Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: optreden Rutte ‘kortzichtig, misleidend en rampzalig’

Natuurorganisaties maandag om tafel met Johan Remkes
Joop

Beste meneer Rutte,

  •  
28-06-2011
  •  
leestijd 8 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Ik neem aan dat u mij kunt horen, of anders uw onderknuppel wel, Hobbitliefhebber Halbe
Ik sta hier niet voor de kunst. U wilt de kunstsector op eigen benen laten staan, en dat is mooi. U gaat ervan uit dat het Amerikaanse stelsel over anderhalf jaar ook floreert in Nederland. Het zou zo maar kunnen. U kent ze waarschijnlijk wel, die mecenassen die staan te popelen om alle gaten op te vullen die uw Ork momenteel aan het slaan is.
Ik denk het niet. Alleen op cultuur zet je een Ork.
Het lijkt soms wel alsof u het niet meent.
Nee, het gaat niet om de kunst. Het gaat om de manier waarop. Dat kan sierlijker, Mark. C’est le ton qui fait la musique. Dit is de toon van desinteresse en rancune – en ook van leedvermaak waarmee het gepaard gaat.
Ik weet: u speelt piano. Dat is mooi. En in het theater, de concertzaal en de musea kom ik uw partijgenoten vaak tegen. Dat is ook mooi. Laatst zaten meneer Bolkestein en ik zelfs naast elkaar op het eerste balkon, samen in het midden. Dat was helemaal mooi. Het laatste wat ik dus wil beweren is dat uw partij uit armzalige proleten bestaat. Maar waarom vraagt uw eigen fractievoorzitter zich in de Volkskrant dan af ‘waarom er eigenlijk belastinggeld naar cultuur gaat’? Iemand die dat balletje opgooit, ja iemand die echt vindt dat zijn eigen cultuur geen ondersteuning verdient, letterlijk of figuurlijk, zo iemand is natuurlijk een beetje een schoft – dat bent u toch met me eens. Niet omdat hij zulke dingen zegt, hoor ik u denken, maar omdat hij als politicus weet dat de burger dit graag wil horen. En dat moet je niet doen. Stef Blok maakt stemming, meneer Rutte. Ik dacht: ik zeg het maar even.
Maar hij ging nog door: ‘Ook dierentuinbezoek heeft opvoedkundige waarde. En rijwielzaken krijgen géén subsidie ondanks de gezondheidseffecten van fietsen.’
Nu weten wij allebei, u en ik, dat dierentuinen heus wel subsidie ontvangen, en eigenlijk de rijwielhandel ook, via het Nationale Fietsenplan. Soms heb ik de indruk dat Stef Blok maar wat zit te jokken. Maar dat kan helemaal niet,want de VVD is een beschaafde partij. En dan raak ik in de war.
Weet u wat ik soms denk, meneer Rutte? Het is heel gek hoor, maar soms heb ik de indruk dat kunst gewoon niet verkóópt. En dat kunst daarom – ik durf het bijna niet te zeggen – gebruikt wordt als zondebok. Dan hoor je ineens dat wij allemaal parasieten zijn en subsidieslurpers en dat we op onze kont zitten en onze portemonnee openhouden. Een beetje zoals er over allochtonen wordt gepraat. Gek hè? Soms heb ik hele rare gedachten. En ook – we zijn nu toch bezig: ik in mijn ivoren torentje en u in uw eigen torentje – ook denk ik wel eens, als ik het allemaal niet meer zie zitten, dat u zo over de kunst praat omdat het wel makkelijk scoren is: want anders gaan uw kiezers gewoon naar de PVV. En dan denk ik dat het eigenlijk allemaal is om stemmen te winnen. Dom hè?
Want op zich valt er bij ons maar weinig te halen. Terwijl ik wel eens heb gehoord dat er een potje bestaat van wel vijf miljard. Vijf miljard! Een hele slimme meneer heeft mij laatst namelijk verteld dat de hypotheekrenteaftrek óók een soort subsidie is, voor mensen die een huis willen kopen. En dat er hele erge rijke mensen in Nederland zijn, die meer verdienen dan 80.000 euro per jaar en die zo’n ondersteuning eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Als je dat geld nou in een potje steekt, zo zei hij, dan heb je in één klap zo’n vijf-hon-derd miljard centjes bij mekaar! Veel hè, meneer Rutte. Dat potje zou ergens bij jullie in de VVD-kamer moeten staan, heel hoog op een antieke kast. En daar mag niemand aankomen. Dat potje staat daar gewoon.
Dus ik dacht: ik zegt het maar even. En het is maar een ideetje. Denk er eens rustig over na.
Weet u wat het is, premier Rutte: eigenlijk zijn wij alletwee volwassen. En u moet geen onzin verkopen.
Als u meer eigen inkomsten van de kunstsector eist en in dezelfde zin aankondigt het btw-tarief voor die sector te verhogen van 6 naar 19%, dan bent u een leugenaar, zo simpel is het. Uitgerekend de culturele organisaties die aan al uw eisen voldoen en voor een hoog percentage eigen inkomsten hebben gezorgd, dreigen hun subsidies te verliezen: het Oerol Festival bijvoorbeeld, en Orkater. Beide zijn publiekstrekkers. Beide moeten weg. ‘Niemand is veilig’ grijnsde de Ork toen hij het had over de voorgenomen bezuinigingen. Hij had gelijk. Volstrekte willekeur.
U bent non-stop onoprecht. U bent trots op de harde keuzes van dit kabinet. Ik vraag u: welke harde keuzes? U vernietigt een sector – maar dat is geen keuze, dat is gemakzucht. U bespeelt liever het sentiment van de burger dan werkelijk, in het landsbelang, die harde keuzes te maken. Juist vandaag zou een premier zich boven de partijen moeten opstellen. U volgt de hardste lijn van uw eigen partij, en verwart hardvochtigheid met visie.
Anders valt niet te verklaren dat u kansarmen, kwetsbare jongeren in het speciaal onderwijs, OV-afhankelijken, psychiatrische patiënten, asielzoekers uit oorlogsgebieden, pgb’ers en ernstig zieken de rekening laat betalen. Waarom zij? Ze leveren u geen geld op. Dus kort u ze.
Nee, het gaat niet om de kunst. Het gaat om onze cultuur. Om wat Nederland zou moeten zijn. Voor dit kabinet is cultuur niet langer de basis van een beschaving, het is een leuk extraatje, een speeltje. Ze zal nu op eigen krachten moeten overleven óf uitsterven, naar de wetten van de vrije markt. Ik noem het de wetten van het dier.
