In een nieuwe ontwikkeling van het drama bij de Partij voor de Dieren heeft het zittende partijbestuur besloten donderdag op te stappen. Esther Ouwehand wordt toch weer tot kandidaat-lijsttrekker benoemd. Zij werd dit weekend onverwacht aan de kant geschoven door het bestuur omdat ze zich mogelijk schuldig gemaakt zou hebben aan integriteitsschendingen.
Het zittende partijbestuur benoemt intussen nog wel een interim-bestuur.
In een brief stelt het bestuur dat Ouwehand ongeschikt is als lijsttrekker en er geen sprake is van een richtingenstrijd. Het besluit om op te stappen is louter genomen vanwege "de ophef" schrijft het bestuur.
Aanvankelijk wilde het bestuur donderdag zelf een nieuwe lijsttrekker presenteren. Het is niet bekend wie het bestuur op het oog had, maar door de waarschijnlijke rentree van Ouwehand wordt daar vanaf gezien. (…) In een verklaring zegt Ouwehand woensdag dat ze „opgelucht en heel erg dankbaar is voor al die actieve leden die zijn opgekomen voor die prachtige partij die we zijn”, zo meldt persbureau ANP. De huidige fractievoorzitter spreekt optimisme uit over de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. „Ik ben blij dat het nu achter de rug is en dat we door kunnen. Mooi de verkiezingen in, want er is een wereld te herwinnen.”
Ouwehand wordt woensdag geïnterviewd door Twan Huys voor het programma College Tour. De uitzending daarvan is gepland voor zondag maar de NPO stelt het programma morgen al online beschikbaar.
Alleen maar verliezers? Ik denk het niet. PvdA/GL gaat hierdoor een paar zeteltjes winnen en misschien gaat er ook nog wat naar Volt.
@ Middenman: Als deze kwestie enigszins tot rust is gekomen (na het ledencongres van de PvdD op 24 september) sluit ik juist sympathiestemmen voor Esther Ouwehand niet uit. De kiezersgunst is tegenwoordig nogal volatiel.
Ik denk niet dat het voorbij is. Koffeman wil de klacht verder onderzoeken. Hoe dat gebeurt en welke gevolgen dat heeft hangt van het nieuwe bestuur af dat door het huidige bestuur wordt geïnstalleerd. Verder weten we weinig van Ouwehand. Haar brief aan het bestuur was uiterst vaag. Ze heeft een collega opdracht gegevens elk mogelijk scenario om een bestuurslid te wippen te onderzoeken. Hoe zuiver is Ouwehand zelf. Ze heeft net als de partij de schijn mee, sympathiek, opkomend voor arme dieren, beetje wereldvreemd, maar ongevaarlijk. Wat tegen de partij spreekt is dat het ook onderdak biedt aan een deel van de wappies die vooral rondom covid en alle maatregelen die daar speelden boven kwamen drijven. Met semi religieuze, antroposofische motieven. Ik houd daar niet van, ik wil mijn koffie zwart.
En vergeet niet het gedraai met het standpunt over chemtrails in het vorige decennium.. Op links zitten bij de PvdD verhoudingsgewijs de meeste aanhangers van complottheorieën.
'Ik houd daar niet van, ik wil mijn koffie zwart.' Dat mag toch? En mogen anderen hun koffie ook anders willen? Er wonen nu eenmaal ook religieuzen en semi religieuzen en antroposofen in Nederland en nog veel meer mensen met meningen waar jij je misschien niets bij kan voorstellen. Mogen zij van jou ook bestaan? Gehoord worden? Zie je enig voordeel als linkse mensen met dergelijke twijfels alleen bij een rechtse partij terecht kunnen? Sowieso is dat frame dat PvdD anti coronamaatregelen zou zijn zwaar overdreven. De meeste PvdD-stemmers hebben zich keurig laten vaccineren. En wat betreft vaccinatieplicht zat PvdD behoorlijk op één lijn met GroenLinks. Waarom komt dat wappie-frame steeds weer terug, wie heeft daar belang bij? Ben het er overigens mee eens dat het PvdD-bestuur zich in de kwestie Ouwehand veel te ondemocratisch heeft opgesteld, terecht dat ze opgestapt zijn.
De toeslagenaffaire begon ook met de goede bedoeling van fraudebestrijding. De manier waarop zich dat vervolgens ontwikkelde leidde tot onrecht en ontaardde in een nachtmerrie voor veel betrokkenen. Ik zie een parallel met het thema 'grensoverschrijdend' gedrag en 'integriteitsschendingen' Als je niet oppast wordt dat een dekmantel voor allerlei lelijke dingen als karaktermoord, kuiperijen en ander rancuneus gedrag.
