Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Beschuldigd bedrijf ontkent discriminatie

  •  
28-04-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
afgewezen300_01.jpg
Update: Asscher roept Yassine op aangifte te doen ... Yassine M. solliciteerde met een andere naam bij hetzelfde bedrijf en bleek ineens wel geschikt
Het zal je maar gebeuren. Je hoort over een vacature bij een groot internationaal bedrijf dat op zoek is naar een flink aantal nieuwe werknemers. Vol enthousiasme solliciteer je op de functie, om per omgaande te worden afgewezen. Omdat er toch iets knaagt besluit je opnieuw te solliciteren met een vrijwel identieke motivatiebrief en CV, alleen noem je jezelf nu Stefan Huijzer en telt je CV één jaar minder werkervaring. Ineens blijk je de ‘ideale kandidaat’ en word je uitgenodigd voor een gesprek. Het overkwam Yassine M. (26) vorige week. Het bedrijf zelf ontkent zijn lezing.
Update woensdag 16.44 uur:
De Marokkaans-Nederlandse Yassine solliciteerde bij het bedrijf s5 in Rotterdam en werd afgewezen. Nadat hij solliciteerde onder de naam Stefan Huijzer werd hij wel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Yassine voelt zich verslagen. Maar s5 houdt er een andere lezing op na en zegt dat Yassine absoluut niet gediscrimineerd is. Het bedrijf s5 opereert internationaal en is volgens vacaturesites op zoek naar nieuw personeel, waaronder voor de functie van waterklerk. Yassine zei daar eerder over op Marokko.nl :
Afgewezen worden is één ding maar op deze manier is gewoon niet leuk. Je hoort de verhalen wel, maar nu ik het zelf meemaak steekt het wel. Achteraf is het goed dat ik niet ben aangenomen, want wie wil er nou bij een bedrijf werken dat mensen op basis van naam en achternaam weigert of accepteert?
Joop vroeg het bedrijf s5 om een reactie. Een woordvoerder laat weten dat er geen sprake is geweest van een fout.
Die jongen heeft twee cv’s ingestuurd. Het zijn twee volslagen identieke cv’s en het grote verschil is dat deze jongen al eerdere keren gesolliciteerd heeft bij ons. En bij een van die eerdere keren is er een onregelmatigheid in zijn cv aangetroffen en dat is de reden voor de afwijzing. De jongen met de nieuwe naam was voor ons nieuw en om die reden benaderd.
Volgens het bedrijf is er door Yassine een advocaat ingeschakeld en moet hij daarom voorzichtig zijn in zijn uitlatingen. Maar in algemene zin betekent een onregelmatigheid in een cv volgens de woordvoerder dat er iets in de cv niet blijkt te kloppen, waaronder werkervaring.
We zijn een firma met twaalf nationaliteiten in dienst. Ik kan het totaal niet plaatsen. Hij heeft geen gelijk dat hij gediscrimineerd is. We zijn verrast door de kwestie, Nederland heeft een fantastisch rechtstelsel dus we kijken alles met vertrouwen tegemoet.
Volgens Yassine klopt het verhaal van s5 niet. Zo zegt hij geen advocaat in de arm te hebben genomen, volledig eerlijk over zijn cv te zijn geweest en verbaasd te zijn over het feit dat journalisten de ‘ware reden’ vernemen terwijl hij als sollicitant slechts te horen kreeg niet volledig aan de eisen te voldoen.
Update woensdag 20.00 uur: Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) geeft op Marokko.nl een reactie op het verhaal van Yassine:
Als hier sprake is van discriminatie dan is dat onacceptabel. Discriminatie is verboden en een strafbaar feit. Helaas komt het nog te vaak voor in ons land. Ik kan als minister deze specifieke casus niet beoordelen. Of er sprake is van discriminatie is aan het College voor de rechten van de mens of de rechter. Ik roep Yassine dan ook op deze ervaring voor te leggen aan het College of aangifte te doen bij de politie. Vanuit de overheid werk ik er aan bedrijven die zich schuldig hebben gemaakt aan discriminatie uit te sluiten van overheidsopdrachten.”
Ook PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wil meer over de zaak weten en heeft Kamervragen gesteld, waarin hij vroeg of Asscher op de hoogte is van de kwestie, hoe vaak er aangifte gedaan is wegens discriminatie bij sollicitaties, hoeveel klachten er bij het College voor de bescherming van de Mens zijn binnengekomen en of de Inspectie SZW bevoegdheden heeft om hiertegen op te treden.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (70)

hvwrd
hvwrd28 apr. 2015 - 19:22

Ik ben benieuwd naar de eerdere sollicitaties van mijnheer bij S5. Zijn er toen wel gesprekken geweest ?