U heeft een blinde vlek, meneer de premier, voor alles wat zich niet laat vangen in de netten van die vrije markt. Voor wat niet in materie valt uit te drukken en door de mazen glipt. Ook uw bewindslieden weten zich geen raad met het immateriële. Vandaar dat een VVD-minister van Volksgezondheid zonder schaamte kan stellen dat psychiatrische aandoeningen en depressies ‘binnen de eigen kring uitgevogeld’ moeten worden. En Stef Blok zal zich op zijn beurt afvragen waarom hij daar eigenlijk belasting voor moet betalen. Als iemand nu gewoon gehandicapt wil zijn, hoeft een andere burger daar toch niet voor op te draaien?
Indien u dit bedoelt met zelfredzaamheid – zeg dat dan gewoon. Zeg: geachte burgers van Nederland, wij geloven in het recht van de sterkste. Wees eerlijk en lieg niet. Beweer niet dat onder uw hoede als premier de zwaksten altijd op steun van de overheid kunnen blijven rekenen, wanneer nu juist het doel is deze zwaksten te treffen. En nog een tip: noem het liever geen ‘kwaliteitsimpuls’. Maar vooral: zeg niet dat u ‘dat prachtige land weer gaat teruggeven aan de Nederlanders’.
Op wie doelt u dan, meneer de premier? Waar haalt u het lef of de domheid vandaan om een paar miljoen Nederlanders van buitenlandse afkomst weg te zetten en tot niet-Nederlander te verklaren? Ben ik eigenlijk wel een Nederlander? Het is een vraag die ik mij pas sinds kort moet stellen. Niet de afkomst, zei u, maar de toekomst telt. Wat een waardeloze slogan. U maakt stemming, verder niets.
Dit kabinet, dat Nederland terug wil geven aan de Nederlander, wist elke herinnering aan Nederland uit. En u, meneer Rutte, u bent geen Ork of onbenul: u ként de Nederlandse cultuur. U kent Harry Mulisch, onze bekendste romancier: geen druppel Neerlands bloed stroomde door zijn aderen. U kent Ramses Shaffy, onze grootste chansonnier: geen druppel Neerlands bloed. U kent Vondel, onze grootste dichter: geen druppel. En Baruch de Spinoza, onze grootste filosoof – inderdaad. Nederland werd groot op vreemde smetten. En daar hoeft niemand ooit bij stil te staan, zolang u het tegendeel maar niet beweert.
Misschien bedoelde u het niet zo. Maar het kwam wel lekker uit.
Breng de markt in contact met rancune en je hebt het recept voor uw beleid.
Kom niet met het antwoord dat de burger dit wil. U wil dit. De afgelopen jaren hebben onze politici de burger eerst laten vallen en toen opgehitst: u heeft aldoor gezegd wat u dacht dat de burger wilde horen. Inmiddels praat de burger u na. U maakte de burger wijs dat alle problemen in Nederland veroorzaakt worden door buitenlanders, dat kunstenaars parasieten zijn, dat beschaving beursgenoteerd moet worden, dat de zwakkeren schuldig zijn, de armen luiaards, asielzoekers criminelen, dat geestesziekte geen ziekte is. U maakt de burger wijs dat u regeert. Daarom staan wij hier.
Geen van onze politieke leiders vertoont oprechtheid. Geen van hen vertoont de moed boven zichzelf uit te stijgen en keuzes te maken in het belang van een land. De kunstenaar én de buschauffeur, iedereen wordt voorgelogen. Of het nu jouw partij is die aan de macht is of de mijne, elke burger heeft toch één basisrecht: te worden geregeerd door leiders die het menen.
Dus ja, ik zou willen dat dit kabinet opkwam voor de beschaving die het voor ogen staat en voor de burgers die het niet cadeau krijgen. Te beginnen met de PVV. Het zou getuigen van oprechtheid en respect voor haar anderhalf miljoen kiezers. Sinds het aantreden van onze regering heeft de PVV echter bij de ingediende moties die haar verkiezingsprogramma ondersteunden, steevast tegengestemd. Of het nu gaat om veiligheid op straat of de ouderenzorg: de PVV stemt bij elke aangereikte oplossing tegen. Waar blijft die hulp aan de mensen die het niet cadeau krijgen? Consequent zijn ze op hun eigen manier weer wél: als het gaat om zaken waar de PVV altijd fel tegen was – het korten op de huurtoeslag, de marktwerking in de zorg, of de privatisering van het O.V. – dan stemt de partij tegenwoordig vóór.
Evenzo zou ik willen dat het CDA nog iets van christelijke beschaving in zich terugvond. Die kans is klein: deze partij preekt zelfs niet meer voor eigen parochie. Alles voor de macht.
En ik zou willen dat de VVD oprecht was en zich een partij van liberalen zou tonen in plaats de ultra-orthodoxie te omarmen zodra het haar uitkomt. Omwille van de macht is de VVD tegenwoordig tégen koopzondagen en tégen de aanwezigheid van vrouwen op de kieslijst van de SGP.
Het gaat vandaag niet om links of rechts. Het gaat niet om de elite of de burger. Wij staan hier als vertegenwoordigers van een land dat wordt belogen.
Dat is het wezen van politiek, zullen sommigen zeggen. Maar ik zoek een mens, een eerlijk mens, zelfs in de politiek.
Geachte premier Rutte, er bestaan in deze materiële wereld  een paar zaken die ons scheiden van de apen. Kunst is daar één van. Verder zijn er nog de nutteloze noodzaak om kennis te vergaren, en om andere mensen te helpen. Kunst, kennis, altruïsme maken ons tot mens.
Wanneer een regering daarvoor geen geld meer wenst uit te trekken maar integendeel besluit vooral en juist op deze vlakken te bezuinigen, wetend dat de behaalde winst miniem zal zijn, dan zegt dat iets over ons beschavingspeil. Dit kabinet toont enkel zijn grijns en zijn tanden. Het trekt ons terug naar het dierenrijk.
En natuurlijk, wij kunnen al ons geld ook uitgeven aan eten, wonen, neuken en slapen. Want kunst irriteert, zoals een asielzoeker irriteert, zoals twijfel of nuance, of de klachten van iemand die lijdt aan depressies. Stuk voor stuk zaken die ons doen twijfelen aan utopieën – zoals daar zijn: de raszuivere natie, of de heilstaat van de vrije markt. Dát is de reden van uw rancune.
Het gaat vandaag niet over kunst. Dit kabinet haalt de mens uit ons weg.
Wij burgers, iedereen – wij kunnen bezuinigen, ingrijpend en pijnlijk. Maar wij zullen dat doen op eerlijke wijze, en met liefde voor onze cultuur en ons land.
Dit stuk is overgenomen van ramseynasr.nl

