Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Bestuurders vertrekken 'bij bosjes'

  •  
03-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stenberg_300.jpg
Iedere week stappen er 2 wethouders op
In 2012 zijn er 105 wethouders opgestapt. Dat blijkt uit onderzoek van VNG Magazine, een uitgave van de Vereniging van Gemeenten. 2012 is daarmee bijna net zo’n tumultueus jaar als 2004 en 2008.
VNG Magazine schrijft :
De belangrijkste aanleidingen voor het opstappen van wethouders in 2012 zijn politieke conflicten over bezuinigingen, kostenoverschrijdingen en budgettering. Die deden zich voor in 20 van de 65 gemeenten die werden geconfronteerd met een wethouders- of coalitiecrisis. Kwesties over integriteit en mogelijke belangenverstrengeling trokken veel aandacht, maar bleken slechts in 9 gemeenten de oorzaak voor het gedwongen vertrek van wethouders. 
Niet ieder opstappen is een drama, in een kwart van de gevallen kiest de wethouder een andere politieke werkkring. Zo werd de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher in 2012 minister van Sociale Zaken en zijn Haagse collega Sander Dekker staatssecretaris.
In het artikel (pdf) portretteert het magazine ook een aantal wethouders-drama’s. Zoals dat van de fluitiste die bekend werd onder haar artiestennaam Berdien Stenberg maar in Almere de politiek in ging en na twaalf jaar raadslidmaatschap wethouder werd.
Berdien Steunenberg, die landelijke populariteit verwierf als fluitiste, moet na twee jaar wethouderschap opstappen. Het aftreden van de wethouder van CDA en ChristenUnie gaat met het nodige lawaai gepaard. Er is een motie van wantrouwen voor nodig om haar naar de uitgang te verwijzen. Haar eigen partij, het CDA, vertolkt een hoofdrol door openlijk te twijfelen of Steunenberg nog wel geschikt is als wethouder voor Almere.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten3 jan. 2013 - 13:18

Wat een fantastisch nieuws in dit nieuwe jaar! Zouden we nu eindelijk een sluitende begroting krijgen!!!!???

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 jan. 2013 - 13:18

Nog erger, 2012 kende veel goed geplaatste lampen waar wetenschappers en VVD- fraudeurs tegen die lapmen liepen.

trujac
trujac3 jan. 2013 - 13:18

" Bestuurders vertrekken 'bij bosjes' " Geen enkel probleem er staan in de politieke partijen een heleboel jongens en meisjes te trappelen van ongeduld om het stuur over te nemen. Talent hebben, och dat is flauwekul, als je maar goed gebekt bent om de boodschap van je vrijemarktmeesters weet over te brengen.

wvdstraat
wvdstraat3 jan. 2013 - 13:18

Mevrouw Steunfluit is natuurlijk klein bier, al had zij nooit de capaciteiten voor een wethouderschap. Almere is echter wel exemplarisch voor het niveau van politici en niet toevallig van de pvvd soort. Daarbij kan men denken aan de immer afwezige deeltijdbestuurders, maar de "vader" van pvv en - in mindere mate de leefbaren kon daar allang wat van. Bedoeld wordt hier inderdaad de vvd, die het bestond om een tijd geleden, maar toch al aan een stad van 80 duizend inwoners een analfabete vrachtwagenchauffeur als wethouder financiën te leveren. Twee ambtstermijnen laten kwam men met een idioot die een kabelbaanverbinding met Amsterdam wilde en een schouwburg met popcornhouders in de armleuningen en 'bediening' tijdens een Shakespeare-uitvoering. Diens afscheid werd gevierd voor de dubbele kosten van een burgermeesters-afscheid, waarna hij tot de directie van een bouwfirma toetrad, als beloning voor....... Deze dwaas werd opgevolgd door een volgende vvd'er waarvan je alleen maar mocht hopen dat hij geen vrolijke scheet ging laten tijdens een zakendiner. Wederom vvd..... Terwijl hij zichzelf ging bijvoederen bij de MacDonalds (na dat diner en op kosten van de gemeente) schold hij onderweg nog even wat straatvegers uit die naar zijn mening niet hard genoeg werkten. Almere, de "ziel" van Droogstoppel.

