Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Beste antiracisten

  •  
31-10-2016
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
AZ met RF

© Anousha Nzume en Raja Felgata

Een antwoord aan onze critici die boos werden vanwege Peter R. de Vries en Marianne Zwagerman
Afgelopen week is er nogal wat commotie ontstaan rondom De Kleurrijke Top 100. Twitter-fanatici vonden het niet kunnen dat wij Marianne Zwagerman een podium gaven. Wij hebben in de editie van dit jaar een column gepubliceerd van Zwagerman. Een goede scherpe kritische column, zoals wij verwacht hadden. So far so good. Wij geloven dat als je écht de verbinding zoekt, je ook ruimte moet kunnen geven aan andersgestemden. Wij kunnen best tegen kritiek, maar om genomineerden op te roepen onze lancering te boycotten vinden wij van een puberaal niveau.
Vervolgens lanceerden wij vrijdag in een afgeladen Pakhuis de Zwijger onze Top 100, met gevarieerde sprekers zoals Martin van Engel, Faiza Oulahsen, Minister Jet Bussemaker en de eerder genoemde Marianne Zwagerman. Omdat wij onze sprekers vrij laten wat betreft de invulling en omdat wij geloven in de goede intentie van ons platform en creatieve vrijheid, wisten wij van tevoren niet wat er gezegd zou worden. Dat Faiza Oulahsen het over het milieu ging hebben was duidelijk, en dat Farbod er niet was om een pleidooi voor Trump te houden was ook bekend. Wij waren verrast door de invulling van Zwagerman, met name het gebruik van het N-woord. Niet ons woord, niet een woord dat in ons magazine terug te vinden is of iets waar wij voor staan! Haar keuze. De rest van haar column was een sterk stuk over verbinding en toegenomen racisme. Sterker nog: zou je het N-woord vervangen door een geaccepteerde term, dan hadden een hoop mensen afgelopen weekend minder vingerkramp, want Twitter ontplofte. De ‘ usual twitter suspects ’ liken en retweeten elkaar, wat absoluut heeft geholpen met onze trending status: waarvoor dank!
Naast negatieve tweets was er ook een hoop positiviteit te vinden op Twitter, maar we schrijven dit niet omdat we het gevoel hebben te moeten verduidelijken dat wij zuiver zijn. Je zou door een aanhoudende negativiteit van een groep haast vergeten dat wij een positieve movement zijn die al jaren actief is tegen racisme, culturele vooroordelen en gelijkheid.
Mooi om te zien wie er allemaal meedoen zonder de context te kennen. Wij staan voor de verbinding en de dialoog, niet alleen met medestanders maar juist ook met tegenstanders. We vinden Marianne Zwagerman een sterke vrouw die je niet de mond hoeft te snoeren of te vertellen wat wel en wat niet mag. Wij doen niet aan boycotten of terechtwijzen, er is namelijk een discussie ontstaan die verder gaat dan het N-woord. Wij zouden ‘niet snappen wat racisme is’ en met onze nummer 1 positie van Peter R. de Vries al helemaal niet weten wat diversiteit is. Voor de mensen die denken dat Peter R. de Vries als witte man niet kleurrijk genoeg is en geen recht heeft van spreken, hier een paar voorbeelden:
Kortom, antiracisten die zich van hun meest racistische kant laten zien. Activisten die niet verder komen dan 140 tekens en uitnodigingen om in gesprek te gaan in de wind slaan, want dat kun je niet laten retweeten door ip-helden. Wij werken keihard, maken ons al zes jaar lang hard voor diversiteit in de breedste zin van het woord.
Wij moeten linksom en rechtsom uitleggen dat we GEEN ‘allochtonenlijst’ zijn, en uitleggen dat Peter R. de Vries meer lef heeft dan menig antiracist activist op Twitter. Maar waar waren die mensen 3 jaar geleden? Waar waren jullie toen? We hebben jullie niet gehoord toen we zes jaar geleden aan het strugglen waren om De Kleurrijke Top 100 op te zetten als antwoord op alle top 100 lijsten in NL, omdat we kleur en diversiteit misten. We hoorden niemand toen we werden gedist omdat we blijkbaar het ‘Lintje voor de Democratie’ niet verdienden en we hoorden jullie niet toen we Anousha Nzume in 2014 de kleurrijke prijs gaven en we hoorden jullie ook niet toen Humberto Tan de Top 100 kreeg overhandigd.
Kom ons niet de les lezen over gebrek aan inzicht, als we jarenlang middenin Hilversum te maken hebben gehad met verschillende vormen van racisme. Vertel ons niet dat onze inzichten met betrekking tot racisme niet de juiste zijn omdat jullie vinden dat een witte man niet op een nummer 1 hoort, want er MOET iemand op met een kleur. Want logisch? Had Sylvana op plaats 1 geen trigger veroorzaakt van diezelfde boosheid die jullie nu hebben, omdat we haar in een ‘kleurrijk’ hokje zouden stoppen? Dan hadden we waarschijnlijk moeten uitleggen waarom we zo’n voor de hand liggende keuze hadden gemaakt. Kortom: het is voor bepaalde groepen toch nooit goed.
We hebben geen ‘dankbare onderdanigheid voor witte mensen’, wij geloven in gelijkheid en in positiviteit. Is dat jullie manier niet? Prima; maak een eigen lijst.