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (69)

PietPaaltjes
PietPaaltjes28 jun. 2011 - 10:20

Sinds GW niet is veroordeeld vinden sommige schrijvers het prachtig denigrerende benamingen te gebruiken zoals "onderknuppel" Dat zijn Geenstijl teksten waarbij ik onmiddellijk afhaak.

Berthold2
Berthold228 jun. 2011 - 10:20

[Wij burgers, iedereen - wij kunnen bezuinigen, ingrijpend en pijnlijk. Maar wij zullen dat doen op eerlijke wijze, en met liefde voor onze cultuur en ons land.] Maar, zegt Ramsey Nasr, dat geldt niet voor de kunst- en cultuursector. Wij zijn boven alles verheven en moeten lijden onder de barbaarse maatregelen van knuppels en onderknuppels. Doe eens normaal joh, dichter des Vaderlands. Je zei ooit iets over het doorslaan in extremen, weet je nog?

Jahannas
Jahannas28 jun. 2011 - 10:20

@ramsye: Wat een prachtig stuk! @piet paaltjes: Wanneer zeg je je joop account op? Kun je lekker gaan haken.

maite2
maite228 jun. 2011 - 10:20

Een prachtig mini essay, dat door Halbe Zijlstra en Mark Rutte waarschijnlijk omschreven zal worden als GROF en DENIGREREND (niet strafbaar volgens de rechter), want zij tweeen staan ver van de Wildernis en zijn kornuiten - dachten ze, denken ze. Maar wie cultuur, kunst, literatuur, teater en creativiteit vernietigt vernietigt ook mensen. Ooit werd gesproken over 'ontaarde kunst' - hoe noemt deze Leider zijn oorlog?

degewoneman
degewoneman28 jun. 2011 - 10:20

Je betoog is spot on. Het wordt ook tijd dat allen inzien dat het verlies groter is dan alleen de bezuinigingen en dat het alle burgers treft, meer als ze zich nu realiseren. Dan protesteren de militairen, dan de zorg, dan de pgb ontvangers, dan de antikerncentrale groep, dan de natuurbeschermingsclub ..................enz en nu dan de kunstenaars en bij de beelden zie je ook nog eens dat sommigen er een feestje van maken. GENOEG, er moet een bindend element tussen al die groepen te vinden zijn zodat er een echt massaal protest ontstaat, zo een waarbij ze niet meer vanachter een raampje ernaar zwaaien en weer overgaan tot de orde van de dag. En als we er dan staan dan lachen we niet meer en wordt er ook geen feestje van gemaakt. Laat het duidelijk zijn dat een democratisch gekozen regering alleen functioneerd en recht van bestaan heeft als ze dienen en niet heersen. Ze behoren ruimte te laten voor minderheden en al helemaal als die minderheden 49 +% van de bevolking uitmaken. En mocht je die minderheden dan toch geweld aan moeten doen, doe het met met respect en meegevoel en laat niet doorgloriëren dat je het geweldig vindt om bepaalde groepen eindelijk een poot uit te kunnen draaien.

Winston2
Winston228 jun. 2011 - 10:20

Prachtig! Hulde! Dit is zo goed verteld... Dankjewel Ramsey :-)) "Het gaat vandaag niet over kunst. Dit kabinet haalt de mens uit ons weg." Juist: het is een regelrechte aanval op beschaving. Het is Mark(t) versus beschaving. Meer Mark(t) = Minder Beschaving. Meer Mark(t) = Meer Leugens. Meer Mark(t) = Meer Geestelijke Armoe.

DikBrix
DikBrix28 jun. 2011 - 10:20

Mooi! :-))) Waarschijnlijk wordt de titel Dichter des Vaderlands nu ook spoedig opgeheven... ;-)

Le Chat Botté
Le Chat Botté28 jun. 2011 - 10:20

Door het boosaardige gekrijs van 's Neerlands schreeuwmeeuwen worden beschaafde, humanistische, vreedzame geluiden jammerlijk overstemd. Totdat Ramsey Nasr de microfoon pakt en uitspreekt wat - in de kern - miljoenen zielen voelen en denken. Ik word er stil van...

vanessa2
vanessa228 jun. 2011 - 10:20

In heel Europa betalen onschuldigen de prijs voor de wijze waarop wat banken de centen zoek gemaakt hebben. Wat ik de kunstenaars en de psychiatirische patienten en zo nodig de werknemers van het KNMI aanraadt: protesteer mee met de Grieken. Zolang iedereen wat alleen aanrommelt wordt er echt niks bereikt. Als U het gespuis wil aanpakken dat langzaam maar zeker de macht grijpt in ons continent zult U een front moeten vormen. Als U de Grieken daar niet bij meetelt, dan heeft helaas ook U de grachtengordel-navelblik van de doorsnee Nederlander opgedaan, en bent U, als kunstenaar, inderdaad niks waard.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jun. 2011 - 10:20

Ramsey Nasr, Halve Zoolstra zal het wel willen afschaffen, maar wat ben ik blij dat jij de Dichter des Vaderlands bent.

