Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bevrijde slaaf na 22 jaar herenigd met familie

  •  
02-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
slaaf_300.jpg
Video: emotioneel weerzien na afschuwelijke ontberingen ... Honderden slaven die werden vastgehouden op immense visserijschepen bevrijd
Het internationale persbureau Associated Press bracht eerder dit jaar schokkende praktijken aan het licht op enorme vissersschepen die in Aziatische wateren vis binnenhalen voor supermarkten over de hele wereld. Honderden bemanningsleden werden daar al jaren vastgehouden en moesten in slavernij werken onder barre omstandigheden. Een van hen, Myint Naing, werd als tiener aan boord gelokt en is nu vrijgekomen. Na 22 jaar ziet hij zijn familie voor het eerst terug, nu als volwassen man.
Myint Naing uit Burma was als 18-jarige een lucratieve baan beloofd in Thailand. In korte tijd zou hij een heel jaarsalaris bij elkaar kunnen verdienen. Maar dat pakte anders uit. Hij werd op een vliegtuig gezet naar Tual op de Zuid-Molukken in Indonesië, eenmaal aan boord van een visserschip bleek het een val. “Jij komt hier nooit meer vandaan,” kreeg hij van de kapitein te horen. Twintig jaar lang werkte hij als slaaf, zonder zelfs maar behoorlijk voedsel of water. Toen hij op een dag de kapitein smeekte hem te laten gaan werd hij geboeid en dagen in volle zon aan dek gezet.
Myint Naing wist twee keer te ontsnappen. De eerste keer belandde hij vijf jaar lang bij een familie. Toen hoorde hij dat het visserijbedrijf bereid was vissers terug te brengen naar Burma als ze onderweg werk zouden verrichten. Het bleek opnieuw een val. De tweede keer belandde hij in de jungle waar hij zich in gezelschap van lotgenoten in leven wist te houden.
In april hoorde hij van een project van de Indonesische overheid om slaven te repatriëren. Dat was gestart nadat Associated Press de misdadige praktijken van de visserijindustrie  op het spoor was gekomen. Duizenden slaven werden gehouden door grote bedrijven die de visrijke zee rond de Molukken bevissen en de vangst naar supermarkten over de hele wereld, waaronder VS en Europa, exporteerden. 
Myint Naing werd deze week met zijn familie herenigd. Het emotionele weerzien werd zijn moeder te veel. Onderzoekers van de VN schatten dat er wereldwijd zo’n 30 miljoen mensen als slaven worden gehouden.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.