Die waardeoordelen over de ander kenden wij alleen van rechts. Intolerant geratel omdat je de ander uitsluit, niet wilt begrijpen en gelooft in één waarheid. Welke politicus maakt ook alweer gebruik van zulke makkelijke retoriek?
Het probleem zit hem in het feit dat het idee dat een Peter R. niet vanuit hetzelfde kader mag en kan redeneren. Uitsluiting. Net zoiets als Sunny Bergman niet mag spreken over racisme (onzin) of een Tanja Jess niet solidair mag zijn met de anti-Zwarte Piet beweging (ook onzin). Vrouwen die net zo goed op 1 hadden kunnen staan. Wij vragen ons oprecht af of dit ook had uitgemaakt voor de genoemde dames? Of zijn zij wel acceptabel omdat het vrouwen zijn? Wij snappen die schizofrene discrepantie niet zo, maar dat zal wel aan de ‘generatiekloof’ liggen.
Iedereen heeft eigen manieren om een bijdrage te leveren aan het debat over racisme. Wij (Top 100) kiezen voor Peter op 1, omdat hij ongeacht zijn kleur of sekse, op een rechtlijnige manier, intolerantie aankaart. Het was zeer interessant om het gebrek aan tolerantie uit jullie hoek te lezen. Waarom kan een witte man, geen prijs krijgen voor tolerantie? Zijn nummer-1-positie is een statement, een statement dat blijkbaar niet begrepen wordt door een starre denkfout.
Die stugge stelligheid, die blijkbaar geen ruimte biedt aan een breder perspectief, is echt een blinde en gevaarlijke vlek. Het feit dat jullie dit niet inzien, maakt het nog gevaarlijker. Totaal niet constructief, positief of verbindend. Niet de manier van De Kleurrijke Top 100.
Wij maken ons niet alleen hard tegen Zwarte Piet ( yep, daar is ie weer ), maar ook als het gaat om beeldvorming dan spreken wij ons uit ( Open brief aan Philippe Remarque ). Wij gaan verder dan tweets of opiniestukken. Wij willen constructieve dialogen aangaan, en niet verzanden in keuzes uitleggen of buigen voor wat frictie. Ons platform brengt jaarlijks honderd nieuwe namen en brengt een dialoog op gang. Door bekende en mindere bekende rolmodellen zichtbaarder te maken, maak je blijkbaar jezelf kwetsbaar voor kritiek van een groep die niet zichtbaar wil zijn, maar in de luwte wil ageren tegen zaken die niet in hun gedachtegoed passen. Maar wij zijn trots op wat we doen. Trots op wie wij zijn. En de groei die wij doormaken is helaas omdat gebrek aan diversiteit nog steeds een issue is, en het marginaal denken groeit. Wij hadden echter wat meer support verwacht vanuit andere gemeenschappen. Niet dus.
Het N-woord hebben wij niks mee, wij strijden voor gelijkheid. Wat je van onze keuze voor Peter R. als lijstaanvoerder vindt kan ons werkelijk waar niks schelen, iedereen heeft een mening of een favoriet. En zolang Quinsy Gario niet eens met zijn eigen broeder Jerry King Luther Afriyie door een deur kan, is hij de laatste die iemand de les mag lezen over unity of verbinding. “Quinsy heeft het witte superioriteitsgevoel overgenomen en probeert dat toe te passen in de beweging. Ik zal dat nooit toe laten. Ik vecht tegen het idee dat de ene beter is dan de andere”; aldus Jerry. En ja Quinsy, ook jij stond ooit in De Kleurrijke Top 100. Ook een keuze die een hoop anderen destijds niet begrepen. History repeats. Ook toen namen wij het op voor jou in gesprek met anderen. Maar solidariteit hebben we gelukkig voldoende vanuit hoeken waar in oplossingen wordt gedacht en gehandeld. Voor wie de filosofie weigert te begrijpen: kijk eens wat verder dan de beperkte kaders. Dezelfde beperkingen in kaders waar ‘de ander’ namelijk van wordt beschuldigt die worden nu aan de andere kant van het spectrum ook gehanteerd.
Vastgeroest activisme. Mensen die zich activist noemen, moeten misschien eens wat actie ondernemen en minder reactie. Onderneem iets, kom met een oplossing, ga het gesprek aan en blijf niet hangen in #fitties. Wij blijven strijden voor waar wij in geloven, daar doet wat ruis in de vorm van 140 tekens niks tegen. Het grappige is, hiermee wordt juist aangetoond dat exact hetzelfde wordt gedaan als datgene waartegen jullie ageren. In een schizofrene spagaat van onvermogen met een aantal karakters aan karaktermoord willen doen is hilarisch, als het niet bedroevend zou zijn. En Arzu Aslan, in plaats van je energie te stoppen in twitteren met onze sponsors en locatie: ga gewoon het gesprek met ons aan. Je mag het periscopen voor je volgers. Je hoeft ons niet te begrijpen, maar als volwassen vrouw het gesprek voeren zou je sieren.
Dus voor de laatste keer: wij van De Kleurrijke Top 100 hebben niks met het N-woord. Wat betreft racisme voeren jullie een ongeloofwaardige poging tot een smeercampagne. Activisten die contraproductief geen actie voeren maar in een reactiestuip zijn blijven hangen.
“In the end, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends.” – MLK
Raja Felgata & Khalid Ouaziz, Hoofdredactie De Kleurrijke Top 100