Joeri2
Joeri228 jun. 2011 - 10:20

" Het trekt ons terug naar het dierenrijk. " Dat maak ons bang en gelovig. Laten dat nu de echte doelen van dit kabinet zijn.

wvdstraat
wvdstraat28 jun. 2011 - 10:20

Beste Ramsey, Hulde voor jouw bevlogen betoog. Maar 'we' zullen het een tijdje met deze tweespalt moeten doen, vrees ik. Weert Gilders zal jouw tekst lachend in de prullenmand gooien zonder het te lezen. De door hem ingehuurde Halve Zoolstra zal nog een tandje bij moeten zetten, zodat de VVD de gedoogsteun niet wordt verspeeld. En Rutte, Rutte zal niks doen, zoals hij al ruim een half jaar niks doet. Onderwijl verliest het CDA volledig het hoofd, maar gunstig genoeg vist men dezelfde vijver leeg. Het wachten is op het moment dat student en arbeider elkaar weer vinden, net als lang geleden. Met het huidige beleid zou dat gelukkig wel eens sneller kunnen gaan dan men denkt, van de 'burgerman" (H&I) hebben we het trouwens nog nooit hoeven hebben.

mees.
mees.28 jun. 2011 - 10:20

Wat een fantastisch pamflet van Ramsey Nasr. Ben trots dat we in Nederland nog zulke mensen hebben. Hij fileert Rutte en de politiek van dit minderheidskabinet tot op het bot. Chapeau Ramsey......trots trots trots op je!

Draaier2
Draaier228 jun. 2011 - 10:20

Wanneer gaan de ogen van de Nederlanders nu eens open en wordt er serieus en strijdbaar gestaakt. Laten we met die 49,9% van de bevolking die tegen het huidige kabinetsbeleid is toch eens duidelijk maken dat we ons niet door de andere 50,1% laten inpakken en verworven rechten waar zelfs onze grootouders, diep voor ons door het slijk zijn gegaan af te laten pakken en verkwanselen. Het Museumplein in Amsterdam moet gewoon te klein zijn. In 2004 was dit plein al behoorlijk vol, maar het kan voller. Groepen van 10000 mensen is voor dit kabinet blijkbaar niet genoeg. Die lachen ze gewoon uit en ze voeren hun plannen gewoon uit. Als alle getroffen groepen in de samenleving zich massaal verenigen, brengt dat ze misschien op andere gedachten!

maclofty
maclofty28 jun. 2011 - 10:20

Dit is precies wat ik altijd bedoelde: === Dit kabinet, dat Nederland terug wil geven aan de Nederlander, wist elke herinnering aan Nederland uit. En u, meneer Rutte, u bent geen Ork of onbenul: u ként de Nederlandse cultuur. U kent Harry Mulisch, onze bekendste romancier: geen druppel Neerlands bloed stroomde door zijn aderen. U kent Ramses Shaffy, onze grootste chansonnier: geen druppel Neerlands bloed. U kent Vondel, onze grootste dichter: geen druppel. En Baruch de Spinoza, onze grootste filosoof - inderdaad. Nederland werd groot op vreemde smetten. En daar hoeft niemand ooit bij stil te staan, zolang u het tegendeel maar niet beweert. === Hier kan iedere PVV adept de waanzin zien van zijn veronderstellingen.

Flipper2
Flipper228 jun. 2011 - 10:20

Citaat Ik ben bij deze zin afgehaakt: "of anders uw onderknuppel wel, Hobbitliefhebber Halbe" Mensen die zo communiceren neem ik sowieso niet serieus. Einde citaat. Waar u afhaakt is waar het bij Rutte begint.........

JoopSchouten
JoopSchouten28 jun. 2011 - 10:20

Geweldig stuk. Het geeft precies aan wat de huidige types marktwerking de mens, zijn omgeving en de maatschappij als geheel kapot maakt. Alle vangnetten en gemeenschappelijkheid wordt verwijdert. Alles is nog alleen maar te koop. Toezicht is onmogelijk Geen geld? pech gehad. Ayn Rand zou tevreden zijn.

Yggdrasil
Yggdrasil28 jun. 2011 - 10:20

Rutte is van een gans andere order dan zijn Orks. Rutte is Uruk-Hai http://images.wikia.com/lotr/images/c/cb/Ugluk_of_Isengard.jpg

WinstonSmith
WinstonSmith28 jun. 2011 - 10:20

Dit hele stuk is nogal divers, dus focus ik op een klein stukje; "U kent Harry Mulisch, onze bekendste romancier: geen druppel Neerlands bloed stroomde door zijn aderen." Twee problemen, ten eerste bekend is opeens belangrijk? Dan is Dick Bruna toch eigenlijk nog veel beter dan Harry. Ten tweede, Harry Mulisch? Onleesbare rotzooi is mijn mening, daar mag uiteraard iedereen anders over denken. "U kent Ramses Shaffy, onze grootste chansonnier: geen druppel Neerlands bloed." Hij dacht dat hij de zon was, lijkt me niet helemaal goed bij zijn hoofd geweest. "U kent Vondel, onze grootste dichter: geen druppel." U kent Vondel, geen subsidie. Werkte gewoon voor zijn geld, en dichtte in zijn vrije tijd. Zie, het kan dus wel. "En Baruch de Spinoza, onze grootste filosoof" Voorbeeld van integratie, in plaats van de uitspraak van geestelijken te volgen verklaarde hij zich ondergeschikt aan Nederlands recht. Zouden meer mensen moeten doen. "- inderdaad. Nederland werd groot op vreemde smetten." Nee, Nederland werd groot met mensen uit het buitenland die veel bijdroegen, en zonder kunstsubsidies.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 jun. 2011 - 10:20

[En natuurlijk, wij kunnen al ons geld ook uitgeven aan eten, wonen, neuken en slapen. Want kunst irriteert, zoals een asielzoeker irriteert, zoals twijfel of nuance, of de klachten van iemand die lijdt aan depressies. ] In de roos. Diepe buiging.