DebroervanNico
DebroervanNico3 jan. 2013 - 13:18

"Er is een motie van wantrouwen voor nodig om haar naar de uitgang te verwijzen." Typisch Berdien, altijd dwars.

rbakels
rbakels3 jan. 2013 - 13:18

Een politiek bestuurder moet al aftreden als hij het vertrouwen kwijt is, een werknemer wordt pas ontslagen als hij werkelijk disfunctioneert. Dat is een systeem uit de tijd dat politiek een erebaantje was. Nu hebben we beroepspolitici die aftreden heel vervelend vinden - en daardoor heel kwetsbaar zijn voor een oppositie die voortdurend aan stoelpoten zaagt. Voor Thorbecke waren beroepspolitici een gruwel, een soort innerlijke tegenstrijdigheid. Misschien kunnen we niet meer om zulke figuren heen. Maar dan zouden ze eens op werkelijk creatief beleid moeten worden beoordeeld. Waarbij men in het oog moet houden dat wie wie waagt ook fouten maakt. De beroemde bandleider Duke Ellington wilde geen musici die geen fouten maakten: want die nemen geen risico en zijn dus saai om naar te luisteren. Helaas ontaardt oppositie voeren vaak in muggeziften puur met het doel een regerende coalitie te beschadigen. Omdat z'n oppositie niet de gave heeft om opbouwende kritiek te leveren. Politiek maakt mee kapot dan je lief is. P.S. De kop is verkeerd: het gaat alleen om *politieke* bestuurders, en het gaat voornamelijk om *aftreden*, en niet zomaar over "vertrek" bijv. naar het bedrijfsleven.

rgeurtsen
rgeurtsen3 jan. 2013 - 13:18

Als je je lokale politici wilt controleren en op de huid zitten, dan biedt het VNG rapport een goede handleiding... 1) de mannen en vrouwen moeten vooral veel communiceren vanwege 2) de transparantie en 3) samenwerking... 4) daadkrachtig en besluitvaardig optreden als het gaat om op onze centjes te passen 5) pro-actief zijn in alles - het excuus van Cohen, dat we in een democratie allemaal amateurs zijn, klopt wel, maar procesmatig wordt er wel iets meer verwacht van een bestuurder... Weg met de regententijd... op de huid zitten, niks mis mee.

MichelReiziger
MichelReiziger3 jan. 2013 - 13:18

Bestuurder....fluitje van een cent.

politiekistuig
politiekistuig3 jan. 2013 - 13:18

Wethouder te Amsterdam Marijke Vos (foto Hans van Egdom) Op 23 mei 2006 trad ze af als Tweede Kamerlid om wethouder te worden in Amsterdam.[2] Vos kreeg de portefeuilles Zorg, Milieu, Personeel en Organisatie, Openbare Ruimte en Groen. In najaar 2006 kwam Vos in opspraak wegens de ramp met het schip Probo Koala. Dit schip dumpte gif in Abidjan (Ivoorkust), waarna 10 mensen overleden en tienduizenden mensen ziek werden. Eerder had het schip de haven van Amsterdam aangedaan; hierbij was de giftige lading eerst afgevoerd, maar later werd door de gemeentelijke havenautoriteiten toegestaan dat het gif weer in het schip werd teruggepompt. Vervolgens mocht het schip - met gif en al - de haven verlaten. Na onderzoek erkende de gemeente Amsterdam dat er fouten waren gemaakt met het schip en dat Marijke Vos als wethouder verantwoordelijk was. Vos trad niet af en bleef wethouder voor GroenLinks in Amsterdam. Later kwam ze wegens enkele milieuprojecten in opspraak en ontsnapte ze aan een motie van afkeuring. Haar plan om oude auto's uit de binnenstad van Amsterdam te weren, bleek volgens een onderzoek geen enkel effect te hebben; Vos hield het onderzoek onder de pet. Nadat via de pers de bevindingen alsnog naar buiten kwamen, wankelde haar positie.[3] Daarna kwam ze in de problemen met een nieuw initiatief, het opzetten van een gemeentelijk 'groen' energiebedrijf. Uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers bleek dat het een slecht plan was, maar Vos liet een bevriende Volkskrant-journalist optekenen dat PWC het energiebedrijf nodig vond om de Amsterdamse milieu-ambities te realiseren. De journalist was een compagnon van haar Franse wijnboerderij.[4] Coalitiegenoot de PvdA liet wethouder Vos niet vallen. Eentje van u partij(tje) toch??? Heeft helemaal niks bereikt alleen maar lasten verhoogd ,mensen dwars gezeten (vooral ondernemers),het is toch ook niet zo gek dat er maar +- 50% komt te stemmen,je weet van te voren al dat het een zakkenvuller word die er vooral door de goede contacten met het hoofdbestuur zit. Mensen met kwaliteit kunnen/willen niet,dus word het al snel een oud-meester,oud-beleidswerker of ander voormalig ambtelijk baantje wat er moet gaan zitten. Dus ondernemers met visie die ook nog eens iets voor eigen risico hebben gedaan vallen bij voorbaat al af,omdat men veelste bang is voor belangenverstrengeling,ik ben daarom bang dat we voorlopig nog wel met dit probleem blijven zitten.

