Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bezuinigingen PGB leveren kabinet niets op

  •  
08-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
ANP-Veldhuizen_vanZanten_pgb300_01.jpg
UPDATE: CPB: door meevallers kan bezuiniging wellicht toch hoger zijn ... Kamer eist opheldering ... Staatssecretaris slaat rapport CPB in de wind
De plannen van het kabinet om het persoonsgebonden budget (pgb) fors in te perken leveren niet de gewenste besparing op. Dat meldt de NOS donderdagochtend op basis van berekeningen van het Centraal Plan Bureau (CPB).
Update 18.20
Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten is ondanks het rapport van het CPB zeker van haar zaak. Ze denkt meer de kunnen besparen door het mogelijk te maken de zorg buiten de traditionele zorgaanbieders om te verlenen, meldt NOS. Update 12.45 Het CPB laat weten dat door een aantal financiële meevallers het bedrag van 900 miljoen euro mogelijk toch gehaald kan worden. Maar het Planbureau blijft erbij dat dat alleen kan als de staatssecretaris haar belofte breekt dat iedereen die echt zorg nodig heeft er niet op achteruit gaat.
Update 11.15
De Tweede Kamer wil uitleg van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid over de gevolgen van de plannen voor pgb, zo meldt de NOS later op de ochtend.
De oppositie wil dat de plannen van tafel gaan. “Het is onacceptabel als de huidige pgb-plannen zouden worden doorgezet,” aldus PvdA-Kamerlid Wolbert. De PvdA vindt de plannen “onmenselijk, onfatsoenlijk” en “aantoonbaar onhaalbaar”.
GroenLinks-leider Sap wil een debat met de fractievoorzitters.” Ze vindt dat de staatssecretaris haar belofte dat niemand met een pgb er qua zorg op achteruitgaat, niet kan waarmaken.
Eerder
Het kabinet wil dat minder mensen een pgb krijgen, dat is een bedrag waarmee ze zelf zorg in kunnen kopen. Zo zou 900 miljoen euro op de zorg bezuinigd kunnen worden. Staatssecretaris Marlies Veldhuizen van Zanten beloofde dat ondanks deze maatregel iedereen die zorg nodig heeft, wel dezelfde zorg kan houden. Volgens het CPB echter kan daardoor uiteindelijk de totale besparing op nul euro uitkomen.
Het CPB had de plannen op verzoek van GroenLinks doorberekend. De oppositie wil dat de kabinetsplannen met de pgb’s van tafel gaan, aldus de NOS.
Op de foto: Staatssecretaris Veldhuizen van Zanten bij een protest tegen haar plannen
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.