Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bespreek wat besproken moet worden

  •  
16-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het Europees Parlement spreekt zich wél uit over de aanslagen in Noorwegen
Terwijl mijn collega Tofik Dibi in de Tweede Kamer naar steun zoekt voor een debat over de moordpartij van Anders Breivik op Utøya, maar een meerderheid van de Kamer hier geen zin in heeft,
Terwijl minister Opstelten bij Buitenhof met zekerheid durft te stellen dat er in Nederland geen Breiviks rondlopen en daarmee het boek dicht slaat,
Terwijl in Nederland politieke reflectie op deze daad wordt weggewuifd omdat het een eenzame gek zou zijn,
nam het Europees Parlement geen blad voor de mond.
De leiders van de politieke groepen spraken hun afschuw en hun medeleven uit en duidden het politieke klimaat waarin de aanslag plaatsvond. Breivik vermoorde socialistische jongeren en had politieke motieven. Zoals een collega het zei: het vermoorden van de jeugd is het vermoorden van de toekomst en een poging om hun politieke idealen het zwijgen op te leggen.
De Groene politiek leider Dany Cohn-Bendit wees op de verantwoordelijkheid die politici hebben voor de sfeer in de samenleving: het politiek discours in Europa waarin niet wordt teruggedeinsd om de migrant als schuldige voor welke ellende dan ook aan te wijzen. Zie zijn bijdrage in dit filmpje. Zo hoort politiek mijns inziens te opereren: we zoeken naar woorden, weten ze wellicht niet altijd te vinden, maar maken bespreekbaar wat besproken moet worden, zonder terug te deinzen voor opiniepeilingen of gedoogpartijen.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

JoopSchouten
JoopSchouten16 sep. 2011 - 9:44

Bruin-1 wenst geen debat om iedere link met het gedachtegoed van Breivik te omzeilen want in het verlengde daarvan kom je automatisch bij Peroxide Vodkop terecht en dan loopt hun neoliberale uitvreterij gevaar.

Mashti
Mashti16 sep. 2011 - 9:44

Ik zie geen Nederlanders straat op te gaan om te roepen dat in dit land alles bespreekbaar moet zijn. En de kamerleden die hun gedachtengoed bleodvergoten, verantwoording moete afleggen.

rgeurtsen
rgeurtsen16 sep. 2011 - 9:44

Nederland oh Nederland... wat negeer je je eigen binnenbrand.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman16 sep. 2011 - 9:44

Daniel Cohn-Bendit... Als er één reden is waarom ik vind dat Europa echt democratisch moet worden, is dat wel omdat ik op hem wil kunnen stemmen. Hulde voor Daniel Cohn-Bendit!

[verwijderd]
[verwijderd]16 sep. 2011 - 9:44

"Zoals een collega het zei: het vermoorden van de jeugd is het vermoorden van de toekomst en een poging om hun politieke idealen het zwijgen op te leggen." Niets mis met het verstommen van politieke idealen, uiteindelijk vergt de globale problematiek een totale wetenschappelijke benadering. Groen en sociaal wordt dan vanzelf (weer) het leidraadje.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen16 sep. 2011 - 9:44

Evert, ook dat is een politieke keuze... gebaseerd op jouw wereldbeeld en waarden en normen. Jet doet nu net wat Bolkesteijniaski bij Pauw en Witteman deed, door te doen alsof hij de pragmaticus is. Maar zowel de identificatie, als de beschrijving, als de analyse van relevante problemen is zo conservatief monetair liberaal als het maar kan. De oplossingen zijn pur sang ideologisch gedreven... ook de wetenschappelijke benadering van het dagelijks leven is een politieke keuze... denk je van niet?