YoramIH
YoramIH28 jun. 2011 - 10:20

Bravo! Zie ook opiniestuk in Trouw http://dl.dropbox.com/u/3567332/trouw-opinie_29juni_kunst.jpg

knast
knast28 jun. 2011 - 10:20

Humor om te lachen: Fokke en Sukke over de kaalslag in de culturele sector: http://foksuk.nl/nl?cm=79&ctime=1309212000&cid=5588

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2011 - 10:20

Je maakt mij blij Ramses. HUG.

1 Reactie
Babette4
Babette428 jun. 2011 - 10:20

Mij ook! Hartstikke perfect verwoordt! BIG HUG!!! :-)

MarkMarkMark
MarkMarkMark28 jun. 2011 - 10:20

het staat alle jopers natuurlijk gewoon vrij om hun plaatselijke museum of beeldhouwer wat extra geld toe te stoppen. er is alleen sprake van ietsiepietsie minder gedwongen solidariteit. geen ramp dus. ik zou zeggen: put your money where your mouth is

3 Reacties
Rokvok
Rokvok28 jun. 2011 - 10:20

Gedwongen solidariteit of gedwongen onderdanigheid, dat is de keuze.

arieroos
arieroos28 jun. 2011 - 10:20

[het staat alle jopers natuurlijk gewoon vrij om hun plaatselijke museum of beeldhouwer wat extra geld toe te stoppen. er is alleen sprake van ietsiepietsie minder gedwongen solidariteit. geen ramp dus. ik zou zeggen: put your money where your mouth is] Nee, dat is niet het geval. Verdiep je eens in bezuinigingsplannen. Die hebben niets meer te maken met bezuinigingen; dit is gewoon het doelbewust de nek omdraaien van een sector die kritisch is op de huidige machthebbers.

arieroos
arieroos28 jun. 2011 - 10:20

[Maar, zegt Ramsey Nasr, dat geldt niet voor de kunst- en cultuursector. Wij zijn boven alles verheven en moeten lijden onder de barbaarse maatregelen van knuppels en onderknuppels. ] Nee, dat zegt Ramsey Nasr niet. Lees het artikel eens. Kijk, daarom begin ik zo langzamerhand een hartgrondige hekel op te bouwen aan rechtschmenschen. Dit ongelofelijk trots op hun eigen gebrek aan kennis. Dat enthousiaste roeptoeteren, zonder ook maar enig idee te hebben waar ze het eigenlijk over hebben. Walgelijk.

labels
labels28 jun. 2011 - 10:20

Mooi om te lezen dat ik niet de enige ben die het is opgevallen dat onze "premier" (de mijne is hij in ieder geval niet) een grote leugenaar is.

1 Reactie
JeanneDarc
JeanneDarc28 jun. 2011 - 10:20

Dat weet minstens de helft van de kiezers. Nederland is nu letterlijk verdeeld in twee kampen.

Newbombturk
Newbombturk28 jun. 2011 - 10:20

Een kunststukje opvoeren. Gelukkig en helaas niet voor een ieder weggelegd. Zou ik met een zak vol geld, schilder kunnen worden. Ja ik zou wel schilder kunnen worden, alleen of mijn werken verkocht worden is de vraag. Zou ik met behulp van heel veel geld, profvoetballer kunnen worden?Ik denk het niet, al weet ik het bijna wel zeker. Beste mensen, het draait hier om uniek talent en uniek talent komt altijd boven drijven, daar hebben we geen overheid voor nodig. Het credo is, watvoor mij een hobby is (het schilderen) is voor anderen die er echt goed in zijn hun beroep. We gaan niet de hobby van de Nederlandse burger betalen, ook al is het in de ogen van de welwillende kunstenaar een hele prestatie, maar zijn ijvere kunsten maken het nog GEEN kunst.

2 Reacties
labels
labels28 jun. 2011 - 10:20

Waar haalt u het idee vandaan dat iedere flapdrol die weet hoe je van ravensburger schrijft, maar subsidie krijgt. Mensen die voor de hobby willen schilderen, kleien of op viool jammeren die gaan hun gang maar. Maar die krijgen echt geen subsidie, hoor. De subsidies waar we het over hebben zijn om te beginnen niet voor individuele kunstenaars, maar voor (faciliterende) organisaties. En bij de bepaling of zo'n organisatie in aanmerking komt voor een subsidie worden reeds sinds jaar en dag zeer strenge kwaliteitseisen gesteld. De mate waarin je werk aanslaat bij het grote publiek, in een land waar Schnappie de kleine krokodil en Irene Moors met de Smurfen weken de top 40 kunnen bepalen, zegt helemaal niets over artistieke kwaliteit. En neem nou maar van mij aan dat er werkelijk niemand rijk wordt van subsidie op kunst en cultuur in Nederland. Wees gerust. Als er één sector is waar uw belastingcenten verantwoord worden besteed is het deze wel.

arieroos
arieroos28 jun. 2011 - 10:20

Tsja, dat je ook met open ogen achter de leugens van Rutte aanloopt zal niemand verbazen. Maar je hebt dit gepost onder de brief van Ramsey Nasr, en die gaat daar niet over. Heb je ook nog iets te vertellen over wat je van deze brief vindt ?

rgeurtsen
rgeurtsen28 jun. 2011 - 10:20

De rechtvaardiging van de bezuinigingen zonder de argumenten te kennen of te wegen is een overgave aan neoliberalise en monetarisme dat volstrekt onnodig is, en zorgt voor polarisatie en destabilisatie door het vergroten van inkomensverschillen. Jammer dat de Dichter des Vadersland een argument accepteert dat hij niet kan en wil wegen maar blindelings accepteert... ja meneer Nasr u kunt wel zoeken naar een mens, een eerlijk mens, zelfs in de politiek, wees dan ook zo empathisch en koel en helder om de grijnzende bedrieger in het Torentje op zijn gebied aan te spreken en zijn motiverende argumenten te ondermijnen...

