Joop

Betekent automatisering het einde van de mens of ben ik ouderwets?

  •    •  
06-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
wall-e-1872683_640
Is het de moeite waard om honderd te worden in een wereld waarin geen liefde is?
Vlak voor zijn dood fantaseerde en filosofeerde Roelof Kiers, toenmalig directeur van de VPRO over de revolutie die internet teweeg zou gaan brengen. Ongekende mogelijkheden. E- Mail. Boodschappen doen online. GPS. Computers zouden een groot deel van het menselijk handelen overnemen. Automatisering. Efficiëntie, kostenbesparing. Midden jaren 90 klonk het allemaal als dagdromerij maar inmiddels zijn we door die dromen ingehaald.
Je mag je afvragen of deze revolutie de mens in zijn algemeenheid gelukkiger heeft gemaakt. Veranderingen gaan bijna met de snelheid van het licht. Algoritmes. Het menselijk denken wordt uitgeschakeld. Wij worden bijna die computers. Alles wordt door computers gedaan. We hoeven ze alleen nog maar aan te zetten.
Alle diensten zijn geautomatiseerd en overgenomen door computers en digitale, geautomatiseerde systemen. Je kunt al bijna geen mens meer aan de telefoon krijgen als je een probleem hebt of iets wilt oplossen. Ik heb het idee dat wij worden gedomineerd door de handige bedenkers met een sterk beta-brein. Liefde, inspiratie, altruïsme, lijken een steeds kleinere rol te spelen in ons leven. Het wordt kouder en killer. Egoïstischer.
Maar we leven wel langer door de ontwikkelingen in de gezondheidszorg. De vraag rijst of we er kwalitatief op vooruitgaan. Is het de moeite waard om honderd te worden in een wereld waarin geen liefde is? Waar we een nummer zijn geworden. En gaat de automatisering niet het einde van de mensheid betekenen? Drones die bestuurd worden in Los Angeles maar boven het Midden-Oosten aanvallen uitvoeren.
Ik merk aan mezelf dat ik neig naar ‘vlucht’ voor al die modernisering. Dan word ik tegengesproken door voorstanders van al die veranderingen, “dat het toch niet tegen te houden is” en dat ik met de tijd mee moet. Maar het gaat me allemaal te snel. Te veel informatie waar ik niets aan heb. Ben ik een ouderwets mens?
Foto: 3888952
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

Karl2
Karl212 nov. 2018 - 9:16

Ben het met diverse bemerkingen eens: . technische vondsten kunnen het leven van de mens veraangenamen . mits ingezet ten dienste van alle mensen . onder kap. prod. verhoudingen brengen ze èn/ èn: zowel meer druk en dwang als ook vooruitgang. Echter het doen van werk, het uitvoeren van arbeid uitsluitend zien als ontmenselijking en daar tegen over vrije tijd zien als de ruimte waarin je pas jezelf kan zijn, het vrije individue als hoogste geluk.....daar kom ik steeds meer op terug. Ben op zoek naar de nuance. Geestdodend werk, zwaar werk, vies werk....inderdaad daar wordt je niet blij van en dus hups...dat is voor de machine. Maar daar waar de machine in dienstverlenende sectoren wordt ingezet, daar begin ik steeds meer NEE tegen te zeggen. Hoe menselijk is het om mensen te ontmoeten, om mensen iets te leren, om mensen te helpen, te adviseren, te verzorgen, uitleg te geven.....ik hou ervan om te doen en om te krijgen. Dus inderdaad, geen keuze menu in de telefoon, een kaartje aan de kassa, een bemenste info balie, en ja, voldoende personeel in de zorg en onderwijs, de conducteur in tram en trein, en ga zo maar door.

