Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Beschuit met gitzwarte muisjes voor orka Morgan

  •  
24-09-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
6195646211_2a7850a3ff_b

© Een van de orka's in Loro Parque, cc-foto: Jose M. Rus

'Laten we afspreken dat we met zijn allen nooit meer naar het dolfinarium gaan'
Altijd als je denkt ‘het kan niet meer veel erger worden voor een dier’ dan weten wij mensen keer op keer te bewijzen daar wel toe in staat te zijn. Dat geldt ook voor orka Morgan. Wat een zwarte dag in het toch al gitzwarte dossier van dit arme dier.
Zaterdag is ze namelijk in Loro Parque op Tenerife bevallen van een kalfje. Weer een dier wat zijn of haar leven moet slijten in totale misère. Ik vind de vergelijking van een mens levenslang opsluiten in een badkuip treffend. En dan uitleggen dat dit absoluut een passende huisvesting is voor deze soort want we geven af en toe een badeend om mee te spelen en ze krijgt drie keer per dag eten. Prima toch?
Niet dus.
Om deze blijde verwachting tot stand te brengen is Morgan aangerand en verkracht, ik kan het niet anders benoemen. Wanneer ze, opgesloten wordt met een volwassen (vaak) gefrustreerde agressieve bull, kan zij niet aan hem ontkomen. Dat dit er niet zachtzinnig aan toe gaat en al jaren aan de gang is moet uitputtend zijn voor de jonge Morgan, waarvan de littekens op haar lijf de strijd weergeven. In een natuurlijke situatie worden de jonge vrouwtjes beschermd door moeder, zussen, oma en tantes tegen hitsige mannetjes. Ongeveer vanaf het 9e levensjaar kan de ovulatie op gang komen en zij planten zich voort vanaf hun 14e. Morgan, inmiddels 11 jaar en een andere orkasoort dan de 5 in Loro Parque, heeft niemand die haar kon beschermen tegen deze aanrandingen van gefrustreerde hitsige mannetjes!
En laten we bovenal voorop stellen dat er nooit gefokt had mogen worden met Morgan:
Het is in Nederland wettelijk bepaald dat de uit het wild afkomstige orka niet voor fokdoeleinden gebruikt mag worden, officieel bevestigd door RVO Nederland, maar desondanks genegeerd door Loro Parque. Uit het oog uit het hart. En in het hart heeft Morgan bij het ministerie destijds onder leiding van Henk Bleker, het Dolfinarium in Harderwijk en wat zogenaamde experts nooit gezeten. Een ieder met een beetje gevoel voor dierenwelzijn had deze beslissing nooit kunnen nemen.
De manier waarop het zeepark op Tenerife hier over schrijft op de website irriteert mij ook mateloos:
“Zowel moeder als kalf maakt het goed. We weten nog niet welk geslacht het kalfje heeft, maar het belangrijkste is nu dat het met beide dieren goed gaat. Het kalfje zwom al snel naast Morgan.”
Natuurlijk gaat het niet goed. Het gaat namelijk al heel lang niet goed met Morgan. En natuurlijk zwemt het kalfje naast haar. Waar moet het arme dier anders naar toe. De rest van haar familie in de open zee?
Als je dan bedenkt dat op 7 november van het vorige jaar Sea World aankondigde hun 6 zogenaamde ‘lease orka’s’ te verkopen aan Loro Parque. En dat Loro Parque’s ‘Orca Ocean’ gebouwd is voor het houden van 4 orka’s (natuurlijk al volstrekt onaanvaardbaar) en waar inmiddels 6 orka’s gehouden worden en waar deze 6 dieren dus waarschijnlijk ook bij zijn gekomen. En je dan realiseert dat er eerder 3 jongen geboren werden die allen zijn verstoten door hun moeder. Twee van deze kalfjes hebben het niet hebben overleeft. Waar zijn we dan met zijn allen in vredesnaam mee bezig?
Arme Morgan en haar kalf. Alles draait om geld.
Laten we afspreken dat we met zijn allen nooit meer naar het dolfinarium gaan. Niet in Nederland en niet ergens anders op deze planeet. En laten we afspreken zoveel mogelijk mensen te vertellen over het intense leed dat je in stand houdt door naar dit soort horrorpretparken te gaan. Want dat zijn het: horrorpretparken.
Uiteindelijk als er geen geld meer te verdienen valt stopt het.
En laten we de organisaties die strijden tegen dit leed in het algemeen en strijden voor de vrijlating van Morgan steunen. Nog liever sterven in vrijheid dan een lang lijdensweg in gevangenschap.
Hebben we een deal?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

omaoeverloos
omaoeverloos25 sep. 2018 - 7:49

Wat hier tactisch niet vermeld wordt is dat orca Morgan stokdoof is en dus onmogelijk kan communiceren met soortgenoten. Het enige alternatief voor Morgan is derhalve de dood. Helaas heft de mens ook dit maal weer veel te empatich ingegrepen in het verloop van het natuurlijk proces, dit beest had destijds in de Waddenzee ongetoord haar einde moeten vinden.

Eric Minnens
Eric Minnens25 sep. 2018 - 6:32

Orka's. De zeeleeuwtjes aan de kust zullen maar wat blij zijn dat enkele van deze plezier-moordenaars in een badkuip worden opgesloten. Die 'killer whales' kunnen dan tenminste niet meer deelnemen aan de 'grappige' kat-en-muisspelletjes waaraan ze hun slachtoffers blootstellen, alvorens hen wreed te verscheuren. ;)

4 Reacties
Gaitj
Gaitj25 sep. 2018 - 15:55

Tja, de natuur is wreed. Wat denkt u dat die lieve zeeleeuwtjes doen met hun eten? Verdoofd slachten en dan liefdevol opeten?

Eric Minnens
Eric Minnens25 sep. 2018 - 20:46

"Verdoofd slachten en dan liefdevol opeten?" Ja, want als ze dat niet doen, krijgen ze te maken met de VWAZ (Voedsel- en Waren-Autoriteit voor Zeehonden). En overigens maakt de PVDZ (Partij voor de Zeedieren) zich onder water ook sterk voor de belangen van de haring, de sprot, de wijting, de makreel en de inktvis. Dit alles in schril contrast tot de orka's, die qua organisatie meer lijken op een anarchistische motorbende ;)

Eric Minnens
Eric Minnens25 sep. 2018 - 21:00

PS Genoemde zeedieren staan traditioneel op het menu van de zeehond.

Eric Minnens
Eric Minnens25 sep. 2018 - 21:03

zeehond=zeeleeuw

koffieleut2
koffieleut225 sep. 2018 - 4:43

Als je de natuur echt haar gang had laten gaan we ze nu al opgevreten door de zeemeeuwen. Beestje was bijna dood toen ze op de wadden was gevonden en het is maar de vraag of ze haar familie in het wild weer zou terugvinden bij vrijlating. Wilde dieren in gevangenschap die zich niet gelukkig voelen planten zich over het algemeenook niet voort. Daarom is het ook zo lastig om , met uitsterving bedreigde dieren, te fokken in een dierentuin. Morgan schijnt een overigens een geweldige moeder te zijn. En aanranding gebeurt in het dierenrijk volop. De manier van communiceren gaat daar iets anders aan toe dan bij de mens. Maar het is waarschijnlijk lastig toe te geven dat het goed gaat met Morgan. Want Morgan moet vrij, ook al zal ze dan waarschijnlijk alleen ten onder gaan.