Gelukkig en nu democratiseren die partij. Jammer dat we inmiddels een nieuwe hobby hebben op links, personen valselijk beschuldigen en carrières beschadigen. Links heeft geen vijanden nodig ze is haar eigen vijand.
'personen valselijk beschuldigen' Beetje voorbarig Dat moet in dit geval nog vastgesteld worden.
Leuk voor Esther, maar slecht voor partij ben ik bang. De tijd zal leren. De politieke partijen moeten een keer stoppen met zulke praktijken. Anonieme meldingen niet eens behandelen laat staan benoemen. Media moeten dat ook doen. Arib,Ouwehand,Gündogan zijn recente voorbeelden. Begint echt te stinken en rotten op deze manier.
'Anonieme meldingen niet eens behandelen' Hoe weet u dat in dit geval de meldingen anoniem waren?
"Hoe weet u dat in dit geval de meldingen anoniem waren?" Waren ze dat niet dan? En indien ze niet anoniem waren kun je natuurlijk ook zeggen wie die indiener(s) van die meldingen wa(s)(ren).
@Labou "Waren ze dat niet dan? En indien ze niet anoniem waren kun je natuurlijk ook zeggen wie die indiener(s) van die meldingen wa(s)(ren)." Nee. Dat kan niet. Bij de meeste klachtenprocedures kan dat alleen als degene die klaagt daarmee instemt. Ook niet zo heel erg vreemd. Als voorbeeldje: bij het openbaar maken van wie er (allemaal) geklaagd heeft (hebben) over arib en/of klachten die herleidbaar zijn tot specifieke personen konden deze mensen voor hun leven vrezen en zowel privé als wat betreft carriere hier grote problemen bij ondervinden. Het grote publiek (en ook degene waarover geklaagd wordt als er risico bestaat dat deze het aan het grote publiek bekend gaat maken) heeft helemaal geen recht om dat te weten. En logisch niet. Want dan wordt er door niemand meer geklaagd en zullen er nimmer klokkenluiders bestaan. Denk niet dat je van die situatie blij wordt. De klachten hoeven helemaal niet anoniem te zijn geweest als jij géén naam en rugnummers hebt. In vrijwel alle gevallen verbieden de procedures van een organisatie het openbaar maken van de namen en er zijn zelfs gevallen waarin de wetgever directe actie vereist zonder dat de openbaarheid die jij verwacht gegeven mag worden (omdat het zelf obstructie is).
@mg: ik reageer op de tekst "Hoe weet u dat in dit geval de meldingen anoniem waren?". En ik heb eerlijk jouw verhaal niet nodig om te weten hoe e.e.a. in het echie werkt. Misschien moet je toch wat beter lezen of, en dat kan ook natuurlijk, ergens vindt je dat dat bestuur gelijk had. Eigenlijk had ik je niet zo ingeschat maar ik kan het mis hebben.
@ Labou Merkwaardige reactie op MG. Hij legt uitstekend uit waarom namen en rugnummers bij dit soort meldingen in vrijwel alle gevallen niet kunnen worden genoemd. En het opgestapte bestuur heeft voor wat betreft de melding[en] van integriteitsschendingen juist gehandeld. U had kennelijk liever gehad dat ze alles op straat hadden gegooid.
Nou ja suggereert dat de beschuldigingen misschien niet anoniem waren ("Hoe weet u dat in dit geval de meldingen anoniem waren?") maar lijkt nu zijn keutel in te willen trekken. Ook voor hem geldt: ik weet hoe e.e.a. werkt. En misschien moet deze reaguurder eerst nog eens goed lezen wat hij schrijft i.p.v. direct "verzend" aan te klikken.
'En het opgestapte bestuur heeft voor wat betreft de melding[en] van integriteitsschendingen juist gehandeld. U had kennelijk liever gehad dat ze alles op straat hadden gegooid.' Daar ben ik het toch niet mee eens. Het bestuur had niet moeten reppen over integriteitsschendingen zolang ze geen namen en rugnummers bekend mochten maken. Nu hebben ze alleen een vage beschuldiging op straat gegooid. Ben het volledig eens met Ivan61. En ik begrijp ook wel de zorgen van het bestuur, dat de PvdD hierna teveel op GroenLinks kan gaan lijken. Maar met dit soort lelijke beschuldigingen houd je die ontwikkeling toch niet tegen. Dan kan het bestuur beter een nieuwe partij oprichten links van PvdD, een nieuwe 'haas in de marathon', om de PvdD scherp te houden.