Auslander
Auslander8 nov. 2018 - 20:49

“Ben ik een ouderwets mens?” Je bent inderdaad een conservatief maar ook een pessimistisch mens die bang is voor de toekomst. Het is natuurlijk niet de vooruitgang maar de mens die de boosdoener is. Elke bepalende ontwikkeling in menselijk leven haalt de gewortelde lijfstijl van de mens onderuit, maar biedt tegelijk verdere verfijning en welvaart op vooruitzicht. Het is de mens die bepaalt wanneer en hoe hij ermee omgaat. De industrie en nu de automatisering maken mens in grote mate los van haar slaafse positie tegenover de natuur, maar ook tegenover haar eigen bekrompen neiging naar sociale en culturele stabilisatie. Deze ontwikkelingen verkleinen de afhankelijkheid van de mens aan de noodzaak om (zelf) de natuur te bewerken. Ook de vooruitgang de-materialiseert het sociaal leven van de mens en maakt het virtueler dan ooit. Deze virtualiteit brengt de gelegenheid om zelf aan eigen (vrije) tijd invulling te geven, het verder materialiseren of meer spritualiseren. Maar een ding is zeker: de (meer dan voorheen) van de dwang van arbeid en van de collectief bevrijde individu krijgt meer dan ooit de gelegenheid om aan eigen leven invulling te geven en deze met de liefde voor een ander invullen of van zich gaan houden! De grootste obstakel van nu om iedereen deze virtualiteit te bieden zijn nog steeds hen (onder de mens) die mens als onderdeel van automatiseringsproces en dus de winstbron (slaaf) beschouwen (kapitalisme). Zij zijn diegene die ook de toegangspoorten van sociaal leven voor sommigen hermetisch afsluiten. Deze ongelijke behandeling is het eerste die dient verdwijnen.

punt2
punt28 nov. 2018 - 9:44

Is de mens veranderd door de automatisering , denkt hij anders, handelt hij anders (hij=ook zij), heeft hij anders lief, ervaart hij anders leed? Automatisering is niets anders dan het toepassen van nieuwe technieken zoals de mensheid al sinds het ontstaan heeft gedaan. Van de ontdekking van vuur, tot het gebruiken van gereedschap. Van het ontdekken van het wiel tot aan het vliegtuig. De mens zelf is minder veranderd dan zijn omgeving en de mogelijkheden die de nieuwe gereedschappen bieden. er is geen verschil tussen een melkboer die aan de deur kwam om de kannen bij te vullen en de bezorgdienst van de grootgrutter, geen verschil tussen de handelsreiziger aan de deur of de pakketdienst van de internetwinkel. het gaat om je eigen beleving. De Blijde is de voorloper van de Drone, zelfde effect, alleen de afstand is groter. Wat is een ouderwets mens? we hadden vroeger al een telefoon van bakeliet en nu is deze draagbaar. We spraken vroeger af in de kroeg om bij te kletsen en nu via Whats App, in het uitgaansleven op zoek naar een partner... en nu via een app... om daarna af te spreken in het uitgaansleven. Het zijn niet de omstandigheden die een mens definiëren het is de mens zelf. en die is de laatste paar duizend jaar niet zoveel veranderd.

Tom5
Tom58 nov. 2018 - 8:35

Bijgevoegd een zo'n instrument van digitale dictatuur, de K.P.I., die als een woekerend onkruid het dynamische wat de natuur met zich meebrengt klem zet. https://www.marketingtermen.nl/begrip/key-performance-indicator Laatste in een haven controle van de Port State Control gehad, zo'n inspecteur wordt getriggerd een schip te bezoeken door een signaal op zijn laptop. Dat kan bijvoorbeeld door een kleur worden uitgedrukt. Toen ik vroeg wat er met het rapport ging gebeuren zei hij dat het naar Lissabon ging, hierop vroeg ik of dat daar het internationale kantoor zat, nee zei hij, dat daar zit het dataverwerkingscenter, er is geen mens meer. Bezoekje ziekenhuis met moeder, geen infobalie meer maar een kast waar identiteit kaart wordt afgelezen, met print uitkomst van aansturing naar locatie en tijd van aanwezig zijn. Hierop naar betreffende arts, waar assistent vanuit een kamer via de laptop nauwgezet tijdens elke handeling invoeringen in haar laptop doet, die rechtstreeks ergens in een andere kamer door de bevoegde arts worden afgelezen. Vertrekken zonder enig persoonlijk contact met verantwoordelijke arts. Ik heb hier al vaker gereageerd met de veranderingen die al gaande zijn zonder dat overheid er veel aandacht aan besteed, denk aan technieken zoals de Distrubuted Ledger Technologie of de Intergrated Ledger Technologie, binnen de BlockChain wereld. En waarom, waarom blijven we zo mak terwijl er weet ik niet wat voor achteruitgang is in onze sociale verworvenheden, zou het kunnen zijn dat ook hier allerlei algoritmes, info op ons los laten om ons maar vooral stil te doen laten zitten, as "A Pig in a Cage on Antibiotics" Ben ik tegen techniek? Nee natuurlijk niet, maar houd rekening met de snelheid binnen al wat groeit leeft en bloeit en verstik niet dat wat ook van immense waarde is in leefbaarheid, ten kost van de schijn/dictatuur van het geld.

