Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Beurzen krijgen klappen door euro-drama

  •  
27-06-2015
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
ANP-bank_300.jpeg
Update: AEX opent 4 procent lager .... Puerto Rico imiteert Griekse crisis ... Amerikanen dringen aan op oplossing waarbij Griekenland in de euro blijft, ook als daar schuldverlichting voor nodig is ... Referendumvraag bekend ... zeer uiteenlopende reacties op gebeurtenissen tot nu toe ... Draghi: ECB-steun aan Griekenland blijft op hetzelfde niveau ... Onduidelijkheid over wat de gevolgen van het besluit zullen zijn
Beurzen in Azië en Europa krijgen zware klappen als gevolg van het feit dat de leiders van de eurozone er niet in slagen de crisis rond Griekenland tot een goed einde te brengen. In Griekenland zelf zijn de banken dicht en zullen dat de komende dagen blijven. Geld opnemen is vrijwel niet meer mogelijk omdat de geldautomaten leeg zijn.
De Griekse crisis sleurt beurzen over de hele wereld mee naar beneden. In Australië verdampte in flits 35 miljard dollar aan beurswaarde. De euro zakte 3 procent in waarde ten opzichte van de yen. De verwachting is dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone de situatie verder zal verergeren. Maar zelfs als Griekenland toegeeft aan de draconische eisen van de EU is verbetering twijfelachtig omdat het kaalgeplukte land domweg niet aan de verplichtingen kan voldoen. Een Japanse specialist zegt in The Guardian dat de Grieken constateren dat het moeilijk is “op alleen water te overleven”.
Aan de andere kant van de wereld doet zich een vergelijkbare situatie voor. De staat Puerto Rico, die zelfstandig is maar tegelijkertijd tot Amerikaans grondgebied hoort, heeft verklaard niet in staat te zijn de immense schulden van 72 miljard dollar af te lossen. Het nieuws betekent waarschijnlijk een nieuwe klap voor de financiële markten maar niemand verwacht dat Washington de eilandstaat de dollar zal ontnemen, zoals de EU bij Griekenland met de euro doet.
Eerder:
De Amerikaanse minister Jack Lew heeft er bij het IMF en de Franse en Duitse minister van Financiën op aangedrongen om te zorgen dat Griekenland binnen de Eurozone blijft. Tegelijkertijd belde president Obama met Angela Merkel. Beiden zouden er op hebben aangedrongen te overwegen een deel van de Griekse schuld kwijt te schelden.
Dat meldt de Griekse krant  Ekathdmerini.
Eerder: Het was al onvermijdelijk na het ECB-besluit van vandaag, nu is het ook bevestigd: de banken in Griekenland gaan morgen niet open. De directeur van Piraeus Bank heeft dat gezegd. Dat meldt de  NRC  op basis van een bericht van persbureau Reuters.
Eerder: De Europese Centrale Bank handhaaft de omvang van de noodsteun voor Griekse banken op het niveau van afgelopen vrijdag. Dat maakte de ECB-president Draghi zojuist bekend. De chef van de economieredactie van de Volkskrant duidt de ECB-beslissing als volgt:
De ECB heeft nu een soort tussenweg gevonden. Ze stoppen niet met de steun, maar er komt ook geen verhoging. Dat kan alleen standhouden als Griekse centrale bank kapitaalrestricties gaat opleggen. Die komen er vermoedelijk aan het einde van de dag.
Update 18:00: De NRC heeft de vraag vertaald die de Griekse bevolking zondag in een referendum krijgen voorgelegd:
De Grieken wordt hierbij gevraagd te beslissen of zij een ontwerpakkoord aanvaarden, dat is voorgelegd door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, tijdens de vergadering van de Eurogroep op 25 juni, en dat bestaat uit twee documenten. Het eerste document heet ‘Hervormingen voor de voltooiing van het huidige programma en daarna’ en het tweede document heet ‘Voorlopige analyse van de houdbaarheid van de schuld’ De burgers die het voorstel van de instituties verwerpen, stemmen ‘niet akkoord / NEE’ De burgers die het voorstel aanvaarden, stemmen ‘akkoord/ JA
Er wordt vandaag heel verschillend gereageerd op de ontwikkelingen met betrekking tot Griekenland. België geeft daarvan een mooi voorbeeld. Volgens oud-voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy ligt de schuld volledig bij de radicaal-linkse regering in Athene. Hij omschreef de houding van de Griekse regering als ‘Zelfmoord’.
