Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bewoners verpleeghuis Careyn mogen maximaal drie keer per dag plassen

  •  
01-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
612 keer bekeken
  •  
23916492586_e506128b35_k
Bewoners van verpleeghuis Careyn Grootenhoek in Hellevoetsluis mogen maximaal drie keer per dag naar het toilet. Die afspraak wordt schriftelijk vastgesteld, zo meldt RTV Rijnmond. Om elf uur, om twee uur en om zes uur worden patiënten geacht naar het toilet te gaan, volgens de zeer specifieke toilettijden. Als iemand een keer extra naar het toilet wil, doen de verzorgers moeilijk, aldus RTV Rijnmond op basis van een getuige.
Volgens bestuurder Harry Luik, die niet op individuele gevallen in wil gaan, kan het zijn dat personeel afspraken maakt met bewoners om de werkdruk omlaag te brengen. Luik:
"Mensen die dementerend zijn, zijn vaak rusteloos en willen soms wel 36 keer naar de wc. Wat wij dan vaak doen, is dat wij hen helpen in hun behoefte om zo normaal mogelijk naar het toilet te kunnen. Als het even kan faciliteren we het wc-bezoek uiteraard."
Desondanks heeft de Inspectie Gezondheidszorg al aangekondigd dat er – voor het eerst ooit – een speciale interventieteam ingezet zal worden. Het team, bestaande uit deskundigen van verzekeraars en vertegenwoordigers van cliënten, zal bekijken waar de zorg hoe verbeterd kan worden.
cc-foto: PiConsti

Meer over:

leven, nieuws, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (59)

joopvriens
joopvriens3 nov. 2016 - 16:08

Is geen vreemd verhaal, ben al in diverse verzorgingstehuizen geweest en er gebeuren echt mensonterende zaken. Dit is er jammer genoeg 1 van, ook demente mensen kunnen een blaasontsteking krijgen en moeten dan meerdere keren plassen. Mijn eigen moeder is ook dement en moet echt wel meer keer per dag plassen dan 3 keer, ook omdat zij meer moet drinken als normaal. Het is inderdaad heel zwaar werk om voor demente mensen te zorgen maar vergeet niet dat het ook heel zwaar is om voor kleine kinderen te zorgen. Dat hebben de meeste ouderen toch ook gedaan en daar word meestal geen rekening mee gehouden. Als dit verhaaltje klopt van 3 x per dag plassen is dat te gek voor woorden, we zouden onze ouderen wat meer moeten koesteren.

Bram Emanuel
Bram Emanuel3 nov. 2016 - 10:38

Ik vond het al een raar verhaal en na gisteravond bij Pauw bleken mijn vermoedens correct. Er is dus helemaal geen sprake van beperkt toilet bezoek maar van organisatie om "ongelukjes" te voorkomen. Het is ook logisch dat er geen beperking is want na een "ongelukje" heeft het verplegend personeel uiteraard veel meer werk. Ik denk dat de meesten die op de achterste benen stonden niet doorhebben hoe moeilijk het is te zorgen voor een zwaar dementerende patient. Voor de echtgenoten was het al een dagtaak totdat ook zij het niet meer kunnen en dan komen deze patienten pas in het verpleeghuis.

Bouwman2
Bouwman23 nov. 2016 - 9:15

Niemand kent de feiten en volledigheid is ver te zoeken. Maar de stormbal gaat weer eens hoog in de mast. De VVD vindt het allemaal onaanvaardbaar en toont haar sociale gezicht. De staatssecretaris rept zich door de gangen van het Kamergebouw, de Kamer zelf wil weer een debat. De emotie davert door Nederland en de kalmte en de redelijkheid stoppen de vingers in de oren en verstoppen zich tijdelijk op de WC. . Het verdient de voorkeur eerst de feiten te weten en pas daarna in woede uit te barsten.Voordat je weer eens een referendum houdt is deze afweging óók sterk aanbevolen. In geval van het jeukende roosreferendum werd die raad niet gevolgd. Een woedend volksdeel stuur je niet naar de stembus om een verdrag te voorkomen waarvan je de inhoud niet kent. Sterker, bijna niemand kent de geschiedenis van de mensen die ten oosten van Polen wonen en de verschillen tussen een Rus en een burger van Kiev. Het is onbekend dat wie in het oosten van dit land woont migrant is uit Rusland, bij wie de gevoelens van een Rus te zijn werden opgezweept. De bejubelde volksraadpleging was oplichterij, zij die juichen zijn zwendelaars. Nu zit premier Rutte met de brokken omdat hij meeging in de veronderstelling dat er om een oordeel over een verdrag met de Ukraïne werd gevraagd terwijl er alleen een peiling betrof over de stand van de misantropie en goedgelovigheid in dit land. Een veel groter deel van de kiezers, twee derde om preciezer te zijn, had dit begrepen en deed niet mee. Iemand als Van Haersma begrijpt de idiotie van het roosreferendum terdege. Maar hij blijft erbij dat hier wel degelijk sprake was van unanimiteit in de afwijzing van de EU. Hij maakt van een raad een dictaat. Dat is raar, want zowel hijzelf als zijn partij weten de EU met haar streven naar vrede en welvaart naar waarde te schatten. Nu zit hij zelf ook met de gebakken peren, er gaapt weer eens een kloof in het CDA. Daarmee zit Van Haersma in dezelfde positie als Maxime Verhagen eerder. Van Verhagen is hierna weinig meer vernomen. Maar Elco Brinkman komt iedere keer weer terug. Hij is de constante, hij is de Wiegel van het CDA.

