Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bezitters zonnepanelen profiteren van afgenomen vliegverkeer

  •  
08-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
171 keer bekeken
  •  
blauweluchtzon

© cc-foto: Pixabay

Vliegen is slecht voor het klimaat. Zo is het vliegverkeer in Nederland goed voor ongeveer 6 procent van onze broeikasgasuitstoot. Maar vliegtuigen beïnvloeden het klimaat ook op een andere manier: hun condenssporen houden het zonlicht tegen en zorgen er zo voor dat bezitters van zonnepanelen minder schone energie kunnen opwekken. En dat betekent weer dat we meer energie moeten opwekken met bijvoorbeeld kolen.
Vincent Dekker die voor dagblad Trouw al jarenlang een weblog bijhoudt over zonne-energie, dacht altijd dat de vliegtuigstrepen maar een beperkte negatieve invloed hadden op de hoeveelheid stroom die zijn zonnepanelen opwekten. Maar nu een strakblauwe hemel dankzij de coronamaatregelen ook echt een strakblauwe hemel is, komt hij daarvan terug. Door zijn zonne-opbrengstcijfers van de afgelopen maand te vergelijken met even zonnige en heldere dagen uit het verleden becijfert hij dat hij jaarlijks 10 procent van zijn stroomproductie misloopt door het vliegverkeer.
"In 2013 schatte ik in dat het vliegverkeer mij zo’n 10 kWh per jaar kost. Maar bij mij blijkt het nu 10 procent van 2550 kWh te zijn, en dat is toch echt 255 kWh. Bij een kWh-prijs van 21 cent is dat 53 euro per jaar. En nu heb ik twaalf paneeltjes van in totaal 2,73 kW. In heel Nederland hebben we inmiddels echter panelen staan met een totaal vermogen van meer dan 7 GigaWatt, 2,5 miljoen keer zo veel als mijn panelen. Oftewel: dat vliegen kost ons alleen in Nederland nu al 130 miljoen euro per jaar aan gemiste stroom. Door steeds meer zonnepanelen en steeds meer vliegtuigen wordt dat heel snel veel meer. Zou iemand zich hier ooit eens verantwoordelijk voor willen gaan voelen?"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.