Armagaddon
Armagaddon28 apr. 2015 - 19:22

>>> In Nederland geen discriminatie, allen nog bij Tokkies en niet bij grote gerenommeerde crime de la crème bedrijven n toch....Yassine wordt afgewezen, minder ervaren Stefan is 'perfecte kandidaat' >>> jammer.. geen bedrijfsnaam, want dit schreeuwt om......Naming and Shaming...de job krijgenen behouden is in dit verband een toch nog hoopgevend resultaat...

geld1724b
geld1724b28 apr. 2015 - 19:22

Invechten zei Rutte. Maar een strijd met 1 hand op de rug gebonden is meer dan unfair. Het is kansloos. Ik weet niet wat ik Yassine moet zeggen vanuit mijn bevoorrechte positie in deze samenleving. Het punt is dat het geen SAMENleving is. Het is living apart together, LAT. En ik merk dat ik de bevoorrechting van mij en de mijnen wil verdedigen met groepsargumenten van Wij tegen Zij. Ik denk dat tegen die impuls van Wij geen wetten helpen. Maar zoals bij voetbal scheidsrechters nodig zijn, de onpartijdige, zijn bij solliciteren ook onpartijdigen nodig. Echt goede bedrijven zouden werving kunnen outsourcen naar onafhankelijke gemengde wervingskantoren. De voorgedragen kandidaat zou dan een kans krijgen bij het zoekende bedrijf. In mijn actieve leven heb ik meermaals meegemaakt dat op papier uitstekende kandidaten sociale horken bleken te zijn die totaal niet inpasbaar bleken. Je kan nog zo goed selectief zijn maar the proof of the pudding is in the eating. Anderszins ken ik ook een mens die qua papieren en karakter een prima vent is. Maar hij heeft een niet te negeren tic in het gezicht. Als receptionist zou hij bezoekers wellicht ongemak bezorgen. Natuurlijk is de naam Yassine geen tic of horkerig. Maar ik denk aan baardgroei, honger Ramadan van een maand, jurk, veel bidden overdag en ongemakkelijke houding tegenover vrouwelijke collega's en homoseksuele medewerkers. Ziehier het vooroordeel. Je krijgt nooit een 2e kans na een 1e indruk. En de naam Yassine is een 1e indruk. Yassine zou statements over deze onderwerpen in zijn cv op kunnen nemen. Ik zou als baas willen weten of hij een maand per jaar half werk levert omdat hij uitgehongerd en uitgedroogd is.

Mark Gh
Mark Gh28 apr. 2015 - 19:22

Het verhaal is niet helemaal compleet: "Hij had meerdere malen gesolliciteerd bij S5 maar zag zijn kansen groeien toen bekend werd dat het bedrijf op zoek is naar nieuwe krachten. S5 is een groot internationaal bedrijf en onder meer actief in de haven van Rotterdam. Voor Yassine was er echter geen plek." Bij veel bedrijven is een eerste controle op sollicitaties de vraag "hebben we deze meneer al eerder gezien?" zo ja, dan gaat je brief ongelezen de oud-papierbak in. Is dat goed? Niet per se, maar wel logisch. Zeker mocht het zo zijn dat er in het verleden goede redenen waren om Yassine af te wijzen hoeven we hier geen groot drama van te maken.

TruusBeek
TruusBeek28 apr. 2015 - 19:22

Mark Gh, wo 29 april 2015 07:28 Dank voor de aanvulling In de eerste ronde neem je de betere goden, zeg maar degene met plusjes naast de functie eisen en indien in de latere ronde die betere goden niet meer voorradig zijn dan pak je degenen die voldoen aan functie eisen. Tja en als je dan met je naam gaat kloten dan kan het voorkomen dat je in een volgende vacaturestroom wel meegaat.

TruusBeek
TruusBeek28 apr. 2015 - 19:22

Nick Ros, wo 29 april 2015 00:41 Reageer op Nick Nick "Niet alles hoeft discriminatie te zijn. Er zijn meerdere beoordelingspunten. Kan het probleem van Yassine niet liggen in het gegeven dat hij behoort tot een bevolkingsgroep waar met regelmaat te veel en te vaak negatieve signalen uit voortkomen" Beste Nick Hoe begrijpelijk als een ondernemer dit doet, zou het zelfde doen maar het is discriminatie. denk ook dat deze verhalen per branche en opleidingsniveau verschillen. Maar van een breed en onafhankelijk onderzoek ( dus niet van uni Tilburg of Amsterdam) zal het niet komen denk ik, uit angst dat die onderbuikgevoelens ook nog eens bewaarheid worden.

TruusBeek
TruusBeek28 apr. 2015 - 19:22

Kalmpjes aan graag, wo 29 april 2015 00:19 In de Turkse straat in ons dorp zijn er naast 3 Turkse supers, 2 bakkers met allemaal turks personeel zullen wel de uitzonderingen zijn.

TruusBeek
TruusBeek28 apr. 2015 - 19:22

http://www.elsevier.nl/Economie/achtergrond/2015/4/Het-invechten-waarover-Mark-Rutte-sprak-dat-doe-je-zo-1753784W/?masterpageid=158493 Voor de broers Hitli staat 'invechten' synoniem aan ondernemen. Yamani: 'Ik denk dat Rutte gelijk heeft. Hij heeft bewust voor het woord "invechten" gekozen, hij zegt niet "inmasseren". Als je succes wilt hebben, moet je jezelf bewijzen. Dat geldt in elke samenleving.