Men is blijkbaar verblind door ideologie. We staan op enkele millimeters van een totale ineenstorting van het Griekse financiële systeem.
Voormalig eurocommissaris Karel De Gucht reageert heel anders. Hij toont zich snoeihard voor de manier waarop de Europese leiders en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de Griekse crisis bestieren.
‘Men heeft dit voor een stuk mismeesterd’, aldus De Guch
t. De internationale schuldeisers stellen volgens hem onrealistische eisen, ‘waarvan ik begrijp dat ze die aan Griekse kant niet kunnen aanvaarden’.
Het Griekse parlement heeft vannacht gestemd voor het houden van een referendum over het financiële reddingsplan voor Griekenland. Premier Tsipras hoopt dat het referendum zijn land een sterkere onderhandelingspositie geeft. Hij belooft dat op maandag 6 juli de inspanningen om Griekenland te redden worden voortgezet ‘met de kracht van het oordeel van onze mensen aan onze kant’.
Dat meldt de volkskrant. In een felle toespraak had Tipras de dag een zwarte dag in de Europese geschiedenis genoemd:
ANP-Tsipras_300
Deze dag zal de geschiedenis ingaan als de dag waarop een soeverein land zijn recht werd ontzegd om democratisch te mogen beslissen over zijn eigen toekomst. We zullen Schäuble of Dijsselbloem niet om toestemming vragen om democratie toe te mogen passen in het land waar de democratie het werd geboren. We worden gechanteerd met de dreiging van het ontnemen van liquiditeit en met het aanwakkeren van de angst voor een bankrun. Europa vroeg ons om nog een akkoord voor onze langzame dood te ondertekenen. Wij hebben geweigerd, niet omdat we geen compromissen willen sluiten, maar om ons land en onze economie niet naar een draaikolk van recessies te leiden.
dijsselbloem_300
Jeroen Dijsselbloem heeft zaterdag een persconferentie gegeven, waarin hij heeft aangegeven dat Europa de Grieken geen uitstel geeft om een referendum te houden. ‘Dinsdag loopt het programma af’. Volgens Dijsselbloem liepen de Grieken gisterenavond van tafel toen de onderhandelingen nog niet voltooid waren. Op dat moment lag volgens hem wel de ‘maximale flexibiliteit’ voor die Europa te bieden had.
De Griekse minister Varoufakis heeft gezegd dat deze opstelling schade toebrengt aan de geloofwaardigheid van de Eurogroep als democratische unie van partnerlanden. Hij vreest dat die schade permanent zal zijn. Dat meldt RTL Nieuws :
We wilden alleen maar een verlenging van het hulpprogramma van een paar dagen of weken, zodat de Griekse bevolking zich kan uitspreken over de voorstellen. 
De Griekse premier Tsipras heeft vannacht in een televisietoespraak bekendgemaakt dat het Griekse volk zich via een referendum mag uitspreken over het financiële reddingsplan voor Griekenland. Het referendum wordt volgende week zondag gehouden. In zijn toespraak haalde Tsipras uit naar de schuldeisers van Griekenland. Volgens hem worden er onmogelijke eisen gesteld, die indruisen tegen de Europese democratische waarden. Dat meldt de NOS. Om dat mogelijk te maken vraagt de Griekse premier Europa om een paar dagen uitstel. Het is nog onduidelijk wat dit betekent voor de bijeenkomst van de Eurogroep, die morgen op de agenda staat. Correspondent Conny Keessen laat weten dat Tipras heeft gezegd dat de Europese eisen indruisen tegen de Europese democratische waarden:
Voorstellen die er tot nu toe zijn gedaan noemde hij chantage en hij vindt ze onbehoorlijk en daarom moeten de Grieken daar zelf over beslissen, een onafhankelijke beslissing.
tsipras_300
Tsipras heeft gezegd dat hij de uitkomst van het referendum zal respecteren, ook als dat afwijkt van de wensen van zijn eigen partij, die uiterst kritisch is over de voorstellen. Later vanmorgen komt het Griekse parlement bijeen om te beslissen of dat referendum er daadwerkelijk komt.
Mario Draghi van de Europese Centrale Bank heeft in een telefoongesprek met Tipras laten weten  begrip te hebben voor de beslissing een referendum uit te schrijven.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.