Pater
Pater3 nov. 2016 - 0:40

Waarom staat in dat Verpleegplan niet iets als: "in elk geval drie keer per dag wc-bezoek, op de volgende tijden ...., en verder zo vaak als nodig." Het blijft een vreemd verhaal.

Haastig
Haastig2 nov. 2016 - 23:16

"Wat wij dan vaak doen, is dat wij hen helpen in hun behoefte om zo normaal mogelijk naar het toilet te kunnen. Als het even kan faciliteren we het wc-bezoek uiteraard." Huh??? #misschieneens24uurluiersaanschaffenomalvasttewennenaanmaar3×wcbezoekopeendag

DaanOuwens
DaanOuwens2 nov. 2016 - 20:43

Inmiddels blijkt het dus om zinnen te gaan uit het individuele verpleegplan van ouderen. Kortweg de afspraken die Careyn maakt met de bewoner en zijn vertegenwoordiger http://educatie-en-school.infonu.nl/methodiek/79876-verpleegplan-doel-en-voordelen.html. Ook geeft de voorlichter aan dat de uitspraken uit de context gerukt zijn en meldt de voorzitter van de cliëntenraad dat hij de kritiek niet herkent en dat er nog geen klachten over toiletbezoek zijn geweest. In ieder geval geen rechtvaardiging voor deze hysterie. Het is wel de vraag of Careyn de beste instelling is voor ouderen. Maar dat er een volstrekt onleefbare situatie is, is dus onzin. Dat mensen maar 3 maal per dag naar de toilet kunnen is onzin. Wat zorgelijk is dat het hele land, inclusief de tweede kamer helemaal los gaat op een niet goed begrepen verhaal. Mensen die aangeven dat het niet zo slecht kan zijn als wordt beweerd worden bijna publiekelijk gelyncht. Dit soort hysterische reacties kosten volgens mij handenvol geld. In iedere Nederlandse zorginstelling zal het het verhaal van de dag zijn. Er worden in iedere organisatie zeker 3 vergaderingen belegd over het onderwerp. Dan zullen vervolgens ook nog honderden mensen afreizen naar Utrecht om binnen de werkgeversorganisatie over het knelpunt te vergaderen. Overleg met de patiëntenvereniging en de beroepsorganisatie en het ministerie. Niet eenvoudig te berekenen maar ik gok grofweg op 2 miljoen euro extra kosten. Zonder dat er ook maar 1 oudere een keer extra naar de toilet kan. De hysterie rond dit soort zaken doet veel meer kwaad dan goed. Er op een normale manier over praten zou een hoop gezeik voorkomen.