Roberti
Roberti28 apr. 2015 - 19:22

Dit experiment is vaker gedaan en heeft uitgewezen dat er wel degelijk alleen al op naam wordt gediscrimineerd. Hopelijk neemt Yassine nu alsnog een advocaat in de arm zodat dit bedrijf erop kan worden afgerekend.

Nuanimo
Nuanimo28 apr. 2015 - 19:22

"Die jongen heeft twee cv’s ingestuurd. Het zijn twee volslagen identieke cv’s en het grote verschil is dat deze jongen al eerdere keren gesolliciteerd heeft bij ons. En bij een van die eerdere keren is er een onregelmatigheid in zijn cv aangetroffen en dat is de reden voor de afwijzing. De jongen met de nieuwe naam was voor ons nieuw en om die reden benaderd." En de eerste keer dat hij solliciteerde? Welke onregelmatigheid werd er toen aangetroffen? We blijven maar wachten op onweerlegbare concrete feiten.

Patrick Faas
Patrick Faas28 apr. 2015 - 19:22

Gefeliciteerd, Yassin, dat er Kamervragen over gesteld zijn. Het is goed gelukt de zaak onder de aandacht te brengen.

Achterberghen
Achterberghen28 apr. 2015 - 19:22

Geldt dit ook voor Indonesische namen? Ik ben eens benieuwd of daar ooit eens onderzoek naar is gedaan.

BobCohaan1e
BobCohaan1e28 apr. 2015 - 19:22

Toen ik solliciteerde bij een bedrijf en mijn leeftijd gaf was de vacature al vervuld. Toen mijn zoon belde en zijn leeftijd gaf was de vacature ineens weer open, maak van dat soort discriminatie maar eens een punt want dat men iemand met een bepaalde naam niet aannneemt kan ik mij heel goed voorstellen.

rbakels
rbakels28 apr. 2015 - 19:22

Asscher zou als jurist moeten weten dat de politie (of justitie) ook een vervolging kan instellen zonder aangifte, zodra ze weet hebben van een strafbaar feit. De betrokkene kan dan worden ondervraagd als getuige.

kapitanlaipose
kapitanlaipose28 apr. 2015 - 19:22

Kom er maar in rechts xenofoobjes 1. Maaaaar ik ben ook een keer afgewezen voor werk 2. Er is geen discriminatie in Nederland, dus dit is flauwekul 3. Statistisch gezien zegt dit gevalletje helemaal NIETS. 4. Als het Yassin niet bevalt, dan rot die maar op naar zijn eigen land 5. Maaaaaaar ik ondervind positieve discriminatie dus het is goed als die lui ook een keer niet wordt aangenomen 6. Ze pakken al onze banen af Mijn favo: 7. Je kan het de werkgevers niet kwalijk nemen. De groep waar Yassin deel van uitmaakt is een probleem groep. Dus het is logisch dat werkgevers mensen uit die groep niet aannemen. De werkgever moet ook op zijn inkomen letten toch. Dus Yassin heeft gewoon dikke vette pech. Maar er is geen discriminatie in Nederland. 8. Moet je eens proberen om bij een Turkse bakker te solliciteren. Dan wordt je ook als Hollander niet aangenomen.

5 Reacties
kalmpjes
kalmpjes28 apr. 2015 - 19:22

"8. Moet je eens proberen om bij een Turkse bakker te solliciteren. Dan wordt je ook als Hollander niet aangenomen. " Turkse bakker hier heeft een blonde dames tweeling voor hem werken. Zit er verdacht vol elke zaterdag middag sinds die dames er werken.

RaymondenJoop
RaymondenJoop28 apr. 2015 - 19:22

Te makkelijk dit en het draagt zeker niet bij aan een oplossing voor dit probleem.

Ikkyu
Ikkyu28 apr. 2015 - 19:22

Toch leuk dat je iedereen die het niet met jouw standpunt eens is gelijk classificeert en discrimineert als xenofoob. Voordat je mij xenofoob noemt, laat met beginnen te stellen dat in dit geval iemand weigeren alleen om zijn naam discriminerend is. Maar met name je punt 3 is niets mee mee. Anecdotes kunnen een indicatie zijn van een groter probleem, maar bewijzen niets. Daar heb je een onderzoek voor nodig. Ook je favo, punt 7, is hoe je ook wendt of een keert, een relevant punt dat ik vaak genoeg van ondernemers heb gehoord (ik weet het, anecdotes, maar als indicatie), als het gaat om lager opgeleid werk. Natuurlijk is dat dan discriminatie. Een brood stelen als je honger en geen geld hebt is ook nog steeds diefstal. Maar tegelijkertijd heel erg begrijpelijk. Daar is discriminatie simpelweg een symptoom van een groter onderliggend probleem dat er gewoon is en dat gerust benoemd mag worden, en dat probleem ligt niet bij de werkgevers. Als deze Yassine zijn kinderen een betere toekomst wil geven moet hij overigens eens overwegen om zijn eigen kinderen een westerse naam te geven, of om zelf eens zijn Marokkaanse paspoort weg te gooien en een Nederlandse naam aan te nemen. Dan maak je pas echt een standpunt dat dit je thuis is en here to stay bent.

