Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Beyoncé zet VMA’s in teken van Black Lives Matter

  •  
29-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-08-29 om 10.03.27
Zangeres Beyoncé heeft de Video Music Awards van MTV op zondag (plaatselijke tijd) getransformeerd tot een onvergetelijk mooie protestavond. Zowel de rode loper als haar optreden zette ze in het teken van de Black Lives Matter-beweging. Zo tekende ze protest aan tegen de vele schietpartijen in de Verenigde Staten waarbij onschuldige zwarte personen door politiegeweld om het leven komen.
Ze deed het door niet in haar eentje op de rode loper te verschijnen, maar vergezeld door vier moeders van jonge mannen die omkwamen door politiegeweld. Samen met de moeders van Trayvon Martin, Eric Garner, Mike Brown en Oscar Grant – de gezichten van de Black Lives Matter-beweging – betrad ze in het wit gekleed de rode loper. Eerder verschenen drie van de vier moeders ook in haar video ‘Lemonade’, die overigens voor maar liefst elf awards genomineerd was. Beyoncé won er acht, waaronder ‘video van het jaar’ voor Formation.
De video van Formations is eveneens een aanklacht tegen politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. Hoewel de term ‘Black Lives Matter’ er niet in voorkomt en Beyoncé zich er verder niet over uitlaat, spreken de scènes voor zich. Bijvoorbeeld die van het kind dat voor de oproerpolitie en een muur met de tekst ‘stop shooting us’ danst. Ook levert ze in de video kritiek op het optreden van de politie – of liever: het gebrek daaraan – in New Orleans na orkaan Katrina. Daarbij kwamen 3.576 mensen om het leven, veelal Afro-Amerikanen. De schade voor de bevolking loopt in de miljarden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.