Woeki Hypo
Woeki Hypo7 nov. 2018 - 21:10

Onder het tegenwoordig dominante neoliberalisme of neoliberale economie zal wetenschap en technologie geen vrijheid (inclusief liefde) voor iedereen brengen. Iedere humanistische oplossing (seculier of religieus), volgens de Verlichting, impliceert: creatieve destructie van de neoliberale economie, deze top wetenschap. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Ernst3
Ernst37 nov. 2018 - 17:30

Geef niet automatisering de schuld. Het is de mens er achter.

CharlesdeValois
CharlesdeValois7 nov. 2018 - 16:30

Het toekomstbeeld dat de mens in het museum achter de vitrine is te bewonderen door robots (met museumkaart) dat lijkt ver weg. Bovendien is het maar hoe je het bekijkt. Want uiteindelijk houden we meer tijd over en kunnen we leuke dingen doen als de machines ons bedienen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 nov. 2018 - 10:00

“Is het de moeite waard om honderd te worden in een wereld waarin geen liefde is?” Mijn antwoord; Nee!

1 Reactie
Purper Floyd
Purper Floyd7 nov. 2018 - 18:40

Stel jezelf ook eens de vraag waarom je 100 zou willen worden. Ik snap niet dat mensen zo nodig oud willen worden. Leef je leven in het hier en nu, liefst zo comfortabel mogelijk, maar verspil geen energie aan het bereiken van een oude dag als hulpbehoevende.

Woeki Hypo
Woeki Hypo6 nov. 2018 - 23:43

Betekent automatisering het einde van de mens of ben ik ouderwets? "Is het de moeite waard om honderd te worden in een wereld waarin geen liefde is?" Goede vragen. Maar helaas: Wetenschap is (tegenwoordig door de dominantie van het neoliberalisme) de hoer van het kapitaal. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart7 nov. 2018 - 9:49

Hé, toe, Woeki, stop 's met die tegeltjeswijsheden. Zo melig en suf en voorspelbaar en saai.

Bert de Vries
Bert de Vries6 nov. 2018 - 21:05

De mens denkt dat hij, tenminste op deze aarde, het hoogtepunt is in de evolutie. Dat is een dubbele vergissing. In de eerste plaats kun je zeggen dat de mens de grootste ontsporing is in de evolutie. En in de tweede plaats kun je zeggen dat de evolutie niet eindigt bij de mens, maar doorgaat richting 'hogere' soorten. Fosko, aflossing is de oplossing.

Vladimir Kornilov
Vladimir Kornilov6 nov. 2018 - 19:40

Tja, Bob, het verschil tussen machine en mens is kunstmatig gebleken. En wie gelooft er - na Auschwitz, Wilders etc - nog in de liefde, onverbeterlijke reactionairen dáárgelaten? Kortom, schijntegenstellingen, non sequitur etc enz etc. Zoals Wittgenstein beweerde: je hebt vraagstukken en problemen. Die laatsten zijn onoplosbaar.

2 Reacties
punt2
punt28 nov. 2018 - 9:55

Want in de vroege middeleeuwen was het beter? of tijdens de Romeinse overheersing of misschien bij de Neanderthalers. Liefde is nog steeds springlevend en problemen kunnen opgelost worden wat een doemdenkerij..... Maar schokkend is wel de opsomming , Auschwitz met gelijk daarna wilders....... Het is zo spijtig dat je zelf niet inziet dat je deze opsomming niet kan maken ... Verdiep je in Auschwitz en de Shoah en begrijp dat deze gebeurtenissen zo donker zijn geweest .... geef die man niet dezelfde lading.... vergelijk het Kwaad niet met hem. je ondergraaft het verdriet van de Shoah daarmee