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

Nancy uit Curacao woont in Friesland
Nancy uit Curacao woont in Friesland6 nov. 2016 - 15:48

Leuk stukje. Mooi genuanceerd. Ik ben zelf donker, het N-woord stuit me tegen de borst. Ik vind het racisme wel meevallen, het enige wat vaak merk: een zwarte dame, die zal wel los in de broek zijn. Daar leer je ook wel mee omgaan. En er is altijd wel wat.

Pater
Pater4 nov. 2016 - 13:20

Mooie positieve toon. Dat wil niet zeggen dat soms een agressievere opstelling niet evengoed nodig is. Dat lijkt Raja af te wijzen. Vind ik wel erg eenkennig.

Donutz
Donutz1 nov. 2016 - 9:30

Goed geschreven, de nuance is belangrijk! Geen vinger wijzen en uitsluiten maar samen voor het goede (stop discriminatie) vechten. Maar een stukje uit he betoog volg ik niet. Het N woord? Dat is het Engelse nigger of Nederlandse nikker. Die zijn alleen als scheldwoord te gebruiken, per definitie ongewenst, en vandaar de term N-word. Kam me niet voorstellen dat ook maar 1 spreker dat gedaan zou hebben! Sommige mensen gebruiken wel de term neger, vooral senioren mannen en vrouwen. Dat stuit anderen tegen de bors net zoals de term witten dat ook doet. Meer gangbaar zijn sinds een jaar of 10 natuurlijk “zwarte mensen” en “blanke mensen”. Die zijn het breedst aanvaard, al zullen weinige die over negers of witten praten dar slecht bedoelen. De meerderheid zo gok ik ziet de termen liever niet, dus kleine moeite meer gangbaar taalgebruik te hanteren. Goed stuk dus, genuanceerd, dat is de enige manier om iets te bereiken. Samen, de meeste mensen moeten immers niets van discriminatie (waaronder racisme) weten. Polariseren helpt dan niet, en rare frames zoals huidskleur denken of alles wat niet noord/west Europees is als niet-blank te beschouwen. Te zot voor woorden. Met die stempels en rare frames komen we niet tot een betere wereld. Rare extremisten zul je natuurlijk altijd houden waarbij een doorgeslagen antiracist gewoon een racist is.

spagaat
spagaat1 nov. 2016 - 5:25

Anti-racisme is een vorm van racisme. Abti-racisten benadrukken immers je huidskleur en maken op basis daarvan onderscheid. Een fatsoenlijk mens houdt zich verre van racisme en dus ook van anti-racisme.

Piet de Geus
Piet de Geus31 okt. 2016 - 23:50

Belachelijk dat mensen kritiek durven te hebben. Het zou verboden moeten worden.

arbeider3
arbeider331 okt. 2016 - 22:51

Molly sweet Met respect, Dank voor je bijdrage. Gilles Bedankt voor de nuancering. Van mijn zijde Luister en wees oprecht. Eerlijk duurt het langst!