HenkDaalder2
HenkDaalder23 jan. 2013 - 13:18

Wethouder zijn is geen simpele klus. Politici verkijken zich er weleens op, je moet heel veel bruggen bouwen. Dat is heel wat anders dan oppositie politiek. Maar de staat maakt het wethouders ook heel lastig, met alle bezuinigingen en tegelijk extra taken die ze bij de gemeenten neerleggen.

Voice
Voice3 jan. 2013 - 13:18

Ik ben hier ontzettend blij mee. Ik hoop dat er nog veel meer uitstappen en dat daardoor de overheid moet inkrimpen, omdat ze er geen mensen meer voor krijgen. Als er iets een onproductieve banen machine is, dan is het wel de overheid. Het is de parasiet op een economie, en de beurs van elke man. Het is een rondpomp systeem van geld, waarbij een groot gedeelte her uitgegeven wordt, door de mensen die dat systeem beheren, dmv loon. Dit is geld, wat niet gecreërd is uit reale economie, maar verkregen wordt uit afpersing (belasting). Want wat anders kun je het niet noemen. Verder moeten politici en bestuurders zelf er iets aan doen, dat hun beroep niet besmeurd raakt, door een goede, strenge controles en regels, EN DIE OOK NA KOMEN OF EEN ANDER DAAROP ATTANDEREN DAT IE ZE NIET NA KOMT, OF MELDEN BIJ EEN ETHIEK BUREAU VOOR POLITICI/BESTUURDERS. Als ik niet wil, dat er over mijn bedrijf gepraat wordt, dan zorg ik er voor, dat iedereen zich aan dat beeld houdt in mijn bedrijf, zoals ik zou willen zien, dat mensen mijn bedrijf/personeel zien. Politici moeten zelf hun collega's aanspreken en aanpakken op hun gedrag, willen ze hebben, dat de kijk op henzelf ook veranderd. Maar zoals de politiek meestal werkt, de ene hand wast de andere, een wit voetje halen of een bruine arm krijgen, daar zijn de meeste niet vies van, als ze daarmee hun doelstellingen kunnen bereiken. En DAT, is juist datgene waardoor de politiek zo'n slechte naam heeft, ter voordelen van de politicus of partij op DAT moment maar op het lange tijdsbestek gezien, heeft het dus deze uitwerking, nl. politici zijn onbetrouwbaare, stiekeme ritselaars, die er alles aan zullen doen, om zichzelf en hun cluppie(partij), a. de zakken te vullen of b. hun doelen eruit te krijgen.

denmol
denmol3 jan. 2013 - 13:18

De burgers zouden meer politiek geactiveerd moeten worden om invloed te houden op het beleid en de besluitvorming, dus geen kleinere maar een grotere overheid waarin burgerparticipatie en invloed op het te voeren beleid leidend is.

dollen
dollen3 jan. 2013 - 13:18

je zou eens moeten weten wat het gekost heeft,bij berdien,om 2 cm tuin. of bv de warmwaterpomp,van een ander in almere. zulken heb je niet nodig.

Oeleboele
Oeleboele3 jan. 2013 - 13:18

Alle voordelen hebben zijn nadelen , De huidige bestuurders dat weten wij nu wel wat voor nadelen die geven , alleen maar misbaksels en veel geld over de balk… "Bestuurders vertrekken 'bij bosjes' achter de bosjes staan ook bosjes ff Ruimen die zooi... "Iedere week stappen er 2 wethouders op" maar 2. Berdien Steunenberg, dacht zeker ff wat €€€€€€€€€ bij elkaar te fluiten in de politiek, terug gefloten is ze, ze zal wel een zak wachtgeld ontvangen, ik zou zeggen wachten met geld te verspillen aan de niet capabele zogenaamde bestuurders.. Trek maar een blik met onrendabele open, zeg maar een stuk of 5 voor de zelfde functie als een bestuurder, per saldo maakt het niks uit en als die een verkeerde beslissing nemen dan is het risico gespreid . Ik durf wel een weddenschapje af sluiten dat het niks uit maakt 5 onrendabele tegen 1 van de huidige bestuurders. Even tot 100 tellen als er ook haat in het bericht staat en dan pas verzenden, want stel je voor Spekman leest het...

