Doorstralen als methode van steriliseren: effectief én veilig, zeggen wetenschappers
Bij het woord straling denken we aan kernrampen en enge ziektes. Maar straling kan de oplossing zijn voor een groot, wereldwijd probleem: voedselverspilling. Wetenschappers leggen woensdag bij BNR uit hoe een stukje vlees veel langer houdbaar wordt als je het doorstraalt met gammastralen. De angst voor straling is niet nodig.
BNR:
Doorstralen is een methode van steriliseren. In een reactor worden met gammastralen insecten en micro-organismen zoals bacteriën gedood, waardoor voedsel langer houdbaar blijft. Bestraalde voedingsmiddelen zijn niet radioactief. Maar of het helemaal veilig is, is nog niet onomstotelijk bewezen.
Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelen en microbiologie aan de Wageningen Universiteit:
Maar je kunt nooit bewijzen dat iets 100 procent veilig is. Daarnaast heeft de WHO tien jaar geleden al aangegeven dat er helemaal geen indicaties zijn dat het gezondheidseffecten heeft en het kan volgens de gezondheidsorganisatie dan ook als volledig veilig beschouwd worden.”
“Er hangt nog altijd een zweem van grote gevaarlijkheid omheen. De reden waarom men er eigenlijk weinig mee doet, is niet omdat het niet werkt maar puur uit angst van de consument die toch liever niet wil dat eten het bestraald is. De industrie wil er vervolgens ook niet aan omdat ze vrezen dat mensen het niet kopen.”
John Hopman van het bedrijf Synergy Health in Ede, het enige bedrijf in Nederland dat van deze techniek gebruik maakt, vult aan:
Het is net zo gevaarlijk als thuis een magnetron gebruiken. Als je een kippetje ontdooit en de deur van de magnetron opendoet, komt er net zoveel straling vrij.” Zijn bedrijf bestraalt tonnen voedsel per jaar, voornamelijk voor ziekenhuizen. “Het gaat daarbij om producten als garnalen, kikkerdelen, specerijen, kruiden, gedroogde groenten en pluimvee vlees. De inzet van gammastraling is dus breed inzetbaar.
In vergelijking met steriliseren en pasteuriseren, eveneens methodes om voedsel langer houdbaar te houden, geeft doorstraling veel minder smaakafwijking aan het eten, schrijft BNR. Zonde dus, vindt ook Rudy Rabbinge, emeritus hoogleraar productie-ecologie, dat er niet meer mee gedaan wordt. “Deze techniek bestaat al tientallen jaren, ik had eigenlijk verwacht dat de consument het nu wel geaccepteerd zou hebben.”