@LaBou Jij schrijft: "Waren ze dat niet dan? En indien ze niet anoniem waren kun je natuurlijk ook zeggen wie die indiener(s) van die meldingen wa(s)(ren)." Zowel de reactie van nou ja en van mij zijn correcte reacties op hetgeen je hier schrijft. Je kunt wel zeggen dat wij niet kunnen lezen maar wellicht moet je gewoon even nog eens lezen wat je schrijft. Onze interpretatie van jou tekst is een logischere dan de jouwe. Hoewel ze beide kunnen. Je geïrriteerd reageren begrijp ik dan ook niet.
Ook dit circus valt binnen het kader van het inmiddels tot bananenrepubliek gedegradeerde politieke landschap van Nederland. Zoveelste ophef, zoveelste interne strijd, zoveelste … begrijpelijk dat de bevolking het steeds meer heeft gehad met de politiek. Dit is geen specifieke kritiek op deze partij maar een beschrijving van alle recente ontwikkelingen.
Hier zijn alleen maar verliezers. Het oordeel van het afgetreden partijbestuur dat Ouwehand ongeschikt is om de partij de komende jaren te leiden blijft boven de markt hangen. Er zal nog wel wat 'dirt' naar buiten worden gebracht schat ik zo in. Volgens een artikel in de VK van gisteren heerste er bij de PvdD onder het leiderschap van Ouwehand een ware angstcultuur. Vergeet niet dat een substantieel deel van de partij het bestuur steunde, dit blijft door etteren. Het interim bestuur zal ook iets moet doen met de meldingen van integriteitsschendingen en zal het voorgestelde onderzoek waarschijnlijk gewoon laten uitvoeren. Een bron van onzekerheid voor Ouwehand. Ook electoraal heeft dit bestuurlijke echec repercussies, kiezers houden niet van strijd en onzekerheid binnen een partij.
Je schrijft : "Er zal nog wel wat 'dirt' naar buiten worden gebracht.. " En wat doe je vervolgens? Je haalt VK aan waar die dirt juist ook wordt verspreid. Want er is geen enkele onderbouwing van die beschuldiging. "Vergeet niet dat een substantieel deel van de partij het bestuur steunde," En? en een substantieel deel steunde bestuur niet. Dus...
@ hgroen2 Ik vrees dat er vanaf nu nog veel meer naar buiten zal worden gebracht.
@Nou ja [ Volgens een artikel in de VK van gisteren heerste er bij de PvdD onder het leiderschap van Ouwehand een ware angstcultuur.] Dan lees je een andere Volkskrant dan ik. De vorige keer dat je in deze kwestie de VK citeerde was het helemaal niet de VK die iets beweerde, maar een in diezelfde krant geciteerd lid van het partijbestuur. En om een of andere reden slikte jij de wc-eend-visie van dit bestuurslid voor zoete koek. Iets zegt me dat dat ook hier weer aan de hand is. Doe anders even een linkje plaatsen naar het betreffende VK-artikel.
Ik lees in de vk dat het bestuur bepaalt wat het nieuwe bestuur wordt en dat ze nog steeds een pesthekel hebben aan Ouwehand. En dat lijkt mij dan weer niet zo'n beste beurt voor dit bestuur.
@ Push the sky away Mea culpa. Was artikel in de telegraaf. Excuus voor de verwarring.
@Nou ja [ Mea culpa. Was artikel in de telegraaf. Excuus voor de verwarring. ] Maar ook in dat artikel in de Telegraaf is het niet de krant die dat beweert: er worden anonieme bronnen (onder wie een ' partijbons') aangehaald die vaag iets beweren over een angstcultuur. De enige niet anoniem geciteerde, het afgetreden kamerlid Leonie Vestering, bevestigt die beweringen niet in het artikel. Kortom: zelfs uit een ietwat tendentieus artikel in De Telegraaf weet jij en nog veel tendentieuzere bijdrage te destilleren.
@ Push Vestering heeft nog niet het achterste van haar tong laten zien. We zullen zien wat er nog allemaal naar buiten gaat komen.
@Nou ja [ Vestering heeft nog niet het achterste van haar tong laten zien. We zullen zien wat er nog allemaal naar buiten gaat komen. ] Dat zien we dan wel weer. Vooralsnog is er echter geen enkele reden om anonieme Telegraafroddels te verspreiden, zoals jij doet als je schrijft "heerste er bij de PvdD onder het leiderschap van Ouwehand een ware angstcultuur."
