Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Beveiligers in asielzoekerscentrum zingen 'Ausländer raus'

  •  
29-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6225 keer bekeken
  •  
ANP-488011319

Beveiligers in een asielzoekerscentrum in het Duitse Suhl, in de deelstaat Thüringen, hebben "Ausländer raus", buitenlanders eruit, gezongen. Dat deden ze in aanwezigheid van asielzoekers, op de melodie van de zomerhit L’amour Toujours van Gigi D'Agostini. De racistische kreten werden op video vastgelegd:

Het nummer wordt de laatste tijd vaker misbruikt door rechtsextremisten om hun vreemdelingenhaat te uiten. Dat gebeurde bijvoorbeeld afgelopen week op het Duitse feesteiland Sylt, op de grens met Denemarken waar meer mensen het aangepaste racistische refrein ten gehore brachten. Ook dat werd gefilmd. Nadat de beelden daarvan viral gingen, werden de daders door hun werkgevers herkend en ontslagen. De eigenaren van de Pony Club, waar het voorval plaatsvond, overwegen juridische stappen.

De racistische variant van het lied dook afgelopen herfst voor het eerst op tijdens een bijeenkomst in een stad in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Op een video was te zien dat onder meer de zoon van de burgemeester de teksten scandeerde. Er werd direct een politieonderzoek gestart. Hoewel de Sylt-video nu de meest bekende is, zijn er de afgelopen dagen honderden andere video's in heel Duitsland opgedoken. De meesten daarvan op sociaal netwerk TikTok.

Het wereldberoemde Oktoberfest in München heeft inmiddels laten weten dat het lied ten strengste verboden tijdens de feestelijkheden. De organisatie heeft laten weten dat nu het eens zo populaire feestlied gekaapt is door extreemrechts, ze er niets meer mee te maken willen hebben. Dj's die het toch draaien, worden geweerd.

D’Agostino heeft zelf direct afstand genomen van de extreemrechtse versie van zijn hit. Tegenover Der Spiegel benadrukte hij dat het werkelijke nummer gaat "over een prachtig, groot en intens gevoel dat mensen verbindt. Het gaat over liefde".

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.