijn bijgekomen. Zonder het strenge overheidsingrijpen hadden zo’n 350.000 meer mensen een baan gehad.