'Zelfs pandemie, wereldwijde een-kind-politiek of wereldoorlog kunnen groei niet stoppen'
Onderzoekers van twee Australische Universiteiten concluderen dat de wereldbevolking de pan uit rijst. Zij lieten verschillende toekomstscenario’s los op het verwachte wereldbevolkingscijfer in het jaar 2100 en ontdekten dat zelfs rampscenario’s zoals pandemieën of oorlogen de groei niet zullen afremmen.
De onderzoekers hebben zich verschillende scenario’s voorgesteld die de wereldbevolkingsgroei hypothetisch gezien zouden kunnen minderen, waaronder een derde wereldoorlog, een pandemie en zelfs een denkbeeldige wereldwijde een-kind-politiek. Maar ze kwamen tot de conclusie dat er zelfs in het ergst denkbare geval nog steeds 5 tot 10 miljard mensen op aarde zouden zijn in 2100.
Professor Brook van de University of Tasmania zegt tegen The Independent :
Het verraste ons dat een scenario waarbij een vijfjarige Derde Wereldoorlog waarin dezelfde hoeveelheid mensen zouden omkomen als in WO1 en WO2 bij elkaar, nauwelijks een uitschieter naar beneden veroorzaakt in de groeicijfers van de wereldbevolking”.
We zijn nu met iets meer dan 7 miljard mensen op aarde. Er zijn verschillende prognoses wat betreft het wereldbevolkingscijfer in 2100. Er zijn onderzoekers die voorspellen dat de aarde over 85 jaar maar liefst 25 miljard mensen huisvest, schrijft The Independent. Maar een onderzoek van de Universiteit van Washington dat zich baseert op recente statistieken zonder met mogelijke toekomstscenario’s rekening te houden komt uit op een bevolking van waarschijnlijk 11 miljard in 2100.
Geboortebeperkingsmaatregelingen zoals anti-conceptie of onderwijs zouden op de lange termijn invloed kunnen hebben op de groeicijfers, maar daar gaan dan wel een paar generaties overheen. De mensen die vandaag leven zullen in ieder geval geen afname in de groei meer meemaken, voorspelt professor Brook.