Maxim2
Maxim231 okt. 2016 - 22:05

Ok. Vraag. Hoe spreek ik mijn gekleurde medemens aan? Ik weet het namelijk niet meer. Ik ben opgegroeid in Engeland tussen Jamaicans, Indian Sikhs en Hindoes en Pakistanis. De Jamaicans waren de blacks, de Hindoes en Sikhs the Indians en de Pakistani's the Pakistanis. De blanken Engelsen er tussenin waren the English. We zijn nu generaties verder en de onduidelijkheid lijkt alleen maar groter te worden. Als ik tegen mijn kinderen wil uitleggen dat een meneer Surinaams is moet ik daaraan toevoegen dat ze ook een negatieve reactie kunnen krijgen als ze dat zeggen. Uit eigen ervaring weet ik dat er Surinamers zijn die vervolgens verbolgen reageren met, "ik ben gewoon in Nederland geboren hoor!" Als ik ze wil bijbrengen dat we allemaal Nederlanders zijn krijg je te horen, "zie ik er uit als een kaaskop dan?!" Ok... Zwarte meneer? Beter van niet. Donkere meneer? Ook beter van niet. Neger? Maak je maar klaar om te vechten. Afrikaan? Vuile Rascist!!! Kortom er is geen goed antwoord meer mogelijk tegenwoordig. Wellicht zou het handig zijn als we als maatschappij een multicultureel handboek bewerkstelligen. Met wettelijk vastgestelde termen waar rassen elkaar mee mogen aanspreken. Zou waarschijnlijk een hoop ellende besparen. Als we er nu aan beginnen is het over 20 jaar waarschijnlijk al af. Tot die tijd adviseer ik mijn kinderen om maar helemaal niets tegen hun gekleurde medemens te zeggen. Daar komt alleen maar ellende van. Lekker bezig jongens.

3 Reacties
Earl Johnson
Earl Johnson1 nov. 2016 - 8:21

Donker getinte mensen komen uit het zuiden. Hoe dichter op de evenaar mensen wonen, hoe donkerder getint ze zijn. Dat komt omdat donkere huid beter bestand is tegen de zon. Vertel dit aan je kindjes en hou aub op zielig te doen. Buiten je kind om hoef je donker getint niet te gebruiken. Dan kun je gewoon Nederlander zeggen. Of u wilt duidelijk maken dat hij er anders uitziet dan u, dan oordeelt u op uiterlijk. Dat heeft een naam.

Maxim2
Maxim21 nov. 2016 - 11:31

Beste Earl, Je hoeft mij niet uit te leggen waarom mensen een donkere huidskleur hebben. Dat is de natuur die haar werk doet. Je wil het gewoon niet snappen hè. De rascisme roepers hebben met iedere naam/omschrijving wel een probleem.

Maxim2
Maxim21 nov. 2016 - 11:48

Beste Earl, "Of u wilt duidelijk maken dat hij er anders uitziet dan u, dan oordeelt u op uiterlijk. Dat heeft een naam." Dit schrijft de Quincy Gario in het artikel hierboven: "Maar wat doet een gevaarlijk iemand als Marianne Zwagerman bij de Kleurrijke Lijst? Ik zie de wenkbrauwen van sommigen al opgaan bij de omschrijving van deze blonde, blauwogige en witte vrouw als gevaarlijk." Dit stuk komt trouwens van oneworld.nl en gisteravond stond daar overigens nog "witneus", maar dat hebben ze even snel aangepast. Is Quincy hier ook racistisch? En even voor de duidelijkheid, het zijn de racisme roepers die hier de zieligerds zijn Earl. Mij kan het aan me r%&t roesten.

Haastig
Haastig31 okt. 2016 - 20:55

"Die waardeoordelen over de ander kenden wij alleen van rechts." Wellicht omdat je zelf nog niet tegen de stroom van je eigen clubje was ingezwommen. De zin die je hier neerschrijft is immers al een waardeoordeel. Alleen dan over rechts. En ook rechts heeft uitgebreide ervaring met de waardeoordelen van links. Je zou je wellicht kunnen bedenken dat iedereen waardeoordelen heeft: dat maakt dat je "goed" onderscheidt van "kwaad". Gelukkig mocht, ondanks je waarde/voor-oordeel dat (alleen) rechts waardeoordelen velt, Dilan op de 19e positie van de lijst. Toch nog wat diversiteit op de top 100.

ikdus2
ikdus231 okt. 2016 - 20:55

maar kom op.... Zwagerman? nimmer zulk inhoudsloze drek vermomd als mening horen uiten als door Marianne Zwagerman. wat een simplistisch mens.