Vladimir Kornilov
Vladimir Kornilov8 nov. 2018 - 15:07

Verdorie Rob, da's vervelend. Ik refereerde natuurlijk aan de bekende uitspraak dat er na Auschwitz geen poëzie meer mogelijk is; - maar dan vertaald naar de liefde. En om aan te geven dat het met die liefdeloosheid nog niet veel beter is gesteld, noemde ik Wilders. Misschien niet fijngevoelig of subtiel, maar ja, we zijn hier in reaguurdersland. waar zinnen in splitseconds worden neergekalkt.... en olifantenhuiden moeten worden omgeslagen. Wittgenstein maakte ooit het onderscheid tussen (wetenschappelijke)vraagstukken waarop - vaak - een antwoord mogelijk is en (filosofische) problemen die steeds maar terugkeren en - volgens de Wiener Kreis e.a. - metafysisch van aard en dus onoplosbaar zijn. Volgens de mensen van de 'harde AI' (kunstmatige intelligentie) is 'alles' informatie/algoritme; - dus ook in de middeleeuwen

JvanDeventer
JvanDeventer6 nov. 2018 - 17:52

Nee hoor, Bob, je bent niet ouderwets. Automatisering betekent inderdaad het einde van de mens. Vanaf 2 dec. a.s. om 4:53 bestaat de mens niet meer. Tot die tijd moeten we er nog even tegen kunnen.

Thuiszitter
Thuiszitter6 nov. 2018 - 17:47

Betekent automatisering einde van de mens of ben ik ouderwets ? —- Je bent ouderwets !!

Ozon
Ozon6 nov. 2018 - 17:46

“Betekent automatisering het einde van de mens of ben ik ouderwets? Is het de moeite waard om honderd te worden in een wereld waarin geen liefde is?” Betekent automatisering het einde van liefde? Om maar het meest plastische voorbeeld te geven: met de komst van viberators is niet de (hunkering/zoektocht naar) liefde verdwenen. Menselijk contact is belangrijk maar juist nu een opvallend gebrek door automatisering die net niet goed/volledig vervangt. Dan krijg je de kloterige “kies 1 voor” om dan opeens een verbroken verbinding te krijgen als je het verkeerde koos.. of de verschrikkelijke online “hulp” die je met elk verkeerd antwoord agressiever en agressiever krijgt, gewoon omdat hij je vraag niet snapt en dom herhaalt op het ene herkenbare woord. Naarmate de automatisering verbetert kan het ook juist helpen. Je wordt dan bv niet hemeltergend eindeloos doorverwezen maar krijgt dan direct wat je wllde, wat je nodig had: je wordt gehoord en geholpen. Maar zolang software en info nog niet op orde zijn is een mens (meestal) prettiger. Ik zoek dan ook mijn verzekering uit op “mens”. Alle verzekeringen waar ik de “kies 1 voor” kreeg heb ik overgeslagen, het bedrijf waar ik “Goedenmiddag met X, hoe kan ik u helpen”-reactie kreeg heb ik genomen als verzekering.. Internet/telefoonproviders zonder helpdesk-nummer: ik vermijd ze.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren6 nov. 2018 - 17:13

Spinmachines en stoom-weefgetouwen en rotatie-drukpersen en las-robots en graafmachines waren ook niet het "einde van de mens", nieuwe technologie maakt mensen vrij!

1 Reactie
Woeki Hypo
Woeki Hypo6 nov. 2018 - 23:29

@Frans_Cobben_Halsteren, 6 november 2018 at 18:13, : ... , nieuwe technologie maakt mensen vrij!" Zelfs het liberalisme heeft mensen niet vrij gemaakt. Het neoliberalisme is zelfs een dwangsysteem (van (hoogopgeleide) elites). Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Mostafa
Mostafa6 nov. 2018 - 17:12

U bent niet de enige, want vroeger geniet ik meer van het leven dan nu. Een voorbeeld: vroeger was de bode bijvoorbeeld heilig voor mij, als hij met een post of kaart postaal van mijn vriendin langs komt zag ik in hem mijn beste vriend en bedankte ik hem duizend keer. Ik kon zoveel genieten van de brief en de handschrift van mij geliefde en ik las de liefdesbrief meer dan honderd keer, ook op de toilet. Met de technologie van tegenwoordig is dat gevoel helemaal weg, zeer jammer.

