Joop

Bevrijd worden van IS ziet er zo uit

  •    •  
11-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
MIDEAST-CRISIS/SYRIA-MANBIJ

© 2016-06-09 21:02:20 A woman removes a Niqab she was wearing in her village after Syria Democratic Forces (SDF) took control of it, on the outskirts of Manbij city, Aleppo province, Syria June

De omliggende dorpen van de Syrische stad Manbij werden vrijdag bevrijd uit handen van IS. Lange tijd werden de vrouwen in die omgeving gedwongen een niqaab te dragen; een zwart gewaad dat niets anders dan de ogen vrijhoudt. Rodi Said, een fotograaf van Reuters, fotografeerde er de vrouwen na de bevrijding. Te zien is hoe een vrouw haar niqaab van zich afgooit, terwijl haar buurvrouwen, die haar reeds voor zijn gegaan, haar in hun gekleurde kleding toelachen.
Meer foto’s bij The Huffington Post

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

antiverraders
antiverraders13 jun. 2016 - 10:18

bevrijd worden van de islam zou voor vrouwen nog beter zijn....

Sardar2
Sardar212 jun. 2016 - 18:35

Het definitief bestrijden van Daesh is in niemands belang, niet voor het VS+EU, niet voor Turkije en SA, niet voor Iran en Rusland, niet voor Assad en niet voor andere gewapende groepen in Syrië (en Irak). Het grootste obstakel (vraag) is wie of wat de lege ruimte van Daesh moet invullen? Het antwoord hierop brengt iedereen terug op het start van hele conflict! Er zou nog niks opgelost zijn. VS heeft al duidelijk in 2013 aangegeven het bestrijden van Daesh gaat 4-5 jaar in beslag nemen. Zij hopen dat ze er uitgekomen zijn in Syrië en Irak als Daesh begint verslagen te wordend.

Nailles
Nailles12 jun. 2016 - 14:59

Halfway there.

José
José12 jun. 2016 - 8:28

Daar hoort een stukkie muziek bij. https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=_PLq0_7k1jk&list=RDZHr38NcFyts&t=4

1 Reactie
Nick the Stripper
Nick the Stripper12 jun. 2016 - 20:22

Hm. Dan toch liever deze: https://www.youtube.com/watch?v=Zc9ZCVuMvQ4

Bernie2
Bernie212 jun. 2016 - 5:44

Fantastisch en veelzeggend plaatje waar de vreugde -na jaren van zware en moordende repressie door laffe puistenpubers- vanaf spat.

1 Reactie
Nick the Stripper
Nick the Stripper12 jun. 2016 - 13:04

Ah, dus daar zit het probleem: het zijn puistenpubers. Misschien moeten we ISIS dan maar bestrijden met Clearasil?

van der laak
van der laak11 jun. 2016 - 20:56

Mede bevrijd door de Amerikanen! Hulde! Toch?

3 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore11 jun. 2016 - 23:25

@ Peterrr, Irak binnenvallen is de fout van de Bush regering, Obama maakte de fout om er voortijdig weg te gaan. Oke, die politieke keuze begrijp ik nog want Irak begon op een 2de Vietnam te lijken. Helaas maakte Obama wel weer de fout door niet de samenwerking met Assad aan te gaan maar daarentegen de Al Nusra rebellen weer te bewapenen. Ik ga Assad niet heilig verklaren, maar misschien zijn we te overhaast geweest. Putin had Assad al aan de onderhandelingstafel gekregen om zijn chemische wapens in te leveren. Daar nam Obama geen genoegen mee. Resultaat is dat Assad geen concessies wilde doen waardoor we nu al met een 5 jarige burger oorlog in het MO kampen. Assad koopt olie van ISIS, is gewoon een overlevingsstrategie van hem. Willen we ISIS verslaan, dan zullen we Assad toch gewoon moeten accepteren en westerse olie moeten verkopen zodat de inkomstenbron van ISIS weer opdroogt. Doen we dat niet, dan zullen de russen meer goodwill kweken in het MO. En van Putin hoef je echt geen Pro-Westerse houding te verwachten.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos12 jun. 2016 - 7:42

@Peterr Haha. Echt grappig hoeveel mensen nog denken dat alle ellende in de wereld wordt veroorzaakt door de VS. Een blik op de geschiedenis van de Islam leert anders. Bovendien, niemand zegt dat je hoofden moet gaan afhakken en vrouwen moet gaan onderdrukken, als seksslaaf moet verkopen en dergelijke. Dat komt echt niet door de VS. Dat kunnen mensen namelijk zelf besluiten te doen of niet te doen. Maar jij denkt blijkbaar dat moslims slaafse wezens zijn die totaal worden meegesleurd door de (VS)omstandigheden en totaal geen kracht hebben om zelf iets te besluiten. Hoe koloniaal. En blijkbaar denk je ook dat het Midden-Oosten een groot vrolijk vrijheidsparadijs gaat worden als de VS er niet hadden ingegrepen. Hilarisch.

