Bestaat de gezonde dikkerd?
• 05-01-2015
• leestijd 2 minuten
Als je een gezond metaboolsysteem hebt, kun je er beter van afblijven
Bestaat de gezonde dikkerd? Het ligt eraan met welke deskundige je spreekt. Er zijn er die vinden dat de gezonde dikkerd niet bestaat. Er is immers een verband tussen obesitas en 60 verschillende aandoeningen. Krijg je dus niet het één, dan word je mogelijk gehinderd door iets anders.
Veel nadruk bij het beoordelen van de gezondheid van zware mensen ligt traditiegetrouw op het metabolisme van de persoon in kwestie. Dat wordt geschaad door de verstoring van de balans tussen de energie die erin komt (eten, drinken) en die je verbruikt (vooral bewegen). Het metaboolsysteem dat daarvoor zorgt, raakt van slag doordat het niet meer glucose kan verwerken en er insulineresistentie ontstaat. Diabetes2 is het gevolg en hartproblemen liggen op de loer.
Nieuw onderzoek laat echter zien dat niet alle dikke mensen zo’n metaboolziekte ontwikkelen. Dat betekent echter nog niet dat ze daardoor ook onmiddellijk gezond zijn.
Wat deed men in dat
onderzoek ? Er werden 20 mensen vetgemest en de vraag was: Wanneer gaan ze last krijgen van het metaboolsysteem? Wie zullen er last van hebben? En welke factoren spelen ermee? De proefpersonen moesten 1000 calorieën extra per dag eten met de bedoeling om in enkele maanden 6 procent in gewicht aan te komen. Dat lijkt gemakkelijk te doen, maar dat is er niet. Ons metaboolsysteem doet zijn best om ons op onze eigen gewichtslijn te houden. Je wijkt daar niet zo snel vanaf. Dat merk je als je af wilt vallen, maar dat merk je dus ook als je vet wordt gemest.
Wat bleek uit het onderzoek? Als de mensen een gezond metaboolsysteem hadden dan bleef dat gezond, ook al waren ze nog zo dik geworden. Maar bij wie het al om zeep was geholpen werden de problemen met het metaboolsysteem een stuk groter. Je hebt het dus in je of niet.
De één krijgt er last van, de ander niet. Maar je kunt niet gaan afwachten of je het wel of niet krijgt. Ik zou zelf maar een beetje opletten. Zo moeilijk is het allemaal niet. De mens leeft al tienduizenden jaren op de wereld en heeft het eigenlijk altijd gered. Pas recentelijk (een jaar of vijftig) zijn we getuige van een obesitasepidemie en die wordt veroorzaakt doordat mensen met een ongelukkige genetische achtergrond terechtkomen in een ziekmakende wereld, waarbij meerdere factoren een rol spelen. Het is niet uitsluitend wat je in je mond stopt.
O ja, die twintig mensen werden natuurlijk ook weer op dieet gezet zodat ze uitsluitend weer hun vertrouwde zelf werden.
Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan ‘
Volg Ivan Wolffers ook
op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: klik hier voor een overzicht