Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bewoners IJslands vissersdorp in onzekerheid nu vulkaanuitbarsting het hele plaatsje dreigt te vernietigen

  •  
14-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
950 keer bekeken
  •  
ANP-452649901

Bewoners van het IJslandse dorp Grindavik houden hun adem in nu het ruim vierduizend inwoners tellende vissersdorp risico loopt verzwolgen te worden door een dreigende vulkaanuitbarsting. Het dorp is geëvacueerd. Maandag mochten de bewoners een paar minuten de gebarsten wegen trotseren om thuis wat noodzakelijke spullen en huisdieren op te halen, daarna moesten ze weer weg. Wat het plaatsje te wachten staat, weet niemand.

Volgens het IJslandse meteorologisch centrum is er nog altijd “een geringe kans” op een grote vulkaanuitbarsting op het zuidelijke schiereiland waar Grindavik ligt. Dit ondanks afnemende seismische activiteit. De afgelopen tijd zorgden enkele honderden kleine aardbevingen voor forse schade aan wegen en gebouwen.

Pal onder Grindavik ligt een zogenoemde ‘magmacorridor’, een tunnel van zo’n tien kilometer lang, die vloeibare lava naar boven stuwt. Die lava bevondt zich tot voor kort nog op zo’n 5 kilometer diepte, maar is inmiddels nog maar zo’n 800 meter van het grondoppervlak verwijderd. Daar komt nog eens bij dat in Grindavik een metersdiep zinkgat ontdekt is dat het makkelijk maakt voor de lava om naar boven te komen.

"Wij geloven dat de uitbarsting zich nu in een soort niemandsland bevindt net onder het aardoppervlak", aldus Matthew James Roberts, directeur van meteorologisch bureau. "Er heerst nu een enorme onzekerheid. Zal de uitbarsting plaatsvinden en zo ja, wat voor schade zal dat met zich meebrengen?"

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Kuifje3
Kuifje315 nov. 2023 - 7:52

Voor het klimaat kan zo’n uitbarsting ook (positieve) gevolgen hebben. Grote uitbarstingen kunnen een soort aslaag boven onze atmosfeer leggen die het zonlicht een klein beetje dempt. Google maar eens op de uitbarsting van de Pinatubo ruim dertig jaar geleden. Voor de bewoners is deze uitbarsting natuurlijk vreselijk. Voor de wereld kan het (tijdelijk) een klein stukje helpen tegen de opwarming.

Pedas
Pedas14 nov. 2023 - 15:18

Ja, heb je net tochtstrips aangebracht en radiatorfolie, krijg je dit.