Twee bewoners van een pand in de Amsterdamse wijk Oud-Zuid zijn naar de rechter gestapt vanwege een gedenksteentje voor hun huis. Ondanks dat de bewoners geen directe link met de oorlog hebben, vinden ze de voortdurende confrontatie met het verleden te belastend. De gedenksteen, van tien bij tien centimeter, zou een aantasting zijn van hun privéleven en dat van hun kinderen. Ook zouden te veel voorbijgangers ‘indringend’ naar hun woning kijken, wat hun aan zou tasten in hun privacy.
De steen in kwestie is een zogenaamde ‘struikelsteen’. In Amsterdam liggen er zo’n 400 in de straten, bij woningen waar in de oorlog Joden hebben gewoond die zijn vermoord tijdens de holocaust. De stenen zijn een project van kunstenaar Gunter Demnig , en worden geplaatst op initiatief van bewoners of nabestaanden.
De bewoners van het pand maken bezwaar omdat ze niet voortdurend geconfronteerd willen worden met de deportatie en de moord van de voormalige bewoner van hun huis. Ook zouden de indringende blikken van voorbijgangers die het steentje lezen ervoor zorgen dat ze hun ramen moeten afschermen. De plaatsing van de steen zou de sfeer in de buurt hebben aangetast. Als deze niet op korte termijn verwijderd wordt, overwegen de bewoners een verhuizing.
De stadsdeelbestuurder Sebastiaan Capel betreurt het dat de bewoners hebben besloten naar de rechter te stappen: ‘Ze zijn zéér emotioneel en willen dat de steen helemaal verwijderd wordt. Omdat we begrepen dat steen bij hen veel losmaakte, hebben we hem verplaatst naar de stoeprand, zo ver mogelijk van de voordeur af. Maar verder kunnen we niet gaan: het idee is dat deze stenen voor de woning liggen. We kunnen hem niet verplaatsen naar de overkant, al was het maar omdat mensen daar er ook bezwaar tegen hadden.’ aldus Capel in het Parool