Roberti
Roberti28 apr. 2015 - 19:22

9. het verhaal van Mark Gh, wo 29 april 2015 07:28 Het hoort allemaal bij de tig verzinsels die mensen misbruiken om zich ten koste van anderen te profileren wegens gebrek aan eigen kwalificaties.

sjaakie2
sjaakie228 apr. 2015 - 19:22

=====8. Moet je eens proberen om bij een Turkse bakker te solliciteren. Dan wordt je ook als Hollander niet aangenomen.==== En waarom is dat een drogredenering? Als een allochtoon vanwege zijn afkomst niet wordt aangenomen is dat toch niet meer of minder erg dan als een autochtoon vanwege zijn afkomst niet wordt aangenomen? Tenminste voor mensen die niet meten met 2 maten.

kalmpjes
kalmpjes28 apr. 2015 - 19:22

Gemotiveerd klacht indienen en er werk van laten maken. Op http://www.mensenrechten.nl/dossier/solliciteren-en-discrimineren staat er precies zo'n zelfde verhaal als voorbeeld. Zo niet blijft het zijn woord tegenover dat van S5. Overigens gezellige reacties onder dat artikel daar, waar zouden toch die vooroordelen vandaan komen.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus28 apr. 2015 - 19:22

Ooit de reacties op FOK of Nu.nl gelezen? Dat doet daar zeker niet voor onder, maar dan mag het want "Vrijheid van meningsuiting" (Lees opdrining) en "Ik zeg wat iedereen denkt!" of het klassieke "Ja het was maar een grapje, goh je hebt echt geen humor!". Dit gaat zelfs tot het oproepen van het vergassen aan toe. Hier zijn de meeste reacties ook gewoon normaal op een paar hele antisemitische en racistische na. Maar goed waar zouden die vooroordelen toch vandaan komen? (Werkt twee kanten op natuurlijk dat "waar zouden.." treiter gedoe).

Brauswasser
Brauswasser28 apr. 2015 - 19:22

Niet alles hoeft discriminatie te zijn. Er zijn meerdere beoordelingspunten. Kan het probleem van Yassine niet liggen in het gegeven dat hij behoort tot een bevolkingsgroep waar met regelmaat te veel en te vaak negatieve signalen uit voortkomen ? Ik ken ondernemers met zeer slechte ervaringen richting deze bevolkingsgroep. Grote mond. Intimidaties en bedreigingen. Hun eigen kop volgen. Etc.. Zoiets gaat rond. Er zijn bedrijven waar het personeel zegt, alles prima, als het maar geen Marokkaan is. Zoiets is ook gegroeid. Hier zie je dat 15% het kan verpesten voor die andere 85%. Een Marokkaan, keurige man, manager bij een groot bedrijf vertelde mij, als Marokkanen thuis zijn gedragen ze zich voorbeeldig binnen het familieregiem, maar zo gauw ze de straat uit zijn gooit een te grote groep alle normen en waarden van thuis over boort en hebben ze binnen minuten allerlei gedragsproblemen. Dit roepen ze wel over zichzelf af. En dan wordt daardoor Yassine het slachtoffer.

3 Reacties
dino_radja
dino_radja28 apr. 2015 - 19:22

En dat noemen we nu raciale discriminatie, en wie dat doet noemen we een racist.

nikita72
nikita7228 apr. 2015 - 19:22

Nick Ross, Als een ondernemer selecteert op afkomst (of achternaam, of woonplaats) is dat (per definitie) discriminatie. Van mij mag u het beleid van zulke werkgevers verdedigen (dat werpt weer een ander licht op het probleem) maar doe a.u.b. niet of het geen discriminatie is.

hasanj
hasanj28 apr. 2015 - 19:22

Dus volgens uw logica: indien iemand als Marokkaan is geboren (kan hij niets aan doen is niet zijn keuze) dan wordt hij automatisch bestempeld als kansloze, nutteloos, dief of onbetrouwbaar omdat zijn naam Marokkaans is. Wow, ik dacht dat sommige racisten nog van reden vatbaar zijn maar na het lezen van uw reacties kan ik alleen concluderen dat men echt de weg kwijt is. Het advies die ik mijn mede Marokkanen wil geven is, als een mogelijkheid je wordt ontnomen of een deur voor je neus wordt gesloten is er elders een andere plek voor je. Laat de ‘nico’ achtige werkgevers maar blijven hangen in de illusie dat criminaliteit in het bloed zit. Dat is hun brandstof om hun superioriteit waanzin te kunnen blijven voortbewegen. Wat heb ik een medelijden met mensen zoals u zeg, u kijkt zeker dagelijks in de spiegel en vertelt uzelf: '' wat ben ik trots dat ik blank ben en niet ben geboren als een Marokkaan'' Helaas voor u, de kleur van je huidskleur daar hoef je niet trots op te zijn want dat is iets dat je vanaf je geboorte hebt meegekregen. Dat is namelijk geen ‘’keuze’’ en nog heb jij besloten om als een blanke persoon dit leven in te stappen. Ik heb serieus medelijden met de mensen die voor u willen werken. Een fijne dag