2 Reacties
Leodeondernemer
Leodeondernemer28 jun. 2011 - 10:20

Weet jij eigenlijk wel wat neo-liberalisme en monetarisme inhoudt? Je gebruikt de argumenten te pas en te onpas. Vooral te onpas.

degewoneman
degewoneman28 jun. 2011 - 10:20

welke motiverende argumenten?

Leodeondernemer
Leodeondernemer28 jun. 2011 - 10:20

Wat een arrogante toespraak van deze 'Dichter des Vaderlands'. Het sterkt me steeds meer in mijn overtuiging dat er veel te veel geld gaat naar talentloze kunstenaars, die met veel overtuiging hun handje ophouden. Blij dat Mark en Halbe eens goed gaan saneren. Creatieve destructie heet zoiets en dat heeft in het verleden al tot veel moois geleid.

9 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jun. 2011 - 10:20

Probeer maar eens zo te formuleren als deze talentloze kunstenaar. Probeer 10% van zijn zeggingskracht te krijgen. Dan ben je al een heel eind.

objectivist
objectivist28 jun. 2011 - 10:20

Precies, laten we hopen dat we het over bezuinigingen op de kunst hiermee afsluiten. Stel aanstellers.

JandeBoer2
JandeBoer228 jun. 2011 - 10:20

"Blij dat Mark en Halbe eens goed gaan saneren. Creatieve destructie heet zoiets en dat heeft in het verleden al tot veel moois geleid." Ja goed idee, laten ze die creatieve destructie maar eens toepassen op banken en andere destructieve bedrijven.

Winston2
Winston228 jun. 2011 - 10:20

"Wat een arrogante toespraak van deze 'Dichter des Vaderlands'." Arrogant? Snotneus Mark moet, als geste naar zijn meest recente christelijke fanclub, op zijn blote knieën neerzijgen en De Heer danken dat deze gedistingeerde Dichter des Vaderlands hem nog aanspreekt met "meneer Rutte." Heb je ook maar een letter begrepen van deze column? Zo ja, ga dan in op de kern van het betoog. Rechts populistische termen als "...talentloze kunstenaars, die met veel overtuiging hun handje ophouden," zeggen mij geen moer. Behalve dan dat jij je aanmatigt te kunnen beslissen wie wel en wie niet talentvol is.

hannogroen
hannogroen28 jun. 2011 - 10:20

Het is niet een beetje arrogant om als leek tegen een beroepsgroep te zeggen dat ze creatiever worden als je ze minder geld geeft. Hoe had je dat gedacht? Wordt een film beter met de helft van het budget, klinkt muziek mooier met slechte instrumenten, worden schilderijen beter als je ze met Hema verf maakt? Of geloof je nou serieus dat kunstenaars in armoe moeten leven en hun oor moeten afsnijden om echt goede kunst krijgen?

keck66
keck6628 jun. 2011 - 10:20

Ik neem aan dat die extra 13% belastinginkomsten uit de cultuur, terugvloeit naar de sector?

Le Chat Botté
Le Chat Botté28 jun. 2011 - 10:20

Leo, Ik hoop uit de grond van mijn hart dat niemand zijn 'creatieve destructie' richt op jou en de jouwen.

Dzjebe
Dzjebe28 jun. 2011 - 10:20

Wat dom om Nasr talentloos te noemen. Of kortzichtig. Ja. Dat zal het zijn. Of misschien jaloers. Natuurlijk. Onzekerheid die zich uit in jaloezie. Of misschien wel een combinatie van dat alles. Dom, kortzichtig, jaloers én onzeker. Maar ik kan het ook fout hebben. Misschien bent u gewoon wel toondoof. Dat u het ritme van de woorden niet kan horen. Wat sneu nu. En er is niets aan te doen. Misschien vinden ze er ooit nog wat op. Ik hoop het maar.

Mursili1
Mursili128 jun. 2011 - 10:20

Zoals de culturele revolutie in China bijvoorbeeld?

matthea
matthea28 jun. 2011 - 10:20

Prachtig dat iedereen voor z'n eigen hachje opkomt. Maar als er voor t hachje betaald moet worden zijn veel mensen weg. Bezuinigingen zijn nu eenmaal nodig. We zullen meer moeten gaan betalen om b.v festivals te bezoeken. Als we de publieke omroepen willen behouden moeten we massaal lid worden van onze favo-omroep. Als we meer mensen in de zorg willen laten werken, moet de zorgpremie omhoog. De zuinige Nederlander wil alles echter gratis. Dat is niet meer van deze tijd. Het best beginnen de bezuinigingen, daar, waar de liefhebber zeker geld voor over heeft. De culturele sector. Het laatst moeten de bezuinigen plaatsvinden in de sector waar ik werk. De gezondheidszorg. Ik kan u verzekeren dat daar de problemen in de toekomst onbeheersbaar worden, voor zover dat nog niet gaande is.