[verwijderd]
[verwijderd]3 jan. 2013 - 13:18

Ik had ook zonder de informatie kunnen leven dat Berdien Stenberg wethouder is geweest.

1 Reactie
Lozerech
Lozerech3 jan. 2013 - 13:18

Tsja en dan die Steunenberg ook nog... Wel weer fijn dat de foto op de voorpagina verklaard wordt.

bruces
bruces3 jan. 2013 - 13:18

Het wordt tijd dat wij stoppen met die hobby-politici, grotere steden, grotere provincies en een juist HBO-diploma voor politici, met 6 jaar werkervaring in de private-sektor, plus 6 jaar werkervaring in de niet private-sektor. Gewoon minium eisen stellen. Als de PVDA-postbode uit Enschede, staatsecretaris wordt op landbouw, dan is het toch gewoon weer brullen, lachen en gieren.

3 Reacties
JandeBoer2
JandeBoer23 jan. 2013 - 13:18

== "stoppen met die hobby-politici" == Mee eens. Besturen moet je overlaten aan de hoogopgeleide elites !

Grozny
Grozny3 jan. 2013 - 13:18

In de huidige tweede kamer heeft het overgrote merendeel van de tweede kamer leden geen enkele echte werkervaring vanuit de private sector. Bijna alleen maar beroepspolitici die wat ervaring hebben vanuit de semi publieke overheid.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jan. 2013 - 13:18

"6 jaar werkervaring in de private-sektor, plus 6 jaar werkervaring in de niet private-sektor" En met al die ervaring die je beschrijft mogen ze in de politiek vrijwel niets verdienen, want in een andere draad geef je stevige kritiek op de beloning van politici. Tja.... ik kan je niet meer volgen. mensen komen nu niet meer makkelijk uit het bedrijfsleven. Ze kijken wel uit. Weinig salaris, in vergelijking waar ze nu zitten, altijd gezeur over hun persoon en functioneren en dan ook nog geen wachtgeld als het aan velen hier ligt. Wellicht kun nog eens naar het realiteitsgehalte van je opmerkingen hier kijken, nu je jezelf toch neerzet als realist.

ElChe
ElChe3 jan. 2013 - 13:18

Er blijven nog veel te veel incapabele en frauderende figuren zitten.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 jan. 2013 - 13:18

Een Duitse gedachtenlezer kan Nederland uit de brand helpen! Want die gaat ons vertellen alle die achtergebleven fraudeurs: die en die en die en die...ect... Hoeveel ''die's '' hebben wij nog denk je?!

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jan. 2013 - 13:18

"Er blijven nog veel te veel incapabele en frauderende figuren zitten." Waar de mensen overigens zelf en geheel vrijwillig op gestemd hebben.

JoopSchouten
JoopSchouten3 jan. 2013 - 13:18

Bananenmonarchie...

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 jan. 2013 - 13:18

Met of zonder schil?

jaguarschild
jaguarschild3 jan. 2013 - 13:18

:) Dit maakt alvast kans op woord van het jaar 2013

Meta Foor
Meta Foor3 jan. 2013 - 13:18

eindelijk hebben de bestuurders goed in de gaten hoe ze hun gouden handdruk contracten kunnen verzilveren en nog een paar jaar wachtgeld kunnen scoren. van nabij weet ik hoe simpeleenvoudig het is om wachtgeld te incasseren en veilig te stellen; goed voor mekaar die ambtenaren !!!

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jan. 2013 - 13:18

Gebrek aan kennis over wachtgeld zeker, waarom je zoiets roept?

