Joop

Bevrijdingsfeest moet geen economisch model zijn

  •  
08-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Carrots Close-up on a Wooden Background

© cc-foto: Marco Verch

Als samenleving betalen we dit feest en gaan we niet krampachtig lopen doen over gezinnen die een paar boterhammen meenemen
Dit pijnlijke verhaal moet mij van het hart:
Mijn opa kwam begin 1900 als Zeeuwse arbeider naar Rotterdam voor een betere toekomst. Hij werkte jarenlang als kelner en starte een eigen kroeg aan de Wolfshoek bij de Leuvehaven. Mijn vader (1931) groeide daar op en samen met zijn zus, mijn opa en mijn oma maakten ze het bombardement en de oorlog mee. Mijn opa liet mensen schuilen tijdens de bommen en de brand. Daarna moesten ze vijf jaar overleven. Zonder kroeg en op gesmokkelde bananen.
Dinsdag las ik dat er boterhammen en zakjes worteltjes werden afgepakt van bezoekers aan het Bevrijdingsfestival in Rotterdam. Zonder pardon, het ging zo de kliko in. Dat heeft me ernstig aan het denken gezet. Waarom pak je dat af bij hét feest waarbij we onze vrijheid vieren, nadat we de oorlog en de honger herdenken op 4 mei?
Welke waarde hechten we als samenleving aan die vrijheid? Bevrijdingsdag is teruggebracht naar 1 vrije dag per 5 jaar. De reden? Anders moesten bedrijven 2 vrije dagen (Koningsdag) en Bevrijdingsdag kort achter elkaar geven. Boterhammen afpakken? “Ja dat doen we, omdat het festival ook geld kost en we moeten dat in de horeca daar terugverdienen”. Wat een gelul allemaal.
Ik wil dat we gewoon ieder jaar op 5 mei vrij zijn. Daarmee maken we tijd vrij om als samenleving stil te staan bij wat dat nu inhoudt en vieren we dat met z’n allen. Als samenleving betalen we dit feest en gaan we niet krampachtig lopen doen over gezinnen die een paar boterhammen meenemen. We zorgen dat de horeca bij de festiviteiten betaalbaar is en dat je niet verplicht minimaal 10 munten van € 2,85 per stuk hoeft af te nemen. Iedereen moet mee kunnen vieren, ongeacht je inkomen of achtergrond.
Mijn vader stierf in 1999 op 68-jarige leeftijd. Hij zou zich omdraaien in zijn graf als hij zou weten hoe we zelfs dit nationale feest in een economisch model hebben veranderd. Als volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad zal ik in ieder geval samen met alle gelijkgezinde collega’s onze vrijheid en de viering ervan te vuur en te zwaard verdedigen. Uit naam van mijn familie, in naam van alle Rotterdammers en in naam van ónze gezamenlijke geschiedenis.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

johannn2
johannn29 mei 2019 - 19:35

Het vermarkten van Bevrijdingsdag. Het alleenzaligmakende marktmodel. Iets betekent pas wat, is pas wat waard als je het te gelde kunt maken, immers ? De huidige norm van de waarde. .

1 Reactie
johannn2
johannn29 mei 2019 - 19:37

Misschien moeten we opnieuw ergens van bevrijd worden, te beginnen bij het bevrijden van Bevrijdingsdag. .

Satya
Satya9 mei 2019 - 7:47

Sterk verhaal.

Break on through
Break on through9 mei 2019 - 6:46

Heel goed verhaal. Kijk er ook telkens weer van op dat je meegebrachte waar in kunt leveren. Alsof dat aangebroken blikkie bier, fris en meegebracht fruit iets uit maken. Heb vlak voor de poort (met dat kleine legertje controleurs) snel nog even de laatste restjes naar binnen gegooid.... Het moet ons een lief ding waard zijn dat iedereen in Nederland dit feest kan vieren, what ever the cost.... Het gaat uiteindelijk om onze vrijheid en de continuering daarvan....

Eric Minnens
Eric Minnens9 mei 2019 - 6:07

Dus we moeten wachten op Amalia (7/12 jarig) om van Bevrijdingsdag weer een vrije dag te kunnen maken? En dat terwijl het 'gunnen' van een officiële vrije dag een broekzak/ vestzak-redenering is. Hij gaat immers af van je zelfgekozen vakantiedagen. Hetzelfde geldt voor 1 mei. Kunnen we op dezelfde manier 'vrij' maken. Ik begrijp het gepiep van het bedrijfsleven dan ook niet. Hoe minder zelfgekozen vakantiedagen, des te beter het voor haar is. Ze kunnen hun productie en handel dan beter plannen. En bovendien verdienen ze alleen maar aan al die festivals. Vanuit dat gezichtspunt is het wachten op een pleidooi om van Halloween of Valentijn een verplicht vrije dag te maken.

2 Reacties
5trong5tyle
5trong5tyle9 mei 2019 - 8:27

Ik verwacht dat Amalia haar verjaardag "uit traditie" ook eind april gaat vieren. Ik heb altijd het vermoeden gehad dat Koningsdag/Koninginnedag er vooral is om een grotere viering van 1 mei in Nederland te frustreren.

Eric Minnens
Eric Minnens9 mei 2019 - 20:24

@Ferdy Ik denk dat je gelijk hebt. En met 3 koninginnen op 30 april zouden we die feestdag dan ook maar bij zijn echte naam moeten gaan benoemen en vooral schrijven: KoninginneNdag.

HM van der Meulen
HM van der Meulen8 mei 2019 - 17:29

"Bevrijdingsfeest moet geen economisch model zijn." Iemand van de PvdA ontdekt dat het word "bevrijding" juist staat voor het invoeren of behoud van een economisch model. De gedachte dat het zou gaan om onze vrijheid is net zo absurd als de gedachte dat het gaat om "de democratie". If voting made a difference it would be illegal

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mei 2019 - 20:27

Tja, de rechter zal wel bepaald hebben dat je ook rekening moet houden met de economie, zoals bij de luchtvervuiling door fijnstof. De overheid doet daarom genoeg toch? We vertellen er maar niet bij dat dat genoeg heeft bestaan n.b. in de verhoging van de maximale snelheid van 120 naar 130 km per uur. Zo gaat dat hier ook. Wat is nog echt, zuiver, puur?

ton14024
ton140248 mei 2019 - 16:24

Een sympathiek verhaal weliswaar, maar erg naïef. Feest en festival zijn verschillende zaken, waarbij festival voor commercie staat en feest voor vrijheid. Alleen een Festival der liefde is gratis.

1 Reactie
Me, Myself and I
Me, Myself and I9 mei 2019 - 4:06

Misschien als de festivals wat minder vergunningen e.d. bij gemeentes zouden moeten kopen dat het dan wat minder zou worden?

Klaas Punt
Klaas Punt8 mei 2019 - 16:05

Goed zo Kevin. We zijn een winstobject voor velen maar ik blij dat jij je daartegen verzet.

r d h
r d h8 mei 2019 - 15:41

Zal ik enz wat verklappen. Het draait al decennia meer om commercie dan om vrijheid daarom bezoek ik dergelijke festivals niet meer. Daarbij vind den politiek 5 mei ook niet belangrijk anders waren er elk jaar wel vrij.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 mei 2019 - 15:40

Dit is een grof schandaal. De betrokkenen hebben niets van de vrijheid begrepen: en dan te bedenken dat in de hongerwinter landwachters de mensen ook het eten afpakten dat zij hadden meegenomen. Daar moet ik meteen aan denken.

1 Reactie
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout8 mei 2019 - 16:56

Het is echt schandálig dit....