Ik las net het volgende op de site van Chris Aalberts: 'De oprichters wilden een getuigenispartij die de politiek van binnenuit zou beïnvloeden, zonder zelf op zoek te gaan naar macht. Er is een steeds groter probleem met die visie: de PvdD is te populair geworden, er zijn te veel zetels en er wordt regelmatig gevraagd of de partij niet mee wil besturen. Nieuwe PvdD’ers zijn in de verleiding gekomen om er ja tegen te zeggen. Zo bereiken ze immers meer dan als ze alleen maar getuigenispartij blijven. Ouwehand vindt het goed, de kiezers ook. Dat doet de partijbestuurders – en de oprichters – pijn. Je vraagt je af waarom ze Ouwehand bij het grofvuil willen zetten. Het cynische antwoord is dat ze de PvdD weer klein proberen te krijgen. Realistischer is dat ze overal mee weg denken te komen. Hoe liep het immers af in de RAI? De partijbestuurders zeggen meerdere keren dat ‘de dieren gaan huilen’ als de critici niet achter de bestuursleden gaan staan. Driekwart van de leden wil dat niet op zijn geweten hebben. ' https://chrisaalberts.nl/2023/09/10/de-pvdd-was-in-2020-al-toe-aan-een-grote-schoonmaak/
Ik vraag me af wie het bestuur zou hebben voorgedragen als eerste man/vrouw op de lijst. Kan me niet voorstellen dat iemand zo gek is om op een dergelijk verzoek in te gaan in deze situatie. Als ze daarmee geen alternatief hadden voor Ouwehand, hebben ze alleen al daarmee zichzelf goed in de voet geschoten.
Wat een onsympathieke verklaring. Ouwehand zit al sinds 2006 in de kamer, ook als fractievoorzitter. Ze heeft ruime steun in de partij. Dan ben ik wel benieuwd wat haar dan opeens niet geschikt zou maken. Normaal gesproken volgen op integriteitskwesties talloze (gespecificeerde) getuigenissen in die richting. Maar in deze verklaring heeft het bestuur het over een Gedragscode. Waarschijnlijk wordt daarmee het dictaat bedoeld, dat het bestuur de koers van de fractie(voorzitter) denkt te bepalen. Daarmee breken zou je in dat geval en vanuit dat perspectief niet-integer kunnen noemen, maar dat is volgens de berichtgeving ook geen nieuw probleem. Blijft qua timing alleen Ouwehand's kritiek als aanleiding over. Er in campagnetijd zo met gestrekt been ingaan, terwijl de peilingen gunstig waren, getuigt van een volstrekt gebrek aan politiek inzicht van het bestuur. En aan gebrek aan fatsoen.
@nils Naast de andere integriteitsklachten is er ook de klacht dat ze samen met haar medewerker een bestuurslid wilde wegwerken. Die klacht is al gedaan op 28 aug dus voor haar brief.
Ik hoop niet dat deze misbaksels van het bestuur van de PvdD weer opduiken bij andere partijen bij de aankomende verkiezingen.
Daar zijn we zelf bij natuurlijk. Gewoon niet stemmen dan op die personen c.q. de betreffende partijen.
En nu is het wachten tot 'iemand' de inhoud van de (vermeende) integriteitsmeldingen naar de pers lekt. En hoeveel weken vóór de verkiezingen dit gaat plaatsvinden. Want je gaat mij niet wijsmaken dat het bestuur dit zomaar gaat laten gebeuren.
@ Zakenpief: Nu het bestuur het hoofd in de schoot heeft moeten leggen, verwacht ik eerder dat het hele integriteitsverhaal een zachte dood zal gaan sterven. Wat voor belang zou een nieuw bestuur daarbij hebben, nu Esther weer kandidaat- lijsttrekker is en zonder twijfel zal worden gekozen dankzij haar grote aanhang? De werkelijk onderliggende oorzaak van de affaire is natuurlijk de richtingenstrijd.
Mooi op zich. Ik had eigenlijk niets anders verwacht. Alleen krijgt vvd-overloper daan de neef, die nu vast weer terugkeerd als campagneleider, wel een zware taak om dit verhaal op te leuken naar de buitenwereld. Maar als voormalig vvd-prominent zal mooie verhaaltjes verkopen hem wel goed afgaan.
Vreemde gang van zaken. Als ik het goed begrijp is er een melding over een schending van de gedragscode door Ouwehand. Dat is de reden om een ander voor te dragen voor het lijsttrekkerschap. Nu er tumult uitbreekt besluit het bestuur af te treden en de voordracht van een nieuwe lijsttrekker op te schorten. De kwestie is hiermee niet opgelost. De aanklacht is er nog maar zal door het nieuwe bestuur afgehandeld worden. Dat kan dus nog steeds alle kanten opgaan. Niet nu maar na de verkiezingen. Welke kwestie er speelt weet niemand want dit soort zaken breng je terecht niet naar buiten. Het lijkt een persoonlijke vete te zijn die al maanden speelt. Maar blijkbaar reden om drastische maatregelen te nemen. Goed nieuws voor Ouwehand en de partij. Met zoveel free publicity en underdog sentiment kunnen ze de verkiezingen met gerust hart tegemoet zien. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de kiezers overwoog over te stappen. Ik denk dat dat voor het bestuur de reden is geweest om pas op de plaats te maken. Want afgelopen is de kwestie zeker niet. Wie tussen de regels door leest ziet de volgende bui al hangen.