4 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus3 nov. 2016 - 1:38

"Inmiddels blijkt het dus om zinnen te gaan uit het individuele verpleegplan van ouderen." En in die individuele verpleegplannen staat niet dat de oudere maar drie keer per dag naar het toilet mag. Wat er wel staat is dat de betreffende oudere zo ver heen is dat die zelf niet meer altijd aangeeft wanneer het tijd is voor toiletbezoek. Uiteraard gebeurt dat op vaste tijden, omdat je het in het rooster op moet nemen van de verschillende verzorgenden die in de loop van een dag dienst hebben. Heb je de oudere net daarvoor al naar het toilet gebracht dan hoef je het natuurlijk niet nog eens op de aangegeven tijd te vragen. Het gaat er alleen maar om dat drie keer verspreid over de dag actief wordt gevraagd of het geen tijd is voor toiletbezoek. "Wat zorgelijk is dat het hele land, inclusief de tweede kamer helemaal los gaat op een niet goed begrepen verhaal." Fact free politics is nu eenmaal in de mode. Een goed verstaander heeft immers maar een half woord nodig om er een verhaal bij te verzinnen dat alleen enige relatie heeft tot zijn totaal van de werkelijk los gezongen zwartgallige wereldbeeld. Sociologisch interessant is dat volgens onderzoek van het SCP met name mensen die geen enkele controle over hun eigen leven hebben daaraan lijden. "Dit soort hysterische reacties kosten volgens mij handenvol geld." Dat kosten vooruitgangsverliezers en hun volksmenners sowieso. Is het niet dit dan organiseren ze wel een referendum. Bovenop het geld dat ze de samenleving sowieso al kosten. En dan moet je ze ook nog eindeloos uitleggen dat hun kletspraat niets met de feiten te maken heeft. Wat natuurlijk compleet zinloos is bij fact free politics. Wedden dat ze net als Trump hun praatjes evengoed eindeloos blijven reclyclen? Gegarandeerd zijn er over een jaar nog steeds lieden die roepen dat het 'neolibealisme' zo slecht is dat bejaarden maar drie keer per dag mogen plassen. "De hysterie rond dit soort zaken doet veel meer kwaad dan goed. Er op een normale manier over praten zou een hoop gezeik voorkomen." Bij Pauw kon je zien hoe moeilijk dat is. De nieuwe bestuursvoorzitter van Careyn (net een dag in dienst) legde uit wat er nu echt in die individuele zorgplannen staat. Want het grootste deel van de tijd was hij bezig met uitleggen dat de spookverhalen die de rondte doen niet kloppen. Want VVD'er Sjoerd Potters had in de tussentijd op basis daarvan al Kamervragen gesteld waarbij het voor feiten aannam. En zelfs Van Rijn was kennelijk niet op de hoogte en speelde dat spelletje ook mee. Ik herinner me nog dat Powned in de wandelgangen van Den Haag vragen stelde over iets niet-bestaands. Menig politicus suggereerde met veel meel in de mond volledig op de hoogte te zijn en een PvdA'er hing er zelfs zulke verzonnen lulverhalen over op dat het het einde van zijn politieke carrière betekende. Zullen we hetzelfde toepassen op Sjoerd Potters met zijn Kameroptreden en op Van Rijn die nota bene verantwoordelijk is voor de zorg en zijn mond al helemaal niet open mag doen voordat hij weet hoe de vork in de steel zit? Nog ergerlijker dan wat dit soort fact free geouwehoer en stemmingmakerij kost is dat het de aandacht afleidt van de werkelijke problemen in de zorg. Ook dat wist die kersverse bestuursvoorzitter haarfijn uit te leggen. De laatste paar jaar is de gemiddelde verblijfsduur in de tehuizen teruggelopen van 2 jaar tot een half jaar. Het betreft dus veel zwaardere gevallen. Je kunt inmiddels spreken van een soort uitgebreide stervensbegeleiding. Maar terwijl het werk veel zwaarder is geworden is er juist gekort op het budget dat per patiënt beschikbaar is. Dus kom maar op met je interventieteam en laat die hulptroepen maar helpen met het zoeken naar het antwoord op de vraag hoe je zwaardere patiënten met minder geld fatsoenlijke hulp kunt verlenen, door gekwalificeerd personeel. Wedden dat nu de feiten bekend zijn VVD'er Sjoerd Potters niet met even gezwinde spoed Kamervragen gaat stellen aan Van Rijn over hoe hij denkt dat de zorgsector dit op gaat lossen? Omdat hij zelf heeft ingestemd met de dubbele bezuinigingen: de indicatiestelling voor de tehuizen is verhoogd (tot dan moet je je maar redden met de eveneens uitgeklede thuiszorg, dus eigenlijk zijn het drievoudige bezuinigingen) en tegelijkertijd is het budget per patiënt verlaagd. Zou er überhaupt een partij zijn die nu binnen een dag de werkelijke problemen in de zorg in de Kamer aan de orde stelt? En zouden de media die deze flauwekul hebben gehypet (inclusief degenen die luidkeels over op commando plassen riepen) de komende dagen werkelijk evenveel ruimte reserveren voor degelijke verhalen over de knelpunten in de zorg? Of is dat allemaal wat teveel gevraagd en loopt de kudde geheugenloos en zonder enig vermogen tot zelfcorrectie weer net zo luidkeels schreeuwend achter het volgende fact free hype aan alsof de denkende mens het voorgoed heeft afgelegd tegen de twitteraar?