1 Reactie
JohnVKR
JohnVKR1 nov. 2016 - 9:36

Zwagerman denkt alleen maar in stereotypen. Wat je ook van haar mening mag vinden, de vrouw staat helaas volledig buiten de dagelijkse realiteit van onze multiculturele samenleving. Overigens ben ik wel altijd verbaasd dat Raja en Khalid vrijwel alleen maar Amsterdammers als winnaars en sprekers kiezen. Qua absolute aantallen is de multiculturele samenleving met ruime voorsprong het grootst in Zuid-Holland en in de regio Rotterdam-Den Haag. Maar Raja en Khalid kennen alleen maar Amsterdam, en zijn daarmee helaas net zo beperkt in hun wereldbeeld als de witte mediamensen die ze zo bekritiseren. Daar komt bij: volgens mij had er dit jaar maar 1 winnaar kunnen zijn: Broederliefde. Deze groep jongeren heeft met authentieke eigen muziek Frans Bauer van de eerste plaats verdreven door maar liefst 13 weken op nummer 1 in de album top 100 te staan. Volgens mij zou een andere winnaar dan Broederliefde dit jaar niet mogelijk zijn geweest. Maar er was uiteraard 1 klein probleempje: Broederliefde komt niet uit Amsterdam maar uit Rotterdam, en ja, dat maakt het voor Raja en Khalid natuurlijk lastig om hen als winnaar te kiezen. Nogmaals, ik heb veel bewondering voor wat Raja en Khalid met de Kleurrijke Lijst hebben bereikt, maar volgend jaar graag wel lering trekken uit alle foutjes die de afgelopen jaren zijn gemaakt.

PvdA lid maar geen PvdA stemmer meer
PvdA lid maar geen PvdA stemmer meer31 okt. 2016 - 20:29

Lief en leuk stukje. Lekker constructief, al ben ik het niet altijd met je eens, je benadert de zaak positief. Wat ik niet begrijp is dat reagerende mensen er direct weer de PVV bijhalen. De PVV is geen oorzaak maar een gevolg, vind ik. Sterker nog, ik denk dat als Geert Wilders terug zou treden voor een meer redelijk figuur, de PVV veel en veel groter zou worden. Gewoon, omdat de onderliggende problemen niet te ontkennen zijn. Ik ben het eens met reageerder Okke, chapeau Raja.

JohnVKR
JohnVKR31 okt. 2016 - 20:24

Ik heb vooral bewondering voor hetgeen Raja en Khalid met de Kleurrijke Top 100 hebben bereikt. Dus ik zou me nooit negatief over dit initiatief uitlaten. Hebben de criticasters soms meer bereikt? Ondanks mijn bewondering, ben ik wel een beetje verbaasd over het feit dat jullie opeens zoveel nadruk op de strijd tegen racisme leggen. Uiteraard schaar ik me daar volledig achter, alleen heb ik de Kleurrijke Lijst nooit als een anti-racisme lijst gezien. De verbazing over de winst van Peter R. de Vries geldt dan ook niet zozeer het feit dat Peter een witte Nederlander is. Dat is wat mij betreft prima. De verbazing zit 'm vooral in het feit dat Peter vooral heeft gewonnen vanwege zijn standpunten tegen racisme en Zwarte Piet. Hoewel ik mij uiteraard achter deze standpunten schaar, heb ik Peter eerlijk gezegd nog nooit kunnen 'betrappen' op een strijd om meer diversiteit in de media te bewerkstelligen. Terwijl ik toch echt dacht dat het vooral daar om gaat. Nogmaals, ik heb voor jullie niets dan lof, maar deze kritische kanttekening mag ik hopelijk wel plaatsen.

WilWortel
WilWortel31 okt. 2016 - 18:57

Peter R. de Vries altijd +1. Topgozert.

Sol Invictus
Sol Invictus31 okt. 2016 - 18:47

"met gevarieerde sprekers zoals Martin van Engel, Faiza Oulahsen, Minister Jet Bussemaker en de eerder genoemde Marianne Zwagerman" ik wist niet dat Zwagerman kon spreken, ik hoor haar altijd alleen maar schreeuwen.

Dunya2
Dunya231 okt. 2016 - 18:00

Prima hoor, wat jullie doen. Als je de dialoog aan wil gaan met de ander, moet je juist met het nemen van het goede voorbeeld laten zien hoe het moet, hoe die diversiteit er dan uitziet, dat biedt mogelijkheden dat de open zich voor je openstelt en zijn houding verandert en het positieve van jou overneemt. Want je doel is om te komen tot een constructieve bijdrage, om te komen tot wederzijds begrip en oplossingen.

Asimov2
Asimov231 okt. 2016 - 16:39

"Die waardeoordelen over de ander kenden wij alleen van rechts. Intolerant geratel omdat je de ander uitsluit, niet wilt begrijpen en gelooft in één waarheid. Welke politicus maakt ook alweer gebruik van zulke makkelijke retoriek?" Ik denk dat jij een van de weinigen bent die intolerant gedrag alleen van rechts kent. Ik zie het in elk geval net zo hard van links als van rechts. Links zijn wil gewoon niet zeggen dat je de beste bent en nooit wat fout doet. Links zijn is gewoon een politieke stroming en zegt niet veel over het fatsoen van mensen. Lijkt er op dat je deze les nu net hebt geleerd, maar beter laat dan nooit.