@Martin, "Met zoveel free publicity en underdog sentiment kunnen ze de verkiezingen met gerust hart tegemoet zien." Dat vraag ik me af. Volgens mij zijn een hoop van de mensen die op de Pvdd stemmen, daartoe gekomen bij gebrek aan alternatief. Er zijn heel veel mensen die zo teleurgesteld zijn in de andere politieke partijen, dat ze uit armoede maar op de Pvdd stemmen. Die heeft nl nog nooit iets 'fout' gedaan. Want nog nooit verantwoordelijkheid genomen. En het klinkt wel sympathiek, voor de dieren. En nu heeft de partij toch ineens een 'vlekje'. Zal belangrijk zijn of ze de beerput dicht kunnen houden, naar de verkiezingen toe.
Zakenpief, daar heb je wel een punt. Het feit dat de helft van de kiezers dreigde op te stappen is een veeg teken. Zoals je zegt, de PvdD is een aanwaai partij. Nu draaide de wind ineens en weg waren ze bijna. Bovendien moet het feest eigenlijk nog beginnen. De debatten, het elkaar onder uit halen, de media, etc. Ik corrigeer mezelf, ik denk dat sommige zich laten leiden door dat schoothondjesgevoel terwijl anderen zich realiseren dat ook dit een politieke partij is waar veel mis is.
@Martin, Het is te hopen voor Ouwehand dat er snel een groter schandaal losbarst bij een andere partij. Maar dat vlekje van deze affaire zal wel ff zichtbaar blijven, nog.
Integriteitsperikelen noemen maar niet benoemen. Het is zo lafjes. Zo Haags. Ofwel je pleurt het op straat, ofwel je houdt je mond en regelt het achter gesloten deuren en iedereen kiest zelf welke optie het meest verstandig is (voor de verkiezingen geen moeilijke keuze). Iemand besmettten zonder bewijs is het laagste van het laagste.
Leonie V. weer terug in de kamer ? Het zal mijn partij niet zijn maar volgens mij volkomen terecht dat Ouwehand toch de lijsttrekker wordt.
Er zijn de berichten dat de werk cultuur in de tweede kamer fractie erg was en ze een conflict had met Ouwehand. Dus juist niet terug in de kamer, zou ik denken.
De foto moet ons een andere indruk geven, maar volgens mij heeft de PvdD even niks om over te juichen op dit moment.
Het was 100% een machtsspelletje of, beter gezegd, een machtsstrijd. Het bestuur heeft hoog ingezet, maar compleet verloren. En ofschoon ik geen dierenpartijstemmer ben, ben ik blij dat Ouwehand nog fier overeind is gebleven.
Van meet af aan heb ik het een Burialesverhaal genoemd, met Esther Ouwehand in de rol van Jenny Hermoso. Een nogal halfhartig verhaal van het bestuur van de PvdD. Er zouden “meerdere factoren” meespelen waarom het bestuur besloot Esther Ouwehand niet meer voor te dragen als lijsttrekker. “Integriteitsschending” van haar zou er recentelijk nog bij zijn gekomen en “de doorslag” hebben gegeven, maar het blijft allemaal supervaag. Zij zou "ongeschikt” (NB!) zijn voor het lijsttrekkerschap. Waarom haar dan toch nog voordragen als kandidaat? Alleen vanwege “de ophef”? Dat hoeft dan toch niet? En ook nog een "richtingenstrijd" ontkennen. Het hangt allemaal aan elkaar van ongerijmdheden. De enige juiste conclusie is dan ook, dat het bestuur aftreedt. De vraag was dan ook niet óf dat zou gebeuren, maar wanneer.
Het bestuur heeft een gok genomen, blufpoker gespeeld, men ging er automatisch vanuit dat bij het woord ‘integriteitschending’ de alarmbellen bij alle integere en principiële leden van de PvdD de alarmbellen af zouden gaan en iedereen het vanzelfsprekend zou vinden dat dat eerst onderzocht zou moeten worden en Ouwehand absoluut geen lijsttrekker meer kon worden, waarna het bestuur snel iemand anders naar voren wilde schuiven, waarmee Ouwehand voorgoed op een zijspoor gezet kon worden, maar het sloeg de andere kant op, en de integriteit van het bestuur zelf werd in deze in twijfel getrokken, als een boemerang hebben ze het keihard terug gekregen. Feitelijk ging het wel om een richtingenstrijd strijd, Ouwehand wil met de partij verder groeien en meer invloed terwijl het bestuur een kleine actiepartij wil blijven, zoals de oprichter Marianne Thieme, die achter de schermen nog veel invloed had op het bestuur, het graag wilde.