DaanOuwens
DaanOuwens3 nov. 2016 - 7:40

@ Oliver Je kan meer geloof hechten aan de uitspraken van de voorzitter van de bewonersraad dan aan uitspraken van anderen. En het is weinig respectvol om bewoners verplicht op de toilet te zetten omdat het de afgesproken tijd is, als dat al eerder is gebeurd. De verhalen van ouderen in eigen urine ben ik niet vergeten. Dagelijkse realiteit wanneer mensen zwaar lichamelijk aftakelen. Maar ik heb niet de illusie dat je dat moet voorkomen door 24 uur per dag en 7 dagen per week een verzorgende naast het bed van de bewoner te zetten. Ik denk dat het beter is de realiteit onder ogen te zien en mij te realiseren dat het leven soms verschrikkelijk kan zijn. De riante salarissen van directeuren van zorginstellingen liggen al jaren aan banden. Daarnaast is het aantal leidinggevenden zoals teamleiders, afdelingshoofden, etage hoofden, locatiemanagers en clustermanagers in een rap tempo teruggebracht en werkt men in de zorg veel met zelfsturende teams. Het personeel wordt niet steeds minder en lager gekwalificeerd. In het verpleeghuis werken al tientallen jaren ziekenverzorgenden de huidige verzorgende IG. Dat was en is een MBO-4 opleiding. De roep om verpleegkundigen, dus om een hoger niveau, is onzinnig. Er zijn vrijwel geen verpleegkundigen die in de ouderenzorg willen werken omdat er voor hen in feite geen taken zijn. Het beleid van de staatssecretaris heeft helemaal niets met deze situatie te maken. Voordat je uitspraken doet is het misschien verstandig je af te vragen of je op de hoogte bent van de feiten. En lees eens de tekst van Piet de Geus, die heeft een mooie genuanceerde bijdrage. Er is alle reden om kritisch naar de zorg te kijken maar aan loos gebral heeft niemand wat.

Robbels
Robbels3 nov. 2016 - 8:04

@ Piet, Ik moet je vind ik toch eens een keer complimenteren met een wederom lang verhaal dat in mijn ogen feit en fictie heel goed uit elkaar trekt.

Piet de Geus
Piet de Geus3 nov. 2016 - 9:13

"je zou ook kunnen stellen dat ze nu alleen nog maar de verblijfsduur van een half jaar hoeven te doen en dat de mensen die daar langer zaten niet meer op hun zorgtaken drukken" Dat kun je stellen. Als je niet snapt dat er niet wordt betaald voor lege bedden. "Of zouden er vroeger minder mensen zijn geweest die nog maar een half jaar te leven hadden, en zo ja waar zaten die dan?" Die zaten er al anderhalf jaar. Anderhalf jaar waarin ze minder zorg nodig hadden dan in dat laatste half jaar. Is dat nou echt zo moeilijk te begrijpen? Voor minder geld per maand moeten nu zwaardere gevallen geholpen worden. "Kortom je gaat volledig met een van jou gewend ronkend commentaar mee met het verhaaltje wat die man daar kwam afsteken." Ik snap dat jij behoort tot het cohort dat zich zijn spookbeelden niet af laat nemen maar de beste man had een volstrekt coherent verhaal dat geheel in lijn is met wat doorgaans in een persoonlijk zorgplan staat. Hij zou bovendien wel erg dom zijn om op de tweede dag in zijn nieuwe baan al opzichtig te liegen, want je hoeft er dan maar een enkel persoonlijk zorgplan bij te pakken om zijn ongelijk te bewijzen. Gekkies als jij zullen wel weer roepen dat hij dan mooi gebruik kan maken van een riante vertrekregeling.

donkersten
donkersten2 nov. 2016 - 16:41

Deze mensen moeten voor het medisch tuchtcollege worden opgeroepen

donkersten
donkersten2 nov. 2016 - 16:38

Dit is mishandeling. Urineren moet regelmatig gebeuren anders schade van de blaas = uitspraak uroloog "wij hen helpen in hun behoefte om zo normaal mogelijk naar het toilet te kunnen" Hoezo normaal - een dement persoon wijkt al af van het normale gedrag. Door verbieden naar toilet te gaan creëer je extra onrust zeker bij deze al geestelijk vaak zeer onrustige mensen. Advies vaneen huis arts aan bepaalde mensen "urineer iedere 2 uur" zodat er geen onverwacht urineverlies is.

johannes dree
johannes dree2 nov. 2016 - 13:04

Dan is de oplossing van geert wilders toch niet zo wereldvreemd als geschetst door sommigen. Zijn oplossingen zijn zelfs respectvol n humaan voor ooze ouderen.

2 Reacties
johannes dree
johannes dree2 nov. 2016 - 16:14

oliver. . dan hoort u zo'n beetje bij de door mij genoemde 'sommigen'.

DaanOuwens
DaanOuwens2 nov. 2016 - 20:44

@ johannes dree Er zijn helemaal geen oplossingen van Wilders voor problemen in de zorg.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen22 nov. 2016 - 12:08

Wat me altijd weer intrigeert - die namen. 'Careyn' suggereert iets deftigs, iets op stand, waar comfort geboden wordt. Er zit uiteraard het Engelse 'care' in, ook nog. Daar heeft de chef, of de ingehuurde consultant (à € 300,00 per uur) natuurlijk heel lang en diep over nagedacht. Weet iemand nog meer aansprekende voorbeelden?