Freeman2
Freeman228 apr. 2015 - 19:22

Het is grappig om dagelijks te moeten lezen dat men uit de oude gewoonte steeds bezig is om de vraag te stellen of "überhaupt xenofobie, discriminatie en racisme in de dagelijkse leven aanwezig zijn terwijl dit het meest in de oog springende kenmerk van de Nederlandse samenleving van de laatste jaren is geworden. Het lijkt alsof men in de discussie steeds rondjes wil draaien om het frappante probleem niet direct in de ogen te hoeven kijken. De volgende mededeling zegt werkelijk alles: "Turkse bakker hier heeft een blonde dames tweeling voor hem werken. Zit er verdacht vol elke zaterdag middag sinds die dames er werken." Indien een allochtoon twee autochtone blonde dames moet aannemen om zijn bedrijf goed te laten draaien is dit een der directe bewijzen voor de algemene xenofobie, racisme en discriminatie. Klaar als een klontje. Het is overigens aandoenlijk om te observeren hoe men de thema van Yassine over de xenofobie en discriminatie aan alle kanten goed probeert te praten. Dit zou betekenen dat de in basis van dit kwalijk fenomeen zit het feit dat xenofoben geen enkel vermogen hebben tot zelfreflectie. Het is ook een kwestie van milieu en opvoeding, daarom is het zo algemeen verspreid.

3 Reacties
JanVrij
JanVrij28 apr. 2015 - 19:22

Er wordt plompverloren een mededeling gedaan over een turkse bakker met blonde werkneemster en hoer druk het opeens wel niet is, en dat is een "directe bewijzen voor de algemene xenofobie, racisme en discriminatie"? Bewijsvoering waar je geen rechter mee overtuigd.

kalmpjes
kalmpjes28 apr. 2015 - 19:22

Ik had bijna over Uw reactie heen gelezen. De reactie van Kapitan Laipose was dus dusdanig idioot, dat ik er een grappige opmerking tegen aan gooide in plaats van in een, de reactie en zijn/haar vorige reacties in het achterhoofd houdend , compleet zinloze discussie te belanden over een paar opmerkingen die grof sarcastisch bedoeld waren, maar naar mijn mening over het randje. Dat U bij een compleet onschuldige opmerking direct algemeen bewijs voor “xenofobie, racisme en discriminatie” zegt alles over U en niks over deze samenleving.

lembeck
lembeck28 apr. 2015 - 19:22

Yep.... Erger is dat mensen discriminatie niet eens meer herkennen.

Sardar2
Sardar228 apr. 2015 - 19:22

Mijn advies aan migranten: Vecht om de werkelijkheid bloot te leggen voor iedereen, vooral voor buiten Nederland. Een land die je geen kans geeft moet je kunnen haar kansen er buiten wegnemen met duidelijk aankaarten waarvoor die voor staat. Je verhaal komt altijd in goede plek. En dit is het beste politieke stap tegen een land die de discriminatie tegen migranten en buitenlanders normaal vindt. Heb je al een baan? Bespaar om elders voor je zelf een toekomst bouwen. Studeer je nog? Maak je studie rond met een diploma, een paar jaar besparen en dan vertrekken elders waar je studie kan gewaardeerd worden met een geschikte baan. Ben je werkloos? Kom je niet aan een baan? Verbreed je toekomst naar je herkomstland of een land waar jij je thuis kan voelen en richt je toekomst naar dat land. Of gewoon zich richten aan Europa, de wereld is veel groter dan kleine niemandsland en veel kleiner dan je grote dromen!

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas28 apr. 2015 - 19:22

Uw advies aan "migranten" leest als een advies aan hoogopgeleide, kansrijke jongeren. Uw insteek is heel optimistisch, maar we hebben het hier over een baan in logisitek bij de Rotterdamse haven.

[verwijderd]
[verwijderd]28 apr. 2015 - 19:22

Waarom wordt hier niet het hele verhaal verteld?

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo28 apr. 2015 - 19:22

Waarom vertelt u het hele verhaal niet?