Je uit een ernstige beschuldiging en ontneemt iemand haar kans op een positie. Vervolgens komt daar een berg kritiek op en iedereen neemt het op voor persoon in kwestie. Een beetje bestuur zou dan hun beslissing onderbouwen. Maar nee, je roept dat er nog "meer" aan de hand is en rent dan weg door ontslag te nemen. Een puinhoop achterlatend waar je niet meer voor verantwoordelijk bent.
In plaats van deemoedig excuses aan te bieden voor de door het bestuur (en alleen het bestuur) gecreëerde FUBAR-situatie geven de bestuursleden Ouwehand ook nog een trap na in hun laffe verklaring. Een verklaring die als je hem wat nader leest eigenlijk niets verklaart. Dat dit opzichtig falende bestuur ook nog het gore lef heeft om over zijn graf heen te regeren door het aanstellen van een interimbestuur en het vaststellen van een kandidatenlijst is natuurlijk te zot voor woorden. Nu Ouwehand zo overduidelijk de steun heeft van de meerderheid van de leden zou juist zij een doorslaande stem moeten krijgen, zowel bij het aanstellen van interimmers als bij het voorstellen van kandidaten voor de kieslijst.
Wat een amateurisme dus wat dat betreft terecht dat het bestuur opstapt. Maar wat ook vreemd is is dat als er meldingen van integriteitsschendingen zijn de inhoud van de meldingen en uitkomst van onderzoek kennelijk niet relevant zijn om iemand op het schild te hijsen als diegene maar populair genoeg is binnen de partij. Wat als er daadwerkelijk sprake was van integriteitsschendingen en er benadeelden zijn? Wat doet dit richting hen.
@ Jozias: Begint het je nog steeds niet te dagen dat die z.g. integriteitsschending een stok was om de hond te slaan?
@Jozias2 [ Wat als er daadwerkelijk sprake was van integriteitsschendingen en er benadeelden zijn? ] Dan zoek je dat netjes uit. Hangende het onderzoek hou je gewoon je klep, ook (of misschien zelfs juist) over het bestaan van een dergelijk onderzoek.
Ik krijg zo langzamerhand het zuur van het woord "integriteitschendingen". Wil je iemand kwijt en heb je geen argumenten? Hoppa: Integriteitsschending! Uitleg is niet mogelijk, want in het kader van de integriteit moet de anonimiteit van de melders gewaarborgd worden.
@Olav U stelt nu dat die schending gewoon verzonnen was om haar weg te kunnen werken? (En dat alles voor de dieren…).
@push the sky Eens dat bedoel ik ook met het amateurisme van het bestuur. Ze hadden Ouwehand moeten informeren, niets publiek maken en haar gewoon op nr1 zetten en in stilte het onderzoek uitvoeren. Desnoods hadden ze na de uitkomsten van het onderzoek haar kunnen royeren en in het slechtste geval had dat 1 zetel gekost. De negatieve gevolgen zijn nu wss groter. Maar dat staat los van het feit dat er fanboys en fangirls zijn die ongeacht mogelijke integriteitsschendingen blind achter haar aanlopen ongeacht het onderzoek.
@olav Dat weten we niet. Dat zegt Ouwehand, het bestuur zegt wat anders en u en ik weten beiden niet wat waar is. Maar al die mensen die stellen dat Ouwehand moet blijven weten het ook niet. Die schuiven het terzijde ongeacht die mogelijke schendingen.
Ben het zelden met u eens, maar in dit geval wel. We zullen het later zien.
@Jozias: En ik vind het buitengewoonk naïef dat je in die mogelijke "integriteitsschendingen" blijft geloven. Vanavond bevestigde een oud bestuurslid (in Op1) dat zeven bestuursleden een melding hadden gedaan. Hoeveel meldingen verder zouden zijn gedaan wilde hij niet zeggen. (Hooguit één denk ik, nl. een collega- fractielid die onenigheid met Esther had). Dit hele verhaal gaat een zachte dood sterven. Dat het allemaal om zeer slecht bestuur gaat, is inderdaad wel duidelijk. De ware reden van al het gedoe is overduidelijk een richtingenstrijd tussen vernieuwers (w.o. Esther Ouwehand) en oudgedienden.
Mooie stunt! Alle aandacht ging even uit naar PvD, en het is ze gegunt. Timmermans en consorten zullen hiervan wel balen, want PvD is een sterke linkse stemmentrekker met een orgineel programma..
Nou denk het niet. Geschiedenis bewijst dat partijen die te kampen hebben met een dergelijke onrust, zetels verliezen. Dus Timmermans zal in zijn handen gewreven hebben.
