Joop

Bezuiniging jeugdzorg: hulpverlener maakt plaats voor boekhouder

  •  
18-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kind300_01.jpg
Kabinet wilde met decentralisering jeugdzorg meer efficiëntie ... Gevolg: administratie jeugdzorginstellingen puilt uit
Vanaf 1 januari j.l. gaan de gemeenten over de jeugdzorg. Het kabinet dacht hierdoor te kunnen besparen en te kunnen zorgen voor meer efficiëntie. Eén plan, één regisseur, één gezin in plaats van versnipperde zorg, zo was het idee van Rutte II. Journalist Ingmar Vriesema schetst in NRC Handelsblad nu echter een totaal ander beeld. Doordat de jeugdzorg is gedecentraliseerd, hebben de zorgverleners met zoveel meer administratie te maken, dat ze extra boekhouders in dienst moeten nemen. En dat terwijl ze minder geld ontvangen. De – administratieve – oplossing: meer hulpverleners moeten weg.
In NRC Handelsblad wordt uitgelegd wat de gevolgen zijn van de decentralisatie van de jeugdzorg voor de hulpverleners. Volgens Esther Reinhard, directeur bedrijfsvoering jeugd-ggz-instelling Curium-LUMC, zijn ze nu tien keer zoveel tijd kwijt aan administratie. Allereerst moet namelijk vastgesteld worden welke gemeente de behandeling van het aangemelde kind moet vergoeden. Dan is het hopen dat het kind niet ondertussen verhuist naar een andere gemeente. Ook de contacten met de gemeenten verschillen per geval. NRC legt uit:
De rekening ziet er per jeugdzorgregio anders uit: de één wil het totaalbedrag uitgesplitst zien in ambulant en klinisch, de volgende wil een andere verdeling. De ene regio wil een factuur per maand, de andere per kwartaal.
Daarbij komt ook nog eens dat Curium-LUMC voorheen dankzij voorschotten van de grote zorgverzekeraars de kosten kon dekken, maar nu betalen de gemeenten dat zelf. “Soms in regioverband, soms zelfs afzonderlijk. ‘Allemaal kleine beetjes’, zegt Reinhard.”
Maar daar eindigt de papieren rompslomp niet. Ook de klachtenprocedures, de calamiteitsvereisten, de verantwoordingsregimes verschillen per regio. En dan zijn er nog de vele kostenplafonds. Iedere gemeente of regio heeft slechts voor een bepaald bedrag zorg ingekocht. Alles wat boven dat bedrag uitkomt, wordt niet vergoed. Al die tientallen plafonds moeten dan ook nauwkeurig in de gaten worden gehouden en dat vergt extra handen.
Het gevolg: Curium heeft nieuw administratief personeel aan moeten trekken, terwijl het verwacht dit jaar vijf of zes mensen te moeten ontslaan omdat het budget gekrompen is. Dat zullen eerder zorgverleners zijn dan mensen van de administratie. “De zorgadministratie moet op orde zijn. Anders lopen we gewoon geld mis”, aldus Reinhard. En minder zorgverleners betekent uiteindelijk langere wachttijden voor de kinderen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Armagaddon
Armagaddon18 feb. 2015 - 14:15

>>> Tja....het misplaatste grote denken van de neo(feodale) liberale verdwazing met de intenties van een kleinere overheid (=-meer marktwerking), terugdringen van de bureaucratie en het toch verder bureaucratisering zoals de in-efficiënte zorg/scholen nu onder zuchten... >>> Welke maatschappelijke verantwoorde politiek partij hebben we nog over, met voldoende IQ en EQ en werkelijke inzicht en visie in evenwicht...??? >>> Om de Augiasstal die Rutte I+II gecreëerd heeft op te ruimen, waarbij wij in een dalvaart naar het systeem van,...more Chiefs then Indians begeven... >>> Diep....diep....treurige toekomst met die VVD vrije(graai)markt opererende economie en tunnelvisie van de afbraak van een evenwichtige (ge)rechtvaardigde en verantwoordelijke maatschappelijke ontwikkeling......

123456zeven
123456zeven18 feb. 2015 - 14:15

Maar waarom hebben de gemeenten dan niet bedacht dat ze allemaal op dezelfde manier zouden gaan werken? Waarom heeft de overkoepelende hulpverlenersorganisatie niet met de vereniging van gemeenten hierover gesproken? Is iedereen daar allemaal te dom voor, om zoiets te bedenken? Of doen ze het expres, want werk voor gemeente-ambtenaren?