1 Reactie
Ozon
Ozon6 nov. 2018 - 22:23

Mostafa ????Ik begrijp dat je vooral op haar handschrift viel? Nu je haar live ziet via de Skype (of gewoon thuis?) valt het wat tegen ? ???? Geintje. Maar wat je eigenlijk zegt heeft volgens mij niet zozeer met automatisering te maken, maar met de spanning, het uitkijken naar te maken. De hoop op een leuke reactie van die leuke vrouw. Iets wat mensen volgens mij nog steeds hebben: “heeft hij/zij al reageerd?” Ik heb in het begin van mijn tienerjaren niet thuis gewoond, mijn ouders woonden aan de andere kant vd wereld. Ik had bepaald hekel aan schrijven: een eenzijdig verhaal zwammen (waarbij ik op een leeftijd was dat ik een deel niet wilde delen uit privé-gevoel (jongens, stiekeme dingen), een deel niet om ze niet ongerust te maken en de keren dat je wel iets schreef over een vervelende situatie, was de reactie erop -variërend van 6 weken later tot 6 maanden later- zinloos, achterhaald. Ik zou destijds reuze blij geweest zijn met middelen als Skype/FaceTime, WhatsApp, mail ed. De fax die wat jaren later kwam was al fantastisch. Bedenk eens hoe prettig het is voor bv vluchtelingen of na een grootschalige ramp om een hotmail-account te hebben: je kan redelijk vlot contact leggen als je elkaar uit het oog verloren bent, reken maar dat mensen hun computer/smartphone zoenen als ze bericht van hun geliefde/kinderen/ouders/vriendin krijgen die doodgewaand werd...

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks6 nov. 2018 - 13:33

Ik heb het ook niet op al die automatisering. Maar je kunt er omheen. Daarom doe ik het zo. Als ik het koud heb in huis dan zet ik niet de verwarming aan, nee, dan ga ik naar het bos om wat sprokkelhout en vuurstenen te halen. Vervolgens stook ik een vuurtje in het midden van de woonkamer. Als ik zin heb in worst, dan ga ik niet naar de slager. Nee ik stroop in een of andere weide en koe, versterf het beest een paar weken op het balkon. En ga dan zelf aan de slag in de keuken. En als ik midden in de nacht zin krijg en leuke muziek, dan zet ik geen CD op, nee dan bel ik Bob Fosko met de mededeling, over een half uur ben je hier ontboden met de Raggende manne. "Wat, die zijn uit elkaar?" maakt niet uit, regel het maar.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 nov. 2018 - 13:23

De aanbidding van de technologie maakt samenlevingen niet beter - ik zie tegenwoordig eerder toxische effecten. De politieke economie van tegenwoordig vermindert de sociale cohesie in een hoog tempo; en de grootscheepse verslaving aan techniek werkt katalyserend, omdat ze eenzaamheid bevordert, en daarmee het vormen van solidariteit en verzet verhindert. Je hoort: 'de wereld wordt steeds kleiner'. Ik denk: nee hoor, de omtrek planeet Aarde is nog altijd 40.075 kilometer; wat er steeds kleiner wordt, dat is de geestelijke wereld van vele van haar bewoners. Waar heb Cliffie het nou weer over? Is het hem in de bol geslagen? Nee hoor, zie: https://www.vn.nl/allemaal-digiziek-de-diagnose-van-manfred-spitzer/ https://www.nachdenkseiten.de/?p=46702 https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2017/09/has-the-smartphone-destroyed-a-generation/534198/ Het lijkt alles zo lekker en makkelijk, die technologie. Maar wanneer ze je gaat overheersen liggen er al te reële gevaren op de loer.

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin6 nov. 2018 - 13:48

(de omtrek van planeet Aarde)

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 nov. 2018 - 13:08

Er zijn mensen die zeggen dat de' kunstmatige intelligentie' uiteindelijk de mens gaat overheersen, letterlijk dan! Een robot als slavendrijver en de mens als slaaf. Robots die ouderen gezelschap houden als vervanging van de mens zelf, zodat er op zorgkosten bespaard kan worden. Ze vinden het allemaal 'heel normaal'. Ik vind dat niet normaal. De mens is al aardig op weg naar een (voor)geprogrammeerd leven.