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus2 nov. 2016 - 14:30

"Weet iemand nog meer aansprekende voorbeelden?" Ga eens vragen bij Klaverblad. Die hebben er een hobby van gemaakt om dit verschijnsel op de hak te nemen.

WillemdeGroot
WillemdeGroot2 nov. 2016 - 11:54

Verbaasd? Nou, nee. Een voor de hand liggend concept, eigenlijk. We hebben hier te maken met de gevolgen van de ontoereikendheid aan financiele middelen om te kunnen voldoen aan een vorm van zorg voor ouderen, dan wel aan mensen met een beperking. En hier wordt geprobeerd om op deze manier enige werkdruk weg te nemen en kosten te besparen, omdat de geldmiddelen onvoldoende zijn om de noodzakelijke zorg te verlenen. Even los van een mogelijk andere invulling van het management en de bureaucratie, ligt de oorzaak natuurlijk bij de bezuinigingen en privatiseringen (waaruit dan weer fusies e.d. voortvloeien) die plaatsvonden en -vinden in de zorgsector. En kom nu niet aanzetten met kreten als 'stijgende kosten wegens vergrijzing' die we niet meer zouden kunnen opbrengen. Het is uiteindelijk een politieke keuze die gemaakt wordt, in een heel rijk land. Een land dat als belastingparadijs voor multinationals en vermogenden dient, de laatste decennia de belastingen op inkomsten en vermogen zijn teruggeschroefd en waarin de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. En ook die tussen wel en niet hulpbehoevenden.

1 Reactie
Minoes2
Minoes23 nov. 2016 - 23:14

Goed verwoord!

Freeman2
Freeman22 nov. 2016 - 11:45

Het leest als een verhaal van het Goelag. Goelag voor bejaarden naar neoliberalen maatstaven. Nu in ons land.

Bouwman2
Bouwman22 nov. 2016 - 9:48

Met een beetje blaastraining is de frequentie van drie best te realiseren en zelfs terug te brengen. Ook bij autoritten van enige lengte of een vliegreis geldt jong geleerd oud gedaan. Sport als wielrennen is sterk aan te raden om de blaas te trainen. Algemener nog: enige training is altijd goed. Bedenk wel als het ene orgaan niet getraind het wat af laat weten neemt een ander die plaats in. Zoiets is ook -en dan zelfs in sterkere mate- het geval bij het darmstelsel.

3 Reacties
truusbeek2
truusbeek22 nov. 2016 - 11:07

tja maar bij het ouder worden neemt dit toch af.

FactChecker
FactChecker2 nov. 2016 - 11:12

Bouwman 2 november 2016 at 10:48 - Ook bij autoritten van enige lengte of een vliegreis geldt jong geleerd oud gedaan - Jong geleerd? We hebben het hier over dementerende mensen in een verpleeghuis. Dus jong is niet echt van toepassing. En aangezien we het hebben over dementerende mensen is leren ook makkelijker gezegd dan gedaan.

Piet de Geus
Piet de Geus2 nov. 2016 - 12:04

"Sport als wielrennen is sterk aan te raden om de blaas te trainen." Ik zie het al voor me: de rollatorbrigade die net zo plast als wielrenners. Is er even tijd voor en staat er geen publiek langs de kant, dan gaan ze met zijn allen in een rijtje in de berm staan. Is er geen tijd voor dan hang je hem er al rijdend even uit, terwijl je je door wat ploeggenoten voort laat duwen in het peloton.

L.Brusselman
L.Brusselman2 nov. 2016 - 9:09

En als ze her niet bevalt mogen ze van het kabinet een pilletje innemen dat aan alle ellende een einde maakt.

1 Reactie
omaoeverloos
omaoeverloos2 nov. 2016 - 12:04

Inderdaad, dan kan hun hele familie, na de oudjes in het tehuis te hebben opgeborgen, lekker potverteren.

Gerry Jöris
Gerry Jöris2 nov. 2016 - 7:36

Careyn Daar wil je toch niet zijn.

Minoes2
Minoes22 nov. 2016 - 5:43

Er zijn ook verpleeghuizen die 'maken' ze per direct incontinent, doen een luier aan en dat is het. Zoals ze soms ook doen met patiënten met bewegingsdrang, zet ze in een rolstoel bindt ze vast en laat ze zitten, hoef je er ook niet even mee te lopen zodat ze het binnen de kortste keren niet meer kunnen. Probleem opgelost.

