Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bezitters dure auto’s zijn vaker verkeershufters

  •  
27-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
515 keer bekeken
  •  
ferrari

© cc-foto: Toby Parsons

Automobilisten met een dure bak zijn het minst geneigd om te stoppen voor voetgangers die de straat willen oversteken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Nevada. De wetenschappers turfden het gedrag van 461 automobilisten en concludeerden dat de kans dat een bestuurder stopt bij het zebrapad afneemt naarmate hij in een duurdere auto rijdt. Finse onderzoekers kwamen vorige maand al tot dezelfde conclusie.
De wetenschappers vermoeden dat bezitters van een dure auto zichzelf eerder superieur wanen ten opzichte van andere verkeersdeelnemers. Bij elke duizend dollar extra waarde neemt de bereidheid om af te remmen met 3 procent af.
Voor het onderzoek lieten de wetenschappers een witte man, een zwarte man, een witte vrouw en een zwarte vrouw oversteken. Automobilisten blijken het vaakst te stoppen voor vrouwen (31,3 procent) en witten (31,2 procent). De scores bij mensen van kleur (24,8) en mannen (24 procent) zijn een stuk slechter.
cc-foto: Toby Parsons
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.