2 Reacties
Rokvok
Rokvok28 jun. 2011 - 10:20

Zou die onbeheersbaarheid misschien iets met de marktwerking te maken kunnen hebben welke volume-toename uit lokt (zolang de burger niet direct zelf betaalt)?

dboomen
dboomen28 jun. 2011 - 10:20

Hoe komt u erbij dat de sociale voorzieningen zoals de gezondheidszorg, de sociale zekerheid, de cultuur-investeringen enz. gratis voorzieningen zijn die het rijk haar bevolking GUNT. Nooit gehoord van Verzekerings-premies en Belastingen voor algemene zaken die al vanaf onze grootouders verplicht afgedragen worden? Het Rijk heeft in principe geen enkele cent, behalve het gigantisch vermogen uit olie/gasexploitaties plus de accijnsen op 'luxe' goederen waarvan in zijn geheel maar een relatief klein deel terugvloeit in de Maatschappij, want het kapitaal is van het volk zelf. Door de privatiseringen en verantwoordelijkheden over te hevelen naar lagere overheden die ook nog eens gekort worden, waardoor het algemeen welzijn uitgehold wordt, steekt de overheid de opbrengsten van de verzekeringen en belastingen in eigen zak. Tel daarbij op dat de Overheid nog wel bepaalt wat, hoe en aan wie deze geprivatiseerde organisaties en lagere overheden nog mogen faciliteren en ze een rendements-verplichting oplegt. De organisatie en uitvoeringen ervan wordt in handen gegeven van dure, bonus-belustte direcreuren en managers die geen enkele bijdrage leveren aan de werkelijke werkzaamheden maar deze wel onevenredig hard treffen in kwaliteit,- en kwantiteitsnormen. Deze vrije- marktvisie, geimporteerd uit Amerika, verschraalt onze welvaart en niet subsidie-regelingen waar de mensen gewoon recht op hebben, want eigen geld. U werkt in de gezondheidszorg en ik ken een paar wijzigen die in 2003 in de Artsen-Eed zijn toegevoegd en ben er ook zelf tegenaan gelopen. Het is een schande wat er in de gezondheidszorg aan de hand is, vooral de Artsen die in 2003 aangebleven zijn en de nieuwkomers die accoord zijn gegaan met de wijzigingen moeten zich kapot schamen. Hulde voor de weigeraars, die ook meteen op straat werden geflikkerd. Gratis subsidie's, donder op we hebben ze betaald en zijn ervan beroofd.

boeie
boeie28 jun. 2011 - 10:20

Ik ben bij deze zin afgehaakt: "of anders uw onderknuppel wel, Hobbitliefhebber Halbe" Mensen die zo communiceren neem ik sowieso niet serieus.

2 Reacties
wvdstraat
wvdstraat28 jun. 2011 - 10:20

Nasr is een kunstenaar (!!!) die zich bedient van een groteske stijlfiguur, daar is per definitie niets op tegen ! Waar wél wat op tegen is, is op een beleid door politieke vertegenwoordiging, dat alles van de helft -1 lachend ter zijde schuift, sloopt en denigrerend als 'hobby' benoemt. Geen lasten willen (ver)delen maar álles op basis van eigen (wan)smaak ten koste van anderen laten gaan. Een moderne samenleving onwaardig...... !

Sternenstaub
Sternenstaub28 jun. 2011 - 10:20

"Mensen die zo communiceren neem ik sowieso niet serieus." Dat is nu precies mijn sentiment bij de exponenten van de destructieve gedoogconstructie die dit land belasten met hun wanen en projecties.

Flipper2
Flipper228 jun. 2011 - 10:20

Misschien is het maar goed dat we met Halbe Zijlstra te maken hebben. Stel je voor dat het Hele Zijlstra was.

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat28 jun. 2011 - 10:20

Wollt ihr den Ganzen Zijsltra ????

Sternenstaub
Sternenstaub28 jun. 2011 - 10:20

Ik onderschrijf Ramsey Nasr's geïnspireerde, gepassioneerde, oprechte en verstandige proeve van waarheidsvinding in chaotische, onzekere, leugenachtige en primitieve tijden, volledig en van harte. Hiermee toont hij meteen ook aan hoe belangrijk de intellectueel onafhankelijke (literaire) kritiek is in de strijd voor het behoud van normen en waarden die geworteld zijn in en voortkomen uit een volwassen, intelligente, beschaafde, en vooral menselijke perceptie van ethiek. Eindelijk iemand die de individuele sociale verantwoordelijkheid waar anderen op hameren als hadden ze er patent op, terwijl ze deze intussen juist perverteren en ondergraven, met verve waarmaakt. En hij is dichter, Dichter des Vaderlands, een titel die hij werkelijk verdient, wat het nog mooier maakt. 28 juni 2011, de dag dat Ramsey Nasr sprak, waar anderen blaatten. Bravo en bis, mededichter en grootmeester in de kunst der kritiek!

1 Reactie
mees.
mees.28 jun. 2011 - 10:20

Deze ooit van Ramsey Nasr gelezen? Holland the Movie http://www.ramseynasr.nl/web/Fragmentpagina/Uit-Van-de-vijand-en-de-muzikant-2006.htm Het gaat je door merg en been....niemand die het beter beschrijven kan dan Ramsey Nasr. De benepenheid van ons Nederlanders.

Hanspuntnl
Hanspuntnl28 jun. 2011 - 10:20

Bij tekort aan steekhoudende argumenten, gaan mensen die niet beter kunnen, over in schelden. Het is daarom, dat ik in de kop al ben afgehaakt.

1 Reactie
mees.
mees.28 jun. 2011 - 10:20

Als je PVV aanhanger bent kan ik dat begrijpen......die doen dat niet

daniel565
daniel56528 jun. 2011 - 10:20

Echte kunst wordt gemaakt omdat de kunstenaar daar behoefte toe voelt. Hij of zij drukt uit wat uitgedrukt moet worden. Voor de kunstenaar is de kunst een noodzaak. Subsidie heeft daar geen bal mee te maken. Daar financier je alleen valse kunst mee.

1 Reactie
Soupkip
Soupkip28 jun. 2011 - 10:20

--valse kunst-- Wasda? Nooit van valse kunst vernomen. Kan je dat toelichten? Anders ga ik dalijk dromen over bijtende schilderijen, ofzo.. Of doel je op vervalsing van bestaande kunstwerken? Alhoewel ik betwijfel dat je daar op doelt.