Ik denk dat je gelijk hebt. Het imago van Ouwehand als sterke, standvastige vrouw is heel goed neergezet de afgelopen dagen. Ik hoop op een zetel of 11/12 komende verkiezingen. Alle twijfelende mogelijke ‘de combi’ stemmers kunnen in Ouwehand een goed alternatief vinden voor die andere lijsttrekker.
Mooi. Sla nu de verkiezingen op 22/11 maar over .. aan eindresultaat valt niet meer te tornen: SCN _ BBB _ PvdD , in die volgorde , waarbij wellicht Keijzer in Torentje komt te zitten.
Top! Go Partij voor de Dieren. Een authentieke oprecht linkse partij, welke nu rustig de verkiezingen in kan.
Nu maar hopen dat het stelletje zevendedagadventisten inderdaad geen invloed (tegen homohuwelijk, tegen abortus, tegen vaccineren etc.) meer heeft.
Het is een brief die duidelijk is: Ouwehand is in de ogen van het bestuur totaal ongeschikt als partijleider en de integriteitsbeschuldiging is in hun ogen dusdanig plausibel juist, dat ze een nader onderzoek niet afwachtte. Het heeft ook niets met een richtingenstrijd te maken, maar puur met de (het functioneren van de) persoon Ouwehand, wordt gesteld. Thieme had in het verleden vergelijkbare beschuldigingen, volgens mij. Wat me verbaast is dat de 'vuile was' zo wordt buiten gehangen en de rancune die uit de brief spreekt. Daar moet het e.e.a. aan vooraf gegaan zijn en toch ook iets van 'rook en vuur'. Mocht je 'groen' willen stemmen, kijk dan ook eens naar alternatieven.
Maar ze leveren geen enkel bewijs, noch maken ze de andere 'factoren' bekend.
@Volrin Dat kan op grond van de statuten en de wettelijke eisen ook gewoon onmogelijk zijn. Dat weet alleen de integriteitscommissie (en evt. bestuur, ik ken de procedures daar niet er zijn situaties waar een integriteitscommissie ook geen inhoudelijkheid met opdrachtgever deelt maar de opdrachtgever wel gehouden is aan het volgen van de conclusie (of op te stappen). Het lijkt een Hoax. Maar uit het feit dat er geen feiten en omstandigheden hieromtrent gedeeld worden geeft niet aan dat het daadwerkelijk eentje is. Er komt een nieuw bestuur (en daarmee een nieuwe integriteitscommissie). Die zullen er toch opnieuw naar moeten kijken. En als gevolg daarvan misschien ook niets kunnen delen. Laten we het hopen dat het inderdaad een hoax was. Dan zijn de enige 'slachtoffers' van deze affaire degene die afgetreden zijn. Als ik er geld op zou moeten inzetten dan zou dat idd hoax zijn. Maar ik zou niet veel durven in te zetten.
"Mocht je 'groen' willen stemmen, kijk dan ook eens naar alternatieven." Die zijn er niet.
Wat een onhandig gedoe van het bestuur. Niets geleerd van andere partijen waar integriteitsonderzoeken ook tot grote commotie en problemen leidde. Als er integriteits problemen zijn, dien je eerst de feiten vast te stellen, alle betrokkenen te horen in 1e aanleg en dan pas besluiten of je overgaat tot een diepgaand onderzoek en dit naar buiten brengt. Juist als het om integriteit gaat en het een vooraanstaand lid betreft, dien je uiterst zorgvuldig te zijn. Want een klacht van een of meerdere personen, betekent niet per definitie dat er sprake is van misstanden. Niet zelden kunnen personen zich niet vinden in de wijze van leidinggeven. Dat is geen integriteitsprobleem maar eerder een mismatch tussen personen.
@ hgroen: Ik kan me moeilijk aan de indruk onttrekken dat die z.g. "integriteitsschending" van Esther Ouwehand een stok is geweest om de hond mee te slaan. Opvallend is dan ook dat het steeds volkomen vaag is gebleven waar het om zou (kunnen) gaan.
@olav U had gewild dat men de inhoud van integriteitsmeldingen voorafgaand aan het onderzoek publiekelijk bekend zou stellen?
@ Jozias: Volgens mij is die "integriteitssechending" helemaal niet serieus te nemen. Het bestuur vindt Esther Ouwehand nog steeds "ongeschikt" (!) voor het lijsttrekkerschap, maar draagt haar toch maar weer voor. Wie kan daar nou chocola van maken, als die meldingen van "integriteitsschending" serieus zouden zijn?