TruusBeek
TruusBeek28 apr. 2015 - 19:22

nexus mythos, wo 29 april 2015 08:42 "Indien een allochtoon twee autochtone blonde dames moet aannemen om zijn bedrijf goed te laten draaien is dit een der directe bewijzen voor de algemene xenofobie, racisme en discriminatie. Klaar als een klontje."" maakt het verschil af de winkel vol loopt met mannelijke allochtonen of dat de winkel opeens door witten wordt bezocht Van de bakker is het hoe dan ook een slim idee. Vroeger was het in mijn branche gebruikelijk dat bij de verkoopbuitendienst mooie vrouwen werden aangenomen om de klant hoe zal ik het zeggen, te behagen en de klant hierdoor te binden. Werkt gelukking nu niet meer nu wordt er meer kennis verlangd.

1 Reactie
Freeman2
Freeman228 apr. 2015 - 19:22

Mooie illustratie van de opmerking rondjes draaien om de belangrijke thema. Het is geen antwoord op de observatie van de xenofobie.

[verwijderd]
[verwijderd]28 apr. 2015 - 19:22

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
lembeck
lembeck28 apr. 2015 - 19:22

En dát, mijn waarde, is dus discriminatie.

Schermnaam
Schermnaam28 apr. 2015 - 19:22

Ik mis een stuk informatie om een eerlijk oordeel te vellen dat niet gebasseerd is op onderbuik gevoelens. -Is dit de eerste sollicitatie van Yassine? Hoe heeft hij die toen doorlopen? -Waarom naar Marokko.nl, dacht dat we het hier hadden over een Nederlander en niet over een Marokaan in Nederland (groot verschil) -Welke eerdere ervaring heeft het bedrijf met Marokanen? Ja dit speelt zeker een rol gezien de tijd(=geld) die het bedrijf moet steken in nieuwe werknemers.

2 Reacties
Jaap Vos
Jaap Vos28 apr. 2015 - 19:22

"Welke eerdere ervaring heeft het bedrijf met Marokanen? Ja dit speelt zeker een rol gezien de tijd(=geld) die het bedrijf moet steken in nieuwe werknemers." Dat je deze vraag durft te stellen laat zien dat jij discrimineert & dat afdekt met een kulargument dat bedrijven veel tijd moeten steken in nieuwe werknemers !? Dus ze nemen geen nieuwe werknemers aan omdat ze daar veel tijd in moeten steken of nemen ze alleen geen Marokaanse werknemers aan omdat ze daar een keer slechte ervaringen mee hebben gehad & dus zijn alle Marokanen uitgesloten !? Nemen ze ook geen blonde mannen met brillen meer aan omdat laatst een autochtone blonde werknemer gesnapt is met het stelen van iets uit de zaak & die had een bril op & dus zijn alle blonde werknemers met een bril per definitie een dief !? Erg logisch maar het is gewoon discriminatie. It kweks like a duck....

Nuanimo
Nuanimo28 apr. 2015 - 19:22

Discrimineren is zo makkelijk: Als je het volgende vraagt, bijvoorbeeld: -Waarom naar Marokko.nl, dacht dat we het hier hadden over een Nederlander en niet over een Marokaan in Nederland (groot verschil) -Welke eerdere ervaring heeft het bedrijf met Marokanen? Ja dit speelt zeker een rol gezien de tijd(=geld) die het bedrijf moet steken in nieuwe werknemers. En ja, Marokkanen schrijf je met twee k's!

BasVV
BasVV28 apr. 2015 - 19:22

Het is de vraag of dit discriminatie is. Het kan ook zijn dat het bedrijf zich niet wil profileren met niet autochtone gezichten. Of zelf slechte ervaringen heeft met allochtonen. Zelf heb ik die ervaringen niet. Maar dat zegt niet zoveel. De allochtonen die ik tegen kwam waren hoog opgeleid. Toch bleek daar soms een stukje vernis in te zitten. Dan wordt je wel eens wakker.

2 Reacties
eeweew
eeweew28 apr. 2015 - 19:22

Je beschrijft discriminatie hier.

lembeck
lembeck28 apr. 2015 - 19:22

Lees je wel eens het artikel bovenaan? Lijkt me dat je dat deze keer niet gedaan hebt. Vergeten wellicht?

Klapschaats2
Klapschaats228 apr. 2015 - 19:22

Hoor en wederhoor?

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo28 apr. 2015 - 19:22

Dit staat in het bericht: "Het bedrijf was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar, maar heeft inmiddels wel contact opgenomen met Yassine om hem te laten weten dat de sollicitatie niet door kan gaan 'omdat hij Stefan niet is'." Wat wilt u nog meer weten?

Jaap Vos
Jaap Vos28 apr. 2015 - 19:22

Alleen hele jonge kinderen discrimineren nog niet maar het wordt ze aangeleerd door de ouders en/of de maatschappij. Geheel (on)bewust doen we het zelf ook, kijk maar naar de reacties hoe het wordt goedgepraat. Je kunt bv zeggen dat er sprake is van beoordelingspunten van de persoon in kwestie & dat het bedrijf zich niet wil profileren met allochtone Nederlanders. If it kweks like a duck and flies like a duck it must be a duck......

