Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bestaat privacy eigenlijk nog wel?

  •  
10-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
termsandconditions.jpg
Terugkijken: 3Doc: Terms and Conditions May Apply 
In hoeverre bestaat privacy nog? Nu we in een tijdperk leven waarin velen vrijelijk informatie delen op het internet en we apps die we downloaden zonder blikken of blozen toegang geven tot alle opgeslagen informatie in onze telefoon. Het zinnetje ‘terms and conditions may apply’ is zelfs een ergernis geworden – hierdoor duurt het nog langer voordat de app geïnstalleerd is. Wat die voorwaarden ook zijn, er is nauwelijks iemand die ze leest.
De Amerikaanse filmmaker Cullen Hoback veranderde na het maken van deze documentaire in een ware activist. De film gaat over de privacygevaren van het internet. Het thema mag dan weliswaar niet nieuw zijn, van wat er wordt verteld zul je toch twee keer extra nadenken voordat je je hele hebben en houden online plempt.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

PeterDraman
PeterDraman10 okt. 2013 - 21:23

Er zijn een hoop manieren om je privacy zo veel mogelijk te behouden, Ghostery, AdBlock en NoScript op Firefox zijn goede addons om een hoop trackers en andere scripts die jouw identificeerbaar maken te blokkeren. Wat betreft die apps waarin naar het artikel gerefereerd wordt is dat voor een groot deel afhankelijk van de gebruiker zelf. Je zult inderdaad keuzes moeten maken. Maar waarom alleen op internet focussen wat betreft privacy inbreuk, het is de meest zichtbare vorm inderdaad maar in de openbare ruimte kunnen we er ook wat van. Camera's langs de snelweg die van alle nummerborden een foto maken, reizigers van het openbaar vervoer zijn te volgen dankzij de OV chipkaart die prachtig bij houd waar je in en uit checkt. In winkelcentra verzamelen de uitbuiters graag mac-adressen van smartphones via wifi verbindingen die aan gelaten worden waarmee het mogelijk wordt gemaakt een redelijk overzicht te krijgen van de stroom bezoekers in een centra. Ik hoop ook dat de aangekondigde onthullingen van de Guardian betreffende onderdelen van de Snowden leaks die Nederland goed worden opgepakt door de verschillende nieuws media, maar als ik naar de NOS berichtgeving kijk rond die zaak heb ik weinig hoop.

Pineaux
Pineaux10 okt. 2013 - 21:23

"Er zijn een hoop manieren om je privacy zo veel mogelijk te behouden, Ghostery, AdBlock en NoScript op Firefox zijn goede addons om een hoop trackers en andere scripts die jouw identificeerbaar maken te blokkeren." Wat die add-ons doen heeft weinig met deze docu te maken. Het zijn alledrie stukjes software die het voor derde of vierde partijen moeilijk ( niet onmogelijk ) maken om je privacy te schenden door je op te zadelen met tracking software. Alhoewel dit ook heel belangrijk is, is het grotere probleem dat je privé communicatie zomaar kan worden afgeluisterd en gedeeld met andere bedrijven en overheden. Het probleem kan door gewone gebruikers nauwelijks opgelost worden. Zelf TOR is niet onfaalbaar. Zie de arrestatie van Dread Pirate Roberts van de Silk Road. Het is een probleem van 'commons'. Net als milieu, geld, infrastructuur, mensenrechten, grondstoffen en tal van andere zaken. De individu kan die zaken niet oplossen. Dat kan alleen 'Commonaal'.

msj_meijerink
msj_meijerink10 okt. 2013 - 21:23

Privacy is vooral een kwestie van een 'gevoel hebben' dat je niet op de vingers gekeken wordt. Hoe minder je daarvan weet hebt, hoe minder je jezelf beken voelt. Wie weet word ik de hele dag in de gaten gehouden door weet-ik-niet-wie, die in opdracht van weet-ik-niet-wat mij volgt: boeiend! Zolang mijn geweten niet gaat knagen, lig ik daar niet wakker van.

adriek
adriek10 okt. 2013 - 21:23

"Bij commerciële producten waarvan de code verborgen blijft kun je er nooit zeker van zijn of niet in samenwerking met bijvoorbeeld Amerikaanse inlichtingendiensten in het geniep een ingang open is gelaten waardoor zij alsnog toegang tot jouw gegevens krijgen." Het is veel eenvoudiger: Bij producten van leveranciers (met een vestigingen) in de VS kun je er verzekerd van zijn dat de NSA toegang heeft, of kan krijgen, tot al je data. Dat wordt door de Amerikaanse overheid namelijk afgedwongen.