FritsGuevara
FritsGuevara28 jun. 2011 - 10:20

Het idee om te bezuinigen openbaart weer eens het ware karakter van links: alle kunst die niet gesubsidieerd is, is minderwaardig, en als je alle gesubsidieerde cultuur geen subsidie meer geeft, hou je niks noemenswaardigs aan cultuur over. Dat Amerika erbij wordt gehaald als voorbeeld van een land met een magere cultuur slaat echt nergens op, het land verkoopt meer platen, heeft een grotere kunsthandel, en minder "gespeelde" films dan vele malen Nederland bij elkaar. En is ook trots op datgene wat het heeft van vroeger tijden, en koestert het. Jullie socialisten zijn zodanig geprogrammeerd door de staat dat jullie niet meer in staat zijn om niet-gesubsidieerde kunst & cultuur nog als zodanig te herkennen, net van die wantrouwige keuterboertjes voor alles wat afwijkt.

2 Reacties
hannogroen
hannogroen28 jun. 2011 - 10:20

Re: dat jullie niet meer in staat zijn om niet-gesubsidieerde kunst & cultuur nog als zodanig te herkennen Kan je me uitleggen hoe je aan een kunstuiting kan zien of hij al dan niet gesubsidieerd is? Klinkt een gesubsidieerd orkest anders dan een gesponsord orkest of zo? Voorts vraag ik me af hoe je erbij komt dat links ongesubsidieerde of Amerikaanse kunst minderwaardig zou vinden. Er is nauwelijks één bijdrage te vinden waar dat wordt gezegd. Je kan de VS trouwens niet met NL vergelijken omdat ze daar de helft minder belasting betalen en dus meer geld overhouden om als particulier te sponsoren en er wonen aanzienlijk meer mensen. Tevens is NL juist trots op haar oude cultuur. Musea, klassieke muziek etc worden ruim gesubsidieerd en daar gaat nu het mes in. Het is daarom des te frappanter dat juist partijen die hun mond vol hebben over het behoud van cultuur, er aanzienlijk minder geld aan willen besteden.

arieroos
arieroos28 jun. 2011 - 10:20

[Het idee om te bezuinigen openbaart weer eens het ware karakter van links: alle kunst die niet gesubsidieerd is, is minderwaardig, en als je alle gesubsidieerde cultuur geen subsidie meer geeft, hou je niks noemenswaardigs aan cultuur over.] Tsja, het is inmiddels een bekend stramien geworden. Een rechtsmensch roept weer van alles en nog dat de linksmensch wat hem betreft vindt. Ik ga hem zometeen vragen waar hij dat vandaan heeft, of hij ook links kan geven naar uitspraken die zijn bewering onderbouwen. En dan blijft het stil. Maar we blijven het proberen. Wie heeft wanneer gezegd dat alle niet-gesubsidieerde kunst minderwaardig is ? [Dat Amerika erbij wordt gehaald als voorbeeld van een land met een magere cultuur slaat echt nergens op] Dat zou inderdaad nergens op slaan, en dat is dan ook niet gebeurd. Sterker nog ... als je de brief van Nasr leest, dan suggereert hij juist dat cultuur in Amerika bloeit; hij betwijfeld alleen, of het Amerikaanse systeem hier zomaar even in anderhalf jaar ingevoerd kan worden. Maar goed, hier zul je waarschijnlijk ook niet op reageren. [En is ook trots op datgene wat het heeft van vroeger tijden, en koestert het.] Maar goed, hier in Nederland doen we dat dus niet. Het kabinet bezuinigd juist flink op het koesteren van wat we hebben van vroeger tijden.

FritsGuevara
FritsGuevara28 jun. 2011 - 10:20

Hollywood, Disney, Elvis, Michael Jackson, Andy Warhol, Glenn Gould, Frank Sinatra, Gershwin, Scott Joplin, dit is al wat ik in 10 seconden brainstormen kan noemen. Dus er zal ongelooflijk veel meer zijn dan dat want ik ben vast niet thuis in zelfs maar alle bekende kunst en cultuur laat staan ook nog eens het onbekendere werk. Amerika bruist dus van de cultuur, en het is op wereldniveau ook veel bekender dan de Nederlandse, zeker als het om de tijd na de Gouden Eeuw gaat. Cultuursubsidies hebben geen snars geholpen om daar verandering in te brengen. Ik snap verder niet waarom jullie socialisten zo hatelijk zijn tegen de Amerikaanse cultuur want Jimi Hendrix en een paar andere Vietnam-klassiekers komen er vandaan, die het heel goed deden bij jullie hippie-overgrootouders, die het op een kapitalistische manier steunden door hun platen allemaal te kopen. Over smaak valt niet te twisten dus die minachtende houding naar Jimi Hendrix door jullie socialisten is bij mij gelukkig aan dovemansoren gericht, ik luister er evengoed naar, of juist graag zelfs, nu ik weet dat links het geen cultuur vindt. Dan is dat juist een compliment.

2 Reacties
knast
knast28 jun. 2011 - 10:20

Mijn brainstormsessie van tien seconden: Metropolitan Opera, New York Philharmonic, Leonard Bernstein, Steve Reich, John Cage, Quentin Tarantino, Stanley Kubrick, etc. etc. En dat allemaal zonder subsidie.

Soupkip
Soupkip28 jun. 2011 - 10:20

--of juist graag zelfs, nu ik weet dat links het geen cultuur vindt.-- Hoezo, kortzichtig?

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2011 - 10:20

Uw '''toespraak" geeft mij nog meer aanleiding om het afromen van de cultuursubsidies nog meer te ondersteunen. U heeft zich op een geweldige wijze verlaagd.

2 Reacties
arieroos
arieroos28 jun. 2011 - 10:20

[Uw '''toespraak" geeft mij nog meer aanleiding om het afromen van de cultuursubsidies nog meer te ondersteunen. U heeft zich op een geweldige wijze verlaagd. ] Goh ... het zit je nogal dwars, dat iemand Rutte en zijn kompanen voor leugenaars uitmaakt ... komt de waarheid hard aan bij jou ?

JosephFrancis
JosephFrancis28 jun. 2011 - 10:20

De toespraak van Ramsey Nasr = de spijker op de kop slaan. Bravo!!!