Nico de Mus
Nico de Mus12 jun. 2016 - 7:47

@Peterrr 12 juni 2016 at 00:07 En een paar jaar later moesten de dictators in omringende landen verwijderd worden want er moest daar ook maar eens gauw wat democratie komen met steun van de dromers in het westen,(ik hoor ze nog kletsen op de tv hoe geweldig dat wel niet was) en toen is de ellende daar pas echt begonnen..

Nick the Stripper
Nick the Stripper11 jun. 2016 - 20:42

[Lange tijd werden de vrouwen in die omgeving gedwongen een niqaab te dragen; een zwart gewaad dat niets anders dan de ogen vrijhoudt.] Oh, ze kiezen er dus niet zelf voor?

crumb2
crumb211 jun. 2016 - 20:31

Een beetje van de regen in de drup als je het mij vraagt. Maar ja,’t is maar net wat je gewend bent….toch ? Ahum. En die ene in “vrolijk gekleurde kledij” gehulde mevrouw heeft ook maar meteen een lekker sigaretje opgestoken.

Mostafa
Mostafa11 jun. 2016 - 20:23

Nu de vriendjes van het Westen,de rijke Saoedische vrouwen ook ! Of zegt het Westen : nee , nee, we zijn afhankelijk van hun mannen'' Ik ben voor '' Alles of hou je mond dicht''!

2 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore11 jun. 2016 - 21:47

Nee hoor Mostafa, ik ben een voorstander dat ook in de golfregio wat meer feminisme op de voorgrond komt. Ik kreeg via Twitter van Harald Doornbos zelfs een linkje naar Afghanistan. Mannen die protesteerden in burqa`s tegen het verplicht dragen van burqa`s door vrouwen. Ik heb nog steeds vertrouwen in de mensheid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jun. 2016 - 12:55

Feminisme wordt door mannen geassocieerd met het perfide westen. Vrouwen in het MO moeten zich net als in Europa zelf bevrijden. Uiteraard kunnen goedwillende mannen daarbij behulpzaam zijn.

Dick3
Dick311 jun. 2016 - 19:21

Prachtig toch, voel die wind door je haren.. oh wacht..

9 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore11 jun. 2016 - 20:43

Een hoofddoek is niet storend toch? Althans, ik vind het van niet. Een Niqaab vind ik dan wel weer minder prettig in het straatbeeld. Overigens kreeg ik via Harald Doornbos een linkje op Twitter toegestuurd. Zelfs in Afghanistan zijn er mannen aan het protesteren tegen het gedwongen dragen van de Niqaab. Jammer dat westerse media dat soort dingen weer missen.

mulligan
mulligan11 jun. 2016 - 21:28

Het verschil tussen dwang en vrije keuze ontgaat u ten enenmale?

Piet de Geus
Piet de Geus12 jun. 2016 - 1:31

"Een hoofddoek is niet storend toch?" Dat hangt er eveneens vanaf of die vrijwillig wordt gedragen. Echt vrijwillig, dus ook niet 'vrijwillig' onder groepsdwang of door indoctrinatie.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos12 jun. 2016 - 7:46

@ Mulligan Waarom denk je dat het vrije keuze is. Dat blijkt vooralsnog uit niets. En wat bepaald een vrije keuze? Denk je dat deze vrouw op dit moment in Syrië de vrije keuze heeft of voelt om zonder hoofddoek op straat te lopen? Ze voelt zich nu wellicht bevrijd maar dat wil nog niet zeggen dat ze vrij is.

JStokx
JStokx12 jun. 2016 - 7:55

Hoe zie je (op straat) het verschil tussen dwang en vrije keuze als het om een niqaab gaat? Je kunt eigenlijk niet eens zien of het een man of een vrouw is.

Dick3
Dick312 jun. 2016 - 8:22

Het verschil tussen sociale druk en vrije keuze ontgaat u kennelijk?

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jun. 2016 - 10:39

Voorlopig geloof ik niet aan "vrijheid" als er niemand bijloopt zonder die doek.

mulligan
mulligan12 jun. 2016 - 13:30

Reinaert, waarom denkt u, nee: waarom stelt u dat het geen vrije keuze is? Waar leidt u dat uit af? Uw vooroordelen?

mulligan
mulligan12 jun. 2016 - 13:38

Waaruit leidt u af aan deze foto dat er sprake is van sociale druk? Koestert u, Dick, DanielledeFoe, de waan dat u zonder sociale druk bent of zelfs maar zou kunnen zijn? Zelfs achtergelaten op een onbewoond eiland bent u nog behept met restricties die u aangeleerd zijn. Die in de actuele situatie geen enkele functie meer hebben, maar die u onbewust toch limiteren in uw handelen. Ondanks die sociale druk en het juk van opvoeding kan een mens zich bevrijd voelen. U kunt en wilt zich dat niet voorstellen bij sommige mensen. Dat is één van uw restricties, begrijpt u toch?