HughRodham
HughRodham31 okt. 2016 - 16:31

De Anti-racisten zijn de pvv-ers aan de andere kant en hebben dat niet door. Raja en Khalid weerleggen dat perfect, een all inclusive samenleving is all inclusive, dan maakt het niet uit hoe men eruit ziet.

2 Reacties
ikdus2
ikdus231 okt. 2016 - 20:57

de anti-racisten vergelijken met tweedehands nazi's is een gotspe.

Piet bot
Piet bot1 nov. 2016 - 8:39

ikdus 31 oktober 2016 at 21:57 de anti-racisten vergelijken met tweedehands nazi’s is een gotspe. Zoals HughRodham al zegt: Ze hebben het zelf niet door!

tedhill
tedhill31 okt. 2016 - 16:19

Een van de eerste columns uit de SJW-hoek waar daadwerkelijke verbinding en ratio in doorklinken, chapeau!

de Haas
de Haas31 okt. 2016 - 16:13

Als er met een kleurrijke lijst wordt beoogd racisme te bestrijden, en er dan vervolgens mensen zijn die dan menen dat blanken daarvan dan uitgesloten behoren te worden, en deze zich niet realiseren dat ze daarmee discrimineren op huidskleur, laat dat alleen al zien dat de actie goede grond heeft. Wie moeite heeft met het voor velen waardevrije Nederlandse woord "neger" dan is dat alleen maar omdat dat nog maar vrij recentelijk door een beperkt deel tot een evenknie is gebombardeerd van het wel degelijk racistische N-woord uit het engels/amerikaans. Meestal zijn degenen die nu eisen dat vanwege die onterechte link met het besmette engels/amerikaanse n-woord het Nederlandse neger niet langer gebruikt wordt dezelfden die wel voortdurend bewust kwalijk bedoeld het woord "witten" gebruiken voor blanken. Het lijkt er derhalve op dat degenen die zich het hardst als anti-racisten voordoen zelf eens in de spiegel moeten kijken m.b.t. wederzijds respect.

BasVV
BasVV31 okt. 2016 - 16:05

Ik schrik hier van. Is het al zo ver dat een blanke man geen nummer één meer mag zijn. Waar zijn we mee bezig. Maar ik merk ook dat dit steeds meer een Hilversums probleem aan het worden is. Een media probleem. In de dagelijkse wereld speelt dit helemaal niet. Als Hilversum een aftekening van nederland zou willen zijn dan kloppen ze een probleem op wat verder niet zo speelt. Maar wel gaat spelen als ze zo door gaan. Wat ik wel grappig vind is dat RTL5 een programma heeft met honderd mensen in een huis met vier bedden. Goh. Heel veel gekleurde menden. En we kunnen allemaal zien hoe die met elkaar omgaan. Daar hoef je niets aan toe te voegen.

Okke2
Okke231 okt. 2016 - 15:54

wat heb ik gemist? Is 'inclusief' bij Gario CS alleen maar inclusief-met-iedereen-die-er-precies-netzo over-denkt-als-ik-want-anders-ben-je-een-racist/tokkie-etc dat wisten we toch al wel mag ik hopen? Wel fijn om eens een keer een beetje een volwassen artikel uit de kant van de anti-racisme kamp te lezen, redelijk zeldzaam, meestal is het een hoop pseudo Amerikaanse Berkeley geneuzel wat dan over de totaal niet te vergelijken situatie in NL heengelegd wordt. Met nog wat extra venijnige witte dit en wiite dat eroverheen als sausje gecombineerd met een totaal gebrek aan zelfreflectie. Blij dat het ook anders kan blijkbaar, chapeau!

Molly Sweet2
Molly Sweet231 okt. 2016 - 15:27

Foutje: 'Het vergt iets meer lef, verstand en inzicht om te proberen (te snappen) waarom iemand zo bang is voor wat-ie niet kent en niet begrijpt.'