@hgroen2 en @Olav "Dat is geen integriteitsprobleem" Dat weten we niet en het kan zijn dat we het nooit te weten komen. Een bestuur kan niet zomaar naam en rugnummers en de specifieke inhoud van de klacht naar buiten komen en toch kan er een op grond van die informatie zijn ontstaan die niet alleen handelen logisch maken maar zelfs zo kan zijn dat handelen wettelijk vereist wordt. Dat het er op lijkt dat dit niet speelde en de integriteitsmeldingen er met de haren bijgesleept lijken dat ben ik met jullie eens. En dan is nu de goede weg gevolgd: als je het niet vertrouwt dan dwing je het bestuur tot aftreden en zet daar mensen voor in de plaats die je wel vertrouwt. Wat niet wegneemt dat als de integriteitsmeldingen wel degelijk spelen deze niet weg zijn en ook het nieuwe bestuur dan niet zomaar naam, rugnummers en specifieke klacht kan vrijgeven. Of deze kan negeren of vergeten of fout op handelen. En ik me ook kan voorstellen dat zelfs als ze wel terecht zijn dat de klagers zich terugtrekken. Het lijkt mij nu op dan géén veilige omgeving. Geen gemakkelijke taak om in te laveren. Laten we hopen dat het inderdaad op niets gebaseerd was.
Jozias2: Als je een vooraanstaand lid en aanvoerder van de partij kort voor de verkiezingen opeens van de kandidatenlijst afvoert, dan ben je verplicht om daarvoor een duidelijke reden te geven. Een mogelijk strafbaar feit zou zo'n reden kunnen zijn. Maar zo'n vage, nietszeggende kreet als "integriteitsschending" is dat niet. Het was kennelijk de forse kritiek van Ouwehand op het bestuur, die de doorslag heeft gegeven. Dan ben je verplicht om eerst op die kritiek in te gaan en publiekelijk aan te geven waarom dat een reden zou zijn om Ouwehand van die lijst te halen. Nu gebeurde het zonder enig inhoudelijk argument, alleen met een uiterst vage dooddoener. Er valt gewoon niets te onderzoeken, het bestuur werd bekritiseerd, en dat is voor hen kennelijk een doodzonde. Het bestuur lijkt me nogal incompetent en weinig realistisch, als ze dachten dat ze daarmee zouden kunnen wegkomen.
Jozias2 Ze hadden juist niets naar buiten moeten brengen. Maar eerst discreet onderzoek moeten doen en de verschillende betrokkenen hun verhaal laten doen [hoor - wederhoor] Op grond van een dergelijk 1e onderzoek kan een integriteitscommissie beslissen of de zaak verder uitgediept moet worden en daar consequentis aan verbinden. Nu, naar verluid, zijn er een aantal klachten binnengekomen en meteen wordt openlijk op de persoon gespeeld. Kapitale blunder. Zelfde als bij Arib. Zij kreeg ook niet eerst de kans om binnenskamers, wederhoor te bieden.
@hgroen, Maar wat als je als bestuur niets doet en uit het intern onderzoek 8 weken later blijkt dat je lijsttrekker zich inderdaad niet integer gedragen heeft? Dan moet je 2 weken voor de verkiezingen je lijsttrekker afvoeren. Dan was de chaos nog groter geweest. En dan had het bestuur 100% voor de voeten gegooid gekregen dat ze eerder iets hadden moeten doen. Zoals er in de zaak Overmars gebeurd is. Daar heeft Ajax 'gewoon' zijn contract verlengd, hangende het onderzoek, met een storm van kritiek als gevolg. Het was voor het bestuur van de Pvdd ook wel een catch22-positie. Als we ervan uit gaan dat er idd meldingen gedaan zijn.
Zakenpief Ik zeg ook niet dat het bestuur niets moet doen. Maar het eerste verkennende onderzoek doe je achter gesloten deuren. En je gaat niet, met slechts magere aantijgingen, meteen je lijsttrekker op non actief stellen. er is ook nog zoiets als: onschuldig tot het tegendeel bewezen is. door dit soort verhalen zo naar buiten te brengen, bungelt je lijsttrekker meteen aan het koord. Guilty by media.
@hgroen, Voor de buitenwacht is een intern onderzoek hetzelfde als niks doen. Zeker achteraf, als het allemaal fout is gelopen en de partij met een gemarkeerde lijsttrekker zit. En 'onschuldig tenzij' is iets voor in de juridische rechtbank, niet voor de rechtbank van publieke opinie.
@hgroen Eens dat heb ik hierboven ook eerder aangegeven. Het publiek heeft niets te maken met de inhoud van de meldingen en de namen van de melders. Dat had men discreet en intern moeten behandelen. Maar daarmee is niet gezegd dat er geen integriteitsmeldingen waren. Dat blijft nu nog steeds boven de markt hangen.