2 Reacties
BasVV
BasVV28 apr. 2015 - 19:22

Er zijn ook bedrijven die zich juist op een bepaalde bevolkingsgroep richten. Denk aan gekleurde mensen. Wat is daar mis mee. Die nemen vast geen blanke blondines in dienst.

lembeck
lembeck28 apr. 2015 - 19:22

Precies. En als je dat door hebt dan kan je je best doen om dat tegen te gaan. Discriminatie zit in ons. Aan ons om dat op te merken en op te letten om dat niet te doen.

LisanneW
LisanneW28 apr. 2015 - 19:22

Wellicht heeft het betreffende bedrijf "Yassine M." even 'gegoogeld" en/of ander vooronderzoek gedaan. We kennen het hele verhaal niet.

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas28 apr. 2015 - 19:22

Laat een rechter die achtgrond dan maar uitzoeken. Zo te lezen lijkt hier toch duidelijk sprake van discriminatie op de arbeidsmarkt. Indien schuldig bevonden moet onze overheid alle contracten met S5 maar verbreken en kijken of er vergunningen ingetrokken kunnen worden. En Yassine gun ik een vette schadevergoeding.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 apr. 2015 - 19:22

Nou, ophouden met dat gedoe via de media. Yassine, bewijs op tafel, bedrijf S5 bewijs op tafel. Als S5 kan laten zien dat Yassine meerdere malen onder eigen naam gereageerd heeft, waaror minimaal 1 keer met leugens op de CV, klaar, voor lang een slechte naam voor Yassine als straf. Kan het dat niet, en Yassine kan laten zien dat hij met twee identieke CV's 1 keer wel en 1 x niet uitgenodigd werd, klaar en voor lang een slechte naam voor S5. Meer hoeft er niet te gebeuren, dus kom op heren...

1 Reactie
TruusBeek
TruusBeek28 apr. 2015 - 19:22

Daarbij is ook nog bepalend hoe het aanbod van de sollicitanten was in de eerste ronde en in de tweede ronde en ging het om een geheel indentieke functie omschrijving.

Schermnaam
Schermnaam28 apr. 2015 - 19:22

Leuk hoe ik werd bestempeld als iemand die discrimineert door sommige mensen hier omdat ik een paar vraagtekens stelde bij het hele verhaal. En nu blijkt dat het verhaal inderdaad iets anders is dan wat Yassine beweert. Laten we nou maar eens de rechtszaak afwachten voordat wij dit bedrijf als schuldig bestempelen. Onschuldig tot het tegendeel is bewezen.

2 Reacties
Nuanimo
Nuanimo28 apr. 2015 - 19:22

Of dat bedrijf in zijn recht staat of niet, de vragen die u stelde zijn en blijven discriminerend. Voor het geval u dat vergeten was: Komen ze nog een keer: -Waarom naar Marokko.nl, dacht dat we het hier hadden over een Nederlander en niet over een Marokaan in Nederland (groot verschil) -Welke eerdere ervaring heeft het bedrijf met Marokanen? Ja dit speelt zeker een rol gezien de tijd(=geld) die het bedrijf moet steken in nieuwe werknemers. En mocht u nog uitleg nodig hebben, wat er nu precies zo discriminerend is, dan lijkt me dat nogal sneu maar dan hoor ik het wel.

Roberti
Roberti28 apr. 2015 - 19:22

Dit is nou een voorbeeld van alleen lezen wat een vooropgestelde mening versterkt.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra28 apr. 2015 - 19:22

== "Die jongen heeft twee cv’s ingestuurd. Het zijn twee volslagen identieke cv’s en het grote verschil is dat deze jongen al eerdere keren gesolliciteerd heeft bij ons. En bij een van die eerdere keren ..." Dus hij heeft volgens dat bedrijf al minstens vier keer gesolliciteerd onder zijn eigen naam! Maar waarschijnlijk nog vaker! Het is een serie-sollicitant! Dan kan het bedrijf die brieven vast wel produceren. Een beetje P&O afdeling heeft wel een archief.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg228 apr. 2015 - 19:22

"Dan kan het bedrijf die brieven vast wel produceren. Een beetje P&O afdeling heeft wel een archief." Dat lijkt me ook. De kans dat de personeelswerkers uit hun hoofd wisten dat hij een vorige keer heeft geprobeerd de zaak te flessen door zijn CV op te leuken is niet zo heel groot. Dus leg het hele handeltje maar voor aan de rechter, als die Yassine M. die confrontatie tenminste aandurft in plaats van alleen anoniem te klagen.

dino_radja
dino_radja28 apr. 2015 - 19:22

Helaas blijkt uit beide kanten van het verhaal discriminatie. Hopelijk wordt discriminatie hard gestraft, het is een ernstige misdaad.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 apr. 2015 - 19:22

[Helaas blijkt uit beide kanten van het verhaal discriminatie.] Huh?

