Zembla over de desastreuze gevolgen van het kabinetsbeleid: "We gaan die verzorgingshuizen nog wel missen"
Bijna alle specialisten ouderengeneeskunde voorspellen ernstige gezondheidsrisico’s voor ouderen die door het kabinetsbeleid langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen. Ondervoeding, uitdroging en valincidenten, 86% verwacht dat het de komende jaren fors toeneemt bij ouderen. De kwaliteit van de zorg neemt af zegt 85% en 96% van de artsen stelt dat de huisartsen en mantelzorgers het toenemend aantal kwetsbare ouderen onvoldoende kan helpen.
In Zembla komt onder meer Nienke Nieuwenhuizen, arts en voorzitter van beroepsorganisatie Verenso, aan het woord over de hulpbehoevende ouderen die van het kabinet langer thuis moeten wonen:
Langer thuis is niet altijd beter. We zijn duidelijk bang voor de mensen die langer thuis moeten blijven. Dat dat consequentie heeft voor bijvoorbeeld ziekenhuisopnames. Over een jaar of wat gaan we nadenken over wat we moeten met al die mensen. En dan gaan we bedenken dat het misschien wel een idee is om al die mensen in een gebouw te zetten, zodat ze wat meer beschermd en beschut kunnen wonen. Ja, dan moeten we weer van voor af aan beginnen. We gaan die verzorgingshuizen nog wel missen, denk ik.
Renske Leijten van de SP reageert op de uitzending en de gevolgen van de 880 miljoen euro aan bezuinigingen op de verzorgingshuizen waardoor ze zullen verdwijnen.
Als het niet veilig is om thuis te blijven wonen, moet iemand naar het verzorgingshuis kunnen, ik roep staatssecretaris Van Rijn op om het beleid om de verzorgingshuizen te sluiten te staken. Het is nog niet te laat. Hij moet zijn hart laten spreken in plaats te kiezen voor harde bezuinigingen.
Vorig jaar deed de SP onderzoek onder huisartsen. De huisartsen constateerden dat 80% van de ouderen die niet meer naar het verzorgingshuis mochten onvoldoende thuiszorg kregen en dat mantelzorg niet alles kan oplossen. Leijten:
Tot nu toe luisterde Van Rijn niet naar onze waarschuwingen dat het beleid leidt tot vervuiling, verwaarlozing en vereenzaming, die deed hij af als bangmakerij. Maar nu, na het thuiszorgpersoneel en de huisartsen, ook de specialisten ouderengeneeskunde de noodklok luiden, mag hij niet meer doof zijn voor de ernstige problemen die hij veroorzaakt.