2 Reacties
Kilted
Kilted18 feb. 2015 - 14:15

Sander, Dat ligt gevoelig want het gevaar van (prijs)afspraken ligt op de loer. En dat is een grote no-no. Als de zorgaanbieders afspraken maken over de manier van declareren kan dat de concurrentie nadelig beïnvloeden en dat mag niet.

ratio2
ratio218 feb. 2015 - 14:15

Omdat als je allemaal op dezelfde manier werkt, dan heeft een individuele gemeente geen inspraak meer als ze maatwerk wil. De combinatie van enerzijds maatwerk mogelijk willen maken en anderzijds de kosten van administratie laag willen houden is gewoon met elkaar in strijd.

[verwijderd]
[verwijderd]18 feb. 2015 - 14:15

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
ratio2
ratio218 feb. 2015 - 14:15

Weten die gemeenten wel wie hun klanten zijn? Volgens mij gaan de klanten nog steeds gewoon naar de zorginstellingen die er vroeger ook al waren, maar hebben die zorginstellingen nu 20 bazen uit 20 verschillende gemeenten met 20 verschillende systemen in plaats van die ene baas die ze vroeger hadden.

lembeck
lembeck18 feb. 2015 - 14:15

Mijn hemel zeg. Weet je wel waar je het over hebt, Erwin? Een beetje jeugdzorg e.d.?? Goeie help man, je bent journalist. Informeer je eerst voordat je iets schrijft dat onzinnig is. http://www.divosa.nl/dossiers/samenhang-3-decentralisaties https://decorrespondent.nl/2209/Deze-bevlogen-ambtenaren-kopen-straks-onze-zorg-in-Zijn-ze-daar-klaar-voor-/90586672-701bff56 http://www.nu.nl/weekend/3752394/vier-dingen-u-moet-weten-veranderingen-in-zorg.html http://www.vng.nl/onderwerpenindex/decentralisaties-sociaal-domein/decentralisatie-jeugdzorg/veelgestelde-vragen-algemeen Je kunt echt niet zeggen dat gemeenten 'een beetje' moeten doen. Ik kan echt niet geloven dat je zulke dingen echt meent.

Kilted
Kilted18 feb. 2015 - 14:15

Er zal wel weer flink geklaagd gaan worden in de reacties, maar goede zorg kost nu eenmaal geld. We zijn in laatste 30-40 jaar steeds meer gaan kunnen en steeds meer gaan willen. Dat is op zich prima. Maar daar hoort een prijskaartje bij.

1 Reactie
lembeck
lembeck18 feb. 2015 - 14:15

https://www.sp.nl/nieuws/2014/11/er-is-genoeg-voor-iedereen

neutralist
neutralist18 feb. 2015 - 14:15

Gemeente hebben geen ENKEL benul, ik zit er momenteel middenin. Wat een onvoorstelbare chaos maken ze ervan. Het kan 100-voudig efficienter. Als het niet meer is. En allemaal vallen ze om van de stress. Wat een droefnis.

1 Reactie
lembeck
lembeck18 feb. 2015 - 14:15

En jij was toch zo blij met deze regering?

msj_meijerink
msj_meijerink18 feb. 2015 - 14:15

Dit gegoochel met getallen heeft niets met de wijzigingen in de zorg te maken, maar met ambtelijke willekeur van de instellingen en hun administratie. Tot op heden heeft niemand zich ooit druk gemaakt dat iedere gemeente (=koninkrijkje) zijn eigen regels kon opstellen en handhaven. Mooi moment om dat dus NU allemaal te harmoniseren. Wat dat een hoop geld gaat opleveren!

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman18 feb. 2015 - 14:15

[Tot op heden heeft niemand zich ooit druk gemaakt dat iedere gemeente (=koninkrijkje) zijn eigen regels kon opstellen en handhaven. ] Huh? De argumentatie dat alles naar de gemeenten moest was dat gemeenten "dichterbij de burger" staan, en daardoor beter konden beoordelen wat er moest gebeuren dan het rijk. Als je aan alle gemeenten dezelfde regels wilt opleggen, waarom moest de jeugdzorg dan in godsnaam eerst gedecentraliseerd worden?

[verwijderd]
[verwijderd]18 feb. 2015 - 14:15

Doelgericht werken gaat beter zonder overbodige tussenlagen. Dat is een kwestie van omdenken. Terug naar hoe we ooit begonnen, maar dan op een hoger plan en inmiddels vele ervaringen rijker. http://bit.ly/1LglOOA

1 Reactie
lembeck
lembeck18 feb. 2015 - 14:15

Goeie uitzending was dat he? :)