1 Reactie
adriek
adriek2 nov. 2016 - 20:11

Hoe gruwelijk ook, de schuld ligt bij de bezuinigingen van 'Den Haag' en bij de efficiency (lees: winst) belustheid van de verzekeraars (die dan weer gevoed wordt door de laagste-prijs-zoekende consument). Het is dus onze eigen schuld: wij hebben deze regering gekozen (min of meer) en wij rennen naar de verzekeraar met de laagste premie.

Piet de Geus
Piet de Geus2 nov. 2016 - 2:31

Wat wilde dat speciale interventieteam gaan doen? Het toiletgebruik terugbrengen? Drie keer per dag naar het toilet is toch exorbitant, waar anderen het een hele dag met een luier moeten doen. Als Careyn niet aan de norm voldoet en mensen maar een beetje extra naar het toilet brengt dan wordt die hele zorg uiteindelijk onbetaalbaar.

GMatth52
GMatth522 nov. 2016 - 1:36

Fact Checker: de vluchtelingen zijn niet verantwoordelijk voor het schrappen van banen in de zorg (in 2014 alleen al 6000 voltijdse banen in de langdurige zorg en meer dan 1000 in de jeugdzorg, zie Telegraaf 7 december 2015). Banen verdwijnen door het bezuinigingsbeleid van Rutte-II, in combinatie met decentralisatie van zorgtaken naar de gemeenten.

JanB2
JanB22 nov. 2016 - 0:54

Het team, bestaande uit deskundigen van verzekeraars en vertegenwoordigers van cliënten. Op het idee om ook echte deskundigen aan zo'n team toe te voegen is, zoals gebruikelijk in managend Nederland, weer niemand gekomen.

sidek
sidek1 nov. 2016 - 22:17

Ik denk dat bestuurder Luik niet veel kaas heeft gegeten van dementie en dementerenden. Het verlies van cognitieve vaardigheden is kenmerkend voor dementerenden. En te bepalen wat 'normaal' is qua frequentie toiletbezoek voor de 'gezonde'mens is natuurlijk al een nonsensvraag, laat staan om die frequentie op 3 x dd te zetten. Helemaal treurig wordt het als hij opmerkt "als het even kan faciliteren we toiletbezoek uiteraard (sic) ". Met Henk Spaan zou ik willen opmerken: "Vuilnisman, kan deze zak ook nog even mee?"

2 Reacties
Muxje3
Muxje32 nov. 2016 - 0:02

Dit lijkt me typisch zo'n maatregel die achter een bureau verzonnen is, of nog erger: in een brainstormsessie. Ik heb zelf (helaas) genoeg van zulke sessies meegemaakt om te weten dat dit soort ideeën en erger vanzelf boven komen als je maar genoeg mensen zonder kennis van zaken bij elkaar zet.

LaBou
LaBou 2 nov. 2016 - 6:32

Muxje, ik ben bang dat het zelfs gebeurt als er mensen bij elkaar zitten die wél kennis van zaken hebben (althans, dat geacht worden te hebben).

Stroompie
Stroompie1 nov. 2016 - 22:16

Demente mensen zijn vaak incontinent en moeten constant naar de toilet. Maar op de toilet doen ze vaak niks en vervolgens plassen ze later alsnog in hun broek. Daarom hebben ze vaak bijvoorbeeld inlegluiers. Voor zowel die demente mensen als de mensen die daarmee moeten werken is het natuurlijk ontzettend lastig om een balans te vinden van hoe je daar mee om moet gaan.

1 Reactie
Harba Lorifa
Harba Lorifa2 nov. 2016 - 1:46

Mooie nick bij dit artikel.

johannn2
johannn21 nov. 2016 - 22:15

" Volgens bestuurder Harry Luik, die niet op individuele gevallen in wil gaan, kan het zijn dat personeel afspraken maakt met bewoners om de werkdruk omlaag te brengen." Nee, dat kan niet! .