Molly Sweet2
Molly Sweet231 okt. 2016 - 15:26

Eindelijk een normaal, verstandig, volwassen geluid uit de anti-racismehoek. Jullie strijden een waardige strijd tegen een moeilijk uitroeibaar verschijnsel. Duik de psychologie eens in, zou ik zeggen, en verdiep je in xenofobie - de angst voor vreemden. Want in de basis is dat wat racisme is: angst voor vreemden, die er ook nog eens anders uitzien. Racisten wegzetten als monsters is makkelijk. Het vergt iets meer lef, verstand en inzicht om te proberen waarom iemand zo bang is voor wat-ie niet kent en niet begrijpt. Ben blij te horen dat jullie dat wel proberen. En verder: als jullie echt willen praten, en dat betekent dus ook luisteren, dan smeek ik jullie in je strijd tegen Zwarte Piet eens te gaan luisteren naar wat historici, die jullie graag willen uitleggen waarom het woord 'geschiedvervalsing' nu zo vaak valt in deze discussie. Want daar is echt sprake van. Je hoeft niet ver te zoeken, mail Han van der Horst eens, of kijk, als beginpunt van je onderzoek, naar de docu 'Wild Geraas'. Echt, ik smeek het jullie, omdat ik simpelweg teveel van mijn vak, geschiedenis, hou om het zo misbruikt te zien worden. En hetzelfde vraag ik jullie te doen in de kwestie van ons slavernijverleden: haal de feiten eens boven tafel en deal daar nou eens mee. Ontdek dat zwarte mensen ook maar mensen zijn en dus ongelofelijke monsters kunnen zijn, KUNNEN zijn, net zoals blanke mensen waar nu zo fel de schuldvraag aan wordt opgedrongen - opnieuw op een wijze die gebaseerd is op het heel, heel erg selectief shoppen in de feiten. Verder: geweldig initiatief van jullie. Ik word hier weer een beetje vrolijk van, te horen dat er tussen alle hysterie ook nog iets van gezond verstand te vinden is als het gaat om de strijd tegen racisme - die we moeten blijven voeren. Maar dan wel eerlijk.

7 Reacties
gilles2
gilles231 okt. 2016 - 16:20

Inderdaad, Afrikaanse stamhoofden gaven de inwoners van vele dorpen weg in ruil voor wapens. Het boek van Harms over het Franse slavenschip Diligent begint met de vaststelling dat gewone Fransen toen niet veel beter dan slaven werden behandeld. De bemanningen van de Britse oorlogsschepen werden in het hele land gekidnapt door legale press gangs, wie dat ongeluk had, en de strijd ter zee overleefde, kwam pas jaren later weer vrij. Veenarbeiders eind 19e eeuw waren door de gedwongen winkelnering niet veel beter af dan slaven.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten31 okt. 2016 - 19:19

"Eindelijk een normaal, verstandig, volwassen geluid uit de anti-racismehoek." Uh, waren die dames niet al vele jaren bezig?

Frans Akkermans
Frans Akkermans31 okt. 2016 - 20:42

@gilles "Veenarbeiders eind 19e eeuw waren door de gedwongen winkelnering niet veel beter af dan slaven." Met alle respect, veenarbeiders waren zeker niet te benijden, maar ze waren niemands eigendom. Dat is wel een wezenlijk verschil.

Pater
Pater1 nov. 2016 - 0:48

Doe nu niet net of uw mening over Zwarte Piet, of die van VdHorst, historisch juist is. De opkomst van de zwarte piet zoals wij die kennen, vanaf 1850, viel in een tijdperk van diep racisme, in Nl en in heel Europa, en is daarvan een voorbeeld. In de 19e eeuw ontstonden de 'natuurwetenschappelijke' rassentheorieën. Men meende dat bepaalde rassen een natuurlijk recht hadden op een hogere positie en dat het zogenaamd superieure blanke ras door vermenging met andere rassen dreigde te verzwakken en ten onder te gaan. In de negentiende eeuw werd de racistische theorie vaak gebruikt als rechtvaardiging voor kolonialisme; er werd beweerd dat blanken het morele recht hebben om landen met een niet-Europese bevolking te overheersen.

Molly Sweet2
Molly Sweet21 nov. 2016 - 7:06

SpijkerMaarten: geen idee, maar dit is het eerste dat ik van ze hoor.

gilles2
gilles21 nov. 2016 - 7:09

Het is kennelijk niet bekend dat in de VS de vrijgelaten slaven het na de Civil War als industriearbieders slechter kregen.

Molly Sweet2
Molly Sweet21 nov. 2016 - 11:03

Pater: in plaats daarvan moeten we doen alsof jouw mening de historisch juiste is? Ik blijf me over dit soort reacties verbazen. Maar wees vrij om te geloven wat je wilt geloven. Als je het niet erg vindt houd ik me aan de feiten, ook al vind jij die niet leuk. Feiten zijn nu eenmaal wat ze zijn.

NicoSchouten
NicoSchouten31 okt. 2016 - 15:24

Stop het denken in zwart - wit - schema's, ook bij huidskleuren, waar wit en zwart niet eens bestaan.

timblanks
timblanks31 okt. 2016 - 15:21

"De ‘usual twitter suspects’ liken en retweeten elkaar" Ik heb me inderdaad nogal vermaakt de afgelopen dagen door de tweets van dit clubje te lezen. Het gaat bij die lui echt van ophef naar ophef.

