Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bevolking China blijft krimpen

  •  
18-01-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
768 keer bekeken
  •  
Online1524sm

Meer over:

cartoon, china
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

EenMening3
EenMening318 jan. 2024 - 19:29

De Chinese eenkindpolitiek, die met groot geweld is ingevoerd, blijkt heel moeilijk terug te draaien. Kinderen zijn een grote kostenpost, veel stellen willen daarom helemaal geen kinderen of maximaal 1, daar zijn ze immers aan gewend. Dat leidt vaak tot wat de Chinezen 1-2-4 noemen: 1 kind ondersteunt, al het volwassen is 2 ouders en 4 grootouders. Een omgekeerde piramide. Maar zelfs als het zou lukken om het kinderaantal per stel te vergroten, duurt het afhankelijk van het opleidingsniveau nog 17 to 24 jaar, voor een kind dat over een jaar geboren wordt, de arbeidsmarkt zal betreden. Een bijkomstig nadeel is een aanzienlijk mannenoverschot. Chinese ouders die een zoon wilden, pasten selectieve abortus toe op ongeboren meisjes. Het was trouwens de Twentse wiskundige Geert Jan Olscher die in de jaren 70 samen met collega's een rekenmodel ontwikkelde om de bevolkinsgroet te beïnvloeden. Op een dag kwam de Chinese raketgeleerde Song Jian op bezoek in Enschede. Geert Jan legde zijn model uit aan Song Jian, die het verder uitwerkte en Deng Xiaoping er voor wist te interesseren. Deng verbood in 1979 dat Chinese echtparen meer dan 1 kind kregen. Deze Twentse wiskundige heeft er dus, onbedoeld, voor gezorgd dat China waarschijnlijk niet de wereldhegemonie verwerft. https://www.tubantia.nl/marten-de-jongh/knipoog-naar-de-eenkindpolitiek~af80894a/

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jan. 2024 - 23:39

Meisjes werden ook ter adoptie aangeboden. Een mijner collegas is heel gelukkig met haar twee chinese dochters.

PVDB2
PVDB218 jan. 2024 - 18:34

Het is in feite niet veel anders dan in de rest van de wereld. Waar economische groei is worden de gezinnen kleiner. Echter door economische groei, groeit de prijs van levensonderhoud en woningen. Wat gezinsvorming ook kan verminderen of uitstellen. Het kan ook door beleid komen natuurlijk zoals de 1 kind politiek die China jarenlang had. Als je de lijn doortrekt is de prognose dat over 50 jaar de bevolking onder 1 miljard komt. Het is nog niet zo gek als in buurland Japan waar bijna 1 op de 3 werknemers inmiddels 65 jaar is en de pensioenleeftijd 70 jaar is. Over 50 jaar 40% 65 jaar en ouder. De gevolgen daarvan is het maken van bepaalde keuzes die men hier ook zal moeten maken. En vanuit de keuzes beleid, waar een deel van de bevolking niet blij mee zal zijn. Men wil eigenlijk met 65 stoppen, wat de vergrijzing en tekorten alleen maar zal nemen. (Gereguleerde) migratie wil men niet. Dan dus een kleinere economie of de hoop dat AI systemen en robots, die geen premies en belasting betalen, het zullen compenseren. Zoals gezegd. Keuzes. Ga je voor jongeren, ga je voor de ouderen? Ga je voor geen (arbeids-) migratie of (noodzakelijk) wel. Met de (financiële) gevolgen van dien. Voor alle (politieke) partijen gelden dezelfde problemen en uitdagingen. Men heeft geen toverstafje. Maatregelen nemen die niet morgen effect zullen hebben en die een lange periode nodig zullen hebben om effect te krijgen. En waar mensen teleurgesteld zullen worden. En ook bij een volgende verkiezing.

1 Reactie
Dr. Znayder
Dr. Znayder19 jan. 2024 - 8:51

Bij economische groei (per capita) gaan de prijzen effectief juist naar beneden. Anders is de groei oneerlijk verdeeld of je hebt nep-groei, bijvoorbeeld door financiële bubbels terwijl de daadwerkelijke productie en innovatie stilstaat.

De gewone nederlander
De gewone nederlander18 jan. 2024 - 14:09

Goed nieuws, nu de rest van de wereld nog...

1 Reactie
TheunT
TheunT18 jan. 2024 - 15:38

Die van ons neemt alleen maar toe omdat anderen ergens weggaan.

guy yacobi
guy yacobi18 jan. 2024 - 11:41

verbaast me niks china doet alles in ban wat verwijst naar 4 juni 1989 oftewel 6-4 (chinezen hebben zelfde notatie als amerikanen) massamoord op tiananmenplein in peking waar duizenden protesterende studenten werden afgeslacht op 4 juni 1989 6-4, 64 is cijferreeks of getal verboden in china laatst werden 2 atletes, een met rugnummer 6 en andere met 4, nog aangepakt omdat ze werden gefotografeerd tegen elkaar staand als 64; verwijzing na die beruchte dag werd gezegd 64 combinaties, codonen, zijn er van de 4 aminozuren (afgekort C, T, G en A) die het DNA samenstellen, te maken als je 64 verbiedt, verbied je het DNA en dus verbied je ook het leven dus gaat je bevolkingsgroei omlaag kijk zo werkt die bekrompen dicktatoriale tunnelvisie denkwijze van de corrupte capitalische partij (ccp)

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jan. 2024 - 12:57

De tradionele behoefte aan veel zoons verliest onder Chinese stadjers aan invloed. Eentje is wel genoeg. Kinderen zijn een serieuze kostenpost. Meer zit er niet achter.