HarrieV2
HarrieV26 nov. 2018 - 12:15

Druk maken om de toekomst is van alle tijden en zal wel zijn functie hebben. Vroeger (of redelijk recent) ging het om de boekdrukkust, de trein, de auto, de telefoon en televisie. Nu gaat het om computers. Er zal in ieder geval nog veel meer komen. Je ziet de toekomst als een kans of als een bedreiging. De keuze is aan je zelf, maar vraag je zelf wel af wat je er mee opschiet.

4 Reacties
Stientje2
Stientje27 nov. 2018 - 9:42

@ Harrie V "Vroeger (of redelijk recent) ging het om de boekdrukkust, de trein, de auto, de telefoon en televisie". Dit is geen vergelijk. Een ieder zag daar een grote vooruitgang in. Digitalisering is wel heel wat anders! Brengt in bepaalde gevallen zeker vooruitgang, maar niet voor een Sociaal-Maatschappelijk leven. Denk alleen maar aan het probleem van de vele ontslagen die zullen vallen. En niet te vergeten.................. de vereenzaming.

adriek
adriek7 nov. 2018 - 11:42

Nee hoor Stientje. De stoommachine zou mensen gek, en alle hoefsmeden en koetsiers werkloos maken. De TV was de pest voor het gezinsleven en was lange tijd verboden in streng Christelijke gezinnen. De boekdrukkunst was nou ook niet echt de beste vriend van de Paus en consorte. Weefmachines - zo ongeveer de eerste automatiseringsgolf - hebben heel veel ontslagen met de bijbehorende armoede en narigheid veroorzaakt. Alle soorten automatisering hebben dat soort gevolgen gehad. Duizenden datatypistes zijn werkloos geworden door slimmere computers (en internet), hoeveel landarbeiders zijn werkloos geworden door tractoren en andere landbouwmachines? Hoeveel baliemedewerkers zijn er nog bij banken? Ooit waren er in mijn dorp een bakker en een kruidenier. Al tientallen jaren verdwenen doordat iedereen met de auto naar de supermarkt gaat. Van telefoon weet ik niet of daar veel gezeur om was. Telefoon is wat geleidelijker in gevoerd en was in den beginne het domein van de dokter, bedrijven en belangrijke personen. Internet is ook vooruitgang. Elke vooruitgang komt met voor- en nadelen. Vereenzaming wordt niet veroorzaakt door digitalisering, hooguit gefaciliteerd. Mensen laten zich vereenzamen.

Stientje2
Stientje27 nov. 2018 - 20:23

@ Harrie V Ik help het hopen voor je dat, als jij op een bepaald moment door de digitale "verrijking" zonder baan komt te zitten, óf je geliefde, kinderen en vrienden inmiddels zijn overleden, of je dan nog zo blij bent met een robotje naast je. Je weet wel zo'n Godvergeten ijzer en kunstmatig sprekend apparaat, die jou geen troost kan geven in je eenzaamheid. Ik vermoed dat je zo'n ding de kamer uit zal smijten. "Vroeger (of redelijk recent) ging het om de boekdrukkust, de trein, de auto, de telefoon en televisie". Kom, kom. Dat is toch wel van een andere orde?

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2018 - 7:50

HarrieV Dat was toch wel van een heel andere orde!

Stientje2
Stientje26 nov. 2018 - 10:41

"Je mag je afvragen of deze revolutie de mens in zijn algemeenheid gelukkiger heeft gemaakt". Het is een vraag die velen bezighoudt. Wat heeft het voor zin dat de "wetenschap" al jaren bezig is om ons mensen oud te laten worden. Het geluk vinden met een robot naast je, is nou niet direct dát wat men wenst, omdat een mens een kuddedier is. We hebben elkaar nodig, en dat schijnt nu, in deze tijd, niet meer te kunnen. Wil men eens een prettig gesprek voeren óf contacten maken, dan zijn er instellingen die vrijwilligers op je afsturen. Gemeenten/ziekenhuizen/artsen etc. hebben nú (klantvriendelijk?) het bij de burger neergelegd. Dat was een paar decennia geleden, toch wel anders. Ach ja, de tijd gaat vooruit, en wij worden verplicht daar aan mee te doen. Digitalisering is prima, als er maar wél ruimte blijft om een mensvriendelijk bestaan te kunnen onderhouden. En dat is twijfelachtig. Ik hou mijn hart vast voor de generaties na mij.

