Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Beste homofamilie, laat je niet gebruiken door politieke partijen

  •  
05-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
246 keer bekeken
  •  
fam

© cc foto: Thomas Autumn

Het is niet voldoende om te stellen dat homorechten beschermd moeten worden
Je moet homo’s nooit boos maken zeggen ze want ze kunnen je carrière maken, breken of nieuw leven inblazen. Zoals Jezus de overleden Lazarus opwekte. Hebben ze toch meer gemeen met elkaar dan christenen denken.
De Amerikaanse zangeres Jennifer Holliday bevestigde die theorie toen zij zich terugtrok uit de line-up van de inauguratie van Donald, de ‘zogenaamde’ president. Dat deed ze niet vanwege morele bezwaren maar omdat ze haar LHBT-fanbase die haar onvoorwaardelijk steunt niet wilde teleurstellen. Ik vraag me dan af of ze hen zonder die onvoorwaardelijke steun met plezier had teleurgesteld.
Homo’s blijken niet alleen in de entertainment-industrie oppermachtig te zijn maar ook in de politiek. Vrijdagavond debatteerden de partijen PvDA, D66, CDA, Partij voor de Dieren, GroenLinks, 50+, Artikel 1 en de VVD over Grondwetsartikel 1 en of die uitgebreid moet worden om homo’s en gehandicapten te includeren. Ik moet erbij zeggen dat het een voorstel van D66 in 2007 was en nu door PvdA en GL wordt ondersteund. De andere gevestigde partijen maken zich nu ineens ook heel druk om homorechten. Ik zou bij God niet weten waarom.
Het zal je niet ontgaan zijn dat er één partij is die mist. Los van de partijen die zeggen dat je naar de hel gaat vanwege het geslacht van de persoon waarmee je het bed deelt. Het zijn waarschijnlijk mensen die zelf rondlopen in kleding die van gemengde stoffen is gemaakt en die schaaldieren, konijn of varkensvlees eten. Wat allemaal ook abominaties zijn als we het boek Leviticus – waarin homoseksualiteit afgekeurd zou worden – moeten geloven. Maar van die mensen verwachten we een no show.
Ik heb het over de partij die het constant heeft over het beschermen van homo’s van discriminatie door andere minderheden te discrimineren. Tsjah, gelijke rechten zijn er blijkbaar niet gelijk voor iedereen. De PVV verdedigt homorechten door te schitteren in afwezigheid op een bijeenkomst die gaat over het verdedigen van homorechten.
Homo’s of alle andere letters van de LHBTQIA-gemeenschap dienen niet als stok om moslims mee te slaan. Ze zijn niet de knuppel die je gebruikt om je eigen bestaansrecht mee te verdedigen, geen accessoire die goed kleurt bij je virulente moslimhaat maar een kwetsbare groep in de samenleving die stellig en structureel beschermd dient te worden.
Ik moest denken aan een christenvader die laatst een tweet stuurde naar het twitteraccount van de Marvel-serie Supergirl. Een van de hoofdpersonages is momenteel haar homoseksualiteit aan het ontdekken. ‘Mag het voor mijn kinderen wat minder expliciet met de homoliefde?’, vroeg hij. Hij werd bedolven onder tweets die de show verdedigden. Hij antwoordde de volgende dag dat zijn vrouw hem erop wees dat hij als zwarte man in Amerika beter zou moeten weten en dat hij ook van de feedback online geleerd had. De vader bood zijn excuses aan.
Zo makkelijk gaat dat soms maar dat soort zelfkritiek en -inzicht zal je niet vaak zien bij politieke partijen, anders zouden het natuurlijk geen politieke partijen zijn. Toch zou ik willen zeggen, verlaag je verwachtingen niet, beste homofamilie. Je verdient iemand die helemaal voor je gaat. Die je niet terug in de kast stopt en je één keer in de vier jaar eruit tovert om kunstjes te doen.
Wie doet wat om gelijk ouderschap te realiseren en het toenemende geweld tegen homo’s, lesbiennes en transgenders tegen te gaan? Wie zet zich in voor mensen met een intersekse conditie en wie zet er überhaupt voor het eerst een stap in het COC-gebouw?
Het is niet voldoende om te stellen dat homorechten beschermd moeten worden. Of om lukraak een schuldige in overtreding aan te wijzen omdat het goed uitkomt. Aan de politiek: ik zie graag wat voor vriend je 365 dagen per jaar bent en niet alleen wanneer homo’s de populairste van de klas zijn.
P.S. Dit geldt ook voor mensen met een fysieke beperking die pas dit jaar wettelijk bevestigd kregen dat ze tot elk publiek gebouw toegang zouden moeten krijgen. Trap er niet in.
Dit is een radiocolumn die vrijdag 3 februari voorgedragen is in het VARA-programma met Francisco van Jole, Hier Hoor Je Hoe Het Echt Zit. De column is vanaf 03:00 te beluisteren. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.