Mark Gh
Mark Gh28 apr. 2015 - 19:22

Vergeet de valsheid in geschrifte / fraude door Yassine niet...

gvanbaalen
gvanbaalen28 apr. 2015 - 19:22

Waar zijn onze vrijheden in dit hele verhaal? Waarom mag ik niet zelf bepalen met wie ik samenwerk? Ik heb persoonlijk geen probleem met welke afkomst dan ook, maar ik begin het linkse politiek correcte vingertje wel een beetje zat te worden. Als ik hard gewerkt heb om een bedrijf op te zetten en niet wil samenwerken met iemand dan bepaal ik dat zelf. Wie zijn anderen om mij te vertellen naar wie mijn voorkeur uit moet gaan? Het linkse gedachtegoed is langzaam overgaan van progressief naar autoritarisme waarin de elite wel even bepaald wat goed voor de mensen is. Ze zijn geworden waar ze in de jaren 60-70 tegen gevochten hebben. Allerlei dingen verbieden in plaats van vechten voor vrijheden. Ik ben progressief van aard, daarom stem ik tegenwoordig rechts.

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra28 apr. 2015 - 19:22

== Als ik hard gewerkt heb om een bedrijf op te zetten en niet wil samenwerken met iemand dan bepaal ik dat zelf. == O, maar je wilde juist wél met die man samenwerken, toen hij Stefan heette. Maar toen hij Yassine heette niet. Het gaat dus niet om de man. Het gaat om jouw bekrompen vooroordelen. Persoonlijk zou ik daarom weer niet bij jou willen werken.

[verwijderd]
[verwijderd]28 apr. 2015 - 19:22

Ik heb vorige week een ZZP-er van Marokkaanse afkomst voor de komende tijd werk gegeven. Nu ken ik die jongen al een tijd en ik heb vertrouwen in hem. Hij is moslim, zegt hij, maar zoals ik katholiek ben. Als het een moslim was die veel met het geloof bezig was zou ik hem niet hebben aangenomen. Maar waarschijnlijk zou ik dezelfde bedenkingen hebben bij een streng gelovige christen, die werken weer niet op zondag. En dan moet je weer op je woorden passen en dat werkt bij mij niet. Ik neem dus mensen aan omdat ik er vertrouwen in heb en omdat ik denk dat ze in mijn clubje passen. Daar ben ik toch vrij in vind ikzelf. Discrimminatie vind ik dit niet. Het is mijn bedrijf en als iemand voor me werkt zie ik die vaker dan mijn eigen vrouw en kinderen. En dan heb ik geen zin in gedoe. Gedoe vind ik ook een geloof dat iemand beperkt.

1 Reactie
Brauswasser
Brauswasser28 apr. 2015 - 19:22

"een streng gelovige christen, die werken weer niet op zondag". Dat is volgens Raven en haar fanclub al discriminatie.

leftyloosy
leftyloosy28 apr. 2015 - 19:22

Leuk, al die officiële commentaren. Maar praat eens off the record met een hoofd personeel. Die zal je na het derde biertje precies uitleggen waarom de Marokkaanse mannen en Hindoestaanse vrouwen terzijde worden gelegd. En dan: "maar dat heeft met discriminatie niets te maken!". Rechtzaken gaat dit niet rechttrekken.

2 Reacties
Qizilbash
Qizilbash28 apr. 2015 - 19:22

Waarom worden Marokkaanse mannen en Hindoestaanse vrouwen dan terzijde gelegd? Wat betreft Marokkaanse mannen heb ik wel een vermoeden, hoewel ik het er oneens mee ben, maar dat er ook over Hindoestaanse vrouwen vooroordelen waren wist ik niet eens.

Nuanimo
Nuanimo28 apr. 2015 - 19:22

Ik ben reuze benieuwd hoe ze u dat uitgelegd hebben.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai28 apr. 2015 - 19:22

Die jongen heeft twee cv’s ingestuurd. Het zijn twee volslagen identieke cv’s en het grote verschil is dat deze jongen al eerdere keren gesolliciteerd heeft bij ons. En bij een van die eerdere keren is er een onregelmatigheid in zijn cv aangetroffen en dat is de reden voor de afwijzing. De jongen met de nieuwe naam was voor ons nieuw en om die reden benaderd." Laat de rechter maar een uitspraak doen geef persoonlijk Yassine M niet zo veel kans op het halen van gelijk. Neemt niet weg dat er natuurlijk gediscrimineerd wordt maar op ras is een fraktie vergeleken op die op leeftijd. Het rare is dat niemand zich daar echt druk over maakt. In wezen is het natuurlijk altijd discrimineren wat een afdeling personeelszaken doet. Het gaat enkel over het vaststellen van de norm. En ras of leeftijd mogen gewoon niet punt uit!

1 Reactie
kapitanlaipose
kapitanlaipose28 apr. 2015 - 19:22

Hoewel leeftijdsdiscriminatie waarschijnlijk vaker voorkomt heeft discriminatie op etnische afkomst en huidskleur een heel andere voorgeschiedenis dan leeftijdsdiscriminatie.