gilles2
gilles231 okt. 2016 - 14:49

Toen mij in Marokko de toegang tot moskeeën en heilige plaatsen werd ontzegd, vond ik dat jammer, maar 's land's wijs 's land's eer. In Aleppo moest de vrouw in ons gezelschap een hoofddoek om, om de moskee wel binnen te mogen. Ook deden wij onze schoenen uit. In het binnenland van Turkije liep mijn vrouw zedig gekleed bij. En dochter van me, op reis in Iran, was van top tot teen bedekt, dat moet daar zo. Waarom nieuwe Nederlanders niet het fatsoen kunnen opbrengen een oud kinderfeest ongestoord te laten, ik kan het niet begrijpen. Piet komt door de schoorsteen, die is zwart van roet. Zelfs meenden nieuwe Nederlanders in de Randstad een bus te moeten huren, om in het Friese Grouw tegen de sinterklaas, met zwarte pieten, die daar 's zomers komt, een traditie nog uit de heidense tijd, te komen betogen. Wat ik al helemaal niet begrijp hoe deze nieuwe Nederlanders niet begrijpen dat dit soort gedoe hen geen sympathie oplevert. De normale gang van zaken lijkt mij dat de cultuur van het gastland gerespecteerd wordt.

5 Reacties
Molly Sweet2
Molly Sweet231 okt. 2016 - 18:12

Ach, weet je, als gastland eenmaal thuisland is geworden, vind ik het prima om wat in te schikken en aan te passen, als dat mensen zich meer thuis doet voelen. Maar dat moet dan wel eerlijk gebeuren.

ikdus2
ikdus231 okt. 2016 - 20:59

heeft u daar beelden van?

ikdus2
ikdus231 okt. 2016 - 21:02

zwarte Nederlanders zijn geen nieuwe Nederlanders maar eeuwenlang misbruikt door witte Hollandse slavendrijvers. we zijn ze veel herstelbetalingen schuldig.

Molly Sweet2
Molly Sweet21 nov. 2016 - 7:25

Ikdus: Mensen met een Nederlands paspoort zijn Nederlanders, ongeacht hun kleur of hoe 'nieuw' ze zijn. En herstelbetalingen: nooit. Ten eerste is dat historisch belachelijk, dan kunnen alle volkeren elkaar wel gaan herstelbetalen, en ten tweede zijn de Nederlanders helemaal niet verantwoordelijk voor de eeuwenoude slavenmarkt in Afrika, een markt die verkocht en nog steeds verkoopt aan de hoogste bieder. Ga daar maar vragen om herstelbetalingen, als je zo graag geld wilt zien. Sorry, maar als je geld gaat eisen en tegelijkertijd daarvoor argumenten gebruikt die niet kloppen of die bijzonder selectief bij elkaar zijn geshopt, heb je simpelweg geen argument. En daarnaast ben jij nooit slaaf geweest, dus ook daarom zie ik niet in waarom jij wel geld zou krijgen en anderen, wiens voorouders ook genoeg ellende hebben meegemaakt, niet. Mijn grootmoeder is systematisch verkracht in het jappenkamp waar ze met mijn moeder zat, en daar heeft ze haar hele leven ontzettend getraumatiseerd last van gehad. Nooit heeft ze ook maar het idee gehad van herstelbetalingen. En de paar keer dat ik het hier vermeldde werd het door velen weggejouwd - het lijden dat ik bij mijn oma heb kunnen waarnemen en dat mij mede heeft gevormd, is natuurlijk veel minder erg dan vermeend lijden van voorouders die je nooit hebt gekend en waarvan je niet eens zeker weet of ze ooit slaven zijn geweest. Tuurlijk. Zelfmedelijden is een slecht uitgangspunt om vanuit te leven, Ikdus.

Lozerech
Lozerech8 nov. 2016 - 12:57

"Waarom nieuwe Nederlanders niet het fatsoen kunnen opbrengen een oud kinderfeest ongestoord te laten, ik kan het niet begrijpen. Piet komt door de schoorsteen, die is zwart van roet." Dat is precies wat RTL nu gaat doen, een Piet die zwart is van het roet, dus wat is nou het probleem? Die vraag geldt ook voor Han en Molly en nog vele anderen hier...

Ria4
Ria431 okt. 2016 - 14:39

Ook mijn complimenten! Al ben ik geen Peter r. de Vries-fan, met het verhaal hierboven ben ik het wel eens.

truusbeek2
truusbeek231 okt. 2016 - 14:24

Mijn complimenten! De meeste door u bedoelde activisten wentelen zich in eventuele slachtofferschap van hun voorouders van 2 eeuw geleden of denken om wat voor redenen ook daarbij te horen en zetten zich af tegen de witte man alleen om het gevoel te hebben ergens bij te horen en een excuus te hebben waarom hun "talenten"niet worden gewaardeerd.

Donostia2
Donostia231 okt. 2016 - 14:08

Goed stuk! Fijn dat jullie zo voor jezelf opkomenn. Er is nog een heel lange weg te gaan. Ik wens jullie heel veel succes met De Kleurrijke Top 100.