1 Reactie
adriek
adriek6 nov. 2018 - 15:51

Nog niet zo heel lang geleden waren mensen heel gelukkig als de oogst binnen was en er waarschijnlijk voldoende eten voor de winter was. Nu zijn sommige mensen heel ongelukkig als ze zich geen iPhone XXL plus kunnen veroorloven of hun auto kleiner en/of ouder is dan die van de buurman. (Die mensen zijn dus wel heel arm en verdienen best wat medelijden...) Maar serieuzer: ik denk dat er altijd mensen geweest zijn en nog zijn die met weinig tevreden zijn en dat er ook altijd mensen geweest zijn en nog zijn die nooit tevreden zijn. Een verschil is misschien dat de ontevredenen nu meer kanalen beschikbaar hebben om hun onvrede te uiten. De tevredenen zijn tevreden, dus daar hoor je weinig van. Het geschreeuw werkt wel aanstekelijk, dat is waarschijnlijk onze kuddegeest. Vroeger gingen we met brandende fakkels en rieken naar de burgemeester (of wie er dan ook de schuldige was), nu zijn we beschaafd en stemmen op de PVV (of wie er dan ook een betere wereld belooft) Echt, er is niet zo veel veranderd, en als we de boel niet onherstelbaar kapot maken komt het met de generaties na ons ook wel goed. Maar vergis je niet: de lijn zal niet altijd opwaarts gaan.

vdbemt
vdbemt6 nov. 2018 - 10:25

Misschien wel. Maar 'ouderwets' is niet altijd 'niet goed meer'. Het gaat nog veel verder dan je beschrijft. De handige bedenkers met het sterke beta-brein worden ook 'maar' ingezet om een arbeidsproces (of dienst) efficiënter, lees goedkoper, te maken. Het is het economische, en dan ook te vaak egocentrische, gewin, dat deze beweging in gang zet en houdt. Het begint individueel met 'koud en kil' en eindigt, door modernisering, met een koud en kil systeem voor de afnemers. Zie de zorg. Zie nu de banken die gaan 'samenwerken', samen andere betaalautomaten aan gaan bieden. Maar wel veel minder. Om er alleen zelf (nog altijd) beter van te worden. De klant (waarvoor je het ooit deed)? De burger? Ja? En?

ton14024
ton140246 nov. 2018 - 9:42

Een ouderwets antwoord: Elk nadeel heb se voordeel. Techniek inzetten voor gepersonaliseerde reclame bevorderd individualisme, lijkt mij. Ik heb afgelopen weekeind het wonder van een opbloeiende liefde mogen ´aanschouwen´. Nu is het stil, de plicht roept. Wat doen die individuen?

msj_meijerink
msj_meijerink6 nov. 2018 - 9:34

Beste Geert, de soep wordt ook hier niet zo heet gegeten zoals die wordt opgediend. Vergeet niet dat het veel te utopisch is dat de mens zelf niet meer zelf aan het roer staat bij de ontwikkeling van machines. Natuurlijk 'kunnen' computers steeds meer en meer, maar wij -de makers ervan- lopen altijd nog (minimaal) één stapje voor op hen.