6 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus2 nov. 2016 - 2:59

"Nee, dat kan niet!" Vrijblijvend geklets van iemand die kennelijk nooit verantwoordelijkheid hoeft te dragen en vervelende keuzes moet maken. Je kletst net zo gemakzuchtig als die 'getuige' die in zijn onbenul constateert dat het personeel 'moeilijk doet' als iemand een keer extra naar het toilet wil. Dan heb je werkelijk geen enkel benul hoe extreem hoog de werkdruk in de zorg is. Die zorgverlener rent zich uit de naad om iedereen drie keer per dag op het toilet te krijgen en vervolgens moeten er mensen gedoucht, gevoed en ga zo maar door. Brengen ze jou tussendoor een keer extra naar het toilet dan komen ze er niet aan toe om een ander eten te geven. Zelfs als ze op medicijnenronde een speciaal hesje dragen dat ze daarbij niet gestoord mogen worden (je moet er toch een beetje je kop bij houden) dan worden ze nog door iedereen aangeklampt. In deze tak van sport werken mensen die voor veel te weinig geld maximaal worden uitgeknepen. Het (vaak langdurige) ziekteverzuim is dan ook hoog en blijft maar stijgen. Zo'n zorgbestuurder heeft dan ook groot gelijk dat hij oog heeft voor de werkdruk en die omlaag wil brengen. Want iemand die afgebrand thuiszit zet per dag nul keer nul patiënten op de wc. Natuurlijk zijn er ook zorgverleners die 'moeilijk doen' omdat ze liever lui dan moe zijn en er zijn ook zorgbestuurders die het graaien als hoofdactiviteit hebben. Maar ook degenen die wel hart voor de zaak hebben en zich uit de naad werken komen niet verder dan het verdelen van de schaarse middelen en schipperen tussen er het maximale uithalen en het nog een beetje in de hand houden van de werkdruk, omdat daar nu eenmaal grenzen aan zitten. Je zult maar iedere dag te maken hebben met dilemma's als: help ik iemand een keer extra naar het toilet of maak ik geconcentreerd mijn medicijnronde af, omdat dat tenslotte verantwoordelijk werk is waar niet voor niets regels voor zijn gemaakt om te voorkomen dat er fouten bij gemaakt worden. Ook al duikt er een 'getuige' op die alleen maar ziet dat je 'moeilijk doet'. En al zijn er altijd lieden die in hun onbenul roepen dat het niet kan dat je probeert de werkdruk omlaag te brengen, hoe hoog en contraproductief het ziekteverzuim ook is. Dan weet je echt niet bij wie je de verwijten op tafel moet leggen.

johannn2
johannn22 nov. 2016 - 13:10

Piet, Ik vind deze praktische problemen van de betreffende persoon en vanwege de menselijke waardigheid de blaasdruk boven de werkdruk gaan. Die menselijke waardigheid is het eerste wat sneuvelt in de huidige afweging. Aan verzorgingsinstellingen plus overheid om daar een oplossing voor te vinden. Dat is zoals het behoort. De inrichting is er voor de te verzorgen mensen, niet die mensen voor de inrichting. Maatschappij, politiek, inrichtingen, dóe er wat aan! zorg voor een decente, waardige oude dag. .

Piet de Geus
Piet de Geus2 nov. 2016 - 14:34

"Ik vind deze praktische problemen van de betreffende persoon en vanwege de menselijke waardigheid de blaasdruk boven de werkdruk gaan." Gelukkig ga jij daar niet over, want jij weet helemaal niet waarheen die verzorgende die 'moeilijk doet' onderweg is. En, zoals gezegd: als een te hoge werkdruk tot hoog langdurig verzuim leidt, dan zorgt verlaging van de werkdruk er juist voor dat er meer handen beschikbaar zijn. Bottom line blijft dat je met je klacht aan het verkeerde adres bent. Een beetje zoals iemand die de kassière verrot scheldt omdat de wereldmaaltijd van Knorr tegenviel.

johannn2
johannn22 nov. 2016 - 16:38

Piet de Geus  2 november 2016 at 15:34 Herlees het nog eens Piet, want er staat niet wat jij erin leest. .

Piet de Geus
Piet de Geus2 nov. 2016 - 23:21

"er staat niet wat jij erin leest" Het hele verhaal is toch echt gebaseerd op een 'getuige' die zonder ook maar iets van de context te weten constateert dat een zorgverlener die kennelijk geen tijd heeft 'moeilijk doet'. Daarbij is er op basis van enkele zorgcontracten ook nog een interpretatie verzonnen die werkelijk nergens op blijkt te slaan. Wat in die zorgcontracten staat is er dagelijks drie momenten zijn waarop demente bejaarden actief wordt gevraagd of ze het toilet willen bezoeken, omdat sommigen zo ver heen zijn dat ze dat zelf niet meer aangeven. Ze mogen dus niet maximaal drie maal daags naar het toilet maar drie maal daags moet dat aan hen gevraagd worden. Maar het gekrakeel over 'neoliberaal' en 'plassen op commando' is weer niet van de lucht. Omdat geruchten die een 'getuige' verspreidt genoeg zijn om helemaal los te gaan. Zonder enig benul van hoe het werkelijk in de zorg toegaat en waar daarbij de knelpunten liggen.