Rechterhand
Rechterhand3 jan. 2013 - 13:18

Je zou denken dat de oncompetenten ertussenuit worden gehaald. Echter is de Nederlandse politiek houdt de gladde praatjesmakers op hun plek. Zowel op landelijk niveau als de lokale politiek. Oncompetenten blijven zitten en blijven met geld smijten. Competenten worden vanwege politieke spelletjes eruit gewipt. Jammer genoeg wordt niet van te voren gescreend op daadkracht en kennis maar juist op het sociale netwerk en het gladde praatje. Maar die vullen nog altijd geen daadjes.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jan. 2013 - 13:18

"De politiek" dat ben je zelf. Het zijn de kiezers die mensen op plaatsen kiezen (soms getrapt). Dus wellicht beter opletten bij de verkiezingen. Bij welke partij heb je de meeste kans dat ze van het pad afraken. Bij welke partij zitten er mensen die al van het pad zijn geraakt. Dus als je op een partij stemt waarvan duidelijk is dat er kandidaten tussen zitten die (ernstige) strafbare feiten hebben begaan, moet je niet raar opkijken dat ze daarna de maatschappelijke spelregels met een pondje zout nemen.

jelius
jelius3 jan. 2013 - 13:18

100 per jaar. Ik schat dat we een 240 gemeenten hebben, 12 maal 20, vast niet te hoog, als die elk drie wethouders hebben is dat 720. Normaal verloop. De functie van journalisme, legde iemand me eens uit, is elk probleem groter maken.

1 Reactie
Heileeuw
Heileeuw3 jan. 2013 - 13:18

U hoeft niet te schatten, u kunt zich feitelijk wapenen: er zijn 408 gemeenten in Nederland en de tendens is neerwaarts. Wethouders zijn politiek benoemde functionarissen die zich hebben gecommitteerd aan de rol voor de gehele termijn. Van een normaal verloop kan dus geen sprake zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]3 jan. 2013 - 13:18

In mijn dorp is het ook een kluw van incompetentie Dorp heeft zich tegen wil van 70% van de burgers in de schulden gestoken voor een duur gemeentehuis terwijl er een alternatief lag voor de helft van het geld. wethouders beroepen zich op visionair ondernemerschap( !!!???)en de burger heeft daar geen kijk op !! een ondernemer loopt met zijn visionair ondernemerschap een groot risico maar een wethouder loopt geen enkel risico en is , als het fout loopt, verzekerd van een riant e wachtgeld. Las pasgeleden over een geachte ondernemer in ons dorp die failliet is gegaan en in de bijstand is terechtgekomen,( als kwijt huis, verkocht ) zal een wethouder niet overkomen

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jan. 2013 - 13:18

Beste Truus, Jullie hebben zelf het gemeentebestuur gekozen. Wachtgeld = WW. En al zwaar beperkt. Een wethouder werkt in opdracht van de Gemeenteraad. Dus in opdracht van de mensen die de bevolking zelf heeft gekozen. Een wethouder wegsturen is zeer vaak een uiting van onmacht van een Raad die geen strakke kaders heeft gesteld en onvoldoende controleert. Het is de Gemeenteraad die heeft zitten slapen bij een overschrijding. Als er was besloten dat het geen cent meer had mogen kosten, was het niet gebeurd. Dan kan een wethouder simpelweg geen contract ondertekenen. Bouwcontracten worden altijd onder een goedkeuring door-de-Gemeenteraad-beding opgesteld. Zouden de inwoners van jullie gemeente niet eerst eens in de spiegel kijken? Zouden de mensen niet eerst eens verkiezingsprogramma's gaan lezen ipv posters en pamfletten, voordat ze gaan stemmen?

MichelReiziger
MichelReiziger3 jan. 2013 - 13:18

@Truus een en ander komt denk ik ook doordat de betrokkenheid van de burger bij de lokale politiek nou niet echt hoog is. Vaak gaat de burger zich pas interesseren als het te laat is, zoals hier met een station. Zo'n geval als met het gemeentehuis en hier met een station, dat moet eigenlijk met een referendum van te voren beslist worden.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger3 jan. 2013 - 13:18

Referendum, bedoel ik dan bindend referendum.

bruces
bruces3 jan. 2013 - 13:18

Wij gingen ooit SP stemmen in ons VVD-stadje. SP was tegen de schouwburg. Effect, 2 SP-wethouders en alle denkbare belastingen en kosten voor gemeentelijke diensten gingen fors omhoog. Wel wonnen wij toen veel prijzen.

1 Reactie
lindenboom
lindenboom3 jan. 2013 - 13:18

Schouwburg dicht, inmiddels???