Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Beverwijk wil 'Polentax' invoeren

  •  
22-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Poolse_arbeiders300.jpg
Voorstel komt voort uit noodzaak om te bezuinigen. Het gaat om ongeveer 600 seizoensarbeiders
De gemeente Beverwijk wil een speciale belasting invoeren voor de vele buitenlandse seizoenskrachten. Dat meldt het blad Binnenlands Bestuur. De veelal Poolse werknemers zouden een ‘forensenbelasting’ moeten gaan betalen of anders voor toeristenbelasting moeten worden aangeslagen.
Het voorstel komt van een ambtelijke werkgroep die zich bezighoudt met bezuinigingsvoorstellen. Het gemeentebestuur heeft het overgenomen en voorgelegd aan de gemeenteraad, zo meldt Binnenlands Bestuur.
Volgens een woordvoerder gaat het om ongeveer zeshonderd buitenlandse –veelal Poolse- seizoenskrachten. Het idee achter de speciale belasting voor hen is dat zij wel gebruik maken van de gemeentelijke voorzieningen, maar daar niet aan meebetalen. Ook tellen zij niet mee bij toekenning van subsidie uit het gemeentefonds, omdat ze niet in de gemeente staan ingeschreven.
Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zou Beverwijk beter toeristenbelasting kunnen heffen. De VNG denkt dat het lastig zou kunnen zijn om een forensenbelasting te heffen, omdat het dan om verblijf in ‘gemeubileerde woningen’ moet gaan, al vallen ook gemeubileerde woningen zomerhuisjes, chalets en caravans onder die noemer. Verder wordt de toeristenbelasting opgelegd aan de eigenaren (verhuurder) en niet aan de gebruiker (de huurder).
Lees meer bij Binnenlands Bestuur: Beverwijk wil ‘Polenbelasting’ invoeren
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

FritsGuevara
FritsGuevara22 jun. 2011 - 14:26

De Polen dragen indirect al bij aan het bedrijfsleven dat goed is voor de gemeente-inkomsten via belastingen. Waarom zouden ze extra moeten worden aangeslagen puur omdat een gemeente geen DIRECT belang kan zien? Je zou dan juist je afvragen of je wel de juiste gemeente boven je hebt zitten. En vooral als ze belastingen van bezuinigingen niet weten te onderscheiden. Als zij bij een bezuinigingsclubje horen gaan ze toch buiten hun boekje? Dan horen ze toch te kijken naar hoe je de uitgaven kunt aanpassen (de tering naar de nering zetten).

AE911TRUTH
AE911TRUTH22 jun. 2011 - 14:26

Loonslavernij en imperialisme horen bij elkaar. Is, aan de haal met volkeren (die meer dan de helft loon afpakken via vele belastingen) en via kapitalisme (banken) jezelf enorme macht verschaffen, ditzelfde tafereel is al duizenden jaren gaande, Babylon, Egypte, Rome en dit keer dus imperium EU.

msj_meijerink
msj_meijerink22 jun. 2011 - 14:26

Hoeft niet meer, volgens het AD droogt de Polenstroom op. We moeten een Hongarentax inrichten. Wat een gelul allemaal, de werkgevers lokken de Polen/Hongaren/Bulgarten/..... hierheen (net als de 'gastarbeiders' in de jaren 60 en 70) en de aangelokten kunnen de mogelijke opverlast gaan betalen. Hier zit iets scheef!

heggenland
heggenland22 jun. 2011 - 14:26

Nog meer zwartrijders naar Amsterdam, het in die overvolle treinen toch al onmogelijk om de kaartjes te controleren. Overigens verbaast het mij dat provinciale die akelige (binnen) stad bezoeken. Ik kom er alleen wanneer het niet anders kan en zeker niet voor het vermaak.

JanB2
JanB222 jun. 2011 - 14:26

Goed, dan zullen de Beverwijkers zelf de handen uit de mouwen moeten gaan steken. Want de Polen houden het er voor gezien.

JohnJanos
JohnJanos22 jun. 2011 - 14:26

En straks zeker alle vreemden een gele ster laten dragen...

[verwijderd]
[verwijderd]22 jun. 2011 - 14:26

Ook erg maar dit is nog erger: http://www.at5.nl/artikelen/63692/gemeente-ziet-heffing-koninginnedag-wel-zitten

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil22 jun. 2011 - 14:26

Ja dat heet nu marktwerking.

Yggdrasil
Yggdrasil22 jun. 2011 - 14:26

Het wordt natuurlijk de hoogste tijd dat werknemers van elders bij werken in dit land gewoon gedwongen worden om een normaal huis te bewonen, om zich vervolgens gewoon bij een gemeente in te schrijven zelfs al is die bewoning maar tijdelijk en zelfs ook gemeentelijke belastingen te betalen zoals de Nederlandse werknemer ook behoort te doen en ook doet. Want dit is concurrentievervalsing op de arbeidsmarkt. En als aan die voorwaarden wordt voldaan dan ben ik benieuwd of de Polen, Bulgaren Roemenen nog zo happig zijn om hier in Nederland onder de CAO-lonen te werken.

1 Reactie
ruurd2
ruurd222 jun. 2011 - 14:26

da da maar zodra diezelfde Polen dan recht laten gelden op allerlei sociale voorzieningen, AOW en pensioen wat ze hier hebben opgebouwd dan gillen wij als rechtsmensch natuurlijk weer moord en brand.