adriek
adriek6 nov. 2018 - 9:26

Het is gewoon evolutie. Vroeger had elk dorpje zijn eigen bakker, slager en kruidenier, nu vecht zelfs in de grotere dorpen de supermarkt om zijn bestaansrecht. De bakker en de slager zijn, al voor de wit- en bruingoedwinkels, verdwenen in de geschiedenis. Vroeger stapte je de bank binnen, overhandigde een stapeltje acceptgiro's, vroeg om honderd gulden (die kreeg je zonder dat je je hoefde te legitimeren..) en ging naar de bakker. De datatypistes die die acceptgiro's verwerkten, de vriendelijke baliemedewerkers... allemaal geschiedenis. Een lelijke gele geldmachine neemt hun plaats in. Vroeger werden schoenen gemaakt (en gerepareerd) door een schoenmaker die daar een redelijke boterham voor zijn gezin mee verdiende. Tegenwoordig komen schoenen uit 'sweatshops' waar arbeiders ternauwernood genoeg verdienen voor een half gezin. Vroeger gingen we elkaar met knuppels en zwaarden te lijf, toen met geweren en kanonnen, later met vliegtuigbommen, nu worden die vliegtuigen van afstand bestuurd. Niet per se een verbetering als je aan de verkeerde kant staat. Of we nummers zijn? Voor 'de markt' wel. De supermarkt kent je uitstekend, maar niet meer als persoon. De dokter moet zich aan zijn diagnose-behandel-combinatie houden anders krijgt hij zijn geld niet. We hebben door dat alles veel meer tijd voor elkaar, maar besteden die tijd veelal door elkaar online en anoniem voor rotte vis (of erger) uit te maken, stompzinnige spelletjes te spelen die slechts tot doel hebben om ons op advertenties te laten klikken, en tweeverdiener te zijn om een te groot huis, te grote auto, te dure kinderopvang en te duur telefoonabonnement te kunnen betalen. Al die schaalvergroting en automatisering overkomen ons, hebben we niet echt in de hand. Maar echte, menselijke vriendschappen kunnen we ons nog wel veroorloven. Het enige dat je hoeft te doen is je losweken van de commercie. Die spelletjes zijn echt niet zo leuk als je denkt, op Facebook zijn geen onmisbare filmpjes en nieuwsberichten, 768 vrienden is te veel, daar kun je niks mee en je telefoon heeft een stille stand (zonder trillen, je kunt je niet voorstellen hoeveel rust dat geeft...)

1 Reactie
Tom5
Tom56 nov. 2018 - 10:25

Nee AdrieK, het is de-evolutie, elders reageerde ik op een onderwerp met dat we de Evolutie zijn voorbijgerend zonder om te kijken. En dat ongemak en spanning uit zich in maatschappelijke verhoudingen als ook in de omgevingssfeer van deze planeet. We vervreemden en er wordt steeds minder nagedacht.een vergelijkbare tijd van na de Romeinen, ligt hierdoor in het verschiet. Romeinen die hun macht baseerden op een grote technische voorsprong en Politieke organisatie, maar voor drama of kunst was geen of nauwelijks plaats, "het verhaal" was in geruild voor een soort van technocraties handelen in doen en laten, o.a. ten uiting gebracht via een schematische voorstelling in de Arena's. Het Algoritme-A.I. is de Nieuwe religie met Top-Down/Goddelijke kenmerken, door het ontbreken van een hart heeft het echter wel NERO-achtige gevolgen. Bob Fosko schrijft een stuk naar mijn hart, dat hart dat bij velen onder ons wordt weggedrukt om maar achter de z.g.n. vooruitgang te kunnen aanrennen. Fitter Happier-Radiohead- Ok Computer https://www.youtube.com/watch?v=My10FLH5DT0&list=RDMy10FLH5DT0

Libertain
Libertain6 nov. 2018 - 9:17

("Maar we leven wel langer door de ontwikkelingen in de gezondheidszorg. De vraag rijst of we er kwalitatief op vooruitgaan.") Hier sla je de spijker op z'n kop omdat het corporatieve structuur die nu de plaats van de "ouderwetse" zorg heeft ingenomen is klaargestoomd voor het intrede van robots in de gezondheidszorg. Er wordt op plekjes reeds geëxperimenteerd met robotten die eenvoudige ingrepen verrichten en het gaat maar steeds door. Straks heb je een vriendelijke machine die je in plaats van de huisarts telefonisch toespreekt. Moet je nagaan wat voor winst het zou maar niet opleveren. Omdat het allemaal kostenverlagend werkt en daardoor meer poen voor de winstoptimalisatie van corporaties en aandeelhouders overblijft. Wij maken nog altijd de keuzes, tot op een bepaalde moment in de geschiedenis.

2 Reacties
adriek
adriek6 nov. 2018 - 11:21

We zitten akelig dicht bij het moment waarop we geen keuzes meer maken en alles maar gewoon laten gebeuren en in een 'Idiocracy' zullen leven [https://www.imdb.com/title/tt0387808/]

Libertain
Libertain6 nov. 2018 - 16:45

Waarom het gebruik van "zullen"? Volgens mij is het onder het arrangement van VVD al begonnen.