Joop

Beste gitarist van afgelopen 30 jaar

  •  
12-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
jooooooooooooe-frusciante-300px.jpg
BBC-onderzoek: John Frusciante verslaat Slash
Op de BBC is een uitverkiezing gehouden van de beste gitarist van de afgelopen dertig jaar. John Frusciante, voormalig gitarist van de Red Hot Chili Peppers, versloeg Slash van Guns ‘n Roses en Matt Bellamy van Muse.
Frusciante, die tegenwoordig onder meer in de band Swahili Blonde met Duran Duran bassist John Taylor speelt, verslaat zijn collegae onder meer door zijn vingervlugheid en zijn minimalistische melodieuze lijnen, aldus een presentator van de BBC over de wedstrijd genaamd The Axe Factor.
Naast de drie al genoemde gitaristen behaalden ook Johnny Marr (The Smiths), Johnny Greenwood (Radiohead) en Prince de top-10. Opmerkelijke omissies: The Edge (U2), Kurt Cobain (Nirvana) en Noel Callagher (Oasis). Ook vrouwen zijn grotendeels afwezig. De eerste vrouwelijke gitarist op de lijst is PJ Harvey, op nummer 29.
Lees hier hoe de selectie van BBC 6 tot stand kwam. En kijk hier voor de veertig beste gitaristen.

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Pjotrs
Pjotrs12 apr. 2010 - 14:55

Die top 10 staat bijna helemaal vol met vmbo-rockers die hun gitaar gebruiken om publiek te onaneren. Alleen op 4 (Johnny Marr) en 10 (Peter Buck) staan echte gitaristen. Opvallend is ook dat Nels Cline van Wilco in de hele lijst niet voorkomt, terwijl dat toch degene is die veel gitaristen op het moment in de gaten houden.

JoopSchouten
JoopSchouten12 apr. 2010 - 14:55

Tja, Jeff Beck, Robert Fripp en Frank Zappa (of Julian Bream, klassieke muziek) staan bij mij ook bovenaan de lijst. Ik snap deze keuzes ook niet.

RolandBru
RolandBru12 apr. 2010 - 14:55

Zappa overleed in 93 en beleefde zijn creatieve piek voor 1980 (net als Jerry Garcia die in 95 overleed). Gilmour beleefde zijn creatieve piek ook al (vlak) voor 1980. Fripp was in sommige versies van King Crimson zo vernieuwend dat het pijn deed aan je oren. Neil Young is niet echt vernieuwend, hij speelt al vanaf 1969 afwisselend country/folk/singer songwriter en grunge (waar hij wel vroeg mee was). Fusion is wat uit de mode, maar John McLaughlin is nog steeds top. OK mijn keus: Trey Anastasio, vanwege zijn improvisatietalent. Componeren kunnen velen, snel spelen kunnen velen, goed imiproviseren op 'vamps' kan niet iedereen, en weinigen zo goed als Trey in een willekeurige 'You enjoy myself', 'Reba' of 'Run like an antilope'.

JimmyGuitar
JimmyGuitar12 apr. 2010 - 14:55

Steve Vai,Joe Satriani, Stevie Ray Vaughan , Jimmy Hendrix,Govan Guhtrie,Jan Akkermans,Dick Dale etc etc ..... Dit zijn wel een paar gitaristen die niet zouden misstaan in een lijst van beste gitaristen.

Nikos2
Nikos212 apr. 2010 - 14:55

Kwestie van smaak.

Vulpen2
Vulpen212 apr. 2010 - 14:55

Als Slash de beste gitarist ter wereld gevonden wordt, wil ik weleens weten wat al die anderen dan zoveel slechter maakt... Jimmy Page, B.B King, Buddy Guy en zo kan ik wel even doorgaan. De Britten hebben overigens ook wel een hele andere smaak dan de rest van 'de wereld', vind je ook niet?

Deniro
Deniro12 apr. 2010 - 14:55

Da's echt bullshit. Dat je überhaupt al een goede gitarist bent als je een elektrische gitaar kan bespelen met vingervlugheid vind ik raar. Kun je beter een competitie typen houden ofzo.

Jfv
Jfv12 apr. 2010 - 14:55

Tja, hoe serieus is de lijst als Prince als gitaarheld in de toptien staat?

2 Reacties
WilliamP
WilliamP12 apr. 2010 - 14:55

Niet dan?!

BengaBenga
BengaBenga12 apr. 2010 - 14:55

???? Prince is een geweldige gitarist. Laatste 30 jaar is dus van 1980 tot nu, vandaar dat vele hierboven genoemde gitaristen niet op de lijst staan. De beste aller tijden is en blijft natuurlijk Jimi. Ik denk dat een voorwaarde was dat je niets voor 1980 hebt gemaakt anders kan ik de afwezigheid van Eddie van Halen en Rory Gallagher niet verklaren. Het artikel klaagt over omissies The Edge (11), Noel Gallagher (19) en Kurt Cobain (20), maar die staan hoog genoeg. Wel goede songwriters en invloedrijke gitaristen qua sound, maar technisch niet geweldig. Ik mis zelf wel Richie Sambora (jammer van de band maar wel een heel goede gitarist) en onze eigen Tres Manos in de top 40.

[verwijderd]
[verwijderd]12 apr. 2010 - 14:55

Waarom staat Rory Gallagher er niet bij? Ik vond/vind hem zo goed dat ik mijn hond naar hem vernoemd heb en het was een puike hond. En vele malen beter dan het gros van het lijstje. Gallagher bedoel ik, niet de hond.

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra12 apr. 2010 - 14:55

''Rory Gallagher'' dacht ik, toen ik de titel las. Griezelig goed, de bescheidenheid zelve en een ontzettend aardige man die helaas veel te vroeg overleden is. Een goeie tweede, op mijlen afstand van Rory, is misschien Leo Kottke, al kan ik daar geen uren naar luisteren. Naar Rory wel. Maar die''s A Million Miles Away. Jammer.

[verwijderd]
[verwijderd]12 apr. 2010 - 14:55

sorry maar die lijst slaat echt werkelijk nergens op. Wel eens van Jeff Beck gehoord , Akkermans en Saxionie,Die miste ik in ieder geval,En zelfs dood is Hendrix nog de beste

1 Reactie
BengaBenga
BengaBenga12 apr. 2010 - 14:55

Laatste 30 jaar dus van 1980 tot nu...

[verwijderd]
[verwijderd]12 apr. 2010 - 14:55

Sinds 1980? Dat is natuurlijk Poison Ivy van de Cramps. Snakefinger en Buckethead mogen ook wel genoemd worden. Uiteraard zegt dat de meeste mensen hier niks. Ik moet wel zeggen dat ik de vermelding van Saxionie wel terrecht vind van heer kruis. En verder gaan we collectief voorbij aan Fado en Flamengo gitaristen. Maar zo lang als Keith Emerson nog steeds the King of the electrische eensnarige vedel is hoort u mij niet klagen :D

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs12 apr. 2010 - 14:55

"En verder gaan we collectief voorbij aan Fado en Flamengo gitaristen." Het ging bij de verkiezing om de "axe factor" oftewel elektrische gitaren. Dan valt akoestische muziek dus buiten de boot. En al werd fado op een elektrische gitaar gespeeld dan nog zouden fadogitaristen slecht scoren: de hele top 40 wordt gedomineerd door sologitaristen en de fadogitarist speelt ritme (plus basnoten). Of bedoel je misschien dat de guitarra als gitaar moet meetellen?