Joop

Bezorgers bezorgd: Picnic wil cao niet naleven

  •  
21-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
PicNic
Hoewel Picnic een online supermarkt is, is het daarmee wel gewoon een supermarkt, vindt de FNV. Daarom zou het bedrijf salarissen moeten betalen die passen binnen de supermarkt-cao, stelt de vakbond. Picnic is het hier niet mee eens en verschuilt zich achter termen als vernieuwing om het maar niet te hoeven hebben over loonafspraken. Daarom sleept de vakbond het bedrijf nu voor de rechter.
In plaats van om tafel te gaan om tot een akkoord te komen, zegt de supermarkt zelf met werknemers tot afspraken te willen komen over de arbeidsomstandigheden. Mede-oprichter Michiel Mulder zegt in Het Parool:
"FNV Young & United zegt een hypermoderne cao te willen, maar de supermarkt-cao hoort in een museum. Zij zijn de vernieuwers bij de vakbond en je zou verwachten dat zij onze uitgestoken hand zou aannemen om samen aan die vernieuwing te werken."
In een persbericht zegt Picnic al een ‘een aantal open dialoogsessies’ te hebben gehouden met werknemers en dat zij daar ‘graag’ aan meewerken. Dat is echter niet genoeg voor de FNV. Picnic kan zo goedkoop zijn omdat ze het personeel onderbetaalt, zegt de FNV. “Voor het zware werk dat de mensen bij Picnic doen, krijgen ze maar net iets meer dan het minimumloon betaald zonder toeslagen en onder slechte omstandigheden,” zei FNV-bestuurder Marianne Jekkers al eerder tegen Het Parool.
Cc-foto: Jordy Schaap
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Wilma3
Wilma322 feb. 2019 - 14:40

Picnic wil een moderne CAO. Oftewel met slechte arbeidsvoorwaarden en dus weinig zekerheden want dat is waar een moderne CAO voor staat. Het staat er steeds slechter voor in Nederland maar doordat steeds meer mensen op een rechtse partij stemmen kiezen ze daar naar mijn idee zelf voor.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 feb. 2019 - 9:33

Schandalig! Wanneer worden mensen weer eens lid van een vakbond en gaan ze gebruik maken van het enige dat die lui raakt, stakingen? Het lijkt wel of we allemaal gesedeerd zijn en als zombies door de maatschappij lopen. Eendracht maakt macht! De markt is het nieuwe geloof geworden.

3 Reacties
rvb2
rvb221 feb. 2019 - 11:16

Als er een vakbond voor mijn beroep was, dan zou ik graag lid worden. Jammer genoeg bestaat die vakbond niet.

LaBou
LaBou 21 feb. 2019 - 21:17

Je weet dat er iemand hier is die vakbonden achterhaald vindt? Die van mening is dat de werknemers zelf veel beter kunnen onderhandelen over hun arbeidsvoorwaarden?

Wilma3
Wilma322 feb. 2019 - 14:36

Het enige wat helpt: geen klant worden bij Picnic.

DePisang
DePisang21 feb. 2019 - 9:05

Picnic supermarkt verwijt de vakbonden dat ze een CAO verdedigen die in het museum thuishoort. Daar tegenover staat dat Picnic arbeiders wil gebruiken als lijfeigenen zoals de elite graag deden in de middeleeuwen. Vooral niet aangeven hoeveel uur je in een maand betaald gaat krijgen, wanneer de arbeider aan de bak moet en geen toeslagen voor werktijden dat de elite zelf ook liever thuis zit. En een uurtarief waarvan je dus echt niet de hoge Rutte3 huur kunt betalen laat staan 1 gezin onderhouden. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijfeigenschap Duidelijk dat dit soort werkgevers graaipraktijken over de rug van arbeiders aan banden moet. Maar in de praktijk gaan we dankzij Rutte 1,2,3 juist toe naar nog meer laagbetaalde flexibele arbeidscontracten waarbij ook nog eens zoveel mogelijk ondernemersrisico bij de arbeider wordt gelegd. En na de statenverkiezing staan er al ''progressieve'' oppositie partijen te trappelen om dit beleid te gaan dogen. Of erger nog, schijnzelfstandige ZZP constructies met subsidie. Ook daar weet Rutte 3 de subsidie met steeds langer te rekken. https://www.flexnieuws.nl/nieuws/nieuwe-wetgeving-zzpers-2021-gereed/

Break on through
Break on through21 feb. 2019 - 8:55

Dit soort dingen heeft zo kunnen escaleren omdat er sinds het heilig verklaarde flexwerken via uitzendbureaus middels excuusjes en uitvluchtjes enorm gemarchandeerd word met CAO's en onderbetaling van ingehuurden. Normvervaging dus. En dat is nu overgeslagen op toko's als Picnic. Picnic concurreert met supermarkten en valt dan te beschouwen als supermarkt. Waar dus gewoon de supermarkt CAO gehandhaafd dient te worden... Winst zit hem in het feit dat dit soort tenten geen winkel maar een geïndustrialiseerd pakhuis hebben...

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 feb. 2019 - 17:53

Met dank aan de politiek. Dat noemden ze n.b. progressie!

Spanveer
Spanveer21 feb. 2019 - 23:11

Het hinderlijke is dat Picnic ondanks die slechte arbeidsvoorwaarden geen winst maakt. Dit verdienmodel heeft geen toekomst. De grote grutters bieden ook bezorgen aan. Ook bij de service moet geld bij. Alleen kunnen de grote grutters het zich veroorloven verlies te nemen op het bezorgen.

Break on through
Break on through22 feb. 2019 - 10:57

Inderdaad Minoes, met dank aan onze geweldige progressieve politici. Inderdaad Spanveer, Picnic heeft geen bestaansrecht. Laat maar doodbloeden dan. Einde aan het afwentelen van ondernemersrisico op werknemers/arbeiders....