Haastig
Haastig2 nov. 2016 - 23:47

Piet de Geus 2 november 2016 at 03:59 Ik zou al zonder dementie niet naar het verzorgingshuis kunnen want ik ga zeker meer dan 3x p dag naar de wc.....Maar denken dat 3x wc tijd bespaard is volgens mij een illusie. Een vriendin haar haar vader in een verzorgingshuis, wegens "drukte" en "zelfredzaamheid" werd paps niet gewoon geregeld op de wc gezet, maar moest hij het "zelf aangeven" -iets dat hij door zijn ziekte niet kon- als hij het wel aangaf was er geen tijd. Ze heeft geregeld de poep langs zijn (rol) stoel zien lopen als ze weer eens onverwacht op bezoek kwam. Met de tijd die het je kost om een rolstoel, vloer, kleding én man schoon te maken na een poep incident, had je de man een keer of 15 op de plee kunnen zetten. Een andere paps van vriendin werd zo onrustig van het idee dat hij niet gewoon naar de wc kon/mocht dat hij top niet meer voldoende dronk .... ook dat levert (of kan leveren) weer hele nieuwe zorgvragen op...endus tijd

Nick Ros
Nick Ros1 nov. 2016 - 21:57

Gewoon net als bij de Bijenkorf 30 cent per keer.

3 Reacties
JanB2
JanB22 nov. 2016 - 0:55

En PVVers gewoon door de brievenbus.

Piet de Geus
Piet de Geus2 nov. 2016 - 3:02

Voor die 30 cent per keer bezoeken Bijenkorfklanten wel zelfstandig het toilet. Van iemand die zich ondernemer noemt mag je toch verwachten dat hij op zijn minst snapt dat in een tehuis vol dementen het schoonmaken van de toiletten (meer doet die toiletjuffrouw in de Bijenkorf niet) maar een fractie is van het totale kostenplaatje.

Nick Ros
Nick Ros2 nov. 2016 - 7:42

Piet = oud-ondernemer. De kids doen de rest. Ik heb daar volledig afstand van genomen. Heeft even geduurd. Ik krijg nu alleen nog wat aanvullend zakgeld, zodat ik onbeperkt kan plassen bij de Bijenkorf. Ik stel voor, volop plassen en poepen. Opnemen in de nieuwe zorgwet van de SP.

FactChecker
FactChecker1 nov. 2016 - 21:35

En dan te bedenken dat er hier mensen op dit forum zijn die wil dat we direct 150.000 extra vluchtelingen opnemen.

10 Reacties
itsme3
itsme31 nov. 2016 - 23:11

Maar die kunnen toch best zelf naar het toilet?

JanB2
JanB22 nov. 2016 - 0:56

Check eerst je grammatica voor je je met de feiten gaat bemoeien. Enkelvoud/ meervoud plus werkwoorden en zo.

chad
chad2 nov. 2016 - 1:10

Zo weinig? Een land als Canada neemt wel 300.000 vluchtelingen. Bovendien hebben we in Holland onbeperkte middelen.

Harba Lorifa
Harba Lorifa2 nov. 2016 - 1:45

Kan best. Moeten ze wel de bejaardezorg ingaan.

Piet de Geus
Piet de Geus2 nov. 2016 - 2:22

In dit geval is het de zeikerd die het probleem vormt. Hoog tijd om daar een daglimiet aan te stellen. En dan lijkt me drie keer per dag zeiken over vluchtelingen een beetje aan de hoge kant.

timblanks
timblanks2 nov. 2016 - 5:45

Misschien zijn er vluchtelingen die graag een baan als verpleeghuismedewerker zouden hebben.

FactChecker
FactChecker2 nov. 2016 - 6:33

JanB 2 november 2016 at 01:56 - Check eerst je grammatica voor je je met de feiten gaat bemoeien. Enkelvoud/ meervoud plus werkwoorden en zo. - Als de argumenten op zijn, val dan de grammatica aan.

Tom Meijer
Tom Meijer2 nov. 2016 - 8:20

Wat een kwaadaardige onbenul zeg. Voor je een opmerking maakt over mijn reactie die op de persoon zou zijn (ik geef slechts een feit hoor) zou ik als ik jou was eerst eens bij jezelf te rade gaan. Zijn jóúw 'feiten' wel feiten? Is jouw 'checken' wel checken?

FactChecker
FactChecker2 nov. 2016 - 9:26

chad 2 november 2016 at 02:10 - Zo weinig? Een land als Canada neemt wel 300.000 vluchtelingen. Bovendien hebben we in Holland onbeperkte middelen. - 1. Lees het woord, extra. 2. Trudeau is niet het voorbeeld wat wij blind moeten volgen. 3. Wat voor onbeperkte middelen? Weet je wel wat onbeperkt betekend?

Drents Bartje
Drents Bartje2 nov. 2016 - 12:25

timblanks 2 november 2016 at 06:45 Misschien zijn er vluchtelingen die graag een baan als verpleeghuismedewerker zouden hebben. Jij denkt toch niet dat de vluchtelingen tot hun 30e (en de rest) hebben gestudeerd voor apotheker, astronaut, hartspecialist om dan te eindigen als verpleeghuismedewerker? Nee, die willen (en krijgen) allemaal een baan die bij hun hoge opleiding past.